eCLIMB.ro

Diedrul Pupezei
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii BUCEGI > Peretele Vaii Albe - Circul 1 > Diedrul Pupezei
Masivul muntos: Costila
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Vaii Albe - Circul 1
Altitudinea de plecare: 1800 metri
Diferenta de nivel: 400 metri
Orientare: sudica
Durata de parcurgere: 5-6 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 6A
Grad impus: 6+ 7-
Grad la rootpunkt: 7+
Calitatea asigurarilor: bune, dar necesita mobile pe alocuri
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.425988
Longitudine: 25.495497

VEZI PE HARTA

Lungimea 1: De la Bolovanul din circ se urca catre dreapta pe o brana inierbata, care este intrerupta de un mic hornulet, dar continua pana in regrupare la exact 50m. deasupra bolovanului.

Lungimea 2: Parcurge un horn si la 30 de metri de la plecarea din regrupare iese pa iarba la marginea "terenului de fotbal". Atentie, se poate bloca rucsacul in horn.

Lungimea 3: Urca pe iarba "Terenului de fotbal" usor dreapta, pana prinde brana de traversare. Si pentru ca acum exista, e bine sa se regrupeze pe brana cam la jumatatea ei este un spit, care marcheaza, pentru cei interesati inceputul traseului Sarutul Pamantului.

Lungimea 4: Pe brana catre stanga pana la capatul ei si apoi in sus pe fisura cu bolovani numita "La Ruine", apoi pe iarba pana la o regrupare comoda pe o branita unde pitoanele sunt legate cu o bucata de coarda mov .

Lungimea 5: Este intortochiata asigurati cu bucle foarte lungi ca sa nu frece: pleaca in sus pe o fisurica apoi pe iarba pana la baza altei fisuri care se urca, apoi traverseu scurt dreapta si sus pana la o bucata de coarda carpati. de aici usor stanga pana la un peu(IUS) nou. (atentie zona friabila din care tocmai a zburat o mare bucata). Apoi dreapta pana la iarba, pe Marea Traversare. De aici in dreapta pe brana, pana la un inel mare si solid. In acest moment coarda de 50m. este intinsa. ori se regrupeaza in acest punct, ori secundul iese putin din regrupare pentru a ajunge la regruparea cu 2 pitoane.

Lungimea 6: o lungime scurta pe Marea Traversare catre dreapta conduce prin hornul de intrare traseului Lespezi, la baza Diedrului propriu-zis pe o platforma dreapta si comoda.

Lungimea 7: Prima lungime de diedru este verticala, are o mica burtica dupa primii 5 metri, apoi vertical. Dupa 30m. are o mica surplomba, apoi imediat se regrupeaza pe o platforma inclinata de stanca. Atentie, pe prima lungime (35m.) sunt 5 asigurari, toate proaste, grad 6+. Regruparea are 4 pitoane, dar nu foarte solide.

Lungimea 8: a doua lungime de diedru incepe lejer, apoi are o mica burtica, continua tot sub forma de diedru, cuie mai rar, pana la o teava mare. In acest punct, diedrul continua in sus si usor stanga, DAR traseul continua in dreapta, pe sub o arcada si apoi pe o fata cu o fisura subtire, pana in regrupare. Regruparea este pe o fata mai mult in ham decat comoda.

Lungimea 9: pe o fisura fina urca in sus, apoi catre stanga pe o fata cu spituri pana prinde un horn larg in stanga pe care urca. Atentie, hornul este destul de friabil (zona cu gresii) si cu iarba, iar asigurarile rare. Inainte de regrupare este un horn mic, vertical cu asigurarea pe partea stanga. Se regrupeaza pe un mototoi.

lungimea 10: Din acest punct se coboara cca. 2m. (pasajul se cheama J) si se traverseaza pe fata de dincolo de tanc, pe sub o arcada, in dreapta pana la o fisurica, pe care se continua in sus, apoi stanga pe o placa desprinsa care suna a gol si in sus pana la un piton cu o cordelina veche. De aici sunt doua variante prin care se iese in Albastra Mosului (Varianta Cristea), fie direct prin traversare la stanga pe o fisura cu iarba si fara nici o asigurare, si aceasta varianta ajunge in regruparea de dinainte de Fata Mustelor; fie se continua in sus pe fisuri si se face traverseul in Albastra, mai sus, pe sub o arcada rosiatica, varianta cu asigurari proaste si friabil.

Lungimea 11: lungimea cu Fata Mustelor incepe cu o fisura verticala pana la sarme, apoi traverseu la dreapta, o fisura care duce la o fata vericala brazdata de trei fisuri orientate oblic stanga (pas impus 6+-7-, cu distanta intre asigurari 3-4m.) care duc la un horn. Dupa 10-12m. se regrupeaza pe o platforma de stanca comoda.

Lungimea 12: Ultima si cea mai usoara, porneste in dreapta traversand o muchiuta mica, o fisura verticala, un horn mic si se iese in Creasta Vaii Albe.

Atentie pe lungimile de diedru, mai slab asigurate. Primele 4 lungimi de coarda se preteaza la mersul in paralel.

pupeza.jpg

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
17
March
2013
4 lungimi de coarda, 5B din Peretele Costilei

4442



postat de geo_bivuac
25
July
2016
Zonele de catarare sunt prezentate detaliat cu schite si tabele, denumirile zonelor fiind date in functie de caracteristicile locului

4476



postat de geo_bivuac
17
September
2014
Un traseu clasic din Peretele Valcelului Stancos

4438


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Heather Robinson: Balance
Power Windows – my first 5.13d

Petzl RocTrip - Meteora, Greece
What a fascinating stopover in Meteora... While traveling through Greece, the 2014 Petzl RocTrip altered the spacetime continuum. From October 1 to 6, surrounded by six-hundred year old hermit dwellings, RocTrippers enjoyed out-of-this-world climbing.

Making Tommy
When Tommy Caldwell's dad took him up the Twin Owls to fly his kite at age three, a lifelong obsession was born. In the ensuing decades, Caldwell's attitude, hard work and determination -- even through harrowing circumstances -- have helped him become one of the world's greatest rock climbers. A glimpse into the experiences, obstacles and ongoing progression of Tommy Caldwell.

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.