eCLIMB.ro

Unde stanca atinge inima
postat de geo_bivuac
 

Catararea-intre performanta si prezenta
Catararea poate parea, la suprafata, doar un sport: urci, cazi, revii, incerci din nou. Dar pentru multi dintre noi, inseamna mult mai mult. Este un proces de autocunoastere, de atentie, de rabdare si de relationare. Este un mod de a fi prezent, in corp, in gand, in natura.

Felul in care ne cataram reflecta, adesea, felul in care traim. Iar diferenta dintre catararea din sala, la concurs, si cea in natura, pe stanca, spune multe despre ceea ce cautam si despre ce alegem sa lasam in urma.



Concursul-intensitate si efemeritate
Concursurile de escalada aduc cu ele o energie vibranta: muzica, aplauze, ritm alert. Trasee noi, create special pentru eveniment, sunt parcurse intr-o atmosfera electrica. Castigi sau nu, momentul se consuma rapid. A doua zi, peretele este gol, prizele sunt date jos, iar alt traseu prinde contur.

In spatele acelor cateva minute petrecute pe panou se ascund luni de antrenament, rutina, oboseala si determinare. Este o lupta zilnica, de la primele ore ale diminetii pana seara tarziu. Nu e doar despre forta, e strategie, concentrare si sacrificiu. Despre perfectionarea aceleiasi secvente de zeci de ori, pana devine reflex.

Totul se comprima intr-o sansa. Dai tot ce ai si, in cateva clipe, s-a incheiat. Nu poti reveni la acelasi traseu. Nu te poti ancora de el. Castigul e real, dar iluzoriu in durata sa.

Pe masura ce urci mai sus in clasament, golul de dupa devine mai evident. Ai reusit, dar imediat incepe goana dupa urmatorul titlu. Nu e loc de respiro doar un nou obiectiv.




Stanca-permanenta si transformare
La stanca, timpul curge altfel. Traseele au istorie. Le regasesti in topo-uri vechi, cu nume uneori bizare, alteori poetice. Fiecare traseu spune o poveste a celui care l-a echipat, a celor care l-au urcat, a celor care s-au intors dupa ce au cazut.

Cand urci, te conectezi invizibil cu toti cei care au fost acolo inaintea ta. Nu le cunosti numele, dar simti ca si ei au tremurat, au sperat, au simtit aceeasi stanca sub degete. Devii parte din aceasta poveste colectiva.

Dar stanca nu este doar despre traseu. Este despre relatiile dintre oameni, despre cum imparti coarda, apa, rabdarea. Despre prieteniile care se leaga in tihna, printre incurajari si asteptari. Despre increderea tacuta pe care o acorzi celui care te fileaza si pe care o primesti la schimb.

Catararea in natura devine o forma de liniste interioara. Inveti sa asculti stanca, sa-ti simti energia, sa nu grabesti lucrurile. Natura te modeleaza lent: iti da rabdare, smerenie si curaj. Te invata ca progresul nu inseamna reusita imediata, ci perseverenta si acceptare.

Stanca nu judeca. Nu are preferinte. Te primeste egal, de fiecare data. Si, poate cel mai important, iti permite sa revii. Poti incerca acelasi traseu de zece ori. Poti sa-l abandonezi si sa te intorci peste un an. Poti sa cresti odata cu el. Iar cand reusesti, nu simti ca ai cucerit piatra, ci ca te-ai transformat tu insuti.




Respectul fata de natura-o lectie tacuta
Concursurile rareori ridica intrebari despre impactul asupra mediului. Totul e rapid, zgomotos, organizat in spatii controlate. Dar in natura, aceste intrebari vin firesc. Cum te porti cu locul in care urci? Lasi urme? Deranjezi?

Catararea pe stanca presupune o etica: nu zgarii roca, nu lasi gunoaie, nu faci galagie. Natura iti cere respect, nu verbal, ci prin simplitate si prezenta. Devii constient ca esti o parte efemera dintr-un intreg mai mare, mai vechi si mai intelept.

Si atunci apare o alta dimensiune aceea de responsabilitate. Urcand un traseu, il transmiti mai departe. Nu doar prin amprenta fizica, ci si prin poveste. Prin grija, prin felul in care vorbesti despre acel loc, prin ce alegi sa lasi in urma ta.




Urme nevazute-impactul real
Catararea nu lasa urme doar pe stanca, ci si in oameni. Cand povestesti la final de zi despre cum ai cazut, ai incercat, ai zambit si ai continuat, poate cineva te asculta si se inspira. Poate nici nu vei sti ca ai fost un model pentru altcineva, doar pentru ca ai fost autentic.

Concursurile lasa ecouri scurte, intense, dar efemere. Stanca, in schimb, e ca un foc mocnit: nu te arde brusc, ci te incalzeste treptat. Te schimba in timp. Si nu doar pe tine. Traseele devin spatii de invatare colectiva. Nu conteaza daca ai fost primul sau cel mai bun conteaza ca ai fost acolo, ca ai dat ceva din tine, si ca acest lucru a ramas in poveste.




Sala si stanca-doua lumi, aceeasi esenta
Catararea ramane, in esenta, despre oameni. Despre cum se leaga relatiile, despre cum te descoperi si te depasesti, despre cum imparti experienta. Sala este despre intensitate, progres vizibil si competitie. Este locul unde se formeaza tehnica si se cultiva ambitia.

Dar la stanca, legatura devine mai profunda. Nu mai e despre a ajunge primul sau cel mai sus. Este despre a fi acolo, prezent, conectat, sincer. A urca devine o conversatie intre tine si natura, intre tine si ceilalti. Progresul nu se mai masoara in grade, ci in curaj, in liniste, in capacitatea de a fi alaturi de cineva, la bine si la greu.




Ce ramane?
La final, ce alegem sa pastram? O medalie sau o poveste? Un scor sau o amintire vie? Concursurile au farmecul lor intens, scurt, motivant. Dar stanca te cheama altfel lent, profund, durabil.

Poate nu trebuie sa alegem intre ele. Fiecare are locul ei in viata unui catarator. Dar, dincolo de toate, ceea ce ramane cu adevarat este felul in care ne raportam la experienta. Felul in care urcam. Ce lasam in urma. Si cum ne-am transformat prin asta.



escalada panou concurs competitie trairi amintiri stanca


postat de geo_bivuac


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 



postat de geo_bivuac
09
April
2012
Despre crampe, simptomatologie, diagnostic, tratament, prevenire.



postat de geo_bivuac
28
January
2015
O descriere a unei ture de vis in Patagonia in traseul catre varful Fitz-Roy - Franco Argentina



postat de geo_bivuac
22
May
2013
Un interviu cu Alex Gavan despre a cincea ascensiune de peste 8000 de metri in Himalaya - Shisha Pangma 8027m


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
 
   


postat de geo_bivuac
10
January
2023
Un traseu mixt, de gheata si dry, 5lc, WI3/M4, cca. 210m in peretele Caltunului din Fagaras



postat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.



postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.



postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.