Starea treseului: asigurari solide, regrupari pe spituri, stanca compacta; Lungime: 5LC (merge si din 4); Dificultate: 8- la liber, 5B cu 6+ cu A0 la clasic; Timp de pacurgere: 3-4 ore; Retragere: rapel de 50 metri prin spatele coltului crapat; Traseu parcurs cu Ioana Acsinia
Traseul Cipches (care se traduce prin Traseul Crenelat) se afla in Cheile Turzii, in Peretele Coltului Crapat. Pentru a ajunge la baza traseului exista doua variante principale: parcurgerea unui alt traseu din peretele Sansil (recomandat), sau urcarea simpla pe valcelul de deasupra izvorului, dupa care se trverseaza pe brana in stanga circa 200 de metri.
Prima lungime (30 metri) merge oblic stanga pe o fisura buna, ce intampina pe alocuri pasaje delicate (6+/7-) fara prize la picioare, dar tehnice la maini. Regruparea se face in 2 spituri si este comoda.
Lungimea a doua este ceva mai dura (7+/8-) si pleaca in stanga regrupari, mergand aproximativ 15 metri vertical pe o succesiune de fisuri. Traseul continua cu un traverseu oblic stanga, asigurand un spit din traseul Calatorie Psihedelica (acesta fiind defapt si pasul cheie al traselui) cu prize mici la maini si scurse la picioare, urmand ca in 5 metri sa se regrupeze.
Cea de a treia lungime incepe pe o fata cazuta, cu prize mici (7/7+) si merge vertical pe circa 30 metri (unde se regrupeaza). Aceasta lungime se poate face intgral la A0 in cazul in care nu puteti catara la gradul 7.
Cea de a patra lungime incepe oblic derapta pe un diedru cazut, ce se inchide in circa 7 metri. Diedrul este urmat de un traverseu peste o fata cazuta unde, dupa 2 metri, se schimba directia catre stanga. Din acest punct se intra intr-un alt diedru pentru 7 metri, acesta fiind obturat de un tavanel mic ce se trece usor. Inainte de regrupare mai trebuie parcursa, aproximativ 10 metri, o fisura oblic dreapta.
Ultima lungime, probabil si cea mai frumoasa, pleaca vertical pe o fisura care se termina in 5 metri. Aceasta este continuata de o fata cazuta, tehnica, apoi se traverseaza dreapta intrand iar pe o fisura oblic dreapta pana la o brana. Din acest punct se continua prin iarba pana in creasta Hans Gora.
Pe partea drepata a crestei veti gasi o regrupare cu lant si inel de rapel.
Din acest inel se poate cobora fie cu un rapel de 50 de metri, fie cu doua de 25 de metri, pana jos. Dupa terminarea rapelului retragera se va face pe picioare pina la poteca principala din chei.
The Game, World's Hardest Boulder Problem? from Cedar Wright on Vimeo.