eCLIMB.ro

Traseul Vigh Tibor
postat de geo_bivuac
TOPO > Zona CHEILOR TURZII > Peretele Urias > Traseul Vigh Tibor
Masivul muntos: Zona CHEILOR TURZII
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Urias
Diferenta de nivel: 350 metri
Orientare: sudica
Durata de parcurgere: 4-5 ore
Grad artificial: A0
Grad la rootpunkt: 8 8+
Calitatea asigurarilor: bune
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 46.564390
Longitudine: 23.677777

VEZI PE HARTA
LC1 - Porneşte pe o fisură înclinată spre stînga, cu pasaje uşoare care are după vreo 18m un mic hornuleţ de 2-3 metri. Odată urcat hornuleţul observăm spre dreapta o brîniţă de iarbă şi un piton loc care ne poate dezorienta. Noi continuăm tot spre stînga ascendent, printr-o zonă cu blocuri de piatră şi iarbă, ajungînd la o linie de spituri din traseul "Ilegal" ce ne confirmă că suntem pe drumul cel bun. Continuăm tot spre stînga spre un al doilea mic horn pe care îl urcăm prin stînga apoi odată ajunşi deasupra lui întîlnim regruparea la două spituri. Regrupare comodă, pe un prag mare. Lungimea are 50m şi gradul 5.

LC2 - Pleacă spre dreapta, loc unde depăşim un mic pas de gradul 6+ la trecerea peste un prag, apoi continuăm tot ascendent dreapta de-a lungul unui prag stîncos, îngust. După vreo 15m linia de pitoane ne duce în sus, pe un soi e fisură largă ce ne conduce la nişte praguri şi bolvani mari unde trebuie să avem grijă la ce atingem căci nu toate sunt solide. De aici continuăm ascendent pînă pe un tăpşan mare unde regrupăm la spituri şi ancore. Regruparea e comună cu traseul Quo Vadis. Lungimea are 45m şi grad maxim 6+ la plecarea din regrupare.

LC3 - Pleacă vertical pe o creastă uşoară, de gradul 3, pînă se ajunge în vîrful acesteia unde întîlnim o mică strungă. Coborîm în aceasta spre stînga, orientîndu-ne spre peretele din faţă. Aici avem de urcat un mic horn care nu mi s-a părut atît de friabil pe cît l-am găsit descris prin alte scrieri. Hornul e asigurat cu două pitoane doar că într-unul dintre ele nu intră carabinierele. De asemenea pe la jumătatea hornului avem şi un spit la vreo un metru şi jumătate stînga de linia noastră. După urcarea hornului ajungem pe un mic prag de piatră unde regrupăm la spituri. Lungimea are 30m şi gradul 3 poate 3+ la horn.

LC4 - Pleacă în sus uşor stînga apoi, la cîţiva metri de la regrupare începe să traverseze diagonal stînga peste cîteva muchii (deasupra avem un mic tăvănel) ajungînd la un horn ce nu se vede din regrupare, horn pe care se poate ajunge foarte lejer din traseul Quo Vadis dacă se greşeşte lininia acestuia în LC4, aici traseele apropiindu-se la vreo 3m unul de celălalt (pe traversare, cînd nu mai vedem cuie şi ne întrebăm pe unde ar fi linia traseului, continuăm ascendent stînga, nu orizontal). Parcurgem hornul pînă cînd acesta este întrerupt de un bolovan mare ce despică hornul în două variante. Noi urmăm varianta din dreapta, ieşind la un moment dat chiar pe faţa din dreapta pentru a reveni apoi în horn la capătul căruia regrupăm la spituri. Lungimea are 30m şi pas de 6+ pe traversarea spre baza hornului.

LC5 - Plecăm în sus spre o arcadă foarte vizibilă traversînd pe sub aceasta spre stînga unde prindem o fisură largă ce mai sus ia aspect de horn ce se termină la un prag stîncos unde se află o regrupare intermediară la două cuie. De aici traversăm spre dreapta descăţărînd pentru a prinde linia unui alt horn la capătul căruia regrupăm la spituri. Lungimea are 38m şi un pas estimat la 7-/7 pe fisura de după arcadă.

LC6 - Pleacă diagonal dreapta spre o faţă spălată unde pitoanele dese ne ajută să trecem la artificial. La un moment dat se desprinde pe verticală o linie de spituri unde se află o variantă cu gradul estimat între 8- şi 8+. Noi continuăm spre dreapta urmînd linia pitoanelor clasice, trăgînd de bucle, punînd scăriţe făcînd manevre de corzi. Spre finalul lungimii se urcă vertical ieşind pe linia crestei de unde mai urcăm cîţiva metri pînă la o regrupare cu spituri. Lungimea are 28m, iar gradul pe traversare e de 6A1.

LC7 - Pleacă prin dreapta crestei peste niste praguri si fisuri oblice ce ne readuc pe creastă, continuînd pe aceasta pînă la terminarea ei, loc unde regrupăm la două spituri cam prost poziţionate. Regruparea e comună cu cea din traseul Quo Vadis. Lungimea are 35m şi gradul 4.

LC8 - Comună cu ultima lungime din Quă Vadis. Pleacă vertical pe o michie a crestei apoi depăşeşte o mică faţă cu prize bune după care ţine linia crestei, panta şi dificultatea scăzînd, dar şi asigurările fiind mai rare. Se regrupează după 60m la o regrupare cu spituri şi lanţ, aflată într-o strungă. Dificultate estimată pe la gradul 6 la plecarea din regrupare.

Descrierea si schita preluata de pe www.totpedrum.blogspot.ro

topo_vigh_tibi2.jpg

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)

cheile turzii peretele urias

postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de silvique
04
September
2014
5A - 5 lungimi de coarda - Buila - Stogsoare 1

1675



postat de CristianPopescu
20
February
2016
Aflat in Peretele Urias, traseul Memorial Jenci Bacsi este unul dintre cele mai frumoase trasee din Cheile Turzii.

2040



postat de calpatin
02
November
2012
6A, 11 lc, 6+ impus - Cheile Bicazului, echipa: Catalin Cretu si Vlad Condratov

1737


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
10 Years In Patagonia
Duct Tape Then Beer bring us this incredible amalgamation of clips from Mikey Schaefer s ten years of climbing in Patagonia. Woven together from numerous trips and tens of contributors, this video tells the story of Mikey s mission to establish seven first ascents on the seven major peaks of the Fitzroy range and the relationship he developed with the region during that mission. Along the way, Mikey s attitude to the mountains changed from treating them as enemies to be conquered to the more nuanced relationship he now shares with them. He also became a photographer, made more friends than he can count and had some of the most defining experiences of his life. This is his story, brought to you from Patagonia by Patagonia.

Beth Rodden - Climbing Back
For years Beth Rodden was one of the world's best crack climbers. Until a series of injuries shut her down. Now she's climbing back. Presented by Outdoor Research, with music by Abel Okugawa, James And Blackburn, Yosemite, Uncle Rafa, and Zach Winters.

REEL ROCK Film Tour 2011 Trailer
REEL ROCK Film Tour 2011 Trailer

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.