In data de 13 septembrie Costin Morariu si subsemnatul am finalizat un nou traseu in Cheile Manastirii.
Ruta vizeaza partea centrala a impresionantului perete nordic al cheilor, in partea lui centrala, zona unde in 1985 si 1986 au fost organizate de catre Costica Nimat doua manse viteza (!) de 80 respectiv 100 m marcate cu vopsea de culoare alba, astazi aproape complet sterse (din fericire).
Ruta urmeaza in linii mari traseul mansei cu exceptia lc. I (situata mai in stanga), partial lc. II (a doua jumatate), lc. IV si lc. V (situate dupa topul mansei)
Traseul a fost deschis integral cap de coarda pe durata a trei iesiri, primele doua lungimi fiind echipate in timpul a doua ture scurte in sistem picnic cu familia. Urmatoarele trei lungimi au fost echipate in a III-a zi si au necesitat 10 ore de stat in perete.
Traseul cotat oarecum subiectiv (8-/8, A1+) are 5 lungimi de coarda la care se adauga o lungime de 60m (grad3) de acces si o creasta lunga si friabila pentru retragere.
Au fost amplasate 17 ancore si 15 pitoane pe lungimile de coarda si 9 ancore si 1 piton in regrupari la care se adauga doua pitoane (existente) si doua ancore pe prima lungime de coarda. Au fost lasate in situ pitoanele de avansare si un birds back (atentie la incercarile rotpunkt a traseelor, aceste puncte nu pot sustie o cadere).
Traseul este usor surplombat pe toata lungimea cu exceptia lungimii aIV-a friabila si inierbata.
Lc.I, 35m, Lc. II, 25m, Lc. III, 25m, Lc. IV. 20m, Lc. V, 35m.
Pe parcurs am intalnit doua ancore minuscule de 6 sau 8 mm grosime si cu plachete din tabla, utilizate pentru tractiune in mansa, ancore pe care le-am dublat cu materiale noi, dar pe care le-am lasat la fata locului de dragul istoriei. Pe langa aceasta am intalnit pe linia noastra si am vazut pe parcursul mansei o serie de prize sapate tot atunci. Tot din aceeasi sursa am mai gasit si topurile vechi echipate cu pitoane ruginite pe care le-am dezechipat pe cat a fost posibil (unele pitoane s-au rupt la scoatere).
Materiale necesare: un set de nuci mici si medii, 1-3 frienduri mici, sky hook obligatoriu, 3 anouri lungi pentru prima lungime foarte sinuoasa.
Nu putem sa nu remarcam abilitatile celor care au ajuns in topul respectivelor manse care s-au constituit ca si finale de campionat national in urma cu peste 20 de ani.
Dan Anghel
Articol preluat de pe roclimbing.net
Learning to Fly from steph davis on Vimeo.