Fisura Albastra este unul dintre cele mai cunoscute trasee din Muntii Bucegi si un traseu de referinta, cu o istorie bogata, in Valea Alba.
Prima lungime pleaca de la bolovanul din capatul Circului 1, din Valea Alba, si merge oblic dreapta pana la baza primului horn.
A doua lungime merge prin horn, traverseaza “Terenul de fotbal” si urmeaza linia in stanga, pana la terminarea traverseului (la baza locului numit”La Ruine“). Aici se va gasi regruparea cu spituri si lant (atentie! lungime mai lunga de 50 de metri ).
A treia lungime urmeaza perpendicular pe ruine, urmata de o zona pamantoasa. Dupa circa 20 de metri se afla la baza unei fisuri o regrupare cu piton si spit legata cu cordelina.
Lungimea a patra pleaca catre dreapta pentru 10 metri, pana la Fisura ascunsa (pe care se catara pentru circa 15 metri). Ajunsi in “Marele traverseu” se ia catre stanga pentru 25 de metri, unde veti gasi o regrupare cu mai multe pitoane, pe o brana de iarba .
Lungimea a cincea pleaca in stanga, catre Memorial Emilian Cristea. Dupa 15 metri se catara pana la baza aripi din Memorial, dupa care se schimba directia de mers catre dreapta. Dupa inca 10 metri se ajunge in Bivuacul 1.
Lungimea a sasea pleaca in sus pe fisura (pentru 15 metri) pana la baza unei surplombe care se ocoleste pe dreapta. Din acest punct se intra in Hornul de sub tendor, asigurat cu 3 pitoane pe 12 metri, la capatul caruia veti regrupa la o ancora chimica si un spit de 10mm.
Lungimea a saptea merge inca 3 metri in horn, care este obturat de o mare surplomba. Aceasta se ocoleste catre dreapta pe la cele 2 ancore chimice, apoi se catara pe fisura (circa 20 de metri) unde se ve traversa dreapta catre Bivuacul 2.
Lungimea a opta pleaca la jumatatea traverseului dintre fisura si Bivuacul 2, vertical, pe asigurari bune. Linia traseului trece peste o succesiune de brana si fisuri, iar dupa 20 de metri se incepe un traverseu oblic stanga catre buturuga de macelar (unde se afla regruparea).
Lungimea a noua pleaca pe fisura in sus pentru 10 metri, dupa care se intra in horn pentru 15 metri. La capatul hornului se va catara oblic dreapta catre Bivuacul 3 (atentie! in cazul in care ajunsi in bivuacul 3 mai aveti cel putin 5 bucle, se poate merge mai departe pe Fisura cu lilieci pana la baza tavanului. In acest punct veti gasi amenajata o regrupare mai solida si mai comoda).
Lungimea a zecea- din Bivuacul 3 se pleaca in stanga, pe Fisura cu lilieci, pana la baza tavanului. Urmeaza traversarea dreapta pe sub tavan (pentru circa 8 metri) dupa care se va urca peste acesta, urmand ca la 3 metri sa regrupati.
- de sub tavan se pleaca in traverseu, se trece peste tavan si se continua la 6-7 metri. Dupa aceasta se traverseaza stanga, pana la o brana de iarba, de unde se merge oblic stanga circa 20 de metri pana in Bivuacul 4.
Lungimea a unsprezecea - de deasupra tavanului se merege 4 metri in sus, dupa care se traverseaza stanga pana la o brana de iarba. Din acest punct se merge oblic stanga circa 20 de metri pana in Bivuacul 4. - din Bivuacul 4 se pleaca (din extremitatea stanga a acestuia) de pe placa desprinsa de perete (pentru inceput in sus) urmand ca in scurt timp se se devieze catre dreapta pana pe o lespede. Urmeaza a se descatara pe dreapta acesteia, la baza unei nise din gresie prin care se va merge folosind tehnica piciorul de lemn. La capatul Piciorului de lemn se va merge in sus, urmand ca in circa 8 metri sa se ajunga in Creasta Vaii Albe.
Lungimea a doisprezecea (pentru cei care au regrupat in bivuacul 3) din bivuacul 4 se pleaca din extremitatea stanga a acestuia de pe placa desprinsa de perete, pentru inceput in sus urmand ca in scurt timp se se devieze catre dreapta pana pe o lespede urmand a se descatara pe dreapta acesteia la baza unei nise din gresie prin care se va merge folosind tehnica piciorului de lemn, la capatul careia se va merge in sus urmanda ca in circa 8 metri sa se ajunga in creasta vaii albe.
Retragerea se face prin Creasta Vaii Albe, Brana aeriana, La panda, Valcelul stancos.