eCLIMB.ro

Fisura Albastra varianta directa
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii BUCEGI > Peretele Vaii Albe - Circul 1 > Fisura Albastra varianta directa
Masivul muntos: Costila
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Vaii Albe - Circul 1
Altitudinea de plecare: 1800 metri
Diferenta de nivel: 400 metri
Orientare: sudica
Durata de parcurgere: 8-10 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 6B
Grad impus: 6+ 7-
Grad la rootpunkt: 8+
Calitatea asigurarilor: bune
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.42588481485023
Longitudine: 25.496023469531224

VEZI PE HARTA

Fisura Albastra este unul dintre cele mai cunoscute trasee din Muntii Bucegi si un traseu de referinta, cu o istorie bogata, in Valea Alba.


Prima lungime pleaca de la bolovanul din capatul Circului 1, din Valea Alba, si merge oblic dreapta pana la baza primului horn.

A doua lungime merge prin horn, traverseaza “Terenul de fotbal” si urmeaza linia in stanga, pana la terminarea traverseului (la baza locului numit”La Ruine“). Aici se va gasi regruparea cu spituri si lant (atentie! lungime mai lunga de 50 de metri ).

A treia lungime urmeaza perpendicular pe ruine, urmata de o zona pamantoasa. Dupa circa 20 de metri se afla la baza unei fisuri o regrupare cu piton si spit legata cu cordelina.

Lungimea a patra  pleaca catre dreapta pentru 10 metri, pana la Fisura ascunsa (pe care se catara pentru circa 15 metri). Ajunsi in “Marele traverseu” se ia catre stanga pentru 25 de metri, unde veti gasi o regrupare cu mai multe pitoane, pe o brana de iarba .

Lungimea a cincea pleaca in stanga, catre Memorial Emilian Cristea. Dupa 15 metri se catara pana la baza aripi din Memorial, dupa care se schimba directia de mers catre dreapta. Dupa inca 10 metri se ajunge in Bivuacul 1.

Lungimea a sasea pleaca in sus pe fisura (pentru 15 metri) pana la baza unei surplombe care se ocoleste pe dreapta. Din acest punct se intra in Hornul de sub tendor, asigurat cu 3 pitoane pe 12 metri, la capatul caruia veti regrupa la o ancora chimica si un spit de 10mm.


Lungimea a saptea merge inca 3 metri in horn, care este obturat de o mare surplomba. Aceasta se ocoleste catre dreapta pe la cele 2 ancore chimice, apoi se catara pe fisura (circa 20 de metri) unde se ve traversa dreapta catre Bivuacul 2.

Lungimea a opta pleaca la jumatatea traverseului dintre fisura si Bivuacul 2, vertical, pe asigurari bune. Linia traseului trece peste o succesiune de brana si fisuri, iar dupa 20 de metri se incepe un traverseu oblic stanga catre buturuga de macelar (unde se afla regruparea).

Lungimea a noua pleaca pe fisura in sus pentru 10 metri, dupa care se intra in horn pentru 15 metri. La capatul hornului se va catara oblic dreapta catre Bivuacul 3 (atentie! in cazul in care ajunsi in bivuacul 3 mai aveti cel putin 5 bucle, se poate merge mai departe pe Fisura cu lilieci  pana la baza tavanului. In acest punct veti gasi amenajata o regrupare mai solida si mai comoda).

Lungimea a zecea
- din Bivuacul 3 se pleaca in stanga, pe Fisura cu lilieci, pana la baza tavanului. Urmeaza traversarea dreapta pe sub tavan (pentru circa 8 metri) dupa care se va urca peste acesta, urmand ca la 3 metri sa regrupati.

- de sub tavan se pleaca in traverseu, se trece peste tavan si se continua la 6-7 metri. Dupa aceasta se traverseaza stanga, pana la o brana de iarba, de unde se merge oblic stanga circa 20 de metri pana in Bivuacul 4.

Lungimea a unsprezecea
- de deasupra tavanului se merege 4 metri in sus, dupa care se traverseaza stanga pana la o brana de iarba. Din acest punct se merge oblic stanga circa 20 de metri pana in Bivuacul 4.
- din Bivuacul 4 se pleaca (din extremitatea stanga a acestuia) de pe placa desprinsa de perete (pentru inceput in sus) urmand ca in scurt timp se se devieze catre dreapta pana pe o lespede. Urmeaza a se descatara pe dreapta acesteia, la baza unei nise din gresie prin care se va merge folosind tehnica piciorul de lemn. La capatul Piciorului de lemn se va merge in sus, urmand ca in circa 8 metri sa se ajunga in Creasta Vaii Albe.

Lungimea a doisprezecea (pentru cei care au regrupat in bivuacul 3) din bivuacul 4 se pleaca din extremitatea stanga a acestuia de pe placa desprinsa de perete, pentru inceput in sus urmand ca in scurt timp se se devieze catre dreapta pana pe o lespede urmand a se descatara pe dreapta acesteia la baza unei nise din gresie prin care se va merge folosind tehnica piciorului de lemn, la capatul careia se va merge in sus urmanda ca in circa 8 metri sa se ajunga in creasta vaii albe.

Retragerea se face prin Creasta Vaii Albe,  Brana aeriana, La panda, Valcelul stancos.

Traseul_Fisura_Albastra_Directa.jpg


Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)

fisura albastra peretele vaii albe costila bivuacul 2

postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de silvique
21
October
2014
Fisura Artei este unul din traseele cele mai renumite din tara....

3928



postat de geo_bivuac
18
March
2013
Un traseu preponderent de artificial din Masivul Poastavaru, 9L.C. 6A

3902



postat de geo_bivuac
21
June
2012
O zona noua si foarte frecventata de cataratori cu mare variatiune de trasee

3917


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Adam Ondra - Illusionist 9a - Norway
Adam Ondra climbs one of his harder projects in magic Flatanger cave.

Careless Torque
Mina Leslie-Wujastyk climbs Careless Torque in the Peak District, England. Ron Fawcett first climbed the arête in 1987 and was waiting 25 years for a female ascent... You'll be able to see more of Mina on Careless Torque, on rock and in competitions in Light Shed Pictures' upcoming flick about her year - lightshedpictures.com/

Always Above Us
The North Face: Always Above Us. Leading the life of a climber involves a tremendous amount of sacrifice and hardship, but for team athletes Conrad Anker and Kris Erickson, there's no living without it. In 1999, on an expedition in Tibet, team alpine climbers Conrad Anker and Kris Erickson lost their good friend and exploration companion, Alex Lowe, to an avalanche that narrowly missed Conrad himself. To preserve Alex's honor, Conrad and Kris establish and send the Nutcracker, a new ice climb route in Hyalite Canyon, Montana. Their story, and climb, are captured here by Sherpas Cinema.

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.