eCLIMB.ro

Traseul Garda de Fier
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii POSTAVARU > Fata Inalta > Traseul Garda de Fier
Masivul muntos: Postavaru
Zona din masiv(perete, munte, etc): Fata Inalta
Altitudinea de plecare: 1000 metri
Diferenta de nivel: 300 metri
Orientare: sudica
Durata de parcurgere: 6-7 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 6A
Calitatea asigurarilor: bune, dar necesita mobile pe alocuri
Calitatea stancii: buna cu ceva iarba
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.55460842769572
Longitudine: 25.55074554565431

VEZI PE HARTA

Postavaru - Fatza Inalta

Traseul  Garda de Fier - a fost batut in formula Titus Gontea cap de coarda si Catalin Padure, Adi Cernea, Mihai Badescu - secunzi , in perioada septembrie 2006-28 aprilie 2007, in 6 zile,  incheind astfel realizarea unui nou proiect ProClimbing.

Linia pe care o urmeaza aceasta noua premiera a mea in Postavaru  este aproape cea a unei directissime pe mijlocul Fetzei Inalte. Situat in vecinatatea dreapta a traseului Ulise, are ca specific cateva aspecte ce difera de alte linii din zona. Ma refer in special la primele 3 lungimi, care au 60 m, ceea ce duce la un spor de atentie in dozarea efortului si atentie la manevrele de coarda . Un alt aspect e utilizarea pe anumite sectiuni a asigurarilor naturale  clepsidre, care sunt din abundenta, sau montarea friendurilor.Nici o lungime nu are mai mult de 7 sigurari fixe , atat pitoane solide cat si spituri . Regruparile contin cate 2 spituri legate si veriga pt. rapel.Sectiunile cu clepsidre de stanca sunt pe lungimile a2-a , a 3-a si a 4-a, iar un set de frienduri cu marimi mici si medii e necesar.

Prima Lungime .    Intrarea in traseu se face cam la 5 m in dreapta de intrarea in Ulise, pe a 2-a fisura clara. Linia urmareste o alta tentativa de premiera acolo, care se infunda dupa 15-20m.Nu m-am atins la premiera de acele pitoane , ci am folosit frienduri.Linia acestei lungimi e relativ dreapta , fara deviatii semnificative. Dupa 15m , o fata verticala fisurata ne scoate pe un alt prag, barat in sus de o fata compacta si murdara, pe care am depasit-o cu 2 spituri si un peu. Iesirea spre regrupare e la liber, zona fiind punctata cu iarba mai sus si cazand inclinatia.Regruparea e pe o brana buna .         60m.

A doua Lungime .  Din regrupare trebuie depasita fata de deasupra , destul de dificila . Mi-a luat mult timp sa pot bate un piton si sa ies.   Un prag de iarba ne scoate intr-o bavareza deasupra, la baza careia se poate monta un friend mediu.Asiguram un peu si urmarim linia prizelor spre dreapta, pe o succesiune de placi si fisuri.Alta fisura drept in sus si muchia unui diedru ne scot pe o fata cazuta in stanga unui arbust pe o brana de piatra. Un peu vizibil ne orienteaza spre stanga pe  o sectiune mai inierbata , iar dupa inca 10-12m prindem regruparea pe un prag mare de iarba , confortabil.        60m.

A treia Lungime . Una dintre cele mai frumoase pe care le-am catarat vreodata.Dupa depasirea unei fete cazute , urmeaza sectiunea compacta din miezul fetzei inalte.O arcada –diedru  e elementul caracteristic ce ne orienteaza.Suficient asigurat dar nu usor, diedrul solicita intuitia si mobilitatea ...Frontal deasupra , un metru stanga , linia urmeaza fisuri intrerupte, asigurate cu 2 cuie bune. O clepsidra cu cordelina ne orienteaza la un traverseu dreapta , pana se prinde o bavareza sanatoasa, in arc de cerc. Deasupra ei , un pasaj compact, probabil cel mai dificil din traseu e asigurat de un spit la baza.Prinzand muchia taioasa a unei placi, o intindere mare spre dreapta duce catre prize mai bune si un peu. Iarasi traverseu dreapta,4 m pana la o fisura bine conturata ce spinteca peretele, vizibila de departe.Aceasta fisura contine clepsidre solide , unele echipate cu coarda statica.Nu sunt asigurari fixe pana in regrupare.Friendurile au fost folosite aici la premiera.Regruparea e vizibila, pe un prag mic de iarba, in dreapta fisurii mentionate, aproape de capatul ei.            60m.

A patra Lungime . Aceasta lungime traverseaza in general un fel de “lumea pierduta’, si peretele e usor cazut. Asigurari fixe doar 2 . Din regr.   iesim inapoi stanga si drept in sus, apoi dreapta pana la baza unui perete mai compact.Se iese pe buzunare si un traverseu oblic dreapta si apoi in sus ne aduce la prima asigurare, un peu auriu tapan.Deasupra lui, ne orientam iar usor dreapta , apoi sus si stanga , in arc de cerc pana ce gasim o clepsidra mare. Sus dreapta o fisura ce primeste frienduri duce catre un pasaj mai dificil , o iesire marcata de o clepsidra cu cordelina .O placa ce suna a gol si un prag bun ne  conduc catre a 2-a asigurare , un peu grosier batut in alveola , solid. Iesirea deasupra lui spre stanga duce catre un diedru , apoi praguri de iarba si in final regruparea comuna cu cea din Ulise si Diedrelor, inaintea hornului final.     50m.

A cincea Lungime . Se iese frontal peste spit , la o nisa in bavareza unde se poate monta un friend. Urmeaza un traverseu mai fin dreapta 1m, sus pe prize rotunde, un jgheab friabil punctat de iarba si apoi iar stanga , cam la 10m de regrupare , la baza unei fetze mai compacte , unde este primul peu, in dreapta. O ridicare pe prize bune duce la al 2-lea peu, tot solid, imediat. O noua ridicare pe prize ascunse si un spit ne scoate la baza unui tavanel punctat in buza de un peu mare, vizibil.Spre stanga zona e expusa  si usor friabila.   In stanga tavanelului fisuri fine si un pasaj intins  si incomod duc cate ultima asigurare din traseu, un spit.Deasupra lui , o fatza cu prize fine si de echilibru duce catre dreapta usor intr-o zona usor friabila si inierbata , dar peretele cade.Inca 15 m si punctul terminus e in creasta , la iesirea traseelor din acest perete.        35m.

garda_de_fier_ansamblu.jpg

garda_de_fier_linie.png

Articol preluat de pe roclimbing.net

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
17
March
2013
Un traseu foarte frumos de 6 lungimi de coarda in peretele Costilei

3739



postat de geo_bivuac
21
June
2012
Topo Valea Dambovicioarei

3739



postat de geo_bivuac
10
January
2023
Un traseu mixt, de gheata si dry, 5lc, WI3/M4, cca. 210m in peretele Caltunului din Fagaras

3819


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Tierra Boulder Battle 2013 - BACKSTAGE PASS
6 ladies are given some holds, a piece of plywood and a few hours. What would you expect ? A boring dispatch of crimp pulling ? A few fall ? Can't be more wrong.... First, the Tierra Boulder Battle is a show. Crowdpleasers problems of a high level of difficulty, perfect custom made holds on a fine structure. Second, these girls RULES. They are beautiful, they climb harder than you and they know how to have a good laugth in between tries. Last but not least, this video is not about the comp, it's about everything around. Jump backstage to see how such a fine event come to life. Thanks to Alex Puccio, Mathilda Söderlund, Mina Leslie-Wujastyk, Mélissa Le Nevé, Therese Johansen and Anja Hodann for beeing awesome during these few days. Thanks to Björn Pohl, all the Klättercentret crew, and all the events partner for pulling such a great show. Many thanks to Makeupe Institute of Stockholm for their amazing job : miststockholm.com/ Thanks for watching !

PETZL RocTrip 2014
From October 14 to 19, the 2014 Petzl RocTrip embalmed itself in mythology. By closing out the tour in the ancient region of Olympos, Turkey, it went all out for the grand finale. From deep-water soloing to the chimera’s flame, by way of archeological marvels and nights at 150 bpm, RocTrippers played in perfect harmony with the earth, air, water, and fire!

La Dura Dura -filmul complet -
Chris Sharma and Adam Ondra spent two years working together to climb La Dura Dura (5.15c / 9b+), the world's hardest climb. This film tells the story of their unique collaboration and shows Adam's historic first ascent and Chris' second ascent. Presented by prAna, Black Diamond, Sterling Rope, Evolv, Petzl, and Walltopia. With music by Build Buildings, Abel Okugawa, Okai, Animals on Wheels, Pascal Savy, and The Green Kingdom. For the full backstory on Chris, Adam, and the route, check out the original film, "La Dura Dura" available on the REEL ROCK 7 DVD

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.