Traseu: Hoinarilor 4A 5(6+), 3 LC, autor L. Ciucăşel, 1977?
Acces:
COLŢUL VIPEREI Faţa Estică
In nord-vestul masivului Leaota se află, o zonă calcaroasă, care face tranziţia spre PiatraCraiului. Aici se găsesc Cheile de Jos ale Dîmboviţei, Cheile Ghimbavului şi Cheile Mijlocii alePîrîului Cheia, afluent al Dîmboviţei, în dreptul satului Podu Dîmboviţei. Un afluent al Cheii esteValea Crovului, care-şi are originea sub Vf. Sf. Ilie şi Culmea Zacotelor.Acolo, în Cheile Crovului se înalţă Colţul Viperei şi Turnul Mare al Zacotelor, descoperite deRadu Slăvoacă, în 1973.
Lungimea 1, 45 m, 5+: se pleaca in sus de la copacelul de la baza coltului pe o serie de praguri de stanca, dupa 15-20 m se ajunge la un horn blocat de un tavanel, pe care il ocolim pe fata din stanga 3-4 m apoi cotim dreapta in sus pe brana unde se gaseste prima regrupare.
Lungimea 2, 45m, 6+: din regrupare plecam in stanga, depasim o burta de stanca si urcam o fata cazuta pana la baza unui diedru, urcam diedrul cca 20m, depasim un horn si ajungem in a doua regrupare pe o branita de iarba.
Lungimea 3, 30m, 6/6-: plecam in sus pe un hornulet care se transforma intr-un diedru in partea superioara, unde vom traversa dreapta cand acesta se termina, apoi parcurgem o creasta sub forma de pragulete pana in varful coltului unde gasim a treia regrupare.
Retragere: de la regruparea din traseu coboram in dreapta sub varf unde gasim statia de rapel, rapel 30m pana la statia intermediara apoi 60 m pana la baza coltului, sau 30m+30m folosind o regrupare din Fisura Iadului.
Observatie: se poate parcurge integral la mobile, calitatea si conformatia stancii permite acest lucru
Linia Traseului:
BD athlete Adam Ondra making the first ascent of Chaxi Raxi (9b) at Oliana, Spain from Black Diamond Equipment on Vimeo.