Starea treseului: perete compact (cu zone usor friabile), asigurari bune (reamenajat in regrupari)
Lungime: 5 LC
Dificultate: 7/7+ la liber, 5B cu A0 la clasic
Retragere:
- coborare pe Valcelul Pietros, apoi pe muchia cu jnepeni, dupa care se urmeaza poteca de langa Tancul Mic (pe la baza traseelor)
- coborare pe Valcelul Pietros urmata de rapel pe Hornul Negru (50 de metri), dupa care se urmeaza poteca de langa Tancul Mic (pe la baza traseelor)
- urcare 50 de metri pe Creasta Vulturilor, dupa care se traverseaza pe Brana Aeriana. Urmeaza o succesiune de valcele si traversee ce conduce ”la panda”. Retragerea se continua pe langa peretele Valcelului Stancos pana la refugiul Costila, traversand pe rand: Valcelul Policandrului, Valcelul Pietros si Valea Costilei
Policandrul este un traseu frecventat de alpinisti datorita stancii relativ compacte, pasilor scurti si intensi din traseu, asigurari bune, regrupari comode si posibilitati de retragere din orice punct.
Cotez traseul cu 4 stele din 5.
Accesul la perete se face de la refugiul Costila, traversand Valea Costilei. Se urmeaza poteca ce trece pe langa Tancul Mic si prin Valcelul Pietros. Dupa traversarea Valcelului Pietros se urca oblic stanga pe pante de iarba si se traverseaza zona de jenepeni. Acestia sunt urmati de o brana de aproximativ 10 metri, dupa care se incepe un urcus abrupt pentru circa 100 de metri pana in brana policandrului.
Intrarea in Policandru se afla la aproximativ 100 de metri de Innominata, locul fiind marcat de un piton batut la baza traseului.
Prima lungime nu are asigurari. Aceasta este reprezentata de o portiune de iarba ce se intinde 40 de metri, pana la baza a doua fisuri ce pornesc din acelasi punct. Pe fisura din dreapta se afla Fluturele de Piatra, pe cea din stanga… Policandrul.
A doua lungime debutaza cu o mica surplomba, urmata de o portiune de fata cazuta si un de un diedru. Dupa diedru traseul urmeaza pana la regrupare linia unei fisuri.
A treia lungime presupune realizarea unui traverseu de 1 m spre stanga, catre o fisura. Fisura se continua cu un diedru cu asigurari bune. Diedrul se incheie in dreptul unui tavan, care se ocoleste pe stanga, pe un prag de stanca. Regruparea se realizeaza pe o brana de iarba (gasiti aici si a doua regrupare din Fluturele de Piatra).
A patra lungime trece peste o fata usoara de stanca, combinata cu praguri de iarba. Se ajunge in Brana Suspendata, unde trcerea se continua prin jenepeni si praguri de iarba pana la baza peretelui. Regruparea consta intr-un spit si un piton.
A cincea lungime este si cea mai solicitanta. Linia traseului traverseaza doua surplombe si un tavan. Fiind bine asigurata, portiunea poate fi trecuta si la A0. Dupa cele doua surplombe, traseul continua pe o fisura pana sub tavan, unde trebuie realizata o traversare spre dreapta pe placi de gresie (atentie, este friabil). Tavanul, cotat cu 7+, prezinta prize bune la maini, insa mai putine pentru picioare. Imediat la iesirea din tavan se afla regurparea, intr-o grota micuta.
Fiind comoda, regruparea ofera o priveliste minunata prin fereasta oferita de grota, dar si un moment placut pentru odihna.
A sasea lungime incepe prin iesirea din grota, pe muchia din stanga a acesteia. Urmand linia fisurii intalnim o portiune de catarare usoara si compacta. Urmatorul pasaj este o portiune de fata, strajuita de doua muchii, intrerupta de brane de iarba. Muchia din stanga va fi traversata pentru a realiza iesirea pe o noua brana de iarba. In dreapta branei, intr-un „colt” se afla regruparea.
A saptea lungime este scurta. Iesirea din regrupare consta intr-un traverseu spre stanga, urmat de escaladarea unei fete usor cazute. Linia traseului continua spre dreapta, pentru ca in 10 m sa se termine in Creasta Vulturilor.