eCLIMB.ro

Claudiu & Jagg escaladeaza pentru Climb Again
postat de geo_bivuac

Alpine Style Expeditions, împreună cu Climb Again şi în parteneriat şi cu susţinerea esenţială a Asociaţiilor Hope and Homes for Children România şi ASSOC Baia Mare, pornesc în expediţie. În perioada 1-10 septembrie 2014, doi alpinişti cu dizabilitate fizică vor încerca să escaladeze un perete extrem de dificil de peste 700 m în munţii Atlas (Taghia, Maroc).

Participanţii

Claudiu Miu este fost campion multinaţional şi balcanic la escaladă şi preşedinte al Asociaţiei Climb Again. După câţiva ani în care boala Lyme şi poliartrita asociată i-au redus mult din capacităţile motorii, Claudiu a luptat până la o recuperare aproape completă, care azi îi permite să se caţere şi să predea din nou escalada. Climb Again este azi răsplata pe care Claudiu vrea să o lase comunităţii care l-a susţinut atât de mult în anii din urmă, şi soluţia pentru a schimba perspectiva celor care şi-au pierdut speranţa într-o viaţă normală.

Hargurvarinder Singh Jaggi, originar din Kapurthala, Punjab, India, s-a născut cu o malformaţie congenitală care a împiedicat dezvoltarea normală a cotului, umărului şi a unui deget de la mâna stângă. Cu toate acestea, Jaggi este un model de perseverenţă şi optimism – pe lângă faptul că profesează avocatura şi conduce un mic birou în New Delhi, indianul şi-a depăşit condiţia fizică şi se poate lăuda azi cu atingerea unor vârfuri de peste 6000 de metri. Se antrenează constant la panoul de escaladă al fundaţiei Indian Mountaineering Foundation din New Delhi şi îşi petrece dimineţile alergând.

Cosmin Andron: ghid montan, liderul expediţiei. Mihnea Prundeanu: ghid montan, responsabil cu acces şi siguranţa echipei în locaţie şi în spaţiul vertical, cameraman.

Nora Dorian: fotograf şi cineast profesionist, responsabilă cu documentarea expediţiei şi montajul materialului video.

clau.jpg

Ce reprezintă această expediţie?

Expediţia e guvernată de dorinţa unei expuneri sporite, inclusiv la nivel internaţional, pentru cauza care îi aduce laolaltă pe Claudiu şi Jaggi – îmbunătăţirea calităţii vieţii şi creşterea independenţei în cazul persoanelor cu nevoi speciale. Cei doi sportivi sunt un exemplu de putere interioară şi povestea lor poate inspira tinerii cu dizabilităţi să îşi depăşească condiţia.

Contextul social actual în România nu este unul prea favorabil atunci când vorbim de persoanele cu nevoi speciale. Încă din anii de şcoală, copiii cu deficienţe întâmpină probleme de integrare, activităţile şcolare şi şedinţele de consiliere nu sunt suficiente pentru dezvoltarea lor fizică, socială şi emoţională, iar de cele mai multe ori nu au posibilitatea (financiară sau infrastructurală) să practice vreun sport.

Asociaţia Climb Again s-a născut tocmai din nevoia de a rezolva parte din aceste piedici. Escalada ar putea veni în întâmpinarea multora dintre nevoile celor mici, deoarece acest sport oferă posibilitatea dezvoltării personale, activării propriilor resurse pentru schimbarea perspectivelor, dezvoltă încrederea în sine şi contribuie la atingerea succesului. Rezolvarea unei probleme, găsirea celei mai uşoare variante de a termina un traseu, depăşirea obstacolelor, toate acestea construiesc sentimentul de împlinire al celui care ajunge sus şi se pot transforma într-o poveste de succes pentru un tânăr cu nevoi speciale.

Credem că o Asociaţie cu obiective atât de ambiţioase pentru România are nevoie de un start aplaudat. Escalada, şi mai ales ideea de a ajuta un tânăr cu nevoi speciale să practice un sport care poate părea extrem sunt noţiuni încă stranii pentru mare parte din publicul care ar beneficia direct de activităţile asociaţiei. Orice plus de înţelegere, expunere şi mediatizare de care avem parte dărâmă din reticenţele de care ne lovim în activităţile noastre de fundraising şi ne aduce mai aproape de publicul căruia ne adresăm.

Alpine Style Expeditions aduce în acest proiect experienţa în a organiza expediţii în cele mai îndepartate şi neprimitoare locuri din lume. Ghizii Alpine Style Expeditions sunt cei care oferă siguranţa participanţilor şi a echipei de filmare, sunt cei care planifică expediţia şi se asigură că accesul este posibil şi în condiţii de siguranţă pentru protagonişti. Ei sunt cei care vin mereu în preajma participanţiilor pentru a ajuta, a rezolva situaţiile dificile şi a executa orice acţiune de salvare şi/sau evacuare în situaţia în care escalada devine imposibilă. Ei nu sunt subiectul acestei poveşti, însă sunt structura pe care ea se bazează.

Hope and Homes for Children România (HHC România) este o organizaţie non-guvernamentală cu o experienţă de peste 15 ani în reforma sistemului de protecţie a copilului din România. Printr-o abordare holistică a problemelor existente în domeniu şi printr-un sistem de colaborare cu instituţiile statului care facilitează continuitatea şi sustenabilitatea programelor dezvoltate, HHC România lucrează neobosit pentru a se asigura că, începând cu 2020, niciun copil nu va mai trebui să cunoască viaţa în instituţiile clasice, de tip mamut, lipsite de căldură, atenţie şi afecţiune.

Până în prezent, Hope and Homes for Children a contribuit în mod direct la închiderea a peste 50 de centre de plasament de tip vechi din întreaga ţară şi a creat mai mult de 100 de servicii noi, alternative, în care copiii pot cunoaşte în sfârşit o viaţă apropiată de cea dintr-o familie adevărată. Prin eforturile organizaţiei şi ale partenerilor săi, peste 5.000 de copii au fost scoşi din instituţii; peste 17.000 de copii au fost salvaţi de la abandon; peste 600 de copii au fost reuniţi cu familiile naturale; peste 600 de tineri care au părăsit sistemul de protecţie au fost ajutaţi să înceapă cu dreptul viaţa pe cont propriu; şi peste 6.000 de membri de personal din sistemul de protecţie au beneficiat de formare profesională oferită de trainerii HHC România.

Pentru a transforma în profunzime sistemul încă disfuncţional de protecţie a copilului, HHC România dezvoltă, în paralel, o serie de programe complementare care au în centru interesul superior al copilului: dezinstituţionalizare, prevenirea separării copilului de familie, reintegrarea copiilor în familiile naturale, inserţia socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie a copilului şi încep viaţa independentă, formarea profesională a personalului din sistemul de protecţie a copilului şi asistenţa tehnică în instrumentarea cazurilor.

Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială ASSOC a fost fondată în 1997 în Baia Mare, Maramureş cu viziunea de a extinde serviciile sociale pentru persoanele provenite din grupuri vulnerabile. Echipa ASSOC este formată din peste de 80 de persoane care lucrează în Baia Mare, Arad, Suceava şi Bucureşti.

Misiune: Furnizarea de asistenţă pentru îmbunătăţirea condiţiile sociale, economice şi de mediu ale grupurilor vulnerabile în România.

Valorile fundamentale ale Asociaţiei sunt: solidaritate, demnitate, parteneriatul, responsabilitatea socială şi Protecţia mediului.

ASSOC crede în puterea exemplului. Prin sprijinul oferit Expediţiei în Maroc, dorim să susţinem un exemplu concret care trece peste îndemnuri şi devine o acţiune motivaţională pentru comunitate.

Ce înseamnă pentru Claudiu şi Jaggi această ascensiune?

Căţăratul presupune atât forţă fizică, cât şi o anduranţă şi o stăpânire psihică deosebită. În ciuda performanţelor sale excepţionale din trecut, condiţia medicală în care se află Claudiu i-a redus în mod dramatic capacitatea de a depune efort susţinut şi de intensitate mare. La polul opus, Jaggi, deşi se bucură de o capacitate de anduranţă deosebită şi o voinţă de fier în a persevera, dizabilitatea sa îi reduce semnificativ abilitatea de a se căţăra. Singura şansă în a realiza ascensiunea este ca cei doi protagonişti să formeze un parteneriat şi să se bazeze pe atuurile lor, care sunt complementare.

Nu există o formulă de succes ca să fii un căţărător bun, dar cei mai buni sunt, cu siguranţă, un monument de echilibru. Tocmai de aceea, povestea lui Claudiu şi a lui Jaggi este atât de inspiraţională, lipsurile lor fizice au fost dublate de o putere interioară în momente în care cei mai mulţi dintre noi ar fi renunţat, epuizaţi. Aceasta este o poveste care merită spusă.

Claudiu Miu Hargurvarinder Singh Jaggi maroc catarare

postat de geo_bivuac



21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.

6170 postat de geo_bivuac



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.

6151 postat de geo_bivuac



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.

6143 postat de alien


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Emily Harrington Sends Golden Gate
After 6 days and 40 pitches, team climber Emily Harrington stood on the summit of El Cap with broken skin, aching muscles and a smile that stretched across Yosemite Valley. Here Emily shows us that it s just as much about the journey as it is the destination.

Gimp Monkeys
'We are climbers first, disabled second,' says Arc'teryx athlete Craig DeMartino. 'If you're a climber, you want to climb El Cap.' Gimp Monkeys follows DeMartino, Jarem Frye and Pete Davis' successful ascent of Zodiac, a 1,800-foot route on the Southeast Face of El Capitan in Yosemite National Park.

Tomorrow I Will Be Gone
Bouldering in Africa de Sud

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


postat de geo_bivuac
10
January
2023
Un traseu mixt, de gheata si dry, 5lc, WI3/M4, cca. 210m in peretele Caltunului din Fagaras



postat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.



postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.



postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel