eCLIMB.ro

Titus Gontea, de la catararea simpla pana la forma ei pura
postat de geo_bivuac
 

Titus Gontea, un alpinist brasovean cu o experienta de peste 20 de ani, a deschis atat trasee de alpinism in Costila si Postavaru, cat si trasee de escalada in diverse locuri - printre cele mai importante fiind Aboland din Postavaru si zona de escalada de la Cascada Tamina. Are la activ multe premiere alpine atat de iarna cat si vara.

De cat timp te cateri si cum ai inceput? 

Am inceput sa ma catar pe ruinele zidului Cetatii Brasovului de sub Tampa, acum in jur de 35 de ani, cand inca nu aveam  o varsta din doua cifre. Apoi, de la 10 ani pe stancile Tampei, cu materiale. La 12 ani mi-am cumparat o coarda adevarata din banii castigati iarna cu colindul.

9_iunie_96__bivuacul_IV.jpg
9 iunie 1996 bivuacul IV

Ai deschis atat trasee de escalada cat si de alpinism. Care iti place mai mult si de ce?  
Niciodata nu am subscris total escaladei in detrimentul alpinismului sau viceversa... am fost mereu cataratorul alpinist si alpinistul catarator, dupa ponderea pe care o ocupau in activitatea mea.

Care este traseul tau de suflet? 
Traseul Sperantei – drum usor serpuit, linie naturala, ocoleste dificultatile cat poate, cand nu mai are incotro  le ia pieptis cu demnitate ca  un parcurs  prin  viata ... se suprapune perfect, se identifica cu spiritul acelui perete in acceptiunea mea.

antalya.jpg
Antalya

Ai catarat 2 trasee solo integral. Ce te-a facut sa faci mergi solo si ce ai simtit in momentul parcurgerii acestora? 
Creearea unei relatii intime si armonioase cu SINELE ... in vecinatea mortii se releva abilitati si viziuni altminteri inaccesibile... simt ca am adus un omagiu vietii prin vietuirea (trairea) celor momente pana la incandescenta. 
Am simtit greutatea propriei alegeri asumate si frica uneori, insa niciodata panica.
Catararea solo integral este matricea originara, forma pura, cristalizata a catararii ... celelalte sunt adaptari, conversii, diluari....  

Cum vezi o echipa ? Ce sta la baza ei ?  
O echipa are in primul rand un scop comun si e sudata dincolo de prestatiile tehnice, de respect si  de incredere - echipa ideala. Alte variante se numesc compromisuri.

Plecarea_pe_a_4_a__Abyssus_Inexpugnabilis.jpg
Plecarea pe a 4-a, Abyssus Inexpugnabilis

Cum ai ajuns sa deschizi trasee de alpinism ?
Ceva s-a petrecut cu mine in apropierea anului 2000. Am devenit mult mai atent la rutele catarate, ca si conceptie. Am observat ca multe lungimi, pasaje, ocoleau obstacole redutabile, care impuneau respect  si “trisau”. Am incercat sa intru in mintea premieristilor, sa le citesc intentiile, sa imi imaginez cum procedau. Asa am observat in multi pereti portiuni intinse nebatute. Adevaratele obstacole se ocoleau, s-au consumat doar liniile naturale, unde progresia era facila. Posibil ca vanatoarea de titluri sportive specifica vremii, dar si nivelul tehnic scazut sa fi cauzat asta. Au existat si alpinisti care ieseau in evidenta, insa acestia erau rare exceptii, putini la numar.

Revenind la observatiile mele, mi-am spus in gand “oare cum ar fi o ruta pe aici ?” si am incercat sa-mi imaginez, sa visez. Asa am deschis Cutia Pandorei. Poate faptul ca rutele deja existente nu mai reprezentau o provocare a grabit “metamorfoza” aceasta din “consumator” in “deschizator de poteci abisale”.
 Dupa multe incercari traite  si multe momente frumoase, pot spune ca a meritat, atat   transformarea exterioara - ceea ce a ramas si altora sa “guste”, dar si autocunoasterea dobandita- deci transformarea interioara.


Cum te simti cu "frustrarile de a fi ocupat stanca degeaba cu trasee pe care nu se catara lumea" cum spunea un mare alpinist inca in viata?
Este o parere mai putin magulitoare, ce e drept. Insa dincolo de gustul amar, ma gandesc daca nu are dreptate, sau in acest caz, daca nu aceste rute sunt aparute “inaintea timpului lor ?“ (spun asta in ideea in care frecventa extrem de scazuta a parcurgerilor contrasteaza cu calitatea asigurarilor in general, cu calitatea stancii sau frumusetea catararii). Frustrarile nu-mi apartin insa, ele pot fi ale celor ce emit aceste opinii, eu simt multumire si recunostinta.

Cum te antenezi pentru a te pastra intr-o forma fizica buna?
Nu ma antrenez aproape deloc din lipsa de timp de cele mai multe ori proiectele mele sunt si antrenamentele mele. Si nu sunt preocupat doar de forma fizica.

Deify_Thy_Master__postavaru.jpg
Deify Thy Master, Postavaru

Are psihicul vreo importanta in catarare ?
  Are, cu siguranta, cu atat mai mult cu cat evolutia in catarare este cel mai des franata nu de lipsa de bulan, ci de spaima. Cred ca are importanta sa fii cu adevarat in pielea celui care aspiri sa fii: concentrare, perseverenta, invatarea din greseli, cunoasterea propriului organism. 
   Adevarata provocare sunt incercarile prin care treci si cum le faci fata, independent de celebritatea traseului sau peretelui, muntelui in care te afli. Intr-o saritoare din Bucegi, sa zicem, in care te prinde o ploaie torentiala, poti afla mai multe despre tine decat urcand un Everest pe blocatoare si cu oxigen suplimentar ....
    Alpinismul este o disciplina unde nu determinantii fizici dicteaza, din fericire, as adauga...

Ai deschis multe trasee si deschizi in continuare. De ce o faci, ce te motiveaza?

   Imi da o satisfactie enorma, plus ca fiecare traseu e ca o amprenta, e unic si e ceva ce pot retrai si altii ulterior, e o deschidere.

Tehnica sau forta ?
   Un lucru constatat de multa vreme in lumea cataratorilor este punerea accentului pe antrenament fizic asiduu, lasand nu in urma, ci ignorand total alte aspecte. Probabil din convingerea ca aici se opreste totul, la a tine prize. Posibil ca aceasta atitudine sa aiba radacini intr-o lipsa de viziune sau de talent, mai degraba. Cred ca o viziune cat mai complexa a fenomenului catarare dublata apoi de o atitudine adaptata caracteristicilor individuale poate aduce evolutia pe un trend clar pozitiv pe termen lung. Ambele, si tehnica si forta, intai tehnica. O executie proasta tehnic este echivalenta, in esec, cu o lipsa a abilitatilor fizice intr-o tehnica impecabila.

traseu_istoric___surplomba_din_Tampa.jpg
Traseu istoric, Surplomba din Tampa

Ce proiecte concrete de viitor ai?
   Sa raman “in carti” , sa continui sa ma misc. Sunt convins ca astfel spiritul meu va genera “proiecte”. Momentan, sa le inchei pe cele incepute ...

Ce am putea face? Sau cine ar trebui sa faca ceva?
   Catararea /alpinismul sunt mult mai individuale decat se lasa sa se vada. Am putea face ceva individual, ceea ce am astepta de la altii sa facem noi insine: sa devenim exemple, modele individual, nu neaparat pentru altii, dar mai ales pentru noi insine. Iar ca si comunitate, sa strangem randurile si sa ne luam inapoi zonele de escalada puse in pericol de asa zisele arii protejate.


titus gontea alpinism escalada interviu


postat de geo_bivuac


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 



postat de geo_bivuac
23
May
2013
Este un drum inceput in 2008 odata cu victoria magnifica a Antoniei Trifu la Imst (Austria) si continuata apoi cu succesele din 2011 ale lui Calin Enache, la Petzen si Cristian Rapa, in 2012, la Arco (Italia).



postat de geo_bivuac
22
March
2012
Sindromul burn-out. Prezentul articolul isi propune sa aduca in atentie simptomatologia acestui sindrom precum si metode de prevenire aplicabile in aceasta situatie, mai ales pentru ca multe dintre solutiile de tratament sunt in stransa corelare cu practica exercitiului fizic şi cu managementul stresului.



postat de petrescu.catalin
28
March
2012
Cum sa facem stretching corect. Un articol complet prezentat in magini.


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Heather Robinson: Balance

Paul Robinson: Red Rockin

To Climb the World

TOATE FILMELE
 
   


postat de geo_bivuac
10
January
2023
Un traseu mixt, de gheata si dry, 5lc, WI3/M4, cca. 210m in peretele Caltunului din Fagaras



postat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.



postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.



postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.