eCLIMB.ro

Muchia celor 3 tancuri
postat de catalinpobega
TOPO > Muntii PIATRA CRAIULUI > Padina Inchisa > Muchia celor 3 tancuri
Masivul muntos: Piatra Craiului
Zona din masiv(perete, munte, etc): Padina Inchisa
Altitudinea de plecare: 1600 metri
Diferenta de nivel: 200 metri
Durata de parcurgere: 2-3h
Cotatie clasica: 4B, 6 lungimi de coarda
Calitatea asigurarilor: buna (pitoane)
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.54346784601682
Longitudine: 25.225014971142627

VEZI PE HARTA

Nu am avut o schita a traseului, dar Descrierea lui Emilian Cristea a fost suficienta. Detaliez mai jos descrirea traseului (cu completari facute de mine) si poze din traseu.

Apropiere: La 180 m distanta de Izvorul din Padina Inchisa ne aflam in punctul de intrare a traseului nostru. Se evidentiaza prin forma sa de contrafort puternic, cu creasta Ingusta si intrerupta de mai multe tancuri, dintre care primele trei reprezinta linia traseului descris. Dincolo de al treilea tanc, in ciuda faptului ca muchia mai continua, prezentand obstacole dificile, traseul ia sfarsit.

Muchia_celor_3_tancuri_1.JPG

Prima lungime de coarda- chiar la plecare se vede pe perete un -IV B- scris cu rosu si o sageata albastra orientata in sus (restul scrisului fiind ilizibil). Lungimea urca de-a lungul unor fisuri, mai intai un pasaj de 12 m apoi traversam oblic catre stanga 2 m si continuam escalada in sus cam 8m pe un perete care, in acest loc surplombeaza usor. Pe ultimii 12 m ai primei l.c. ne cataram catre dreapta, condusi si de linia pitoanelor, an lungul unui obstacol vertical si usor friabil. Regruparea, marcata cu doua pitoane, o facem pe un prag de piatra la 2 pitoane. Lungimea este de 40 si este bine asigurata (am numarat 12 asigurari). Pasajul surplombant se poate catara si la artificial! 

Silvia pregatindu-se sa plece in prima lungime. Vezi linia traseului schitata cu rosu:

Plecarea in prima lungime din Muchia celor 3 tancuri

A 2a lungime de coarda- prezinta initial un obstacol de catarare libera, analt de 5-6 m, (asigurare la un piton chiar la plecare) continuat cu un horn si un prag anierbat ce nu depasesc 20 m. Cele patru pitoane aflate pe parcursul antregii portiuni sant sufi-ciente. Regruparea o executam la baza unui horn analt. Terenul permite amplasarea de asigurari mobile! Este o lungime scurta care necesita atentie, avand pasaje cu praguri de iarba. Se poate regrupa la baza hornului la 2-3 pitoane sau se poate continua in sus..

Foto din lungimea 2:

Muchia_celor_3_tancuri_3.JPG

A 3a lungime de coarda- escaladam cei 15 m ai hornului mentionat (spraitz larg) si apoi continuam catararea pe verticala unei fete friabile ce nu depaseste 3 m -aici se gaseste si o Regrupare Intermediara (RI). Dincolo de aceasta traversam catre stanga, evitand o proeminenta a peretelui, dupa care urcam an diagonala catre dreapta, paralel cu o fisura deschisa ce sfarseste pe primul tanc al muchiei, unde ne regrupam. Daca se leaga lugnimea 2 de escaladarea acestui horn de 15m, se va regrupa la RI! Exista pitoane chiar la baza hornului, apoi un pasaj mai aerisit (noi am pus un frend intr-o fisura aflata in stanga) si apoi din nou bine asigurat pana in regruparea care o efectuam la un tzanc pe creasta.

Muchia_celor_3_tancuri_4.JPG

A 4a lungime de coarda- parcurgem o distanta de circa 25 m prin jnepenii crescuti antre varful tancuiui 1 si baza tancului 2, unde regrupam la o zada mai mare.

Muchia celor 3 tancuri_5_1.JPG

A 5a lungime de coarda- ne cataram de-a lungul a 40 m pe linia crestei, antalnind o roca foarte friabila. Regrupandu-ne pe cel de-al doilea tanc.Urmeaza o coborare de 3-4 m an saua dintre tancurile 2 si 3. Pe aceasta lungime Cristea spune ca ar fi 4 pitoane, eu insa am asigurat la primul piton (cam la 2 metri de la plecare in dreapta) si apoi am urcat prin stanga, asigurand cu mobile intrucat nu am mai gasit cuie. E foarte posibil ca asigurarile sa fie pe partea dreapta. Deci atentie!

Muchia celor 3 tancuri_6_1.JPG

A 6a lungime de coarda- Initial urmam muchia friabila a tancului 3, pe o distanta de 10 m. Apoi parasim muchia, abatandu-ne la dreapta pe fata sud-vestica a Peretelui Padinei anchise si, fara sa ne regrupam, escaladam un pasaj de 4-5 m. Dupa aceasta revenim pe muchia tancului 3, escaladand-o pana an varf, unde escalada ia sfarsit. Aceasta lungime este foarte spectaculoasa, poate fi escaladata la liber (fara sa ne tinem de bucle), avand pasi frumosi de echilibru. Asigurarile sunt suficiente, la un moment dat un pasaj este asigurat mult in dreapta fatza de linia normala de catarare, obligandu-te asfel la o mica acrobatie pentru a asigura.

Muchia celor 3 tancuri_7_1.JPG

Privind inapoi spre secundul din regrupare:

Muchia celor 3 tancuri_8_1.JPG

Retragerea: Din locul in care am regrupat (tancul 3) incepem primul rapel dintr-o cordelina deja amplasata in acest scop. Rapelul il facem in partea stanga (pastrand directia noastra de urcus). Mai simplu: daca muchia e orientata V-E, noi vom rapela pe valcelul orientat NV. Dupa 3 rapeluri (noi am avut semi-corzi de 50m), din puncte de rapel echipate cu cordelina, vom ajunge in firul vaii din care am plecat.

Echipament folosit: semicorzi de 50m, 12 expresuri, 2 anouri lungi, asigurari mobile- care probabil nu sunt absolut necesare (o nuca in lc2, un frend mic in lc3, 2 frenduri in lc 5- aici am gresit eu si am catarat prea prin stanga)

Mai multe poze din tura AICI.

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de catalinpobega

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
18
March
2013
Un traseu deosebit cu pasaje libere impuse si cu o linie extraordinara

2073



postat de geo_bivuac
16
March
2014
Traseul Muchia Caprioarei se afla in Peretele Animalelor din Postavarul

2500



postat de geo_bivuac
04
December
2013
Escaladarea spectaculoasei succesiuni de hornuri din treimea superioara a Peretelui Bardosului

1835


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Magic Line with Carlo Traversi
At the end of February 2022, Black Diamond Athlete Carlo Traversi made the fourth ascent of the legendary Magic Line (5.14c), a mythical Ron Kauk testpiece in Yosemite Valley. First climbed in 1996, the line sat unrepeated for 22 years before seeing its second and third ascents in 2018 and 2019. Watch Carlo rack up and place all his gear on lead in this film.

Always Above Us
The North Face: Always Above Us. Leading the life of a climber involves a tremendous amount of sacrifice and hardship, but for team athletes Conrad Anker and Kris Erickson, there's no living without it. In 1999, on an expedition in Tibet, team alpine climbers Conrad Anker and Kris Erickson lost their good friend and exploration companion, Alex Lowe, to an avalanche that narrowly missed Conrad himself. To preserve Alex's honor, Conrad and Kris establish and send the Nutcracker, a new ice climb route in Hyalite Canyon, Montana. Their story, and climb, are captured here by Sherpas Cinema.

Mason Earle makes the FFA of Psycho Bitch
Black Diamond athlete and crack climbing maestro Mason Earle spent a stint in Yosemite Valley last year, where he managed to make the first free ascent of an old project on Schultz s Ridge.

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.