eCLIMB.ro

Creasta Prieteniei
postat de nrudolfs
TOPO > Muntii PIATRA CRAIULUI > Padina lui Calinet > Creasta Prieteniei
Masivul muntos: Piatra Craiului
Zona din masiv(perete, munte, etc): Padina lui Calinet
Altitudinea de plecare: 1800m
Diferenta de nivel: 250m
Orientare: sud vestic
Durata de parcurgere: 5ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 5A
Grad impus: 6
Calitatea asigurarilor: buna, sunt lungimi care necesita asigurari mobile
Calitatea stancii: buna cu portiuni de creasta usor friabile
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.548831
Longitudine: 25.222738

VEZI PE HARTA

Generalitati: Din varful Timbalul Mare (2 165 m) se desprinde catre nord-vest Muchia Timbalului Mare. Formand o treapta in punctul "La Amvon", muchia se incheie cu un perete frontal - Peretele Rachitei - deasupra Braului Cioranga Mare. Catre Padina lui Calinet, Muchia Timbalului Mare prezinta o serie de contraforturi, muchii si creste intre care se adancesc valcele si hornuri. Cea mai dificila dintre creste a primit numele deCreasta Prieteniei si se inalta intre Hornul Adanc si Valcelul Secundar al Hornului Adinc, insirand pe linia ei de cumpana o serie de tancuri care in majoritate se escaladeaza direct.Grad de dificultate: 5.A.

Prima escalada: R. Welkens, I. Coman 28 august 1960.

Acces: Pentru a ajunge la baza traseului se urca de la Refugiul Sperantelor prin Padina lui Calinet si dupa ce se coboara pe la Scara de Fier ne abatem la stanga (primul valcel), urcand obstacolul initial al Hornului Adanc. Dincolo de acesta ne continuam inaintarea, catarandu-ne in lungul versantului drept al hornului, evitand cele cateva saritori dispuse pe firul vaii. Dupa 60 m de mers astfel, ajungem la Grota din Braul Rachitei, cavitate de mici dimensiuni, situata la capatul Braului Rachitei si la cativa metri deasupra talvegului de scurgere al Hornului Adanc. Inainte de a cobora in firul hornului, identificam pe malul opus primele obstacole ale Crestei Prieteniei, a carei linie se contureaza perfect, fiind delimitata in dreapta noastra de ulucul Valcelului Secundar al Hornului Adanc.


Prima lungime: lungime slab asigurata cu 2 pitoane pe 30m, primul aflat la 1m. Acest piton poate fi folosit ca si retragere din Hornul Adanc. Regruparea la 2 pitoane legate cu cordelina.

Lungimea a doua: se pleaca din regrupare ascendent stanga si dupa 3-4m ajungem pe linia pitoanelor ce se vedeau din regrupare. Urmeaza un pasaj de gradul 7- dupa care pasaje frumoase cam pe la gradul 6. Regrupare pe o platform comoda dupa 40m.

Lungimea a treia: pasaje de gradul 6/6+ urmand o fisura in S usor surplombata. Regrupare dupa 40m in creasta deasupra proeminentei la 2 pitoane.

Lungimea a patra: un scurt pasaj la plecare cam pe la gradul 6 urmat de o serie de tancuri si bucati de creasta aeriene. Lungime slab asigurata. Regrupare la un palc de jnepeni dupa 40-50m.

Lungimea a cincea: creasta ingusta, aeriana si usor friabila. Lungime slab asigurata. Regruparea am facut-o la un piton consolidat cu o nuca.

Lungimea a sasea: ne cataram catre un bloc mare de stanca ce blocheaza linia crestei. Acesta se ocoleste pe dreapta printr-un diedru cazut, fara asigurari dar cu multiple posibilitati de asigurari mobile. Regrupare la un colt de stanca dupa o portiune de creasta aeriana.

Lungimea a saptea: ocolim un colt de stanca prin stanga apoi revenim inapoi in creasta unde regasim linia pitoanelor. Pasaje frumoase pe la gradul 6. Dupa un pasaj de creasta usor friabil lungimea se termina escaladand un perete de cca 5m cu prize scurse. Regrupam la jnepenii de deasupra. Daca freaca corzile se poate regrupa la baza acestui ultim obstacol. Dupa 10m de jnepeni prindem poteca de langa perete si in cca 50m ajungem la poteca ce duce la "Amvon".

Retragerea: coborarea se face pe Valcelul cu Fereastra la Refugiul Sperantelor urmand apoi Malul Galben.

Observatii: lungimile 2, 3 si 7 sunt bine asigurate, restul lungimilor necesitand asigurari mobile. Recomand un set de nuci si frienduri mici.

Schita Liviu Enache: 

enache.jpg

Schita W. Kargel:
kargel_small.jpg

Referinte:

E.Cristea - Piatra Craiului - Monografie

W. Kargel - Trasee alpine in carpati

http://www.silvique.ro/2012/09/2012-08-26-piatra-craiului-creasta-prieteniei-5a.html

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)

Creasta Prieteniei Alpinism Piatra Craiului Padina lui Calinet

postat de nrudolfs

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
17
March
2013
Cel mai lung traseu din peretele Galbinele

3812



postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.

3909



postat de geo_bivuac
04
December
2013
Unul din cele mai frecventate trasee din Peretele Bardosului - Bicaz

3787


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Petrescu Catalin in Highlander 7C
Highlander 7C Prapastiile Zarnestilor

Disco 2000
Dave MacLeod, Jacob Cook and Calum Muskett making the first free ascent of Disco 2000 on Blåmman, near Tromso in the northern part of Norway. The pitches were 7b, 8a+, 7a, 8a+, 7c, 7c, 7b+, 7a, 7a, 6a, 6c, 6b+, 5+ and was freed over three days, after aid climbing and working the lower part of the route.

Mirko Caballero - Evilution Direct V11 (8A)
In 2012 I decided to climb several of the famous Bishop highballs. Evilution Direct V11 (8A) was the crown jewel! Ever since I was 6-years-old and saw this line on the majestic Grandpa boulder for the first time, I went from #disbelief to #thisisnuts to #maybeoneday to #justdoit to finally #dreamcometrue

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.