Traseul Lespezile Lirei -este un traseul cu dificultate tehnica medie, cu asigurari putine dar acolo unde trebuie, cu regrupari bune care insumeaza 4 lungimi de coarda dintre care una foarte usoara si 3 mai grele. Pitoanele sunt vechi, unele nesigure. Este recomandat a se folosi semicorzi de 60 de metri pentru a putea lega doua lungimi intr-una asa cum am facut noi.
Prima lungime- se pleaca din stanga Canionului Cioranga, catarand un horn de circa 20 de metri dupa care se merge circa 40 de metri pe fete inierbate pana la baza unui mare diedru unde se regrupeaza. Aceasta lungime nu are nici o asigurare- sau cel putin nu am gasit noi dar nici nu este nevoie. Se poate asigura la jnepeni.
Lungimea II-traseul porneste in dreapta diedrului la circa 2 metri pe fata urmand linia pitoanelor pentru circa 10-12 metri dupa care se traverseaza stanga in diedru pana la baza surplombei de unde se traverseaza dreapta pe sub ea avand la picioare o fata cazuta spalata. Se traverseaza circa 10 metri si se ajunge la un piton cu o cordelina care preintampina un pas de traverseu la o placa mare foarte buna. Dupa inca 5 metri mai sus se regrupeaza sub o surplomba cu o gaura in ea.
Lungimea III- se pleaca cu un traverseu dreapta de 5 metri dupa care se merge pe fisura 20 de metri. De aici sunt doua variante- direct pe fisura desi nu se vad pitoane gradul 6 sau oblic dreapta, pe unde am mers noi grad 5. Este o lungime usoara, cu prize bune, asigurari sufieciente. Se poate merge concomitent pentru circa 10 m si se regrupeaza sub arcada numita si �lespezile lirei� din traseu.
Lungimea IV- de aici, desi in carte sunt date doua lungimi de 30 de metri si una de 20, noi am parcurs circa 50 de metri si am regrupat deasupra lespezilor intr-o mare de jnepeni cu anourile dupa un contrafort de stanca. Lungimea incepe pe diedru dupa care se fenteaza prin dreapta 4 metri dupa ce se asigura deoarece diedrul este spalat si fara asigurari. pe fata sunt prize bune. Dupa 5-6 metri se traverseaza stanga inapoi in dedru si se parcurge matematic traversand doua surplombe la dreapta iar cea de-a III a se tece direct pe linia pitoanelor pe un pasaj de 7-/7 pana ce se ajunge la jnepeni. De aici pitoanele dispar cu desavarsire dar si dificultatea traseului scade la gradul 3. Aici putem spune ca am terminat traseul.
Pentru retragere am urcat de la amvon pana in strunga (Braul de Sus) intrand in Obarsia canionului Cioranga pe care am traversat-o pe curba de nivel. Am trecut prin Valcelul cu Fereastra printre saritori si grohotis cu un peisaj pe masura. Am coborat la Refugiul Sperantelor si de aici pe poteca inapoi la Izvorul Orlobschi si Plaiul Foii. Total timp retragere: doua ore jumatate.
As a climber sometimes our biggest job is to try to do justice to the amazing stories of our friends and peers. For this piece I worked with our crew at camp4collective.com to tell thenorthface.com athlete Jimmy Chin s jimmychin.com story as he in turn highlights modern day climbing in Yosemite for a National Geographic feature story.
It seemed so serendipitous to be on assignment in a place that we all cut out teeth as adventurers and which also ended up becoming the namesake of our collective!
As always, thanks for tuning in! ~reo
Camp 4 Collective on vimeo: vimeo.com/camp4collective/videos
Shot on the Canon 5d, L series lenses, kesslercrane.com/ pocket dolly v2 and rodemic.com/ video mic pro.
Steph Davis: So In Control from Prana Living on Vimeo.