eCLIMB.ro

Fisura Albastra varianta mosului
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii BUCEGI > Peretele Vaii Albe - Circul 1 > Fisura Albastra varianta mosului
Masivul muntos: Costila
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Vaii Albe - Circul 1
Altitudinea de plecare: 1800 metri
Diferenta de nivel: 400 metri
Orientare: sudica
Durata de parcurgere: 5-6 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 6A
Grad impus: 6+ 7-
Grad la rootpunkt: 7+
Calitatea asigurarilor: bune
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.424318587855126
Longitudine: 25.495165162646458

VEZI PE HARTA

Lungimea 1: De la Bolovanul din circ se urca catre dreapta pe o brana inierbata, care este intrerupta de un mic hornulet, dar continua pana in regrupare la exact 50m. deasupra bolovanului.

Lungimea 2: Parcurge un horn si la 30 de metri de la plecarea din regrupare iese pa iarba la marginea "terenului de fotbal". Atentie, se poate bloca rucsacul in horn.

Lungimea 3: Urca pe iarba "Terenului de fotbal" usor dreapta, pana prinde brana de traversare. Si pentru ca acum exista, e bine sa se regrupeze pe brana cam la jumatatea ei este un spit, care marcheaza, pentru cei interesati inceputul traseului Sarutul Pamantului.

Lungimea 4: Pe brana catre stanga pana la capatul ei si apoi in sus pe fisura cu bolovani numita "La Ruine", apoi pe iarba pana la o regrupare comoda pe o branita unde pitoanele sunt legate cu o bucata de coarda mov .

Lungimea 5: Este intortochiata asigurati cu bucle foarte lungi ca sa nu frece: pleaca in sus pe o fisurica apoi pe iarba pana la baza altei fisuri care se urca, apoi traverseu scurt dreapta si sus pana la o bucata de coarda carpati. de aici usor stanga pana la un peu(IUS) nou. (atentie zona friabila din care tocmai a zburat o mare bucata). Apoi dreapta pana la iarba, pe Marea Traversare. De aici in stanga pe brana, cu mentiunea ca dupa cativa metri se coboara putin (brana e rupta)si dupa revenirea pe brana de regrupeaza.

Lungimea 6: Se urca catre stanga pe o fata inclinata, pana se prinde o placa mare de stanca pe care se traverseaza catre dreapta, pe sub Aripa din Memorial, pana pe iarba din Bivuacul 1.

Lungimea 7: Din Bivuacul 1 se urca in sus pe un diedru, apoi pe iarba pana la o grota umeda mareu. De aici in dreapta peste o burtica de stanca se intra in Hornul de sub Tendor, la capatul caruia se regrupeaza (incomod).

Lungimea 8: In sus pana la surplomba, apoi traverseu pe sub ea. Se trece Tendorul pe fisura (in dreapta deasupra este spit). Mai sus, pe fisura inca vreo 17m., apoi se traverseaza catre dreapta pe gresie, pana in bivuacul 2.

Lungimea 9: Din Bivuacul 2 catre dreapta se prinde o fisura. Atentie in aceasta zona sunt mai multe fisuri, traseul continua pe ultima, in traversare catre dreapta. Este usor, dar mai dificil de orientat.

lungimea 10: Urmeaza o lungime care merge pe fisuri in sus, iar inainte de regrupare este un hornulet cu o teava mare, care surplombeaza usor. Regruparea este pe o platforma inierbata, foarte comod.

lungimea 11: Urmeaza Fata Mustelor, care incepe cu o fisura verticala pana la sarme, unde se traverseaza la dreapta, apoi sus, pe o fisura care duce la o fata verticala brazdata de trei fisuri oblic stanga(in acest punct pitoanele sunt mai departate, pas impus 6+-7- distanta 3-4m.), care conduce la un horn. Pe horn, dupa 10-12m. de ajunge in regrupare, o regrupare comoda pe o platforma.

Lungimea 12: ultima lungime este usoara, trece in stanga o muchie, apoi o fisura, un horn scurt si se iese in Creasta Vaii Albe.

Traseul este in general bine asigurat. Primele 4 lungimi de coarda se preteaza la mersul in paralel.

Retragerea din toate traseele din acest perete este pe creasta Peretelui Vaii Albe apoi dreapta pe Brina Aeriana pina la renumitul punct de belvedere de unde se vede peretele Vaii Albe si Masivul Caraiman. De aici se coboara pe o poteca firava pe vilcelul Policandrului pina pe virful Peretelui Vulcelului Stincos unde in stinga apare Peretele Vulturilor si mai jos se zareste Tancul Mic. De aici poteca o ia la dreapta pe brina care serpuieste prin jnepeni pina deasupra unui vilcel abrupt ce se coboara fie pe lanturile montate fie pe picioare dar cu mare atentie pentru ca stinca este in mare parte uda.

La capatul vilcelului poteca intersecteaza drumul de apropiere la Peretele Vaii Albe numit si La Pinda, un loc unde pe vremuri vinatorii vinau capre negre. De aici se coboara pe poteca pe care ati urcat la baza Peretelui Vaii Albe, pe linga Peretele Vilcelului Stincos si apoi pe sub Tancul Mic traversind Vilcelul Policandrului si Vilcelul Pietros.

O alta retragere ar mai fi sa se urce pe Creasta Peretelui vaii Albe apoi pe Hornul lui Gelepeanu pina in platoul Bucegilor si de aici fie la Cabana Babele fie la Cabana Virful Omu.

Schita dupa reparatia din data de 29 august 2019
002.jpg
click pe foto pentru a mari



albastra_1.jpg

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)

fisura albastra alpinism costila bucegi

postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
17
March
2013
Un traseu recomandat incepatorilor din Peretele Vulturilor

3736



postat de geo_bivuac
18
March
2013
3L.C. 4B Tancul Ascutit

3759



postat de catalinpobega
17
September
2012
4B, 6LC Padina Inchisa - Piatra Craiului Echipa: Catalin Pobega & Silvia Murgescu

3737


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Rocklands: a trad diary
In June 2014, Caroline Ciavaldini and James Pearson set off to discover Trad In Rocklands. Originally in search of hard, “cutting edge” new routes, what the couple discovered is perhaps even more valuable! An almost unlimited potential for Trad development, with 1,000’s of new routes to climb! In three weeks the pair barely scratched the surface, but if one thing was clear, it was that this amazing place, a place we all thought we knew, has so much more to give…

Disco 2000
Dave MacLeod, Jacob Cook and Calum Muskett making the first free ascent of Disco 2000 on Blåmman, near Tromso in the northern part of Norway. The pitches were 7b, 8a+, 7a, 8a+, 7c, 7c, 7b+, 7a, 7a, 6a, 6c, 6b+, 5+ and was freed over three days, after aid climbing and working the lower part of the route.

Arnaud Petit 8b pe mobile
Arnaud Petit Black Bean , 8b pe mobile la Ceuse

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.