eCLIMB.ro

Medicatia efortului sportiv: semnificatia sarurilor minerale
postat de geo_bivuac
 
În lumea sportului de performanţă se discută din ce `in ce mai mult despre creşterea performanţelor sportive prin metodica de antrenament dar, şi prin metode de refacere a organismului. Dintre aspectele complexe ale procesului de refacere (training autogen, masaj şi automasaj, hidratare, odihna activă şi pasivă, medicaţie ergotropă şi trofotropă) dorim să ne oprim la medicaţia efortului sportiv. Din vasta problematica pe care o reclamă medicaţia ne vom ocupa numai de aspectele de ordin practic fara a aborda aspectele legate de farmacocinetica, farmacodinamie, interactiuni medicamentoase, stari patologice induse de medicamente.

Elementele minerale fac parte atat din categoria principiilor alimentare cat si din categoria medicatiei ergotropa / trofotropa, aceasta datorita importantei pe care o au in fiziologia organismului. In functie de procentul din greutatea corpului si de necesarul pentru organism, elementele minerale se pot clasifica in macro- si oligoelemente. Macroelementele au rol important in compozitia tuturor structurilor si umorilor organismului, participand la majoritatea reactiilor catalitice ce au loc in procesele metabolice. Oligoelementele sunt necesare organismului in cantitati foarte mici dar, sunt indispensabile structurilor enzimatice, proteice, hormonilor, substantelor biologic active.

Categoria macroelementelor


 Ionul de calciu
  intervine in procese fundamentale pentru organism : mentine integritatea morfofunctionala a oaselor, asigura excitabilitatea neuromusculara si miocardica, participa in procesele de permeabilitate capilara si de membrana, intervine in transmiterea impulsului nervos, este indispensabil proceselor de coagulare ale sangelui. Ponderea pe care o are in organism este cea mai mare dintre toate macroelementele : 1200-1500g gasindu-se in tesutul osos, inglobat intr-o matrice de sare complexa de fosfat tricalcic (hidroxiapatita) precum si in cantitati mici in carbonat si fosfat de calciu. Ionul de calciu este un element de baza in componenta celulelor si al sectorului extracelular ( lichid interstitial, plasma).

Homeostazia calciului se realizeaza prin echilibrari rapide intre concentratia plasmatica / compartiment osos/ celule. Un procent de 20% din intreaga cantitate de calciu din oase este reabsorbita si inlocuita in fiecare an: celulele osoase noi se formeaza pe masura ce tesutul osos vechi este distrus. Pentru absorbtia calciului la nivelul tubului digestiv precum si pentru fixarea acestuia in matricea osoasa este necesara vitamina D activa. Scaderea cantitatii de calciu circulant duce la aparitia demineralizarilor osoase, a fracturilor, a fenomenelor legate de spasmofilie sau tetanie manifesta, la prelungirea timpului de coagulare si sangerare, la lentoare in procesele de cuplare ale excitatiei si contractiei musculare, la fenomene de osteoporoza. Ca surse alimentare mentionam : laptele (120 mg./l), branzeturile si toate produsele care au la baza laptele, galbenusul de ou, somon, fasolea uscata, varza, conopida, nucile, alunele.

Din cantitatea ingerata numai 20-40% se absoarbe prin bariera intestinala, restul de ion de calciu fiind eliminat prin materiile fecale. O serie de factori pot impiedica absorbtia calciului si anume prezenta in lumenul intestinal a acidului fitic (din cereale), a acidului oxalic (ciocolata, spanac, sfecla), a alcoolului. Factorii favorizanti absorbtiei calciului sunt : lactoza, acidul lactic, acidul citric, aminoacizii, vitamina D. Necesitatile de calciu pentru un adult sunt de 0,6-1,2 g/zi (mai mult la femei datorita pierderilor prin ciclul menstrual) in timp ce pentru cei care desfasoara o activitate fizica se recomanda 1,5 - 1,8 g/zi.


    In prezenta ionului de fosfor  au loc procesele de formare a unor sisteme tampon, se poate mentine echilibrul acido-bazic, se asigura formarea de aminoacizi nucleici si fosfolipide, sunt declansate procesele de fosforilare, este indispensabil proceselor de polarizare - repolarizare (fiind considerat principalul anion intracelular ce poate declansa aceste procese), participa activ la functionalitatea normala a rinichilor, este necesar balantei fosfo- calcice din oase si dinti. Carentele alimentare conduc la instalarea fenomenelor de rahitism, a pioreei. Principalele surse alimentare sunt : galbenusul de ou, carnea slaba, ficat, peste, nuci, prune, stafide. Absorbtia ionului de fosfor este limitata sau impiedicata de catre fier, aluminiu, magneziu. Necesarul zilnic este de 1,3 - 2 g/zi dar, in situatia unor ramuri sportive (sah, tir, scrima, gimnastica, probe de viteza) cantitatea de fosfor trebuie sa fie 3 - 3,5 g/zi.
    Importanta ionului de magneziu  pentru organism consta in: asigurarea (impreuna cu ionul de calciu) a coeziunii moleculelor proteice intracelulare, realizarea unei excitabilitati neuromusculare, participa la realizarea transmiterii impulsului nervos, este factor fundamental in sintezele proteice si de acizi nucleici, activarea enzimatica a coenzimei A si a carboxilazei; intervine in procesul de fosforilare de tip activ; previne depunerile de calciu la nivel renal, asigura  buna contractilitate miocardica. Ionul de magneziu este util in metabolizarea vitaminei C, a calciului, fosforului, sodiului, potasiului, fiind in acelasi timp un factor pentru realizarea conversiei energetice a glucozei din sange.

Sursele alimentare principale sunt reprezentate de : cereale nemacinate, peste, creier, smochine, nuci, vegetalele verde-inchis. Medicamentele diuretice din orice clasa sau alcoolul sunt principalii factori care impiedica absorbtia ionului de magneziu in intestin. Se impune precizarea ca orice preparat oral medicamentos care are in compozitie magneziu trebuie sa fie administrat oral numai inainte de masa, deoarece ingerarea dupa mese neutralizeaza aciditatea gastrica absorbtia ionului fiind diminuata sau anulata. Cantitatile optime necesare sunt : adulti 200 -300 mg/zi, femeile gravide si sportivii 300 - 350 mg/zi.
Sodiul sau natriul  este vital proceselor de mentinere a echilibrului hidric si a celui acido-bazic, a fenomenelor electrice de la nivelul membranelor celulare, asigura cresterea excitabilitatii neuro-musculare si a tonusului muscular. Excesul alimentar este frecvent intalnit datorita condumului de salamuri, conserve, muraturi si poate fi cauza declansarii afectiunilor cardiace (hipertensiune arteriala, infarct miocardic, angina pectorala, arteriopatii periferice, accidente vasculare cerbrale acute, paralizii, hemipareze). Se considera ca alimentele din care sunt preparate mancarurile contin cantitatea suficienta si necesara de natriu, adaosul de sare fiind posibil dar, numai in cantitatea de 500 - 600 mg/zi. Deci, sunt de evitat produsele preparate din carne de tip salamuri, slanina, pastrama, conservele dar, si aditivii alimentari praful de copt, bicarbonatul, mustarul, ketchup, chili.
Potasiul sau kaliul  este un macroelement care intervine in procesele de metabolizare ale hidratilor de carbon, participa la realizarea unei bune excitabilitati neuromusculare, este factor permisiv in transmiterea impulsului nervos, asigura formarea acetilcolinei si transmiterea impulsului nervos, intervine prin mecanism indirect in contractia musculara parasind celula musculara la schimb, este factorul principal in declansarea oboselii musculare si intelectuale, ajuta la epurarea organismului de reziduurile organice.

Consumul de alcool si/ sau cafea, dietele hipocarbohidrate din regimurile de slabire, medicamentele diuretice sunt principalii factori chelatori pentru kaliu. Alimentele care trebuie sa fie incluse obligatoriu in ratia alimentara datorita aportului de potasiu pe care-l pot realiza sunt : oul, carnea slaba de vita/pui, citricele, pepenele galben, bananele, cartofii, vegetalele crude. Se considera ca o cantitate de 1600 -2000 mg/zi poate fi suficienta atat pentru o stare de sanatate optima cat  si pentru prevenirea stressului mental si fizic.


Ionul de clor asigura echilibrarea balantei acido-bazice, mentinerea echilibrului osmotic, intra in componenta acidului clorhidric secretat de mucoasa gastrica. Clorul ajunge in organism odata cu ionul de natriu sub forma clorurii de natriu (sarea de bucatarie) dar, si prin alimentele bogate in sare : salamuri, conserve, muraturi, masline, alune. Suplimentarea cu sare de bucatarie a preparatelor ingerate , in principiu, nu este necesara fiind, totusi, admisa a ajunge la 500 mg/zi. Cantitati mari de clor ajunse in organism prin alimentatie sau prin clorinarea excesiva a apei pot determina distrugerea vitaminei E.

Importanta oligoelementelor

Fierul este indispensabil procesului de formare a hemoglobinei, mioglobinei, catalazei; sta la baza proceselor de eritropoeza; intra in structura citocromilor celulari ce intervin in procesele de oxidare biologica. Absorbtia fierului se realizeaza la nivelul duodenului precum si in portiunea superioara a jejunului si este de maxim 20% pentru produsele de origine animala, maxim 8% pentru cele de origine vegetala. Compusii pe care fierul ii realizeaza in organism sunt diferiti in functie de etapa ciclului metabolic : feritina (fierul de absorbtie), siderofilina (forma de transport), hemoglobina si mioglobina (forma de utilizare), hemosiderina (forma de depozit din splina, ficat, maduva osoasa).

Anemiile feriprive, ca expresie a lipsei fierului din organism pot fi produse fie prin aport alimentar insuficient fie prin pierderi disproportionate fata de aport : pierderi menstruale, hematurie microscopica postefort, transpiratie excesiva, hemoragii digestive oculte microscopice, microsangerari secundare hemoroizilor. Fosfoproteinele si sarurile acidului fitic sunt citati ca importanti factori ce impiedica absorbtia fierului. Contrar acestora vitamina C, manganul, cuprul sunt factorii favorizanti ai absorbtiei  ionului de fier.

Necesitatile zilnice sunt in functie de sex : la barbati de 10 - 15 mg/zi iar la femei de 20 - 30 mg/zi. Exista numeroase preparate comercializate ce au continut in fier dar, cele care sunt eficiente sunt cele care au suplimentarea in fier sub forma de gluconat, fumarat, citrat, peptonat. Forma farmaceutica de sulfat feros determina distrugerea vitaminei E. Dintre alimentele cu continutul cel mai mare in ioni de fier se mentioneaza: ficatul, carnea de vita slaba, galbenusul de ou fiert, fasolea, nuci, prune sau caise deshidratate.


Cuprul asigura structura unor enzime oxidoreducatoare, activitatea mitocondriala, realizarea structurii elastinei si melaninei, buna absorbtie a fierului. Dintre sursele alimentare cu continutul mai ridicat in ion de cupru sunt : viscerele, pestele, fasolea uscata, graul integral, fructele de mare.

Cobaltul are actiune sinergica cu cea a vitaminei B12 in stimularea mecanismelor de eritropoeza. Ca sursa alimentara mentionam : viscerele, carnea rosie, fructele de mare. Alcoolul, somniferele, preparatele estrogenice, regimurile vegetariene impiedica absorbtia cobaltului. Doza necesara zilnica este de 8 mcg/zi.

Iodul  aproximativ 2/3 din cantitatea de iod din organism se afla in glanda tiroida si in hormonii tiroidieni. Acestia la randul lor sunt sunt responsabili de controlul metabolismelor. In situatiile de carente alimentare sau prin aport insuficient din apa consumata se instaleaza gusa endemica sau mai grav, cretinismul hipotiroidian. Ca sursele alimentare sunt : toate produsele de origine marina, galbenusul de ou, vegetalele proaspete. Glicoizii cianogeni din varza cruda in cantitate mare 300 -450 g/zi, polifenolii din samburii de mere sau de caise impiedica formarea hormonilor tiroidieni prin blocarea absorbtiei iodului. Necesarul zilnic ar fi de 0,1 - 0,2 g/zi.

Fluorul  este unul dintre factorii importanti in constituirea matricei osoase si dentare ceea ce face ca in cazurile carentelor alimentare sa apara cu frecventa mai mare cariile dentare sau demineralizarile osoase. Continutul in fluor al alimentelor preparate creste daca acestea sunt gatite in apa fluorurata sau in vase de teflon (vasele de aluminiu distrug in totalitate cantitatile de fluor din alimente). Necesarul optim se situeaza intre 0,5 - 0,75 mg/zi alimentar si 1 - 1,5 mg/litrul din apa potabila.

    Rolurile fiziologice ale ionului de zinc sunt multiple : participarea la toate tipurile de metabolisme, asigurarea sintezei de acizi nucleici (ADN), intra in structura insulinei, scurteaza timpul de cicatrizare al plagilor, este important factor stabilizator chimic al sangelui, normalizeaza activitatea prostatei, asigura dezvoltarea organelor genitale. In cazurile de carenta sunt descrise alterari ale gustului, mirosului, cicatrizari lente si vicioase, nanism hipogonadal, anemie, hepatosplenomegalie, boli genetice. Carnea de vita, ficatul, galbenusul de ou, laptele praf degresat, cacaoa au continut bogat in zinc asigurand necesarul zilnic este de 10 - 20 mg/zi daca sunt incluse in ratia alimentara.

Cromul  intervine in metabolizarea zaharurilor, in mobilizarea proteinelor spre locurile de utilizare, ajuta la procesele generale de crestere si dezvoltare. Carnea de pui, ficatul, germenii de grau sunt principalele surse alimentare. Prin carenta de crom din alimentatie este potentata producerea diabetului zaharat, a aterosclerozei si hipertensiunii arteriale. Necesarul zilnic este de 180 -200 mcg/zi.

Manganul  favorizeaza activarea enzimatica, participa la realizarea unei structuri osoase de calitate, este factor favorizant in formarea tiroxinei, amelioreaza reflexele musculare, scade iritabilitatea nervoasa, favorizeaza procesele de memorizare. Cerealele integrale si nucile au in compozitia lor cantitatile  necesare organismului. National Research Council recomanda 2 - 5 mg/zi.

Molibdenul reprezinta o componenta importanta in metabolizarea carbohidratilor si a lipidelor, participand si la utilizarea optima a fierului in organism. Nu s-au stabilit doze necesare dar, se pare ca o cantitate de 200 - 250 mg/zi ar fi suficienta preventiv pentru anemie, buna functionalitate generala a organismului. Cantitatea aceasta ar putea fi realizata pe seama cerealelor si vegetalelor.

Seleniul este un antioxidant cu capacitate de prevenire a imbatranirii si a cancerului. Actiunea este sinergica cu a vitaminei E cele doua potentandu-se reciproc. O alimentatie bogata in viscere, germeni de grau, rosii realizeaza un aport suficient organismului.

Sulful  este unul dintre elementele minerale ce intra in compozitia aminoacizilor, participa la realizarea balantei de oxigen, intra in structura imunoglobulinelor. Nu este inca stabilita doza zilnica necesara dar, consumul de carne de pui si vita slaba, peste, ou, fasole uscate par a asigura necesitatile organismului.

    Toate aceste saruri minerale ar trebui sa fie introduse in organism printr-o alimentatie rationala. In afara acestor necesitati zilnice in situatii deosebite: sarcina, crestere, cicluri menstruale abundente, efort sportiv cantitatile de saruri minerale trebuie a fi suplimentate prin preparatele medicamentoase. Aceste produse farmaceutice trebuie sa fie utilizate numai in aceste situatii deosebite si nu in loc de alimentatie.
Suplimentarile medicamentoase se pot realiza in functie de tipul de sport practicat sau de actiunea pe care urmeaza a o realiza in organism: ergotropa sau trofotropa.

    Prezentam in continuare comparativ cateva preparate:
Polimerizant S: fosfat de potasiu, lactat de calciu, carbonat bazic de magneziu, sulfat feros, sulfat de zinc, sulfat de cupru, sulfat de mangan, iodura de potasiu.
Anti – stress: vitamina D, E, B1, B2, B6, B12, B5, acid folic, biotina, cupru, zinc, calciu, magneziu, extract de valeriana.
Ginsavit: vitamina A, C, D, E, B1, B2, B6, B12, acid folic, pantotenat de calciu, colina, cupru, zinc, magneziu, potasiu, calciu, fosfor.
Complex polimineral: vitamina A, D, C, B2, PP, B6, B12, pantotenat de calciu, fier, magneziu, fosfor.
Vitamax: ulei de grau incoltit, ulei de floarea soarelui, polen, arginina, lizina, acid orotic, biotina, vitamine (A, E, B2, B6, B12), acid ascorbic, fier, calciu, fosfor, potasiu, cupru, zinc, mangan, magneziu, iod, seleniu, fluor.
   Din analiza succinta a acestor preparate rezulta o compozitie complexa pentru preparatul de tip Vitamax, in timp ce produsul Polimineralizant-S poate sa faca fata necesitatilor eforturilor fizice.


BIBLIOGRAFIE SELECTIVA

1. Booher M.James, Gary A.Thibodeau - Athletic injury assessement Moby Year Book Inc.Boston 1995
2. Dragan I.  -  Medicina sportiva, Editura Sport - Turism, Bucuresti 1982
3. Dragan I.  -  Practica medicinii sportive, Editura Medicala, Bucuresti  1989
4. Dragan I.  -  Medicina sportiva aplicata, Editura Editis, Bucuresti  1994
5. Dragan I., Stroescu V., - Medicatia la sportivi, Editura Cucuteni, Bucuresti 1995
6. Paula Drosescu  - Igiena educatiei fizice si sportului, Editura Universitatii "Al.I.Cuza" Iasi  1993
7. Haulica I. -  Fiziologia umana, Editura Medicala, Bucuresti  1989.
8. *** Agenda Medicala 1996.

Profesor Univ.Dr. Paula Drosescu
 medic primar Medicina Sportiva
 Universitatea “Al.I.Cuza” Iaşi
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
publicat pe MedicinaSportiva.Ro: 4 ianuarie 2010


saruri minerale efort sportiv performanta


postat de geo_bivuac


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 



postat de jean
09
April
2012
Un scurt review pentru espadrilele de catarat TYPHOON



postat de geo_bivuac
09
April
2012
Despre crampe, simptomatologie, diagnostic, tratament, prevenire.



postat de geo_bivuac
09
August
2015
Rezistanta unui anneau folosit in 3 versiuni diferite in regruparea cu 2 ancore (test de rezistenta)


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Chris Sharma Free Climbs a Giant Redwood Tree

REEL ROCK 10 OFFICIAL TRAILER

Ice climbing in Canada

TOATE FILMELE
 
   


postat de geo_bivuac
10
January
2023
Un traseu mixt, de gheata si dry, 5lc, WI3/M4, cca. 210m in peretele Caltunului din Fagaras



postat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.



postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.



postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.