eCLIMB.ro

Traseul Policandrului
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii BUCEGI > Peretele Vulturilor > Traseul Policandrului
Masivul muntos: Costila
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Vulturilor
Altitudinea de plecare: 1700 metri
Diferenta de nivel: 250 metri
Orientare: sud sud-est
Durata de parcurgere: 5-6 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 5B
Grad impus: 6+ 7-
Grad la rootpunkt: 8-
Calitatea asigurarilor: bune
Calitatea stancii: buna, dar pe alocuri friabila
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.42802324692251
Longitudine: 25.498319440447972

VEZI PE HARTA

Starea treseului: perete compact (cu zone usor friabile), asigurari bune (reamenajat in regrupari)

Lungime: 5 LC

Dificultate: 7/7+ la liber, 5B cu A0 la clasic

Retragere:

- coborare pe Valcelul Pietros, apoi pe muchia cu jnepeni, dupa care se urmeaza poteca de langa Tancul Mic (pe la baza traseelor)

- coborare pe Valcelul Pietros urmata de rapel pe Hornul Negru (50 de metri), dupa care se urmeaza poteca de langa Tancul Mic (pe la baza traseelor)

- urcare 50 de metri pe Creasta Vulturilor, dupa care se traverseaza pe Brana Aeriana. Urmeaza o succesiune de valcele si traversee ce conduce ”la panda”. Retragerea se continua pe langa peretele Valcelului Stancos pana la refugiul Costila, traversand pe rand: Valcelul Policandrului, Valcelul Pietros si Valea Costilei

Policandrul este un traseu frecventat de alpinisti datorita stancii relativ compacte, pasilor scurti si intensi din traseu, asigurari bune, regrupari comode si posibilitati de retragere din orice punct.

Cotez traseul cu 4 stele din 5.

Accesul la perete se face de la refugiul Costila, traversand Valea Costilei. Se urmeaza poteca ce trece pe langa Tancul Mic si prin Valcelul Pietros. Dupa traversarea Valcelului Pietros se urca oblic stanga pe pante de iarba si se traverseaza zona de jenepeni. Acestia sunt urmati de o brana de aproximativ 10 metri, dupa care se incepe un urcus abrupt pentru circa 100 de metri pana in brana policandrului.

Intrarea in Policandru se afla la aproximativ 100 de metri de Innominata, locul fiind marcat de un piton batut la baza traseului.

Prima lungime nu are asigurari. Aceasta este reprezentata de o portiune de iarba ce se intinde 40 de metri, pana la baza a doua fisuri ce pornesc din acelasi punct. Pe fisura din dreapta se afla Fluturele de Piatra, pe cea din stanga… Policandrul.

A doua lungime debutaza cu o mica surplomba, urmata de o portiune de fata cazuta si un de un diedru. Dupa diedru traseul urmeaza pana la regrupare linia unei fisuri.

A treia lungime presupune realizarea unui traverseu de 1 m spre stanga, catre o fisura. Fisura se continua cu un diedru cu asigurari bune. Diedrul se incheie in dreptul unui tavan, care se ocoleste pe stanga, pe un prag de stanca. Regruparea se realizeaza pe o brana de iarba (gasiti aici si a doua regrupare din Fluturele de Piatra).

A patra lungime trece peste o fata usoara de stanca, combinata cu praguri de iarba. Se ajunge in Brana Suspendata, unde trcerea se continua prin jenepeni si praguri de iarba pana la baza peretelui. Regruparea consta intr-un spit si un piton.

A cincea lungime este si cea mai solicitanta. Linia traseului traverseaza doua surplombe si un tavan. Fiind bine asigurata, portiunea poate fi trecuta si la A0. Dupa cele doua surplombe, traseul continua pe o fisura pana sub tavan, unde trebuie realizata o traversare spre dreapta pe placi de gresie (atentie, este friabil). Tavanul, cotat cu 7+, prezinta prize bune la maini, insa mai putine pentru picioare. Imediat la iesirea din tavan se afla regurparea, intr-o grota micuta.

Fiind comoda, regruparea ofera o priveliste minunata prin fereasta oferita de grota, dar si un moment placut pentru odihna.

A sasea lungime incepe prin iesirea din grota, pe muchia din stanga a acesteia. Urmand linia fisurii intalnim o portiune de catarare usoara si compacta. Urmatorul pasaj este o portiune de fata, strajuita de doua muchii, intrerupta de brane de iarba. Muchia din stanga va fi traversata pentru a realiza iesirea pe o noua brana de iarba. In dreapta branei, intr-un „colt” se afla regruparea.

A saptea lungime este scurta. Iesirea din regrupare consta intr-un traverseu spre stanga, urmat de escaladarea unei fete usor cazute. Linia traseului continua spre dreapta, pentru ca in 10 m sa se termine in Creasta Vulturilor.

policandrul.jpg


Traseu reamenajat de George Stroie si Danut Ochesel in anul 2003
Completare adusa de geo_bivuac in data: 17 November, 2015, 4:49 pm

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)

peretele vulturilor costila

postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
18
March
2013
Cel mai frecventat traseu din peretele Galbinele

3892



postat de geo_bivuac
22
June
2012
Zona are un potential enorm pentru catarat si este in curs de amenajare.

4115



postat de geo_bivuac
17
March
2013
Un traseu deosebit de frumos din Baile Herculane

3861


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
To Climb the World
Climbing dream team Alex Honnold, Mark Synnott, and Jimmy Chin face rugged cliffs, knife-wielding thieves, and deadly waters as they traverse the globe searching for the next great rock to climb. The National Geographic Live! series brings thought-provoking presentations by today's leading explorers, scientists, photographers, and performing artists right to your YouTube feed. Each presentation is filmed in front of a live audience at National Geographic headquarters in Washington, D.C. New clips air every Monday.

Fisura Albastra Ieri si Azi
un documentar depre renumitul traseu din Peretele Vaii Albe - Costila

Rocklands: a trad diary
In June 2014, Caroline Ciavaldini and James Pearson set off to discover Trad In Rocklands. Originally in search of hard, “cutting edge” new routes, what the couple discovered is perhaps even more valuable! An almost unlimited potential for Trad development, with 1,000’s of new routes to climb! In three weeks the pair barely scratched the surface, but if one thing was clear, it was that this amazing place, a place we all thought we knew, has so much more to give…

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.