eCLIMB.ro

Facand istorie in Dawn Wall
postat de geo_bivuac
 
1. In data de 14 ianuarie in Parcul National Yosemite Tommy Caldwell și Kevin Jorgeson au terminat cel mai dificil traseu din istoria alpinismului - Dawn Wall, pe perioada a 19 zile pe un perete inalt de 1000 de metri. Traseul a fost parcurs la liber si este situat in peretele El Capitan. 
Cu telefoane mobile la ei si cu o echipa de fotografi si cameramani precum Corey Rich, Bligh Gillies si  Brett Lowell au generat un buzz media rar întâlnit în lumea alpina.

1.jpg2. Jorgeson a avut o zi grea in ziua 8 parcurgerii traseului Dawn Wall.Cei doi cataratori au impartit ruta in 32 de lungimi de coarda dintre care majoritatea erau verticale, celelalte fiind traversee.
2.jpg3.
Caldwell a catarat Loop Pitch (5.14a) a 16-a lungime de coarda din traseul Dawn Wall, considerata ca fiind cea mai lunga si cea mai grea lungime de coarda din lume. Cei doi catarand adesea noptea cand mainile le transpirau mai putin si cand espadrilele lor aveau o aderenta mai buna. 
3.jpg4. Unul din beneficiile catararii  in peretele El Capitan in ianuarie ar fi: mancarea se pastreaza proapata pe o perioada mai mare, la tempereaturi scazute. Celor doi cataratori le era adusa mancarea in diferite ocazii ca sa nu fie obligati sa care prea multa mancare cu ei. 
4.jpg5. Jorgeson isi examineaza mainile la cateva zile de catarare. Felul in care mainile si degetele cataratorului arata, este una din conditiile principale ale catarari traseului Dawn Wall. In zilele de odihna programul era facut in asa natura astfel incat pielea mainilor sa se refaca intre catarari. 
5.jpg6. Caldwell catarand in ziua a 12-a. Traseul Dawn Wall a fost principalul obiectiv a lui Caldwell aproape 10 ani. El si cu Jorgeson au petrecut ani antrenanduse si facand planul traseului dupa incercarile esuate din 2010 si 2011. 
6.jpg7. Lungimea a 15-a cotata cu 5.14d i-a dat lui Jorgeson cele mai mari dificultati din timpul acestei ascensiuni. I-a luat sapte zile si 10 incercari pentru a reusi parcurgerea la liber al acestui traverseu pentru a tine pasul cu partenerul sau. 
7.jpg8. Caldwell se odihneste in portaledgeul sau. Cei doi cataratori petreceau in jur de 18 ore pe zi la adapostul corturilor suspendate. 
8.jpg9. Dupa o zi de catarat Caldwell isi aplica pe degete crema Climb On, o mixtura de ceara de albine si uleiuri. In timpul noptii isi punea alarma, sa ca reaplice crema pe degete. 
Caldwell si-a pierdut degetul la mana stanga in 2001. Doctorii au incercat sa-i reatatseze degetul, dar in cele din urma Caldwell a optat pentru amputarea lui, nu e ca si cum aceasta l-ar fi incetinit. 
9.jpg10. Vedere din cortul lui Jorgeson in timp ce Caldwell isi pozitiona incarcatorul solar. Intr-un perete inalt soarele direct nu este tocmai bun pentru catarare pentru ca mainile transpira puternic, espadrilele se largesc si isi pierd aderenta, dar este bun pentru incarcarea electronicelor. 
10.jpg11. Caldwell vorbind la telefon in timp ce noaptea se asterne peste parcul National Yosemite. Din moment ce cataratorii au avut semnal pe toata durata ascensiunii lumea i-a urmarit indeaproape la fiecare pas. Cand a ajuns in top Caldwell a spus celor de la New York Times ca si-a scapat telefonul undeva la jumatatea traseului si a pierdut mare parte din ce s-a scris. 
11.jpg12.
Soarele apune pe peretele El Capitan din Parcul National Yosemite, in timp ce Caldwell coboara pe o coarda fixa. Traseul Dawn Wall este numit astfel din pricina faptului ca este prima fata luminata de soare de dimineata.
12.jpg13.
 Caldwell si Jorgeson imediat dupa ce au terminat istoricul traseu Dawn Wall in 14 ianuarie 2015. Cataratorii au fost intampinati de mai mult de 70 de prieteni, familie si privitorii de la fata locului. Sute de spectatori se aflau in vale privindui pe cataratori pe ultimile lungimi de coarda.
13.jpg

Reportaj preluat si tradus de pe www.outsideonline.com

dawn wall Tommy Caldwell Kevin Jorgeson yosemite


postat de geo_bivuac
la data de 09 February 2015
viziualizat de 554 ori


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 postat de mardare
02
February
2015
Un scurt interviu cu George Stroie aka Bivuac

556postat de geo_bivuac
05
March
2018
Jim Bridwell va ramane nemuritor in istoria alpina pentru contributiile sale, nu numai pentru performantele din Yosemite - aproximativ 100 de trasee catarate la liber, plus rutele de A5 din peretii mari pe Half Dome și El Capitan, dar și pentru rutele alpine din Alaska si Patagonia.

616postat de jean
09
April
2012
Un scurt review pentru espadrilele de catarat TYPHOON

551


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Sweet Line

Flashback: When two men climbed El Capitan in 1970

Deep-Water Soloing In Mallorca With Daila Ojeda

TOATE FILMELE
 
   


postat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.

1376postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.

1429postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel

1375postat de geo_bivuac
29
July
2019
Unul dintre traseele uitate din circul 1, cu fisuri largi si slab asigurate, tocmai bune pentru asigurari mobile

1441

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.

290516
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.

1154821
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.

948211
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.

7890