Catararea-intre performanta si prezentaCatararea poate parea, la suprafata, doar un sport: urci, cazi, revii, incerci din nou. Dar pentru multi dintre noi, inseamna mult mai mult. Este un proces de autocunoastere, de atentie, de rabdare si de relationare. Este un mod de a fi prezent, in corp, in gand, in natura.
Felul in care ne cataram reflecta, adesea, felul in care traim. Iar diferenta dintre catararea din sala, la concurs, si cea in natura, pe stanca, spune multe despre ceea ce cautam si despre ce alegem sa lasam in urma.
Concursul-intensitate si efemeritateConcursurile de escalada aduc cu ele o energie vibranta: muzica, aplauze, ritm alert. Trasee noi, create special pentru eveniment, sunt parcurse intr-o atmosfera electrica. Castigi sau nu, momentul se consuma rapid. A doua zi, peretele este gol, prizele sunt date jos, iar alt traseu prinde contur.
In spatele acelor cateva minute petrecute pe panou se ascund luni de antrenament, rutina, oboseala si determinare. Este o lupta zilnica, de la primele ore ale diminetii pana seara tarziu. Nu e doar despre forta, e strategie, concentrare si sacrificiu. Despre perfectionarea aceleiasi secvente de zeci de ori, pana devine reflex.
Totul se comprima intr-o sansa. Dai tot ce ai si, in cateva clipe, s-a incheiat. Nu poti reveni la acelasi traseu. Nu te poti ancora de el. Castigul e real, dar iluzoriu in durata sa.
Pe masura ce urci mai sus in clasament, golul de dupa devine mai evident. Ai reusit, dar imediat incepe goana dupa urmatorul titlu. Nu e loc de respiro doar un nou obiectiv.
Stanca-permanenta si transformareLa stanca, timpul curge altfel. Traseele au istorie. Le regasesti in topo-uri vechi, cu nume uneori bizare, alteori poetice. Fiecare traseu spune o poveste a celui care l-a echipat, a celor care l-au urcat, a celor care s-au intors dupa ce au cazut.
Cand urci, te conectezi invizibil cu toti cei care au fost acolo inaintea ta. Nu le cunosti numele, dar simti ca si ei au tremurat, au sperat, au simtit aceeasi stanca sub degete. Devii parte din aceasta poveste colectiva.
Dar stanca nu este doar despre traseu. Este despre relatiile dintre oameni, despre cum imparti coarda, apa, rabdarea. Despre prieteniile care se leaga in tihna, printre incurajari si asteptari. Despre increderea tacuta pe care o acorzi celui care te fileaza si pe care o primesti la schimb.
Catararea in natura devine o forma de liniste interioara. Inveti sa asculti stanca, sa-ti simti energia, sa nu grabesti lucrurile. Natura te modeleaza lent: iti da rabdare, smerenie si curaj. Te invata ca progresul nu inseamna reusita imediata, ci perseverenta si acceptare.
Stanca nu judeca. Nu are preferinte. Te primeste egal, de fiecare data. Si, poate cel mai important, iti permite sa revii. Poti incerca acelasi traseu de zece ori. Poti sa-l abandonezi si sa te intorci peste un an. Poti sa cresti odata cu el. Iar cand reusesti, nu simti ca ai cucerit piatra, ci ca te-ai transformat tu insuti.
Respectul fata de natura-o lectie tacutaConcursurile rareori ridica intrebari despre impactul asupra mediului. Totul e rapid, zgomotos, organizat in spatii controlate. Dar in natura, aceste intrebari vin firesc. Cum te porti cu locul in care urci? Lasi urme? Deranjezi?
Catararea pe stanca presupune o etica: nu zgarii roca, nu lasi gunoaie, nu faci galagie. Natura iti cere respect, nu verbal, ci prin simplitate si prezenta. Devii constient ca esti o parte efemera dintr-un intreg mai mare, mai vechi si mai intelept.
Si atunci apare o alta dimensiune aceea de responsabilitate. Urcand un traseu, il transmiti mai departe. Nu doar prin amprenta fizica, ci si prin poveste. Prin grija, prin felul in care vorbesti despre acel loc, prin ce alegi sa lasi in urma ta.
Urme nevazute-impactul realCatararea nu lasa urme doar pe stanca, ci si in oameni. Cand povestesti la final de zi despre cum ai cazut, ai incercat, ai zambit si ai continuat, poate cineva te asculta si se inspira. Poate nici nu vei sti ca ai fost un model pentru altcineva, doar pentru ca ai fost autentic.
Concursurile lasa ecouri scurte, intense, dar efemere. Stanca, in schimb, e ca un foc mocnit: nu te arde brusc, ci te incalzeste treptat. Te schimba in timp. Si nu doar pe tine. Traseele devin spatii de invatare colectiva. Nu conteaza daca ai fost primul sau cel mai bun conteaza ca ai fost acolo, ca ai dat ceva din tine, si ca acest lucru a ramas in poveste.
Sala si stanca-doua lumi, aceeasi esentaCatararea ramane, in esenta, despre oameni. Despre cum se leaga relatiile, despre cum te descoperi si te depasesti, despre cum imparti experienta. Sala este despre intensitate, progres vizibil si competitie. Este locul unde se formeaza tehnica si se cultiva ambitia.
Dar la stanca, legatura devine mai profunda. Nu mai e despre a ajunge primul sau cel mai sus. Este despre a fi acolo, prezent, conectat, sincer. A urca devine o conversatie intre tine si natura, intre tine si ceilalti. Progresul nu se mai masoara in grade, ci in curaj, in liniste, in capacitatea de a fi alaturi de cineva, la bine si la greu.
Ce ramane?La final, ce alegem sa pastram? O medalie sau o poveste? Un scor sau o amintire vie? Concursurile au farmecul lor intens, scurt, motivant. Dar stanca te cheama altfel lent, profund, durabil.
Poate nu trebuie sa alegem intre ele. Fiecare are locul ei in viata unui catarator. Dar, dincolo de toate, ceea ce ramane cu adevarat este felul in care ne raportam la experienta. Felul in care urcam. Ce lasam in urma. Si cum ne-am transformat prin asta.
The Game, World's Hardest Boulder Problem? from Cedar Wright on Vimeo.
BD athlete Adam Ondra making the first ascent of Chaxi Raxi (9b) at Oliana, Spain from Black Diamond Equipment on Vimeo.