eCLIMB.ro

Turnul de Fildes
postat de calpatin
TOPO > Muntii HASMAS > Peretele Pintenilor > Turnul de Fildes
Masivul muntos: Muntii Hasmas - Cheile Bicazului
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Pintenilor
Diferenta de nivel: ~280 metri
Durata de parcurgere: 7-10 ORE
Grad artificial: A1
Cotatie clasica: 6A
Grad impus: probabil 6+
Calitatea asigurarilor: slaba pe alocuri, pene de lemn putrede ce trebuie suplinite cu asigurari mobile
Calitatea stancii: buna in pasajele esentiale
 
Geolocatie:
Latitudine: 46.812546031391186
Longitudine: 25.82679549483646

VEZI PE HARTA

 Turnul de Fildes este un caz tipic de traseu clasic popular pe vremuri, parcurs in zilele noastre foarte rar. Catarea este spectaculoasa pe alocuri, pasajele de liber exigente, linia traseului foarte ingenioasa. In starea actuala, traseul necesita asigurari mobile si chiar pitoane suplimentare (noi am folosit vreo doua lame). Am urcat traseul din 10 lungimi de coarda, impreuna cu Vlad Condratov. Conditiile nu au fost foarte bune: primele 3 lungimi au fost ude (peretlee de sub brina Lumii Pierdute este renumit ptr infiltratii in perioadele cu ploi), in partea de mijloc am urcat doua lungimi de premiera, pentru ca nu am gasit linia traseului, sus, pe fisura de turn am avut un mic accident (Vlad a cazut peste mine, in regrupare, el accidentindu-se la o glezna, eu la o mina si urcind ultimele trei lungimi cu dureri mari).    

Intrarea in traseu se face direct din sosea, intr-un intrind al peretelui unde se vede o fisura foarte subtire cu primul piton destul de sus. Inca se poate observa inscriptia de la baza.

Prima lungime incepe artificial, cu o piramida, fiind nevoit sa ma urc pe umerii lui Vlad pentru a prinde primul piton. Se urca apoi pe fisura, se depaseste cablul de telefonie si se trece pe un diedru murdar unde, ud fiind, mai bat un piton pe care secundul il recupereaza. Se regrupeaza pe o brina larga, la baza unui perete unde se vad clar pitoanele. Daca e uscat, lungimea nu e foarte grea.

A doua lungime incepe cu un traverseu scurt stinga, apoi prinde o fisura larga, pitonata des, intrerupta de praguri acum ude. Linia e clara. Mai sus se ajunge pe o platforma de unde mai trebuie urcata o fisura larga, spre stinga, neasigurata, care ne scoate in regrupare, pe un prag bun.

A treia lungime este scurta: se pleaca spre stinga, se urca un diedru, apoi se iese in iarba pe brina Lumii pierdute. Se regrupeaza la unul dintre copaci. De aici, de pe brina, incepe partea frumoasa a traseului. Am avut probleme cu umezeala in primele 3 lungimi, mai sus stinca a fost uscata. De aici legam cite doua lungimi vechi.

Prin urmare, in cea de-a patra lungime urcam initial o fisura clara, cu pitoane rare, dar cu prize bune (gradul 6). Mergem asa vreo 20 m pina intr-o nisa larga, evidenta, unde se trece un bloc mare de piatra, calare, spre dreapta. La un moment dat, se ajunge intr-un punct de unde, pe vremuri, se facea un traverseu Dulfer dintr-un piton batut in spatele unei pene de lemn. Evident ca acum improvizatia asta nu mai e in stare buna, asa ca sintem nevoiti sa facem la liber traverseul, nu tocmai usor (noroc ca la miini apar citeva prize clare). Urmeaza apoi o fisura grea, cu asigurari rare, cu pasi sustinuti si impusi (6+) (e aici o chinga veche intepenita si o prima pana de lemn putreda), apoi un traverseu expus dreapta, asigurat cu un piton care se iese. Regruparea am mai consolidat-o noi cu un piton.

A 5-a lungime pe care o urcam, legind doua vechi, porneste cu un traverseu foarte expus, sub nivelul regruparii. Se trece spre niste praguri de picioare undeva la 3-4 m dreapta-jos, sub nivelul regruparii, cu miinile pe o brina de iarba, cu miscari foarte intinse, total neasigurat. Dupa ce se depaseste brina asta, se urca citiva metri spre un piton care se vede intr-o fisura sus, in dreapta. De aici urmam linia pitoanelor, pina sub un tavan impozant. Trecerea tavanului este extraordinar de frumoasa - o bavareza ascendenta, de vreo 20 m, cu o fisura foarte buna la miini si praguri la picioare. Asigurarile sint rare, pentru ca vechile pene de lemn folosite pe vremuri sint acum putrede (din curiozitate, am incercat sa ating una dintre ele si am vazut ca degetul intra foarte usor in ea), asa ca se merge 10-12 metri fara asigurare. Pasajul este spectaculos si frumos si nu depaseste gradul 6. Catarea e minunata aici, eventual se poate asigura suplimentar fisura cu o piesa mare (un hex sau un friend), dar totul e sub control si nu simtim nevoia. Chiar sub tavan e un piton bun care iti da incredere sa treci al liber (probabil un 7- aici).

Plecam apoi spre stinga, in cea de-a sasea lungime, fara sa vedem o continuare logica sau vreun piton. Lasam aici un piton, la 5 metri in stinga-sus fata de regrupare. Mai departe nu e greu, dar e friabil. Dupa ce depasim citeva praguri, ajungem pe o alta brina generoasa si regrupam la un copac.

A saptea lungime o fac urcind o bucata de perete (35-40 de metri) in premiera, pe niste fisuri bune, imediat in stinga brinei. Mai sus aveam sa vad ca linia pitonata a traseului e cu 7-10 metri mai in stinga, pe o alta fisura. Eu bat un piton bun la plecare, apoi, in loc sa traversez mai departe, plec in sus, asigurind cu doua frienduri si cu un alt piton, pe care secundul il va recupera. Ajung pe praguri generoase si traversez lung in stinga, ajungind la baza Turnului de Fildes, sub fisura Intersectatului, de unde mai merg alti 5 metri spre stinga si regrupez pe un prag bun, la doua pitoane batute pe jumatate. Avem in fata urmatoarele doua lungimi, cele de fisura ale turnului, considerate a fi cele mai dificile ale traseului.

A opta lungime e scurta, dar are ceva pasi impusi pe la gradul 6+. Lipsesc pene de lemn, altele sint prea vechi ca sa poata fi folosite. Fisura e dificila, dar se mai pot pune frienduri. In cea de-a doua parte se traverseza un pic spre stinga, la liber, pe niste praguri. In aceasta lungime, chiar la plecare, Vlad a cazut si a scos un piton, venind peste mine. El s-a lovit la o glezna si a venit cu toata greutatea peste o mina de-a mea, pe care a strivit-o de perete. Am crezut initial ca e rupta si abia peste jumate de ora am putut sa o folosesc, cit de cit.

In cea de-a noua lungime se continua catarea dificila pe fisura larga. Conditiile sint cam la fel ca mai jos: pene vechi si putrede, pasi impusi. Se poate folosi aici un friend marime mare (cel mai mare). La liber nu cred ca e mai mult de gradul 7, dar asigurarile sint foarte slabe pe alocuri. Se ajunge in virful Turnului de fildes, intr-o regrupare foarte comoda (una din regruparile mele preferate din Bicaz, datorita inaltimii si a expunerii).

Plec eu cap pe ultima lungime � cea de-a zecea, pentru ca incep sa-mi pot folosi mina lovita si pentru ca glezna lui Vlad se umfla din ce in ce mai tare. Lungimea nu e una dificila, porneste pe praguri bune, asigurarile sint bune si suficiente. Se iese dupa 40 de metri in padure.

E deja noapte, dar stim prea bine retragerea, pe care am facut-o de atitea ori dupa terminrae unor trasee precum Fisura Artei, Fisura Surducului, Pintenul lui Catalin sau Intersectatul: iesim prin padure spre stinga, pe o poteca vizibila, tarversam in coborire printre copaci, iesim intr-o fineata, spre niste adaposturi de vara si coborim apoi pe poteci firave prin padure spre riu.

In concluzie, Turnul de Fildes mi s-a parut un traseu cu pasaje extraordinar de frumoase, un traseu care te solicita si care te pune in situatii inedite. E trist ca vede atit de putine parcurgeri (stiu doar 2 echipe care l-au urcat in ultimii 15 ani, or mai fi si altele). In comparatie cu Traseul Intersectat, este mai frumos, mai de liber, mai expus, mai pretentios. Intersectatul are, insa, cele doua lungimi de turn propriu-zis mai tari.

Mai multe detalii si fotografii din traseu aici: https://picasaweb.google.com/116734182185530304205/20110522CheileBicazuluiTurnulDeFildes6A10LcCuVladCondratov#

intersectat.jpg


Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de calpatin
la data de 01 November 2012
viziualizat de 539 ori

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 

postat de geo_bivuac
21
June
2012
Singura zona de deep water solo din apropierea Roamniei
821

postat de geo_bivuac
18
March
2013
Un traseu deosebit cu pasaje libere impuse si cu o linie extraordinara
516

postat de geo_bivuac
04
December
2013
Unul din traseele dificile din Cheile Bicazului
499


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii GIURGEU - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii PARING - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Sweet Line
Ice climbing, Mer de Glace

Scale Yosemite and El Capitan on Google Maps
Get ready to climb El Capitan, a 3,000 foot rock wall in Yosemite National Park, California. Join legendary climbers Lynn Hill, Alex Honnold and Tommy Caldwell as they scale the sheer vertical face at g.co/treks.

TOWERS OF THE ENNEDI
In Towers of the Ennedi, veteran climber Mark Synnott—known more for his far-flung adventures than his technical accomplishments—brings young climbing stars Alex Honnold and James Pearson to the Ennedi to explore its untouched landscapes. Together, Synnott, Honnold and Pearson endure a long, bumpy drive across the sand flats of a godforsaken country to reach an incredible destination: gardens of towers filled with graceful fingers of rock, bottle-shaped formations and lithe arches. With its stark and poetic footage of camels and rock, as well as jarring images of unpleasant travels, this film shows that sometimes you can have just as many adventures trying to reach your destination as you can have once you get there.

 
   
postat de geo_bivuac
03
November
2019
Un scurt interviu cu Dumitrica Vasile despre cum a ajuns sa deschida trasee de TRAD in peretii Romaniei.
3611

postat de geo_bivuac
02
September
2019
Campanie de strangere de bani pentru repararea traseelor de catarare din Costila
3826

postat de geo_bivuac
31
January
2019
O poveste despre un personaj care ofera sevicii de ghid montan fara a avea acreditatri oficiale.
10231

postat de geo_bivuac
05
March
2018
Jim Bridwell va ramane nemuritor in istoria alpina pentru contributiile sale, nu numai pentru performantele din Yosemite - aproximativ 100 de trasee catarate la liber, plus rutele de A5 din peretii mari pe Half Dome și El Capitan, dar și pentru rutele alpine din Alaska si Patagonia.
5099

TOATE ARTICOLELE
   
21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.
2110 postat de geo_bivuac

16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.
10820 postat de geo_bivuac

21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.
8714 postat de alien

19
May
2014

Toata lumea viseaza sa mearga in Fisura Albastra sau alte trasee de renume din Romania dar nu face nimic in privinta acestui lucru. eCLIMB.ro te invita la catarat in marii pereti.
18382 postat de geo_bivuac

TOATE STIRILE
 
CONTACT

UTILIZATOR NOU

RECUPERARE PAROLA
Varful Omu
27-11-2021 ora 07:00Fenomen : chiciura
Temperatură: -4.6 ºC
Vânt: 10.3 m/s, directia : SV
Nebulozitate: cer invizibil
Presiune: 733.3 mb, variabila
Umezeală relativă: 94%