eCLIMB.ro

Pilierul Nord-Vestic al Pietrei Altarului
postat de calpatin
TOPO > Muntii HASMAS > Piatra Altarului > Pilierul Nord-Vestic al Pietrei Altarului
Masivul muntos: Cheile Bicazului
Zona din masiv(perete, munte, etc): Piatra Altarului
Diferenta de nivel: 200 m
Durata de parcurgere: 3-4 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 5A
Grad impus: 6
Calitatea asigurarilor: buna, dar citeva pitoane se misca
Calitatea stancii: traseu murdar in partea de jos, mai curat in ultimele lungimi
 




Geolocatie:
Latitudine: 46.813779587642074
Longitudine: 25.813448822778355

VEZI PE HARTA

Pilierul Nord-Vestic din Piatra Altarului este un traseu care nu face parte din categoria celor populare, reamenajate, cumoscute. Prin urmare, cind ne-am hotarit sa-l urcam, nu stiam sa existe vreo repetare recenta. Informatiile din ghidul lui Wild Ferenc sitn bune, asa ca nu am avut probleme cu gasirea tasaeului. Pilierul Nord-Vestic (5A, 5-6 lc, cred ca 6 impus, cam 7+ rotpunkt) e un trase inceput de o echipa din Tirgu Mures, ce dorea, probabil, sa ajunga la fisura rosie care se vede in dreapta liniei. A fost continuat si terminat in 1978, de Tivadar Kiss, Pall Istvan si Stefan Turcas. Are o linie frumoasa si doua lungimi splendide in partea de sus, plus alte 3 pline de vegetatie. Pitoanele par, in mare parte, bune (Vlad a scos unul dar l-a batut la loc).

Apropierea se face urmind poteca marcata cu tringhi rosu pina sub Piatra Altarului, pina cind se trece Laposul. Aici se paraseste marcajul si se urca pe linga Piatra Altarului, cam 100-150 de metri si se ajunge la intrarea in traseu. Inca sint urme de vopsea albastra pe perete si, desi nu se mai cunoaste nici o litera, traseul nostru e primul cum urci (mai sus mai este unul: Pintenul prieteniei).

poza_linie.jpg

Prima lungime nu are nici o asigurare (poti pune un anou la un copac cam firav), dar e usoara, desi in caz de umezeala nimeni nu va fi bucuros sa urce pe aici. Merge initial in sus, apoi trece in dreapta, pe o brina imensa. Se regrupeaza la doua pitoane. De aici incepe catararea propriu-zisa.

A doua lungime mi s-a parut, intr-un fel, cea mai riscanta. La inceput distanta dintre pitone e destul de mare incit sa te oblige la multi pasi impusi. Asta nu ar fi o problema, dar faptul ca traseul e neparcurs de cine stie citi ani te cam obliga sa mergi pe prize murdare si sa cauti pitoanele prin iarba. Aceasta lungime merge initial drept, pe un sistem de fisuri mici, apoi traverseaza scurt in dreapta pe praguri urite deiarba, cu pitoane foarte putine. Spre final se poate regrupa la doua pitoane intr-o crestulita sau se poate urca si regrupa pe o brina, mai sus, la un brad sanatos. Am ales a doua varianta, pentru a putea parcurge traseul din 5 lungimi in loc de 6.

A treia lungime de coarda este cea mai frumoasa a traseului: initial se urca pe praguri friabile si neasigurate (cred ca ai pina la 12-15 m fara piton), apoi se merge spre un diedru clar, ce pare impresionant de jos. Se ajunge sub diedru si apoi se intra in el, in bavareza expusa. Aici Vlad a scos un piton, tragind cu mina de el, sa-l incerce. Portiunea este foarte faina si curata, a iesit la liber si cred ca are gradul 7. Pe la jumatate, diedrul e inchis te un tavan pe sub care se traverseaza liber cam 4 m, cu prize cubice la mina si praguri scurse la picioare. Mai sus, diedrul se largeste, capatind aspect de horn, in care poti sa ramonezi larg sau sa mergi in sprait. O lungime extraordinar de frumoasa, asemanatoare intrucitva cu ultima lungime din Lespezile Lirei din Crai.

Sint cap in a patra lungime - una urita, pe praguri de iarba, cu asigurari rare, care se termina undeva intr-o placa spalata, cu prize infime. Am incercat sa trec liber si am alunecat de pe un prag scurs (nu vazusem ca aveam ceva noroi pe espadrile) si am cazut 10-12 metri, cred. Am avut noroc ca am trecut printre doua trunchiuri de brad, fara sa le ating. Am revenit si am depasit pasajul, indrumindu-l si pe Vlad. Aici trebuie atentie mare: inainte se facea traverseu Dulfer (autofilare pe coarda), acum se poate trece liber, la aderenta, dar nu foarte usor, caci prizele sint mici si scurse. Regruparea e pe un prag de iarba .

Ultima lungime continua intii in dreapta, apoi in sus, pe o fisura, traversind cite un metru cind dreapta, cind stinga. La un moment dat, se ia in brate un bloc mare de piatra, folosind prizele inverse. E o lungime frumoasa, care ne-a iesit rotpunkt (6+, dupa aprecierea mea).

Retragerea se face prin trei rapeluri. Primul are cam 40 m si pitoanele sint imediat sub creasta, spre sud (adica spre serpentine). Se coboara un pic in stinga, pina la 2 pitoane (mai sus am mai vazut unul, dar nu ne oprim la el). Al doila rapel e mai scurt (pina-n 20 m) si ne conduce pe o brina, linga un brad mare cu un piton in el, care e prima regrupare a Traseului Honvezilor. De aici mai facem un rapel de 40 m pina in poteca, la baza peretelui. Mergind 50 m spre dreapta, ajungem in Saua Nordica a Pietrei Altarului, de unde coborim spre riul Lapos pe poteca abrupta, pina intilnim din nou marcajul triunghi rosu.

 Mai multe fotografii

pilierul_NV_schita.jpg

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de calpatin

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de dragos_nedelcu
30
January
2013
Un traseu de trad foarte frumos in Canionul Cioranga.

4450



postat de geo_bivuac
05
December
2013
8LC, 5B, 250 de metri Peretele Nordic - Cheile Bicazului

4444



postat de geo_bivuac
13
September
2012
Traseul Trandafirul Nnegru din Piatra craiului 4LC 3B 6 6+

4482


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Flashback: When two men climbed El Capitan in 1970
In this 1970 CBS Evening News report, climbers Dean Caldwell and Warren Harding make history as the first to climb El Capitan s Wall of Early Morning Light. Now known as Dawn Wall, it s the same cliff face that Kevin Jorgeson and Tommy Caldwell free-climbed in an equally historic feat. While both had their challenges, the 1970 climb would prove to be more controversial thanks to a spat between the climbers and the National Park Service.

PETZL RocTrip 2014
From October 14 to 19, the 2014 Petzl RocTrip embalmed itself in mythology. By closing out the tour in the ancient region of Olympos, Turkey, it went all out for the grand finale. From deep-water soloing to the chimera’s flame, by way of archeological marvels and nights at 150 bpm, RocTrippers played in perfect harmony with the earth, air, water, and fire!

Rocklands: a trad diary
In June 2014, Caroline Ciavaldini and James Pearson set off to discover Trad In Rocklands. Originally in search of hard, “cutting edge” new routes, what the couple discovered is perhaps even more valuable! An almost unlimited potential for Trad development, with 1,000’s of new routes to climb! In three weeks the pair barely scratched the surface, but if one thing was clear, it was that this amazing place, a place we all thought we knew, has so much more to give…

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.