eCLIMB.ro

T n T
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii POSTAVARU > Fata Surplombata > T n T
Masivul muntos: Postavaru
Zona din masiv(perete, munte, etc): Fata Surplombata
Altitudinea de plecare: 900 metri
Diferenta de nivel: 300 metri
Orientare: sudica
Durata de parcurgere: 5-6 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 5B
Grad impus: 6+
Calitatea asigurarilor: bune, dar necesita mobile pe alocuri
Calitatea stancii: buna cu ceva iarba
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.54655429652505
Longitudine: 25.53546768310548

VEZI PE HARTA

T n T - Traseu nou in Postavaru

TD, 5lc, 6a+/A1 (5B)

by: Tori & Teo 

L1, 42 m (Tori): Toata lungimea se desfasoara pe o fisura clara, usor friabila la intrare. Inlantuiesc cateva frienduri pe o portiune cam de 15 metri pana unde pot sa pun si un cui. Peste inca 7 metri ajung sub un tavanel si aici hotarasc eu ca ar fi decent sa plantez un spit (atat m-a tinut...), operatiune ce dureaza destul de mult dat fiind si pozitia relativ incomoda. La iesirea din tavan alternez microfrienduri cu numerele cele mai mari de la Black Diamond. Mai avansez si gasesc un plasament bun pentru un piton. Urmeaza cativa pasi la liber (nu chiar usori), inca un friend intr-o fisura destul de deschisa si apoi ajung intr-o pozitie comoda unde hotarasc sa regrupez. In total lungimea are aproximativ 42 de metri.

tnt.jpgL2,43 m (Teo): A doua lc a inceput pe o fisura spre stanga in care am bagat cateva frienduri cam nesigure pana am reusit dupa vreo 7m sa plantez un piton angle solid, pe care Tori nu a reusit sa il mai scoata, asa ca a ramas acolo de tot. In continuare a fisura se largeste , devine cam pamantoasa si inierbata, dar incomoda. am pus friendul rosu de la BD foarte prost, nu imi venea sa ma las in el, dar s-a dovedit ulterior ca la cadere tine. Dupa eveniment, cu incredere sporita l-am incarcat si am continuat pe o fata brazdata de fisuri mai mult sau mai putin inierbate. Spre sfarsitul lungimii, cantitatea de iarba creste infiorator. Traiectul lungimii merge la inceput spre stanga apropiindu-se de valcelul din aceasta parte apoi revine spre dreapta brusc printr-un traverseu pe o brana cam vreo 6-7m.Am folosit pentru asigurare frienduri si pitoane. Regrupez la vreo 4 pitoane pe care le inlocuim cu un spit care se poate regasi in situ.

L3, 60 m (Tori): In termeni mai plastici... e un boschet. Un mic pas la plecare pe care l-am asigurat cu un microfriend nu foarte solid plasat. Apoi se merge pe o creasta inierbata pana la baza peretelui din dreapta valcelului. Aici e si un spit batut de Mihai Sima in traseul Muchia Alveolelor.


L4, 38 m (Teo): Din regrupare incerc sa ma mentin la stanga de traseul "Alveolelor si din pacate in primii 5 m nu reusesc, asigurand  un piton aflat in perete. In continurare merg drept in sus asigurand cu frienduri mici si medii pana fisurile dispar si cu un traverseu descendent spre dreapta reiau niste linii de fisuri. Bat si cateva pitoane, dintre care unul ramane pe loc in perete. Dupa vreo 40 m care se termina cu 2 fisuri largi paralele de vreo 6m regrupez dupa un foarte scurt traverseu dreapta intr-o mica grota la 2 frienduri si 2 cuie, pe care le-am scos in totalitate.

L5, 40 m (Tori): Plec oblic dreapta din regrupare si asigur cu frienduri medii si mici; dupa 7-8 metri o iau drept in sus pe o portiune verticala spectaculoasa, cu prize bune. Dupa inca 10 metri inclinatia scade si ajung in creasta unde dupa 40 de metri regrupez. Lungimea este foarte frumoasa si se poate asigura fara probleme doar cu mobile. Desi tehnic nu pune probleme deosebite ofera o catarare interesanta.

Retragerea este comuna cu cea din Muchia Alveolelor si aripa stanga din Marele H. 

Povestea: Cum a inceput totul?! Cu o plimbare pe la baza peretilor din Postavaru in urma cu doi ani. o fisura clara si curata usor surplombata. Ideea a incoltit imediat, dar de la stadiu de proiect pana la implementare e cale lunga si trebuiesc luate in calcul multe aspecte: coechipier, echipament, stil. Coechipierul... am rezolvat repede (sau cel putin asa am crezut) caci un astfel de proiect prinde repede la orice alpinist cu ceva experienta.  Din pacate Cristi Dicu (cu care imi propusesem initial sa duc la indeplinire proiectul) s-a accidentat la o glezna cu 2 saptamani inainte de data stabilita asa ca am vorbit cu Teo (Vlad Teofil) care venea si cu ceva experienta in ale premierelor dupa incercarea din iarna din Peretele Galbinelelor. Echipament... hotaram sa mergem cat mai mult cu mobile si sa luam doar cateva spituri pentru regrupari. Am mai luat un set de nuci, 10 pitoane, o sfoara de 50m si doua semisfori de 50 m pe post de tag-line. Stil... ne-am propus sa mergem cu un bagaj minim pentru a putea inainta cat mai repede si sa incercam traseul "one push". In final a iesit din doua intrari. 

P.S.: Traseul a fost deschis in zilele de 19 si 20 aprilie 2008. 

schita1_002.JPG

schita2_002.JPG

Articol preluat de pe roclimbing.net

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
06
March
2012
Un traseu deosebit din peretele Vulturilor - Costila ce se preteaza a fi parcurs integral la liber

4469



postat de geo_bivuac
15
March
2012
Probabil cel mai frumos traseu din Cheile Turzii

4478



postat de geo_bivuac
05
September
2014
4 LC 5A Turnul Mare al Dianei - Piatra Craiului

4433


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Careless Torque
Mina Leslie-Wujastyk climbs Careless Torque in the Peak District, England. Ron Fawcett first climbed the arête in 1987 and was waiting 25 years for a female ascent... You'll be able to see more of Mina on Careless Torque, on rock and in competitions in Light Shed Pictures' upcoming flick about her year - lightshedpictures.com/

Adam Ondra - Change - Backstage movie
DOCUMENTARY ABOUT THE BACKGROUND OF THE UPCOMING MOVIE CHANGE "October 4th 2012, Flatanger, Norway. After incredible 3-month battle, Adam Ondra makes the first ascent of the new world´s hardest route. Adam names it Change and suggests the magic grade of 9b+. The limit of human´s possibilities has been shifted and the long adventurous trip of a few friends to the northern Europe slowly comes to the end..." Detailed info: WWW.CHANGE-MOVIE.COM But was this epic journey just about climbing? No, not at all. This won´t be a next typical climbing movie. So what it will be about? Here is a "small" 24 minutes long hint. Filmed and directed by Petr Pavlicek Duration: 24 min Bernartwood 2013 - bernartwood.cz

Rocklands: a trad diary
In June 2014, Caroline Ciavaldini and James Pearson set off to discover Trad In Rocklands. Originally in search of hard, “cutting edge” new routes, what the couple discovered is perhaps even more valuable! An almost unlimited potential for Trad development, with 1,000’s of new routes to climb! In three weeks the pair barely scratched the surface, but if one thing was clear, it was that this amazing place, a place we all thought we knew, has so much more to give…

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.