eCLIMB.ro

Meseria de ghid alpin
postat de geo_bivuac
 
La un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

Ai aproape un an de zile de cand ai renuntat la jobul clasic si ai devenit ghid full time.
Cum este viata de ghid dupa acest an?

Viata este plina de intrebari. Intrebarile sunt specifice antreprenoriatului si au legatura cu tranzitia de la garantia unui venit constant la faptul ca acum totul depinde de ce fac eu pentru a il castiga. Alte intrebari se refera la cat de mult depinde activitatea unui ghid de starea de sanatate si de cat de mare ar fi impactul in cazul unor boli sau accidentari. Din punct de vedere economic este mai bine, poate parea ca am mai mult timp, inca incerc sa invat sa il gestionez. Am gustat si din satisfactiile care m-au motivat mereu atat pentru mers pe munte cat si pentru ghidat, avand solicitari pentru locuri noi pentru mine, unde placerea descoperirii a compensat provocarile create de necunoscut. Da, pot sa zic ca imi place onsight guidingul si am avut parte de asta in ultimul an.



Mai ai timp pentru proiecte personale pe plan alpin?
Inca am vise despre ascensiuni pe care mi le doresc pentru sufletul meu. In anul care a trecut am fost la catarat in Iordania la Wadi Rum si in ianuarie am fost pe Aconcagua. Timpul e mult mai scurt, evident.



Daca da, cum reusesti sa te motivezi si care ar fi acestea?
Motivatia este simpla: mie mi-a placut mereu sa merg pe munte si inca imi place. Imi doresc sa ajung pe Fitzroy in Patagonia, pe Shivling in Himalaya indiana, sa ma catar in Baffin Island si in grupul Trango, sa ajung in Pamir, Antarctica, Papua...Lista e lunga, dar e drept ca planurile de ascensiuni personale sunt pe locul doi. Sunt plecat destul de mult timp de acasa, eu trebuie sa imi platesc salariul si ma gandesc de doua ori daca imi permit in termeni de timp si bani un proiect de genul asta. Sper ca sponsorii mei de la Viva Credit, Maramontsport, Akai Romania, Kayland si Merinito sa ma sprijine in continuare pentru proiectele mele personale. Chiar daca e greu de cumparat timp, partea financiara si echipamentul nu sunt de neglijat in realizarea proiectelor mele.



Cum te antrenezi in timpul liber?
Cand sunt acasa, am o rutina de exercitii fizice pe care incerc sa o respect. Ies din cand in cand la alergat, dar nu am un program riguros de antrenament. In functie de proiect - inainte de a pleca pe Aconcagua, am pus accent pe antrenamentul aerob - am iesit mai des la alergat. Merg mai rar la o sala de catarat, dar incerc sa gasesc timp pentru a iesi in trasee de catarat de mai multe lungimi de coarda la modul recreational si sa descopar locuri pe care nu le-am mai vazut. Sau imi propun sa fac ceva mai mult sau mai greu in zonele cunoscute. De exemplu ieri am fost in peretele Animalelor din Postavaru si am urcat sase trasee, impreuna cu prietenul meu Vasile Dumitrica. S-au adunat un pic peste o mie de metri catarati.



Care ar fi problemele cele mai dese pe care le intalnesti la clientii cu care mergi?
Problemele sunt diverse, cu unele m-am obisnuit, dar mereu poate aparea ceva nou. In general este teama de expunere. Chiar daca au aptitudini si competente sa depaseasca anumite obstacole, este disconfortul legat de expunere. Dar asta e motivul pentru care apeleaza la un ghid, deci e normal. Dupa ture grele in pereti, pe retragere multi oameni se simt foarte nesiguri intr-un teren mult mai usor decat cel depasit in perete. In ascensiuni alpine, unde terenul este accidentat, dar nu necesita lungimi de coarda, asta este motivul pentru care de multe ori coborarea este mai delicata decat urcarea.

ALTE ARTICOLE






Alta problema este legata de faptul ca multe dintre turele pentru care sunt solicitat depind destul de mult de vreme si, de multe ori clientii nu sunt incantati de planul B... Contramandarile si amanarile programarilor sunt alte probleme care se gestioneaza destul de sensibil, in conditiile in care aceasta activitate este o sursa de venit pentru traiul zilnic. Se intampla sa fac cercetare asupra unor ture solicitate de clienti si, ulterior, sa nu se concretizeze. Accept ca facand parte din joc, mai ales ca eu fac aproape exclusiv ture personalizate. Dar toate lucrurile de mai sus cred ca sunt firesti pentru multi ghizi.

Un aspect specific cu care m-am confruntat si poate inca ma confrunt este impresia, nejustificata, ca eu ghidez numai ture grele si atunci oamenii nu ma contacteaza pentru niste ture medii si usoare. Am ghidat orice fel de trasee de la plimbari pe munte vara la trasee de perete de dificultate ridicata. Putini ghizi full time cred ca isi permit luxul de a isi alege turele si oricum eu nu sunt printre ei, mai ales ca merg cu placere si in ture de drumetie. Imi place muntele sub toate formele lui.



Care sunt zonele cele mai cautate de clientii tai?
Majoritatea clientilor mei apeleaza la mine pentru trasee de perete in Postavaru, Piatra Craiului, Bucegi, unde imi desfasor majoritatea activitatii, dar si Fagaras, Cheile Turzii, Cheile Bicazului, Vrata. Merg si la ture de drumetie in Carpati, am fost ca si ghid la treking si ascensiuni pe varfuri in Himalaya sau Anzi si in alte zone din afara tarii mai apropiate de casa, in functie de cerere. Practic merg acolo unde sunt solicitat sa o fac, dupa ce ma asigur ca atat eu cat si clientul suntem si apti pentru obiectivul propus si in cunostinta de cauza despre ce presupune aceasta, din toate punctele de vedere.



Ce probleme intalnesti prin traseele pe care le frecventezi si ce ai modifica sau inbunati la ele sa iti faca viata mai usoara, sau mai sigura?
Probabil ca mi-ar fi mai usor daca toate regruparile ar avea cate doua ancore la traseele de perete. In rest, recunosc ca nu m-am gandit foarte mult. Am luat mereu lucrurile asa cum sunt.  Am mers mereu cu materiale suplimentare, pentru orice eventualitate atunci cand nu stiam starea traseelor. E greu de gasit un echilibru intre dorinta ghizilor de a face totul sigur si usor pentru munca (care poate inseamna sa cedezi ca si comunitate, presiunii comerciale) si pastrarea caracterului traseelor.

Mereu va exista intrebarea in ce trasee e fezabil sa intervii si cum ca sa fie mai usor ghizilor si in care nu. De exemplu rute clasice gen creasta Leone pe Matterhorn sau creasta Mittellegi pe Eiger sunt amenajate foarte agresiv, pentru ca traficul este foarte mare, in trasee de genul Nordkante in Piz Badile exista o interventie in sensul asta, dar rezervata si altele precum Cassin in Grandes Jorasses nu am auzit sa aiba interventii notabile ale ghizilor in sensul usurarii muncii lor.

Evident, acestea din urma sunt ghidate cel mai rar si primele cel mai des. Nu cred ca exista retete. Fara a uita ca obiectivele principale ale unei ture ghidate sunt siguranta si satisfactia clientului, eu incerc sa ma adaptez si sa ii ajut pe oameni sa se pregateasca pentru munte, chiar si in conditiile in care muntele nu e pregatit pentru oameni. Poate are legatura si cu pregatirea de instructor si antrenor de alpinism, care imi ofera avantaje in abordarea relatiei cu clientii, dar ocazional, poate fi si dezavantajos, mai ales atunci cand oamenii vor sa construiasca Roma ieri si eu incerc sa explic ca un parcurs personal sanatos pe munte catre obiective serioase necesita timp.



Cum reusesti sa iti tii moralul ridicat tinand cont ca mergi foarte des pe trasee sub nivelul tau ?
O iau ca pe un antrenament, desi stiu ca nu este. In cel mai bun caz este o odihna activa, uneori binevenita dupa niste rute solicitante. Am fost constient chiar inca inainte de a ghida ca aceasta activitate este o munca si noi, ca ghizi, nu suntem acolo la distractie. Daca ne simtim bine e bonus. Dar in general eu ma simt bine, asta si pentru ca am destule solicitari de trasee care ma provoaca si pe mine. Am ghidat trasee serioase ca Sperantei, Albastra (ambele variante), Santinela de la Gatul Iadului, Catrinel, asa ca alternanta cu rute mai usoare poate fi si binevenita.



Ce recomanzi celor ce vor sa devina ghizi alpini?
In primul rand sa acumuleze o experienta personala foarte mare pe munte la drumetie, catarare, alpinism, schi inainte de a bate la usa unui formator de ghizi montani. A devenit comun la noi ca multi oameni sa descopere muntele, cataratul, schiul la cursuri de ghizi montani. Mi se pare total deplasat si as vrea sa traiesc intr-o lume normala in care o persoana este pe picioarele ei pe munte, inainte de a incerca sa devina ghid. E o chestiune de respect fata de sine, de ghizi, de munte, dar si de firesc. Le-as mai recomanda si multa rabdare.

Care este echipamentul pe care il folosesti cand mergi ca ghid?
Cand ghidez la catarat mai iau in plus fata de echipamentul standard o mica rola cu blocator si un blocator minimalist.

Poate iau mai multe protectii mobile ca atunci cand mergeam cu un partener de acelasi nivel. De asemenea, ma imbrac mai gros sau iau la mine mai multe haine decat daca as merge pe munte la modul recreational.

Daca mai ai ceva de completat
Activitatea mea se desfasoara de obicei foarte personalizat, in functie de pregatirea si obiectivele clientilor. In felul asta oamenii se simt mai bine, siguranta este mai mare, dar si calitatea experientei. Intr-un fel relationezi ca ghid cu o persoana sau doua si altfel cu un grup mare. Din acest motiv am evitat in ultima vreme sa incerc sa organizez grupuri cu oameni care nu se cunosc dinainte, asta neinsemnand ca nu vreau sau ca nu as face-o, cata vreme o fac cum trebuie. Ma gandesc chiar sa organizez o tura pe Kilimanjaro, care se preteaza pentru acest gen de abordare.

Mi-ar placea sa se respecte niste standarde legate de aceasta munca, legate de abordarea meseriei. Mersul pe munte cred ca este ceva destul de personal si grupurile mari formate din oameni care se vad acolo pentru prima data nu prea au legatura cu spiritul care ar trebui, cred eu, sa guverneze aceasta activitate. Constat cu regret ca inca se dau anunturi in care se promoveaza ture ghidate cu un numar foarte mare de oameni care se intalnesc la o statie de metrou, de obicei se incearca umplerea unui microbuz sau autocar.

De multe ori numarul de ghizi e insuficient pentru marimea grupului. Exista o reminiscenta a turismului montan socialist, de tip BTT, in care ideea era ca azi, in loc sa mergem cu autocarul la muzeu, mergem la Gura Diham de unde plecam in sir indian, la Omu, acest sir indian imens incercand sa reprezinte un exemplu de profesionalism. Totusi, probabil ca cea mai importanta cauza a acestei anomalii paradoxal de acceptate de catre publicul larg este incercarea de a obtine venituri mari prin vanzarea de servicii la un pret cat mai mic, dar unui numar foarte mare de oameni.

Cumva ca la o agentie de turism unde e egal ca vinzi plimbari cu vaporasul sau ascensiuni montane, actionezi la fel, fara intelegerea faptului ca abordarea ar trebui sa fie total diferita. Eu nu sunt afectat de asta, nu simt ca din cauza preturilor de dumping practicate de unii ghizi, as avea eu de suferit dar cu totii, ma refer la cei care lucram in domeniu, am avea de castigat daca ne-am alinia unor bune practici si am intelege ca este o munca frumoasa pentru cine simte satisfactia meseriei, dar ca este o munca grea, cu responsabilitate mare si care merita sa fie atat bine platita, cat si facuta profesionist.



Teofil Vlad

ADVENTURE CONSULTANT

teofilvlad@yahoo.com

0744 689 640



ghid alpin Teofil Vlad alpinism ghid


postat de geo_bivuac


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 



postat de geo_bivuac
28
January
2015
O descriere a unei ture de vis in Patagonia in traseul catre varful Fitz-Roy - Franco Argentina



postat de geo_bivuac
22
March
2012
O expeditie in America de Sud impreuna cu Harald Berger



postat de geo_bivuac
15
March
2012
O expeditie alpina in patagonia cu Leslie Fucsko


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Hardest of the Alps

Rockin Cuba - Trailer

Chris Sharma Free Climbs a Giant Redwood Tree

TOATE FILMELE
 
   


postat de geo_bivuac
10
January
2023
Un traseu mixt, de gheata si dry, 5lc, WI3/M4, cca. 210m in peretele Caltunului din Fagaras



postat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.



postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.



postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.