Cupa Banatului ’77 5A, 5+ A1 (7), L. Krutsch si E.Seracin
Acces: urcam pe poteca de acces spre Peretele Soimilor. Ajuns la perete ne deplasam spre stanga pe poteca ce trece pe la baza peretelui. Trecem de intrarea in traseul Veteranii dupa care poteca coboara putin si trece pe langa un perete vertical unde sunt niste trasee de escalada. Traseul incepe in extrema stanga a acestui perete vertical. Ca si reper cautam un patrat galben vopsit pe stanca langa o fisura larga pitonata si orientata spre dreapta. Spre stanga se poate observa un tavanel.
Lungimea 1: se pleaca pe fisura larga orientata spre dreapta. Dupa fisura ocolim o portiune murdara prin dreapta si ajungem la baza unui horn-diedru cazut spre dreapta ce pleaca surplombat. Dupa 2 pitoane asigurate urmeaz cca 3m de liber impus (6+/7-) pana ajungem la o scara de pitoane unde am trecut la artificial. Ne strecuram pe langa un boschet si regrupam dupa 50m la 2 pitoane solide.
Lungimea 2: plecam spre stanga si intrand intr-un horn larg gasim primele pitoane pe lungime. Urcand pe fata dreapta a hornului traseul continua ascendent dreapta catarand pasaje frumoase si facile (6+). Regrupam dupa 50m pe o brana comoda.
Lungimea 3: se pleaca pe o fisura orientata usor spre dreapta. Urmeaza o portiune friabila urmata de o fata compacta. Dupa fata compacta urmeaza o zona in care pitoanele lipsesc dar putem asigura din cand in cand la pinii din muchie. Regruparea la un pin negru dupa 50m, in strunga de unde se vede foarte bine ultima lungime. Lungimea e caracterizata prin praguri de stanca, pini negrii si portiuni usor friabile.
Lungimea 4: din stunga se pleaca in sus pe o fisura bine asigurata si stanca compacta. Dupa cca 20m se traverseaz fin spre stanga apoi ascendent dreapta. Terenul cade in inclinatie si printr-un traverseu stanga iesim in creasta si regrupam la un pin. Din strunga pana sus sunt 60m dar putem sa regrupam comod dupa 40m.
Retragere: iesit in creasta urmarim spre dreapta buza platoului pana ajungem la un pin negru singuratic de care este legata o balustrada de sarma. Aici incepe brana de coborare asigurata din loc in loc de o balustrada de sarma sau lant. Retragerea pe brana necesita multa atentie! Pe brana gasim si un maion rapid de rapel de unde in 2 rapeluri de 50m suntem in valcel si gasim o poteca facila.
Note: fiecare lungime de 50m trece pe langa o regrupare intermediara. Cu exceptia artificialului din prima lungime dificultatile nu depasesc gradul 6+.
Echipament folosit: semicorzi 60m, 16 bucle express, set nuci si 2-3 frienduri mici
Traseul numarul 10.
Schita traseu:
Sursa foto: “Alpinism si escalada sportiva in Banat si Oltenia” de Dan Anghel, Cornel Zărescu, Adrian Glăvan, Costin Morariu