eCLIMB.ro

Lespzile Lirei
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii PIATRA CRAIULUI > Cioranga - Peretele Lirei > Lespzile Lirei
Masivul muntos: Piatra Craiului
Zona din masiv(perete, munte, etc): Cioranga - Peretele Lirei
Altitudinea de plecare: 1800
Diferenta de nivel: 160 metri
Durata de parcurgere: 4-5 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 5B
Grad impus: 6+ 7-
Grad la rootpunkt: 7+
Calitatea asigurarilor: rare de bune
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.549779363343085
Longitudine: 25.232825563793995

VEZI PE HARTA

Traseul Lespezile Lirei -este un traseul cu dificultate tehnica medie, cu asigurari putine dar acolo unde trebuie, cu regrupari bune care insumeaza 4 lungimi de coarda dintre care una foarte usoara si 3 mai grele. Pitoanele sunt vechi, unele nesigure. Este recomandat a se folosi semicorzi de 60 de metri pentru a putea lega doua lungimi intr-una asa cum am facut noi.

Prima lungime- se pleaca din stanga Canionului Cioranga, catarand un horn de circa 20 de metri dupa care se merge circa 40 de metri pe fete inierbate pana la baza unui mare diedru unde se regrupeaza. Aceasta lungime nu are nici o asigurare- sau cel putin nu am gasit noi dar nici nu este nevoie. Se poate asigura la jnepeni.

Lungimea II-traseul porneste in dreapta diedrului la circa 2 metri pe fata urmand linia pitoanelor pentru circa 10-12 metri dupa care se traverseaza stanga in diedru pana la baza surplombei de unde se traverseaza dreapta pe sub ea avand la picioare o fata cazuta spalata. Se traverseaza circa 10 metri si se ajunge la un piton cu o cordelina care preintampina un pas de traverseu la o placa mare foarte buna. Dupa inca 5 metri mai sus se regrupeaza sub o surplomba cu o gaura in ea.

lespezile_lirei_1.jpg

Lungimea III- se pleaca cu un traverseu dreapta de 5 metri dupa care se merge pe fisura 20 de metri. De aici sunt doua variante- direct pe fisura desi nu se vad pitoane gradul 6 sau oblic dreapta, pe unde am mers noi grad 5. Este o lungime usoara, cu prize bune, asigurari sufieciente. Se poate merge concomitent pentru circa 10 m si se regrupeaza sub arcada numita si �lespezile lirei� din traseu.

Lungimea IV- de aici, desi in carte sunt date doua lungimi de 30 de metri si una de 20, noi am parcurs circa 50 de metri si am regrupat deasupra lespezilor intr-o mare de jnepeni cu anourile dupa un contrafort de stanca. Lungimea incepe pe diedru dupa care se fenteaza prin dreapta 4 metri dupa ce se asigura deoarece diedrul este spalat si fara asigurari. pe fata sunt prize bune. Dupa 5-6 metri se traverseaza stanga inapoi in dedru si se parcurge matematic traversand doua surplombe la dreapta iar cea de-a III a se tece direct pe linia pitoanelor pe un pasaj de 7-/7 pana ce se ajunge la jnepeni. De aici pitoanele dispar cu desavarsire dar si dificultatea traseului scade la gradul 3. Aici putem spune ca am terminat traseul.

Pentru retragere am urcat de la amvon pana in strunga (Braul de Sus) intrand in Obarsia canionului Cioranga pe care am traversat-o pe curba de nivel. Am trecut prin Valcelul cu Fereastra printre saritori si grohotis cu un peisaj pe masura. Am coborat la Refugiul Sperantelor si de aici pe poteca inapoi la Izvorul Orlobschi si Plaiul Foii. Total timp retragere: doua ore jumatate.


Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
18
March
2013
Un traseu vechi dar frumos deschis de Nicolae Baticu impreuna cu Emilian Cristea

3740



postat de geo_bivuac
06
March
2012
Conversia gredelor in boulder

3727



postat de geo_bivuac
17
March
2013
Un traseu uitat din circul 2 al Peretului Vaii Albe

3754


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
ALEX HONNOLD FREE SOLOING HEAVEN (5.12)
In September 2011, Alex Honnold claimed one of the greatest days of free soloing, climbing Yosemite Valley s Cosmic Debris (5.13b) and flashing Heaven (5.12) all without tying in. Here is a recently released video produced by Squarespace and filmed by veteran climbing photographer Jimmy Chin of Honnold repeating the steep roof-crack Heaven ... once again, without a rope.

Disco 2000
Dave MacLeod, Jacob Cook and Calum Muskett making the first free ascent of Disco 2000 on Blåmman, near Tromso in the northern part of Norway. The pitches were 7b, 8a+, 7a, 8a+, 7c, 7c, 7b+, 7a, 7a, 6a, 6c, 6b+, 5+ and was freed over three days, after aid climbing and working the lower part of the route.

Rockin Cuba - Trailer
A trip through music and rock climbing. The movie follows the exploration of the valley of Viñales in Cuba by six French climbers. Cast : Nina Caprez, Mélissa Le Nevé, Enzo Oddo, Cedric Lachat, Sebastien Boussogne and Michael Fuselier. Photography by Julien Nadiras, Vladimir Cellier and Melody Lespine. Editing & original music by Vladimir Cellier.

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.