eCLIMB.ro

Inceput de sezon TRADitional
postat de geo_bivuac
 

111.jpg

De multa vreme intentionam sa parcurcurg unele trasee de alpinism din Masivul Postavaru folosind exclusiv protectii mobile si sa vad daca sunt plasamente pe interaga lungime a acestora.

Echipament folosit: un set de nuci DMM wallnut, un set de 8 frienduri Rock Empire, un set de tricamuri CAMP, si 2 hexuri

In prima zi am hotarat sa incercam traseul Lupul Cel Rau.

topo_lupul_cel_rau_foto.jpg
Am plecat cap de coarda pe prima lungime si am descoperit ca aveam multe posibilitati de asigurari mobile, ba chiar am gasit si multe clepsidre in care puteam baga fie cordeline fie anouri din dynema. Catarand destul de des traseele din Postavarul, recunosc ca stiam destul de bine la ce sa ma astept. Doar ca acum, in cazul parcurgerii la asigurari mobile, perspectiva catararii s-a schimbat.

Atentia imi era indreaptata mai mult asupra sigurantei miscarilor, dar mai ales in cautarea plasamentelor pentru mobile. Pur si simplu acum scanam cu ochii orice fisurica si imi imaginam ce dispozitiv as putea folosi pentru a asigura.

Pe prima lungime am plasat 7 asigurari. Ajuns in regrupare, am constatat ca este reamenajata cu 2 spituri dublucadmiate probabil FIXE. Am regrupat si am asteptat sa ajunga si Tori. Am facut schimbul de echipament si a pornit mai departe pe urmatoarea lungime unde stiam ca este un pas mai delicat pentru plasarea mobilelor, o fata cazuta undeva la jumatatea lungimii.

Dupa plasarea unei asigurari de factor imediat dupa regrupare, Tori pleaca cu elan muncitoresc in cea de-a doua lungime de coarda. La scurt timp observ ca gaseste niste plasamente bune atat pentru nuci cat si pentru tricamuri. Ajuns la fata cazuta gaseste un plasament putin mai in dreapta de linia traseului, pe care il asigura cu o nuca si o bucla mai lunga (pentru a nu freca sfoara prea tare). Imediat dupa fata gaseste plasamente bune pentru nuci si frienduri.

Asadar si cea de a doua lungime de coarda se preteaza integral la mobile.

Dupa ce ajung in regrupare preiau echipamentul si plec in cea mai frumoasa lungime din acest traseu, lungimea cu diedrul larg. In primii 10 metri plasamentele sunt mai saracacioase, dar nu imposibile sau deloc. Cu putina atentie am gasit loc pentru 2 asigurari bune (nuci). Ajuns in diedru descopar ca daca as dori as putea lasa intreg setul de asigurari mobile pe aceasta lungime, deoarece am gasit si clepsidre mari si multe fisuri medii si mari. Pe final fisurile se micsoreaza, asadar tocmai bun pentru a nu avea nevoie de dubluri la mobile. Traverseul catre regupare l-am asigurat cu o nuca si gata, am ajuns in regrupare!

Plecat pe cea de a patra lungime, Tori trece repede de primul diedru care este foarte primitor pentru asigurari mobile si ajunge in prima branita de iarba unde asigura la o clepsidra si un friend. Continua pe diedrul cel mai din dreapta unde gaseste plasamante decente. Pentru siguranta, dubleaza un friend montat cu o nuca. Ajuns in captul diedrului, a incercat de mai multe ori sa foloseasca o nuca, dar in zadar. Nucile nu voiau sa socializeze cu acea fisura. Nici macar un frend mic nu a fost o solutie castigatoare, cedand la tensionare. Drept urmare a plasat un tricam mic (cel negru) care s-a intepenit perfect. A intrat in traverseu stanga si a gasit loc pentru inca 2 asigurari.

Ajuns la cea de a patra regrupare s-a oprit, nemaiputand inainta din 2 motive: mai era o echipa in fata noastra si frecarea era destul de mare, dat fiind ca ne cataram cu o coarda simpla.

1.1.jpg

Stiam ca in ultima lungime, de 15 metri, avea sa fie si pasul traseului. Din regrupare posibilitatile de a folosi asigurari mobile pareau saracacioase. Impresia aceasta s-a schimbat odata plecat, descoperind o fisura fina unde intra perfect nuci mici.

Ajuns in pas, m-am oprit sa studiez posibilitatile de asigurare deasupra lui, solutia salvatoare venind de la o fisura fina care se prezenta onorabil. Am incercat vreo doua dimensiuni de nuci, care nu s-au potrivit, fortandu-ma sa stau destul de mult intr-un blocaj usor incomod. Cu un pic de anduranta si norooc, cea de-a treia nuca s-a indurat sa ramana in fisura. De aici pana la finalul traseului am ponit repejor, asteptandu-l pe Tori in soarele care incinge Peretele Animalelor pe toata durata zilei

Retragerea am vrut sa o facem in rapel prin noul traseu al lui Titus Gontea: “Vaduva Neagra” din doua motive: sa vedem daca este o retragere mai rapida si sa aruncam o privire peste noul traseu.

1.2.jpg

Concluzie: retragerea prin rapel nu este tocmai rapida, dat fiind ca si acest traseu are o linie oblica (deci este mai delicat sa ajungi din regrupare in regrupare), iar traseul arata “hard core”.




Cea de-a doua zi am dedicat-o traseului n=Traseul_Cotofana" target="_blank">Cotofana, tot in Peretele Animalelor.

Cunoscand foarte bine linia traseului si stiind ca se anunta interesanta, mi-am declarat intentia in fata lui Tori de a face cap cea de-a treia lungime de coarda. Am primit dezlegare, cu conditia ca Tori sa isi adjudece primele doua lungimi. Lupta pentru a face cap lungimile la care visezi necesita uneori sacrificii.

Tori a pornit pe prima lungime, care s-a dovedit a fi foarte primitoare. Cinci clepsidre bune plus cateva nuci si frienduri au oferit o protectie excelenta.

Cea de a doua lungime, dupa cum ne asteptam, a fost darnica. Mai mult de jumatate de lungime se face traversand pe sub o arcada mare, unde sunt posibilitati nelimitate pentru mobilele medii si mari. Ajuns in regrupare am constatat ca reamenajarea acesteia cu spituri nu i-a adus si un plus de confort in pozitionare. Montata tot pe fata verticala unde erau pitoanele, nu exista posibilitatea de a folosi praguri pentru picioare si astfel am ramas suspendat in ham.

Plecarea in cea de a treia lungine arata destul de delicat de asigurat. Am incercat sa bag o nuca mica intr-o placa desprinsa de perete, dar se pare ca aceasta misca, cu potential mare de a pleca cu tot cu asigurare si catarator. Dupa o cautare sumara am constatat ca priza de mana din stanga este una foarte buna pentru a plasa 2 nuci ferme.

2_2.jpg

De aici am traversat putin in stanga, urcand pana la o alveoa mare. Dupa aceasta, o clepsidra buna se arata excelenta pentru a baga o cordelina. Inaintand inca putin am mai gasit un plasament pentru o nuca si tot asa pana la traverseul catre stanga, unde stiam ca nu prea sunt fisuri. Ajuns acolo am descoperit totusi ca o clepsidra mica merge asigurata (ulterior Tori constata ca tot acolo este o alta clepsidra mult mai mare). In traverseu am asigurat o alta clepsidra si inca doua nuci, dupa care am ajuns in regrupare fericit ca am reusit sa parcurg si lungimea asta la asigurari mobile.

Retragerea am facut-o in rapel si am constatat ca cineva cu inima mare a batut doua pitoane in traseul Mielul cel bland, in doua zone unde acestea lipseau deja de ceva timp.

1.3.jpg

Concluzie finala:

Perspectiva asupra traseelor s-a schimbat foarte mult. Desi am repetat de multe ori aceste linii am simtit altfel catararea la mobile, mult mai placuta si mai aventuroasa.

In privinta echipamentului:

-    In Cotofana am simtit lipsa dublurilor la nuci, asadar pe viitor voi incerca sa am la mine un set si jumatate (jumatatea mica) de nuci si un set de frienduri.

-    Avand la noi doar 2 cordeline, am flosit si anouri pe alocuri. Asadar pe viitor voi lua la mine mai multe cordeline, de preferat unele cu o rezistenta la rupere mai mare, dat fiind ca sunt montate uneori pe colturi de stanca mai ascutite

-    Tori a fost foarte incantat de tricamuri si pentru ca setul era impurumutat de la Rudy a hotarat ca isi va achizitiona si el unul. Dezavantajele acestor tipuri de mobile este ca se extrag destul de greu in cazul marimilor mici.

-    O problema pe care am resimtit-o la inaintarea pe mobile este faptul ca se pierde mai mult timp la plasarea asigurarilor si amortesc sau obosesc picioarele, motiv pentru care recomand espadrile ceva mai comode.

Concluzia 2 (putin off topic): In Lupul cel Rau, Cotofana si Mielul cel Bland s-au montat in regrupari ancore mecanice (aproape in toate regruparile cate 2). Cine a facut acest lucru merita laudat deoarece nu a modificat caracterul traseelor (nu a fost montat niciun spit pe parcursul lungimilor).

Doua mici observatii totusi:

1.    Regruparea de dupa arcada din Cotofana putea fi montata un metru mai jos si ar fi fost ceva mai comoda;

2.    Veriga rapida din a doua regrupare din Mielul cel Bland are piulita crapata (ar trebui inlocuita).




TRAD Lupul cel Rau Cotofana catarare Peretele Animalelor Postavaru


postat de geo_bivuac


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 



postat de geo_bivuac
05
October
2015
Silvia Murgescu prima fata ce parcurge Muchia Lupului cel Rau si Cotofana solitar



postat de geo_bivuac
23
May
2013
Este un drum inceput in 2008 odata cu victoria magnifica a Antoniei Trifu la Imst (Austria) si continuata apoi cu succesele din 2011 ale lui Calin Enache, la Petzen si Cristian Rapa, in 2012, la Arco (Italia).



postat de geo_bivuac
18
March
2012
5 intrebari de inceput adresate lui Neghinitza


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Arc teryx - MOVE

Will Gadd escaladeaza cascada Niagara

Heather Robinson: Balance

TOATE FILMELE
 
   


postat de geo_bivuac
10
January
2023
Un traseu mixt, de gheata si dry, 5lc, WI3/M4, cca. 210m in peretele Caltunului din Fagaras



postat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.



postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.



postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.