eCLIMB.ro

Memorial Jenci Bacsi
postat de CristianPopescu
TOPO > Zona CHEILOR TURZII > Peretele Urias > Memorial Jenci Bacsi
Masivul muntos: Cheile Turzii
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Urias
Durata de parcurgere: aprilie 2015
Grad artificial: 5(A1)
Cotatie clasica: 5B
Grad impus: 7-
Grad la rootpunkt: 7-/7
Calitatea asigurarilor: buna
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 46.564737
Longitudine: 23.677832

VEZI PE HARTA

Apropiere: Venind dinspre Petreştii de Jos se merge pe poteca turistică din chei pînă ce trecem de Şipotul Cheilor apoi, înainte de a ajunge la cel de-al doilea pod peste apă, coborîm din potecă spre stînga, spre o porţiune cu copaci apoi traversăm rîul cam pe unde putem spre o prispă de piatră aflată la baza peretelui, prispă pe care se află un copăcel stufos. La vreo doi metri dreapta de acest copăcel se află intrarea în traseu, scrisă cu vopsea roşie, dar destul de ştearsă.

LC1 - Pleacă vertical peste o faţă căzută, presărată cu iarbă, ajungînd după vreo cinci metri pe un mic prag la baza unei arcade. Aici ne orientăm spre stînga urcînd spre o faţă ceva mai tehnică, cu o mică fisurică, pe care urcăm vertical apoi, la vreo zece metri de la plecare, traversăm dreapta pe un mic prag de unde ne orientăm vertical vreo opt metri spre o zonă cu stîncă gălbuie. Aici traversăm dreapta şi, după ce asigurăm ultimul cui din porţiunea gălbuie avem două variante.

-Prima, pentru cei care nu cunosc linia traseului, este să prindem o fisură orizontală aflată ceva mai jos decît asigurarea şi pe care o folosim la mîini pentru a traversa spre dreapta vreo trei metri unde asigurăm o ancoră, apoi urcăm spre regrupare vreo doi metri.

-A doua variantă şi cea corectă este ca de la ultima asigurare din porţiunea galbenă să urcăm diagonal dreapta pe o faţă unde avem o asigurare ascunsă într-o alveolă, asigurare care nu se vede de jos. De aici continuăm ascendent dreapta spre o altă asigurare mascată de o tufă de iarbă apoi traversăm dreapta descendent un metru jumătate spre regrupare. Noi am folosit prima variantă căci, nevăzînd asigurările de mai sus, am presupus că linia traseului se îndreaptă spre asigurarea din dreapta, singura pe care o reperasem.

Lungimea are 35m şi pas de 7-. Regruparea e pe spituri manufacturate şi e incomodă. Deşi unii spun că e comună cu prima regrupare din Vaya con Dios, nu e, chiar dacă e pe linia acestuia din urmă. LC1 din Vaya con Dios are 45m şi se termină ceva mai sus.

 LC2 - Pleacă vertical pe o faţă cu prize bune pînă ce întîlneşte regruparea din Vaya con Dios. Aici traversăm dreapta spre un diedru cu fisură pe care urcăm pînă cînd acesta se închide, loc unde traversăm spre stînga pe un prag unde regrupăm relativ comod, cu picioarele pe prag, dar sprijiniţi în ham. Lungimea are 30m şi maxim 6+.

LC3 - Pleacă pe o faţă căzută, cu mici praguri, pînă ce prinde un mic horn ce se trece la liber. După depăşirea acestuia se urcă puţin şi se ajunge la o surplombă cu o despicătură pe mijloc prin care se trece. Deasupra acesteia prindem un alt horn cu o fisură ce mai sus formează spre stînga o mică arcadă-surplombă şi pe care o traversăm folosind tehnica de bavareză inversă. Sub surplombă avem două asigurări, una pe dreapta fisurii şi un cui fix sub surplombă, dar care cred că e pus pentru scăriţă căci e bătut de jos in sus şi nu cred că ar rămîne pe poziţie în urma unei căderi. Următoarea asigurare deasupra surplobei e la un metru si ceva. După ce depăşim surplomba urcăm ascendent dreapta vreo trei metri pînă în regrupare. Lungimea are 40m şi pas de 6+, iar regruparea nu e foarte comodă.

LC4 - Pleacă vertical depăşind o mică surplombă cu o fisură inversă apoi continuă tot în sus pînă ce prinde o arcadă pe care se urcă aproximativ o treime din ea, poate mai mult, după care se traversează dreapta vreo doi metri jumătate pe o faţă unde e şi pasul traseului, cotat de mine cu 7-/7. Are cîteva prize bune la mîini, dar la picioare e mai subtil. După mica traversare urcăm vertical apoi diagonal stînga ieşind pe un fel de brînă foarte înclinată spre dreapta unde putem observa spre stînga şi puţin mai sus, pe o faţă căzută, regruparea cu două spituri. Deşi în alte descrieri scrie că regrupăm pe brînă nu e deloc aşa. Lungimea are 38m şi, deşi pasul e dat pe anumite schiţe ca fiind 7+ cred că nu depăşeşte gradul 7. Eu l-am cotat cu 7-/7 şi este pe faţa de după traversarea arcadei. 

 LC5 - Pleacă vertical spre un horn mai întunecat care are în partea superioară o surplombă ce se trece direct. Deasupra acestuia urcăm vertical pe o faţă cu mici fisuri şi praguri ajungînd la un bolovan pe care îl ocolim prin dreapta. Continuăm deasupra bolovanului şi, după vreo şase metri ajungem la o faţă uşor tehnică unde avem un pas ce mi s-a părut a fi 7-. Imediat deasupra acestei feţe este regruparea. Lungimea are 40m, pas de 7- la trecerea surplombei şi la faţa de sub regrupare. Regruparea e în ham.

LC6 - Pleacă vertical pe o faţă cu mici fisuri şi alveole pînă ajungem la un bolovan gălbui şi foarte friabil care sună a gol. De aici urcăm vertical, puţin dreapta faţă de bolovan, prinzînd o fisură în care se ascunde o asigurare mai puţin vizibilă, apoi urcăm tot în sus pînă ce se termină ţancul. Aici facem o traversare spre stînga peste niste praguri înierbate şi pămîntoase pentru a regrupra la umbra unor copăcei ce se află la baza unui vîlcel înierbat. Este prima regrupare cu adevărat comodă din traseu şi primul loc cu umbră după ce ne-a prăjit soarele pe ultimele patru lungimi. Lungimea are 35m şi maxim gradul 6.

LC7 - Pleacă pe vîlcelul înierbat depăşind pe la jumătatea lui un mic prag stîncos. Se ajunge într-o şa unde facem stînga. Urcăm puţin apoi coborîm vreo doi metri pînă în regruparea de unde vom face un scurt rapel de 10m. Lungimea are 35m şi e uşoară, dar e şi mai slab asigurată.

Traversare LC7 - LC8: Din locul unde am făcut rapelul urcăm printre perete şi o placă înclinată, căzută, pînă la un copac mare de unde continuăm vreo şase metri pe la baza peretelui apoerit cu iederă, apoi poteca coboară puţin spre stînga printr-o zonă puternic acoperită cu vegetaţie urcînd apoi spre un amfiteatru larg pînă ce spre dreapta observăm un mic tăpşan cu o placă, iar mai sus şi spre stînga o tufă mare. Traversăm dreapta vreo 7-8m pe pantele de iarbă spre mica platformă unde găsim două cuie pentru asigurare.

LC8 - Pleacă deasupra regrupării foarte uşor spre stînga, depăşind mai multe praguri cu fisuri şi alveole unde asigurările trebuiesc bine căutate. După vreo 30m traseul deviază uşor spre dreapta ţintind un prag aflat sub o zonă mai negricioasă a peretelui. Aici regrupăm foarte comod. Lungimea are 43m şi maxim gradul 6.

LC9 - Pleacă spre dreapta peste o faţă înclinată unde avem prima asigurare apoi vertical peste nişte praguri unde se observă o asigurare care, odată ajuns pe pragul acesteia, ne e mai greu să o reperăm, fiind acoperită de iarbă. De aici ascendent dreapta pentru a prinde o fisură largă ce ne duce spre o arcadă orientată spre stînga. Depăşim arcada în prima treime a acesteia, trecînd peste o surplombă ce ne conduce spre o altă fisurică orientată uşor spre dreapta. Continuăm apoi vertical pe linia pitoanelor ieşind pe un tăpşan plat unde regrupăm la două spituri. Lungimea are 40m şi pas de 6+ la trecerea surplombei. 

De la regrupare continuăm vertical încă vreo 60m pînă la Crucea Sînduleştilor de unde ne retragem pe marcajul turistic.

topo_jenci_bacsi.jpg

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)

jenci bacsi cheile turzii peretele urias

postat de CristianPopescu

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
17
March
2013
4 lungimi de coarda, 5B din Peretele Costilei

3744



postat de geo_bivuac
04
December
2013
Fisura Artei este unul din traseele cele mai renumite din tara, se remarca si prin faptul ca - aproape pe toata lungimea - poate fi escaladat cu tehnica catararii naturale.

3753



postat de geo_bivuac
18
March
2013
Un traseu preponderent de artificial din Masivul Poastavaru, 9L.C. 6A

3731


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Alex Honnold Climbs Angola
Alex Honnold is the most accomplished free climber in the world. Angola is a southwest African country that recently emerged from 27 years of bloody civil war. What brings together these strange bedfellows you ask? Some of the most epic unclimbed rocks in the world, and a community needing help to diffuse the hidden land mines leftover from the conflict. (Plus a shadowy local hotel magnate, but we’ll get into that later). This is Alex Honnold in Angola, for one of the most unique adventures of his storied climbing career this far.

Campionatul National de Bouldering 2012
Filmul de prezentare a ultimei etape al Campionatului National de Bouldering de la Vertical Spirit

K6 West
Raphael Slawinski, Ian Welsted and Jesse Huey travel to Pakistan to climb K6 West. At the moment of their departure down the KKH, they learn of the massacre at Nanga Parbat base camp. Each is now faced with a decision. As Jesse returns home, Raphael and Ian continue with the trip and ultimately stand on the 7040m unclimbed summit.

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.