eCLIMB.ro

Clasificarea traseelor alpine
postat de geo_bivuac
 

Clasificarea traseelor alpine dupa normele FRTA

Usor

Caracter general: drum de munte cu aspect turistic greu.
1A - Vai si brane de abrupt; in aceasta categorie sunt clasificate traseele cu caracter turistic, de prezentare a regiunilor alpine si introducerea in alpinism a incepatorului.
1B - Vai de abrupt si hornuri. Saritorile de pe parcurs (stancoase) sunt uneori dificile, dar prezinta posibilitatea de a fi ocolite. in anumite portiuni se cere asigurarea in coarda a unor participanti.


Mediu 

Caracter general: trasee usoare care cer cunoasterea tehnicii de catarare libera. Coarda se intrebuinteaza pentru asigurari, traversari sau rapeluri. 
2A - Hornuri stancoase si tancuri izolate. Hornurile sunt scurte si prezints asperitatii bune pentru ramonaj. tancurile sunt cu diferente de nivel mici.
2B - Vai si creste. Trasee lungi, combinate cu brane, hornuri si creste. Diferenta de nivel: 300-1000 metri.


Dificil

Caracter general: incepe sa se practice catararea prin aderenta sau prin opozitie; se bat pitoane si se practice escalada la coarda simpla.

3A - Pereti si creste cu portiuni de catarare pe stanca, combinate cu pasaje usoare, caracteristice gradului 2. Unele obstacole mai inclinate se trec cu ajutorul pitoanelor.
3B - Pereti, creste sau hornuri cu mai mult de doua lungimi de coarda; domine catararea libera.


Accentuat dificil Caracter general: pentru pasaje dificile escalada se face la coarda dubla.
4A - Pe traseu se bat pitoane, se folosesc scarite in loc de prize de picior, se trec surplombe. Traseele sunt in general scurte, dar dificile, sau lungi, usoare si uneori intrerupte de portiuni greu de trecut.
4B - Trasee cu puncte de trecere dificile, fisuri deschise, traversari, treceri de surplombe.


Foarte dificil Caracter general: trasee lungi si foarte inclinate, pe care se foloseste tehnica escaladei la coarda dubla. 
5A - Trasee lungi (minimum patru lungimi de coarda) cu treceri directe de surplombe; traversari expuse.
5B - Trasee lungi, foarte dificile, cu succesiuni de obstacole care cer un efort sustinut. Prizele sunt mici si rare; posibilitati pentru baterea pitoanelor reduse.


Extrem de dificil

6A
6B

Caracter general: obstacolele traseelor din aceasta categorie au succesiuni de surplombe, care cer o complicata manevra de corzi, hornuri spalate, situate la mare inaltime, fete stancoase, inclinate si netede, platforme de regrupare incomode sau inexistente; rapeluri dirijate; traversari Dulfer; pendulari etc. Traseul trebuie sa aiba cel putin 300 m diferenta de nivel.


7A Trasee de anvergura, sustinute si de dificultate maxima in Carpati, cu pasaje impuse de peste gr. 7 si/sau pasaje artificiale delicate si/sau sustinute. Trasee de referinta: Iris, Memorial Cristea, Sarutul Pamantului


postat de geo_bivuac


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 postat de petrescu.catalin
28
March
2012
Cum sa facem stretching corect. Un articol complet prezentat in magini.postat de geo_bivuac
24
November
2015
Andrei Simu aka Mardale ne spune in cateva cuvinte cum reuseste sa se imparta intre a fi tata, catarator si team leaderpostat de wroxana
11
February
2015
O scurta poveste depre inceputurile mele de cataratoare si cum am ajuns in Fisura Albastra


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
On Assignment

A day in the life of Team Petzl in Spain

Deep Water Soloing In Britain

TOATE FILMELE
 
   


postat de geo_bivuac
10
January
2023
Un traseu mixt, de gheata si dry, 5lc, WI3/M4, cca. 210m in peretele Caltunului din Fagaraspostat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.