eCLIMB.ro
AUTENTIFICARE
Inchide
utilizator nou
parola uitata
Numele:
Parola:
Toggle navigation
Home
Topo
Muntii BUCEGI
Muntii PIATRA CRAIULUI
Muntii HASMAS
Muntii POSTAVARU
Muntele nu este in lista
Muntii RETEZAT
Zona CHEILOR TURZII
Muntii FAGARASULUI
Muntii CAPATINII
Muntii MEHEDINTI
Muntii METALIFERI
Muntii LEAOTA
Muntii TRASCAU
Muntii PARING
Masivul IEZER-PAPUSA
Munti din afara Romaniei
Muntii VALCAN
Muntii MARAMURESULUI
Muntii BRETCU-OITUZ
Muntii RARAU-GIUMALAU
Muntii PADUREA CRAIULUI
Muntii FITIFOI (PREDEAL)
Muntii GIURGEU
Muntii PIATRA MARE
Articole
Stiri
Evenimente
Video
Muchia Mare
postat de geo_bivuac
TOPO
>
Muntii RETEZAT
>
Muchia Mare
>
Muchia Mare
Masivul muntos:
Retezat
Zona din masiv(perete, munte, etc):
Muchia Mare
Cotatie clasica:
4B
Grad la rootpunkt:
7-
Calitatea asigurarilor:
precară, multe pitoane lipsă, pitoane existente foarte slabe
Inchide
Geolocatie:
Latitudine: 45.366178
Longitudine: 22.892567
VEZI PE HARTA
Acces
Traseul Muchia Mare este situat pe faţa NE a Vârfului Peleaga, în muchia cu acelaşi nume.
Se poate porni de la Lacul Bucura până în Curmătura Bucurei, apoi pe marcajul de creastă ce duce pe Vârful Peleaga. Pentru a ajunge la baza traseului, se coboară pe al doilea vâlcel (venind dinspre Curmătura Bucurei), imediat ce se trece de Colţii Pelegii, chiar în locul în care poteca începe să urce susținut spre vârf. Deşi cu mult grohotiş, acest al doilea vâlcel este mai accesibil decît primul.
Timp de acces de la Lacul Bucura: 3 h.
Descriere
Descriere de Cătălin Creţu
Muchia Mare e un traseu care acum suferă din cauza asigurărilor precare şi a unei plăci desprinse din zona ultimei regrupari. Nu e deloc un traseu ușor, au ieşit multe pitoane (3 le-am scos la prima atingere), prin urmare au apărut ceva paşi impuşi şi cîteva zone riscante, greu de asigurat cu mobile. Noi am urcat tot traseul, până sus, din 6 lungimi.
Prima lungime
Am intrat în traseu imediat ce am ajuns la baza vâlcelului despre care vorbeam. De fapt, se vede clar o mică strungă pe care se urca 7-8 metri pîna la un piton. Lungimea initiala ar porni chiar de jos, de la baza peretelui, dar nu prezintă nici un interes, e un soi se semicăţărare pe porţiuni cu iarbă. A pornit Octavian cap pe prima lungime, urcând un horn uşor cu ceva bolovani slab înţepeniţi, apoi ieșind intr-o zona ceva mai plată, unde a regrupat la două pitoane.
Am pornit bocnă în a doua lungime. Ce naiba, parcă nu ar fi august, parcă ar fi decembrie! La câţiva metri de la pornire dau peste un pasaj surplombat pe care îl depăşesc prin stânga. Câteva pitoane mişcă, dar sunt destule care să le suplinească. La un moment dat, gasim pe aici un piton cu o carabinieră veche, cu filet, semn că cineva s-a retras. Urc apoi pe o față căzută şi traversez scurt către dreapta, până pe un prag de piatră bun, unde leg între ele două pitoane distanţate şi o nucă şi regrupez (nu este nici o regrupare clasică aici, am amenajat eu locul).
De aici, Octavian pleacă în a treia lungime, pe porţiuni uşoare în sus, ajunge la o zonă orizontală, cu țancuri, până la o veche regrupare cu cordeline (de unde un rapel ne-ar scoate în vâlcelul de la bază, în caz de nevoie). Se urcă mai departe un ţanc cu o fisură sănătoasă şi se regrupează la nişte ţancuri bune, în stânga, pe partea sudică. Gata, măcar regruparea asta e ferită de vânt.
Urmează lungimea a patra, care mi s-a părut cea mai solicitantă. Se porneşte oblic stânga pe o faţă asigurată cu câteva pitoane slabe (toate mişcă), până la o fisură care are la bază un piton foarte slab. Mă poziţionez cât pot de bine si apuc o placă înţepenită în această fisură, dar văd că se mişcă. Sunt nevoit să merg un pic spre dreapta, pe prize de picioare murdare şi mici, apoi solicit placa de sus în jos, cît pot de puţin. Ies în cele din urmă din fisură, dau de un piton slab tare legat cu o cordelină putredă, urc mai sus și, în primul loc accesibil, pun o nucă medie. E prima asigurare sănătoasă din aceasta porţiune. Aici am simţit eu pasul cel mai tare al traseului, pentru că pitoanele sînt foarte slabe, nu ar susţine o cădere iar pașii impuşi cred că sînt pe la gradul VII-, cel puţin în maniera în care am abordat eu pasajele. Această a patra lungime continuă pe creastă, traversează spre dreapta după o mică descăţărare, pînă la un piton bătut în partea stângă. De aici urc iarăşi pe un ţanc şi descaţăr 4-5 metri în cealaltă parte a crestei. Nu e greu, dar e foarte expus.
A cincea lungime porneşte pe o porţiune uşoară, orizontală, pînă la baza turnului din faţă, unde sunt cîteva pitoane pentru retragere, în caz de nevoie. Primul piton e slab, o lamă îndoită, dar pasul e sub gradul VI. Se urcă mai departe pe o faţă căzută până sub o mică surplombă (care se trece prin dreapta), după care se traversează în stânga, urmând linia pitoanelor (de data asta destul de bune). Se ajunge în partea de sus a jandarmului, de unde, în descaţărare uşoară, se coboară în Strunga Degetului, la baza ultimei lungimi. De aici s-a desprins o bucată imensă de perete. Lungimea noastra pleacă exact din acest loc. Regruparea e bună (3 pitoane sănătoase), dar se pare că primele asigurări ale ultimei lungimi au dispărut odată cu prăbuşirea
Pornesc spre dreapta regrupării, în cea de-a şasea lungime, cu mare atenţie (factor serios de cădere, direct în regrupare). După cîţiva metri ajung la o nucă mică, ruginită, înţepenită într-o fisură. Nu o folosesc, trec mai departe (mare atenţie, nuca asta nu are cum să reziste la o cădere). La 3 metri in dreapta se vede un cui cu o cordelină albastră. Asigur în el şi continui traversarea în dreapta, spre alt piton vizibil, dar cînd îl verific (după cîte pitoane slabe am văzut în traseul ăsta încerc să le verific măcar pe cele importante) rămîn cu el în mînă. Sunt nevoit să descaţăr din blocaj pînă ajung cu picioarele pe o placă subţire, sprijinită de perete, care pare destul de firavă, dar care ţine. Asigur următorul piton întinzîndu-mă spre dreapta. De aici, lucrurile sunt clare: 5 metri în sus, apoi un horn îngust în care ramonez şi ies spre stânga (alt piton gata scos). Ies în creastă printre bolovani mari şi regrupez la unul dintre ei. Nu este o lungime foarte grea, mai mult pare, datorită prăbuşirii de la plecare.
Retragere
Se urmează poteca turistică din apropiere.
Descriere preluata de pe
www.retezatclimbing.ro
Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)
retezat
muchia mare
catarare
postat de geo_bivuac
la data de
11 November 2015
viziualizat de
1017
ori
friendly version
Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul
Boulder
Escalada
Alpinism tehnic
Catarare pe gheata
Dry tooling
Alpinism de altitudine
Deep water solo
Toate topourile
Fight for life
postat de geo_bivuac
12
March
2012
Zona CHEILOR TURZII
-
Peretele Urias
Premiera in Cheile Turzii - "Fight for life" VI+ A1, 5 lc
1013
Fisura Mult Dorita
postat de geo_bivuac
13
September
2012
Muntii BUCEGI
-
Peretele Vulturilor
Cel mai usor traseu de gradu 6 din Costila
1010
Traseul Central al Lirei din Cioranga
postat de geo_bivuac
08
August
2012
Muntii PIATRA CRAIULUI
-
Cioranga - Peretele Lirei
Traseul central al Lirei din Cioranga Premiera: Ion Neagoe (Nusu) si Razvan Budac 1996
1007
Muntii BUCEGI
- 53 trasee
Muntii PIATRA CRAIULUI
- 20 trasee
Muntii HASMAS
- 19 trasee
Muntii POSTAVARU
- 15 trasee
Muntele nu este in lista
- 9 trasee
Muntii RETEZAT
- 8 trasee
Zona CHEILOR TURZII
- 8 trasee
Muntii FAGARASULUI
- 7 trasee
Muntii CAPATINII
- 4 trasee
Muntii MEHEDINTI
- 4 trasee
Muntii METALIFERI
- 3 trasee
Muntii LEAOTA
- 3 trasee
Muntii TRASCAU
- 2 trasee
Muntii PARING
- 1 traseu
Masivul IEZER-PAPUSA
- 1 traseu
Munti din afara Romaniei
- 1 traseu
Muntii VALCAN
- 1 traseu
Muntii MARAMURESULUI
- 1 traseu
Muntii BRETCU-OITUZ
- 1 traseu
Muntii RARAU-GIUMALAU
- 1 traseu
Muntii PADUREA CRAIULUI
- 1 traseu
Muntii FITIFOI (PREDEAL)
- 1 traseu
Muntii GIURGEU
- 1 traseu
Muntii PIATRA MARE
- 1 traseu
Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete)
Dry Tooling M12
This is a summer footage of Alexandar climbing in Grotta Caterina, a line that goes straight through the roof graded M12.
Aleksandar Mataruga - Dry Tooling M12
from
Cristian Todorovic
on
Vimeo
.
REEL ROCK 10 OFFICIAL TRAILER
The year s best new films from the vertical edge, featuring Alex Honnold, Tommy Caldwell, Kevin Jorgeson, Daniel Woods, and a special tribute to the late Dean Potter. 500 shows around the world coming Fall 2015. Visit http://reelrocktour.com/ to find a screening near you.
Adam Ondra - first ascent of Change
Last summer, Black Diamond athlete Adam Ondra made a highly productive trip to Hanshalleren, a massive granite cave outside the small town of Flatanger, Norway. Adam not only made short work of the cave's established hard routes (including onsighting two routes graded 5.14c/8c+), he made the first ascent of Thor's Hammer (5.15a/9a+) and bolted a futuristic project out the steepest section of the cave. On October 4, Adam managed to link this 55-meter-long beast, establishing Change, the world's first route graded 5.15c/9b+. Along with his recent first ascent of La Dura Dura in Oliana, Spain, Change stands as one of, if not the hardest route in the world.
TOATE FILMELE
Despre stil, premiere si catararea trad in Costila - Interviu cu Dumitrica Vasile
postat de geo_bivuac
03
November
2019
Un scurt interviu cu Dumitrica Vasile despre cum a ajuns sa deschida trasee de TRAD in peretii Romaniei.
4277
Campanie de reparare - Costila mai sigura
postat de geo_bivuac
02
September
2019
Campanie de strangere de bani pentru repararea traseelor de catarare din Costila
4336
LUMEA VAZUTA DE SUS - Jim Bridwell
postat de geo_bivuac
05
March
2018
Jim Bridwell va ramane nemuritor in istoria alpina pentru contributiile sale, nu numai pentru performantele din Yosemite - aproximativ 100 de trasee catarate la liber, plus rutele de A5 din peretii mari pe Half Dome și El Capitan, dar și pentru rutele alpine din Alaska si Patagonia.
5824
De la filozof la ghid alpin - un interviu cu Cosmin Andron
postat de geo_bivuac
10
January
2018
Multi isi doresc sa ajunga ghid alipin, dar putini stiu cat de grea este calea. Cosmin ne povesteste cat timp, bani si energie a investit pentru a ajunge un ghid atestat UIAGM.
4669
TOATE ARTICOLELE
21
January
2020
Intalnire cu Nina Caprez si Pete Whittaker
În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.
2619
postat de geo_bivuac
16
September
2015
Juniorii Climb Again la BMC Paraclimbing 2015
Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.
11275
postat de geo_bivuac
21
July
2015
Actiune de reparare a Refugiului Costila
Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.
9178
postat de alien
19
May
2014
Vrei sa faci alpinism? - curs de catarare
Toata lumea viseaza sa mearga in Fisura Albastra sau alte trasee de renume din Romania dar nu face nimic in privinta acestui lucru. eCLIMB.ro te invita la catarat in marii pereti.
18827
postat de geo_bivuac
TOATE STIRILE
CONTACT
UTILIZATOR NOU
RECUPERARE PAROLA