Postavaru - Fatza Inalta
Traseul Garda de Fier - a fost batut in formula Titus Gontea cap de coarda si Catalin Padure, Adi Cernea, Mihai Badescu - secunzi , in perioada septembrie 2006-28 aprilie 2007, in 6 zile, incheind astfel realizarea unui nou proiect ProClimbing.
Linia pe care o urmeaza aceasta noua premiera a mea in Postavaru este aproape cea a unei directissime pe mijlocul Fetzei Inalte. Situat in vecinatatea dreapta a traseului Ulise, are ca specific cateva aspecte ce difera de alte linii din zona. Ma refer in special la primele 3 lungimi, care au 60 m, ceea ce duce la un spor de atentie in dozarea efortului si atentie la manevrele de coarda . Un alt aspect e utilizarea pe anumite sectiuni a asigurarilor naturale clepsidre, care sunt din abundenta, sau montarea friendurilor.Nici o lungime nu are mai mult de 7 sigurari fixe , atat pitoane solide cat si spituri . Regruparile contin cate 2 spituri legate si veriga pt. rapel.Sectiunile cu clepsidre de stanca sunt pe lungimile a2-a , a 3-a si a 4-a, iar un set de frienduri cu marimi mici si medii e necesar.
Prima Lungime . Intrarea in traseu se face cam la 5 m in dreapta de intrarea in Ulise, pe a 2-a fisura clara. Linia urmareste o alta tentativa de premiera acolo, care se infunda dupa 15-20m.Nu m-am atins la premiera de acele pitoane , ci am folosit frienduri.Linia acestei lungimi e relativ dreapta , fara deviatii semnificative. Dupa 15m , o fata verticala fisurata ne scoate pe un alt prag, barat in sus de o fata compacta si murdara, pe care am depasit-o cu 2 spituri si un peu. Iesirea spre regrupare e la liber, zona fiind punctata cu iarba mai sus si cazand inclinatia.Regruparea e pe o brana buna . 60m.
A doua Lungime . Din regrupare trebuie depasita fata de deasupra , destul de dificila . Mi-a luat mult timp sa pot bate un piton si sa ies. Un prag de iarba ne scoate intr-o bavareza deasupra, la baza careia se poate monta un friend mediu.Asiguram un peu si urmarim linia prizelor spre dreapta, pe o succesiune de placi si fisuri.Alta fisura drept in sus si muchia unui diedru ne scot pe o fata cazuta in stanga unui arbust pe o brana de piatra. Un peu vizibil ne orienteaza spre stanga pe o sectiune mai inierbata , iar dupa inca 10-12m prindem regruparea pe un prag mare de iarba , confortabil. 60m.
A treia Lungime . Una dintre cele mai frumoase pe care le-am catarat vreodata.Dupa depasirea unei fete cazute , urmeaza sectiunea compacta din miezul fetzei inalte.O arcada –diedru e elementul caracteristic ce ne orienteaza.Suficient asigurat dar nu usor, diedrul solicita intuitia si mobilitatea ...Frontal deasupra , un metru stanga , linia urmeaza fisuri intrerupte, asigurate cu 2 cuie bune. O clepsidra cu cordelina ne orienteaza la un traverseu dreapta , pana se prinde o bavareza sanatoasa, in arc de cerc. Deasupra ei , un pasaj compact, probabil cel mai dificil din traseu e asigurat de un spit la baza.Prinzand muchia taioasa a unei placi, o intindere mare spre dreapta duce catre prize mai bune si un peu. Iarasi traverseu dreapta,4 m pana la o fisura bine conturata ce spinteca peretele, vizibila de departe.Aceasta fisura contine clepsidre solide , unele echipate cu coarda statica.Nu sunt asigurari fixe pana in regrupare.Friendurile au fost folosite aici la premiera.Regruparea e vizibila, pe un prag mic de iarba, in dreapta fisurii mentionate, aproape de capatul ei. 60m.
A patra Lungime . Aceasta lungime traverseaza in general un fel de “lumea pierduta’, si peretele e usor cazut. Asigurari fixe doar 2 . Din regr. iesim inapoi stanga si drept in sus, apoi dreapta pana la baza unui perete mai compact.Se iese pe buzunare si un traverseu oblic dreapta si apoi in sus ne aduce la prima asigurare, un peu auriu tapan.Deasupra lui, ne orientam iar usor dreapta , apoi sus si stanga , in arc de cerc pana ce gasim o clepsidra mare. Sus dreapta o fisura ce primeste frienduri duce catre un pasaj mai dificil , o iesire marcata de o clepsidra cu cordelina .O placa ce suna a gol si un prag bun ne conduc catre a 2-a asigurare , un peu grosier batut in alveola , solid. Iesirea deasupra lui spre stanga duce catre un diedru , apoi praguri de iarba si in final regruparea comuna cu cea din Ulise si Diedrelor, inaintea hornului final. 50m.
A cincea Lungime . Se iese frontal peste spit , la o nisa in bavareza unde se poate monta un friend. Urmeaza un traverseu mai fin dreapta 1m, sus pe prize rotunde, un jgheab friabil punctat de iarba si apoi iar stanga , cam la 10m de regrupare , la baza unei fetze mai compacte , unde este primul peu, in dreapta. O ridicare pe prize bune duce la al 2-lea peu, tot solid, imediat. O noua ridicare pe prize ascunse si un spit ne scoate la baza unui tavanel punctat in buza de un peu mare, vizibil.Spre stanga zona e expusa si usor friabila. In stanga tavanelului fisuri fine si un pasaj intins si incomod duc cate ultima asigurare din traseu, un spit.Deasupra lui , o fatza cu prize fine si de echilibru duce catre dreapta usor intr-o zona usor friabila si inierbata , dar peretele cade.Inca 15 m si punctul terminus e in creasta , la iesirea traseelor din acest perete. 35m.
Articol preluat de pe roclimbing.net