eCLIMB.ro

Lupul Cel Rau
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii POSTAVARU > Peretele Animalelor > Lupul Cel Rau
Masivul muntos: Postavaru
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Animalelor
Altitudinea de plecare: 1200 metri
Diferenta de nivel: 200 metri
Orientare: sudica
Durata de parcurgere: 3-4 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 5B
Grad impus: 6
Grad la rootpunkt: 7-
Calitatea asigurarilor: bune
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.54653699500456
Longitudine: 25.545030992871034

VEZI PE HARTA

Pentru a ajunge la traseu se urca prin Poiana Inului, iar in partea superioara a acesteia se prinde o poteca ce urca pe un valcel larg. Undeva mai sus, inainte de a ajunge la perete, poteca coteste dreapta urcand lin. In locul in care poteca se apropie foarte mult de perete gasim si intrarea in traseul nostru, marcata cu vopsea neagra la baza acestuia pe o mica muchie ce se prelugeste spre padure.

Mai jos am atasat doua schite ale traseului la rezolutie mare. Una grafica si una in care am suprapus o fotografie a Peretelui Animalelor pentru o mai buna vizualizare a traseului.

topo_lupul_cel_rau_foto.jpg

Lungimea 1 - Traseul incepe prin stanga muchiei pe care e scris numele, pe un mic hornulet, iar dupa vreo doua asigurari traverseaza pe dreapta urmand muchia. Pe primii 15-20m stanca este cam murdara si neaderenta apoi totul este ok.

Dupa vreo 20-25m intilnim o portiune mai verticala si cu prize mai putine ce ne obliga la o mica traversare spre dreapta, de vreo 3m, loc unde dam si de o prima regrupare intermediara. De aici orcam putin spre stanga revenind la linia initiala pe care urcam inca vreo 8-10 metri printr-o portiune putin mai inierbata pana la o alta regrupare intermediara peste care noi, avand corzi de 60m, am sarit. De aici se prinde linia unui diedru, iar la terminarea acestuia se face o mica traversare stanga, peste muchie, regrupand la un spit si doua cuie.

Lungimea 2 - Pleaca din regrupare in sus pe o fata cu prize suficiente ajungand dupa vreo 20 de metri la o portiune inierbata unde se afla o regrupare intermediara pe care o sarim. De aici se urca vertical o fisura putin inclinata spre dreapta care are in partea superioara o mica surplomba ce se trece destul de usor. Dupa surplomba regrupam pe o platforma unde avem doua spituri si patru cuie.

Lungimea 3 - Se face o mica traversare descendenta spre stanga, vreo 2m, pentru a prinde linia unui diedru-fisura de cativa metri pe care urcam vreo 10-12m pana la o regrupare intermediara. De aici traseul urmeaza vertical un diedru mare cu o fisura larga si numai buna de urcat in bavareza. Dupa vreo 10m, datorita lipsei prizelor in diedru, suntem nevoiti sa trecem spre dreapta, peste muchia diedrului, pentru a ne folosi de prizele mult mai bune aflate aici. Revenim in diedru dupa vreo 4-5m urcind pe acesta pina pe un prag de piatra aflat la baza unei arcade mari. Aici dam peste o regrupare nu tocmai buna, dar pe care o putem sari, traversand spre stanga vreo 5-6m pana la o alta regrupare ceva mai comoda, la un spit si trei cuie. Traverseul intersecteaza linia traseului Diedrul Corbilor ce continua pe diedrul format de arcada uriasa ce se ridica deasupra naostra

Atentie! Din regruparea intermediara si pana la regruparea comoda se mai asigura o singura data la piton batut vertical intr-o fisura aflata pe o placa putin inclinata, piton care, daca e tractionat in sus, iese.

Lungimea 4 - Se traverseaza stanga si se prinde un mic diedru de vreo 5-6m din care am iesit spre dreapta putin mai sus de jumatatea lui pentru a profita de prizele bune de pe muchia din dreapta. De la iesirea din diedru urcam diagonal dreapta pana la baza diedrului de sub arcada urcand pe acesta vreo 3-4m apoi traversam spre stanga 4m, descendent 1m, apoi orizontal stanga inca vreo 8-10 metri dupa care urcam vreo 8 metri pana in regrupare. Aici avem un spit si trei cuie loc unde am dat de regruparea ce NU e vizibila de pe linia traverseului.

Inainte de a urca cei 8m pana la regrupare se poate vedea spre stanga,la vreo 7m , un piton mare. Initial am crezut ca pe acolo e traseul dar nevazand cuie mai sus de acela am preferat sa nu ma duc catre el, urcand pe linia fisurii din ultima lungime pana sub aceasta, loc unde am dat de regruparea ce e vizibila de pe linia traverseului.

Lungimea 5 - Din regrupare se pleaca in sus pe o fisura mai taricica ce are o surplomba in partea superioara. Aici se afla si pasul cheie al traseului, cotat cu 7-, desi as putea spune ca diedrul din lungimea a treia mi s-a parut mai de anduranta. Pasul cheie nu e foarte dificil, daca stai sa-ti calculezi miscarile, el iesind cu o miscare mai mult de pozitionare decat de forta. Bine, pe mine m-au ajutat si cei 1,82m astfel ca am putu sa prind o priza aflata ceva mai sus. Dupa depasirea acestui pasaj traseul pierde din verticalitate iesind intr-un mic horn cu bolovani si iarba pe care il urmam in sus pana la niste jnepeni, iesind din traseu spre dreapta si regrupand la un copac.

Retragerea: Pentru coborare se urca diagonal dreapta pana se ajunge la iesirea din Muchia Caprioarei si Muchia Iepurasului de unde se coboara pe poteca sau se traverseaza pe curba de nivel pana prindem aceeasi poteca, dar varianta asta mi s-a parut mai complicata datorita pantei destul de inclinate si frunzelor alunecoase.

"Lupul cel Rau" este unul dintre cele mai frumoase trasee pe care le-am parcurs pana acum cu o cataratura frumoasa si sigura fiind bine asigurat, iar roca, exceptand partea murdara de la baza, este aderenta si compacta cu foarte putine zone friabile. Diedrul din lungimea a treia este un adevarat deliciu.

topo_lupul_cel_rau.jpg


Descriere si schita de Cristian Gabriel Popescu

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.

4019



postat de nrudolfs
03
October
2014
Cupa Banatului in patru lungimi.

3834



postat de geo_bivuac
17
March
2013
Unul din cele mai frumoase trasee din circul 1 al peretelui Vaii Albe

3840


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Adam Ondra - doua 8C+ on sight
Here a is small video edited from the shots, which did not find place in the final movie Change. Adam Ondra on-sights Nordic Flower (established as 9a, today more like 8c/+) and Muy Verdes 8c/+ in Hanshelleren cave in Flatanger, Norway. Change movie will be definitely and finally released on Sunday 26.10. 2014. For sure :-) Files are uploaded and first journalists got their copy...

Sweet Line
Ice climbing, Mer de Glace

Adam Ondra - Change - Backstage movie
DOCUMENTARY ABOUT THE BACKGROUND OF THE UPCOMING MOVIE CHANGE "October 4th 2012, Flatanger, Norway. After incredible 3-month battle, Adam Ondra makes the first ascent of the new world´s hardest route. Adam names it Change and suggests the magic grade of 9b+. The limit of human´s possibilities has been shifted and the long adventurous trip of a few friends to the northern Europe slowly comes to the end..." Detailed info: WWW.CHANGE-MOVIE.COM But was this epic journey just about climbing? No, not at all. This won´t be a next typical climbing movie. So what it will be about? Here is a "small" 24 minutes long hint. Filmed and directed by Petr Pavlicek Duration: 24 min Bernartwood 2013 - bernartwood.cz

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.