eCLIMB.ro

Fisura Artei
postat de silvique
TOPO > Muntii HASMAS > Peretele Nordic > Fisura Artei
Masivul muntos: Hasmas
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Nordic
Orientare: Nordic
Grad artificial: A0-A1
Cotatie clasica: 6B
Calitatea asigurarilor: foarte buna
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 46.816039
Longitudine: 25.830098

VEZI PE HARTA

Sursa, poveste completa si mai multe fotografii pe  www.sivique.ro

General: Fisura Artei este unul din traseele cele mai renumite din tara. Dintre traseele de gradul sase din Romania, se remarca prin faptul ca – aproape pe toata lungimea – poate fi catarat cu tehnica catararii naturale. Linia traseului de la intrare si pana la iesire urmeaza un horn continuu, care pe treimea superioara se transforma intr-o diaclaza foarte adanca. Deschizatorii traseului au urmat partea exterioara a hornului, dar in prezent putini urmaresc acest itinerar frumos, fiind foarte expus. “Tiranii” alpinismului zilelor noastre mai degraba intra 10-20m in intunecimea diaclazei, foarte ingusta, pana gasesc un loc unde reusesc sa-si “trefileze” trupul. Traseu foarte greu pe toata lungimea lui, pitoanele intermediare sunt putine la numar, dar suficiente pentru asigurare. - Sursa Ghid de Alpinism, Cheile Bicazului

Apropiere: Mergand dinspre Bicaz spre Lacul Rosu, la primul pod, acolo unde soseaua trece pe partea stanga a raului Bicaz parasim soseaua si incepem sa urcam pe un valcel pana la baza traseului, sub fisura, scrie cu vopsea rosie.

LC1, 30m: Se pleaca in dreapta pe niste praguri si se prinde un horn. Fie se regrupeaza deasupra acestuia fie se continua pe urmatoarea lungime. Noi am regrupat deasupra hornului.

LC2, 30m: Un diedru cu o fisura destul de sustinuta ce se poate face fie la liber fie la artificial si care se continua cu un horn cazut. Se regrupeaza comod la doua spituri.

LC3, 40m: Se pleaca prin/pe un horn, apoi se trece de o surplomba si urmeaza catararea de-a lungul unei fisuri largi si rotunjite. Merge la liber.

LC4, 35m: Horn, surplomba apoi se iese intr-un fel de valcel pamantos unde se regrupeaza. Aici se despart traseele Fisura Artei si Fisura Surducului Mare.

LC5, 58m: Tentatia este mare sa continuam pe fisura din dreapta de-a lungul unei fisuri clare cu multe cuie. Dar atentie: pe acolo este Fisura Surducului Mare. Fisura Artei continua pe fisura din stanga sus, intrand in inima hornului. Se catara prin interior. Nu sunt asigurari fixe si nici posibilitatit de montat mobile dar diaclaza e atat de stramta incat caderea libera e imposibila. Se iese pe un prag, se asigura la un cui cu o bucla cat mai lunga, apoi se intra inapoi in diaclaza si se continua pe interior. Chiar in capatul hornului se poate asigura la o clepsidra. Apoi se iese diagonal dreapta asigurand la cuie destul de proaste pana in regrupare, pe un tanc.

LC6, 50m: Pe aceasta lungime putem alege sa continuam prin interiorul hornului (probabil fara asigurari fixe ca pana acum) sau sa cataram pe exterior (spituri si catarare frumoasa si tehnica in genul celei de escalada). Drept in sus fie pe fata fie diedru, fie horn. Regrupam pe un tanc, comod.

LC7, 40m: Horn si teren usurel dar destul de murdar. Regrupam sus la un copac.

Retragere: Prindem o poteca si mergem in stanga. Uneori poteca devine neclara, insa continuam in stanga si poteca se redefineste.

Schita din Ghid de Alpinism, Cheile Bicazului

artei_1.jpg

Schita din Trasee Alpinie in Carpati de W. Kargel

fig123.JPG

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)

Bicaz Cheile Bicaz Fisura Artei

postat de silvique

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
11
November
2015
Traseul Hornul Mare urmează scocul ce străbate întreg peretele NE până în creasta finală

4790



postat de geo_bivuac
21
June
2012
O zona deschisa de Liviu Surcel

4803



postat de IoanaDark
05
September
2014
Una dintre crestele care pornesc din Padina lui Calinet. Dificultate 4 A, 6 l.c.

4771


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Petrescu Catalin in Highlander 7C
Highlander 7C Prapastiile Zarnestilor

Alex Honnold: At Home Off The Wall
What’s important to Alex besides dangling from cliffs? In this short, filmed at his home in Sacramento, Alex gives us a completely new perspective on his life.

Patxi Usobiaga multi-pitch
Injuries from a nasty car wreck have forced him to retire from the training rigors required for competition climbing and high-end sport climbing.

 
   


postat de geo_bivuac
15
April
2025
Un articol despre ce ramane dincolo de trasee si clasamente, legatura profunda cu stanca, trairile din timpul competitiilor si urmele care nu se vad, dar care ne transforma.



postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.