eCLIMB.ro

Zuzu, sau mai bine spus omul masina
postat de geo_bivuac
 
Ce reprezinta pentru tine cataratul?
A inceput ca un hobby, dupa cateva iesiri pe munte cu prietenii, dar a devenit ulterior un mod de viata fara de care nu as putea trai.

z_3.jpg

De ce te cateri?
Pentru a-mi atinge targeturile pe care mi le propun in fiecare an si pentru a ma mentine in forma. Atunci cand ma catar ma simt liber, ma deconectez de lumea urbana, uit de problemele zilnice si simt ca traiesc.  Cand escaladez sunt una cu stanca. Probabil ca daca nu m-as fi catarat as fi mers cu bicicleta sau as fi schiat la un nivel mult mai ridicat fata de cel de acum.

Are psihicul vreo importanta in catarare ? 
In catarat, dupa parerea mea, psihicul are aceeasi pondere ca si antrenamentul fizic, poate ca este chiar mai important. Fara un psihic puternic nu ai putea impinge limitele corpului atat de mult,  „singura limita…este limita pe care ti-o impui tu”. 

Care sunt interesele tale in materie de catarare/alpinism? ai o inclinatie spre ceva anume?
Imi plac traseele  andurante de escalada,  cataratul pe gheata, cel mixt si  dry tooling. Sunt atras de traseele de alpinism care nu au premieri sau repetari

Povesteste putin despre zona pe care ai deschis-o la Moroieni
In anul 2009, impreuna cu Popa Laurentiu (Balaurul) am descoperit  prima faleza (Lespezi) pe care ulterior am amenajat-o impreuna cu Viorel Ene. De-a lungul timpului si-au pus amprenta mai multi prieteni printre care Mosloc Andrei, Viorel Amzaroiu, Silviu Corciovei, Nicolas Ecoffet, Cristi Ghelner si altii. Toate materialele care s-au folosit au fost exclusiv din contributiile cataratorilor.  Federatia Romana de Alpinism si Escalada ne-a sustinut doar cu o hartie stampilata pe care am cerut-o pentru a o depune la dosarul inaintat spre Parcul Natural Bucegi. A fost destul de greu  sa obtinem permisiunea Parcului Natural Bucegi sa ne desfasuram activitatea. Acum dupa ce am depus actele necesare apele s-au mai limpezit si ne bucuram de aceasta zona cu un potential imens si vast de noi trasee, un fel de Frankenjura de Romania . 

z_1.jpg

Cateva cuvinte despre proiectul winter alps trilogy (motivatie, antrenamente, motive ale nereusitei, ce ati invatat in urma experientei)
Intotdeauna m-au atras peretii nordici, cu atat mai mult unii atat de faimosi. Intrucat nici o echipa romaneasca nu a parcurs nici unul din cei trei pereti nordici iarna (Grand Jorasses, Matterhorn si Eiger), ne-am propus sa incercam o premiera noua pentru alpinismul romanesc.  Antrenamentele sunt specifice pentru gheata, dry tooling, cardio si rezistenta (catarat la sala, trepte, alergare montana, parcurgerea a diverse trasee etc.)
Am avut doua incercari nereusite, de doua ori a trebuit sa ne retragem din probleme medicale. Dar acest lucru ne-a motivat si mai mult. Am invatat sa avem rabdare si sa respectam muntele. Cand dai piept cu o natura dezlantuita iti dai seama cat de mic esti. Am invatat ca nu avem decat o viata, iar daca o traiesti cum trebuie, una este de ajuns.

Cateva cuvinte despre cele mai tari trasee parcurse 
Pentru traseele tari trebuie sa fii perseverent si sa nu renunti, chiar si cataratorii de top muncesc zile in sir pentru a reusi un traseu greu.  Nu am reusit sa fac trasee tari fara o munca titanica si fara sa ma pregatesc de cele mai multe ori specific, indiferent daca era vorba  de trasee de escalada, alpinism sau gheata. Dupa ce fac un traseu greu ma bucur cateva clipe iar apoi ma gandesc la urmatorul proiect, asta este partea care ma atrage la acest sport, proiectele nu se termina niciodata. Iubesc asta 

z_4.jpg

Cateva cuvinte despre metodica de antremanet 
Antrenamentul trebuie structurat si facut in functie de obiectivele pe care ti le-ai propus. Nu poti vorbi de antrenament fara un scop anume, doar de mentinere. Antrenamentul este specific pentru fiecare individ in parte si pentru scopul fiecaruia. Nu oricine rezista la un antrenament de 6 zile pe saptamana, trebuie sa te ajute si organismul sa te refaci, ca apoi sa poti da randament.


Tehnica sau forta ?? 
Amandoua, una fara cealalta nu se poate, indiferent cine spune ca nu iti trebuie forta, greseste. Eu unul nu am vazut nici o persoana care sa se poate catara pe trasee mai grele doar din mana intinsa. Cum am spune noi forta este viitorul.

z_2.jpg

Ce proiecte concrete de viitor ai?
Vreau sa-mi termin proiectul WINTER ALPS TRILOGY care este un vis din copilarie, sa evoluez in escalada cat mai mult sa fac un traseu de 8c, probabil apoi o sa vreau sa fac un 8c+ , sa ajung sa parcurg un traseu in El Capitan si nu in ultimul rand sa dezvolt zona Moroeni.

Ce am putea face? sau cine ar trebui sa faca ceva?
Ar trebui sa transmitem generatiei tinere mai mult din experienta noastra, sa o sustinem. Sa avem o Federatie care sa ne reprezinte cu succes interesele, sa putem trimite cat mai multi sportivi la concursuri internationale. Mai mult interes organizat in dezvoltarea zonelor/deschiderea de noi faleze. Trebuiesc sutinuti oamenii care vor sa refaca trasee de alpinism, retrageri din pereti si amenajare de noi rute. Pentru asta  este nevoie de o Federatie implicata. 
Dar dupa 7 ani nu se vede nici un rezultat si nici o implicare a federatiei in sportul acesta.

z_5.jpg
george stancescu zuzu escalada interviu


postat de geo_bivuac
la data de 29 January 2015
viziualizat de 3873 ori


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 

postat de geo_bivuac
09
February
2015
In data de 14 ianuarie in Parcul National Yosemite Tommy Caldwell și Kevin Jorgeson au terminat cel mai dificil traseu din istoria alpinismului.
3464

postat de geo_bivuac
06
April
2015
Adaptatea organismului uman la altitudine inalta este legata in principal de scaderea presiunii partiale a O2 la care se poate adauga temperatura scazuta, scaderea umiditatii si radiatia solara crescuta.
3778

postat de geo_bivuac
26
February
2015
Catararea este motivul pentru care m-as trezi cu zambetul pe buze la 5 dimineata fara a avea nicio problema.
3134


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii GIURGEU - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii PARING - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
ALEX HONNOLD FREE SOLOING HEAVEN (5.12)

Scottish Icetrip

Rockin Cuba - Trailer

TOATE FILMELE
 
   
21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.
2013 postat de geo_bivuac

16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.
10734 postat de geo_bivuac

21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.
8613 postat de alien

19
May
2014

Toata lumea viseaza sa mearga in Fisura Albastra sau alte trasee de renume din Romania dar nu face nimic in privinta acestui lucru. eCLIMB.ro te invita la catarat in marii pereti.
18261 postat de geo_bivuac

TOATE STIRILE
   
postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.
491

postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel
478

postat de geo_bivuac
29
July
2019
Unul dintre traseele uitate din circul 1, cu fisuri largi si slab asigurate, tocmai bune pentru asigurari mobile
477

postat de geo_bivuac
03
July
2017
In partea de sud a masivului Parang, la o altitudine de 600 metri raul Galben a sapaat un defileu cunoscut mai ales pestera Muierilor.
527

TOATE TOPOURILE
 
CONTACT

UTILIZATOR NOU

RECUPERARE PAROLA
Varful Omu
17-10-2021 ora 06:00Fenomen : ceata
Temperatură: -1.2 ºC
Vânt: 4.0 m/s, directia : NE
Nebulozitate: cer invizibil
Presiune: 750.6 mb, stationara
Umezeală relativă: 98%