eCLIMB.ro

Angoasele domnului Radu Albu - o telenovela carpatina
postat de geo_bivuac
 
Articol scris de Cosmin Andron 

Intre doua ture pe munte putinul timp petrecut acasa prefer sa mi-l petrec cu lucruri positive. Din pacate, azi de dimineata , am fost trezit de zeci de mesaje atragandu-mi atentia asupra unei noi compuneri, raspandita in social-media, a domnului Radu Albu. Nu sunt un cititor fervent al materialelor dumnealui sau despre dumnealui insa ultimele doua capodopere fac referire si la mine asa ca am cedat ispitei si am lecturat criza de nervi.

Trecand peste comparatia dintre domnia sa si Stefan cel Mare respectiv Mihai Viteazul care este una magnifica, textul in sine este trist. Este trist in primul rand pentru ca s-a ajuns ca acesta sa fie scris ; este trist in al doilea rand pentru ca afirma o multitudine de neadevaruri si este trist in al treilea rand pentru ca este un atac, direct si nejsutificat la institutii si persoane care pe de o parte semnifica ceva in alpinismul autohton sau cel international.

Amuzant, pentru contra-pondere probabil, este retorica care ne duce de la « firma cea mai mare » la « cel mai mare proces din istoria alpinismului romanesc« - formulari demne nu de un presedinte de asociatie (non existenta) ci de un presedinte de stat…
De domnul Albu am aflat in vara lui 2017 cand, plecand intr-o expeditie, ‘news feed’-ul din FaceBook mi-a fost invadat de o puzderie de postari si reclame ale turelor domniei sale pe Mont Blanc. Am reactionat atunci printr-o postare publica in care criticam in principal practicile total neprofesioniste si periculoase de a ghida 13 persoane la 1 ghid (sic !) si abia apoi ma preocupa cadrul legal al turelor incadrate de dumnealui. Au urmat o controversa si, in corespondenta privata, amenintari, unele in limita legalului altele cu actiunea in judecata pentru calomnie. In decurs de o luna domnul Albu a inaintat o actiune in instanta, actiune retrasa de dansul in ianuarie 2018 exclusiv la initiativa dumnealui. Retragerea actiunii s-a facut cu achitarea cheltuielilor de judecata catre avocatii mei si cu un acord de principu de a nu-l mai ataca public.

Cum scopul meu in postarea initiala nu a fost sa atac persoana ci practica am fost de acord si am actionat in consecinta. Nu m-am implicat in controversele pe care Radu Albu le-a deschis repetat, nu m-am referit la el in public cu nume sau aluzie. Asta pana azi cand se pare ca Radu Albu este pregatit pentru o noua runda, de data aceasta cu toata lumea.

ra1.jpg

In 2017 Radu Albu ducea, contra cost, grupuri de turisti pe Mont Blanc. Intrebat fiind direct ce calificari are domnia sa a enumerat : 
- «am urmat cursul de ghid montan si Salvator montan in Nepal de unde am si obtinut acteditare internationala « 
- « am o acreditare de ghid montan si in romania de la AGMR! »

La o simpla verificare a afirmatiile domniei sale:
- referitor la calificarile din Nepal raspunsul NNMGA a fost ca nu a acordat ‘acreditare internationala’ (corect : certificare internationala, adica UIAGM) niciunui roman precum nici un roman nu a urmat cursurile de ghid montan si de salvator montan acolo.
- secretariatul AGMR, intrebat fiind, m-a instiintat ca avea la dosar o cerere de inscriere la examenul de admitere pentru cursul de ghid montan al unui Radu Albu
In mod evident tipologia si modul de operare al personajului au devenit pentru mine clare.

Intr-un comentariu la postarea de azi, domnul Albu, de data aceasta ghid montan roman autorizat din iulie 2018, sustine ca « Atat eu cat si colegul meu am fost anul trecut (2018 nm) cu clienti pe MB declarandu ne in fata jandarmilor si a celor. De la refugii ghizi conf recunoasterii epc. « Trecand peste faptul ca domnul Albu se refera la platforma EPC ca la « european permit card« in loc de European Professional Card faptul ca donia sa are un astfel de document nu poate decat sa ma bucure si sa il felicit, insa, evident doar in cazul in care acest document nu este tot o fictiune precum cele mentionate de domnia sa in 2017. Cu siguranta domnia sa poate face public acest document pe care sustine ca il poseda inca din vara anului trecut si pe baza caruia a ghidat in Alpii francezi. Eu unul, cautand in platforma EPC, nu m-am priceput sa il gasesc…. Nici pe dumnealui nici vreun alt ghid national montan roman…

Revenind la anul 2017 si calificari, domnul Albu afisa pe site-ul firmei domniei sale doua sigle ™ pentru a-si solidifica reputatia si anume cea UIAA si cea a AMI (asociatia instructorilor montani – UK). Persoana responsabila la UIAA precum si la MLTUK l-a somat in scris sa retraga acele sigle folosite fara autorizatia UIAA sau MLTUK/AMI. Domnul Albu a motivat ca personalul angajat de domnia sa in Nepal este calificat de UIAA fara sa isi dea seama ca sigla UIAA nu se aplica unei calificari profesionale, ca nu ai dreptul sa o folosesti astfel ca sa validezi activitati comerciale si ca mai ales nu poti sa o pui unde vrei tu fara acordul UIAA. In ceea ce priveste nepalezii domnului Albu, nu erau instructori MLT-UK / AMI…
Din nou destul de clar mie un modus-operandi.

In cursul procesului din 2018 UIAGM (Uniunea Internationala a Asociatiilor Ghizilor Montani) a transmis avocatilor mei o luare de pozitie asupra activitatii documentate a domnului Albu.
In cursul anului 2018 domnul Albu este asociat cu o publicatie online (lucru laudabil) care traduce (de multe ori hilar si stangaci) materiale / reportaje cu subiect montan din presa internationala fara ca publicatia online romaneasca a cere acordul autorilor sau a preciza sursa. Comunitatea alpina din Romania reactioneaza si urmeaza un scandal care dureaza cateva luni. Persoanele implicate (unele cunoscute mie, altele complet straine) sunt apelate ireverentions in public si mai ales in privat si sunt supuse ridicolului de catre domnul Albu.

ra2.jpg

Mai recent, domnul Albu, revine in atentia publica printr-o campanie de publicitate in care este angrenat si Red Bull România, campanie in care afirmatiile domniei sale despre proiectul sau si insemnatatea acestuia sunt contrazise de catre Ovidiu Jelea (1) si urmeaza o ampla dezbatere in social media. Red Bull retrage materialul considerand informatiile furnizate ca fiind suspecte iar cineva conectat acestui scandal sustrage informatii, sub identitatea falsa a unei jurnaliste Red Bull, de la Ovidiu Jelea. Totul devine un scandal in urma caruia cei ce i se opun domnului Albu (majoritatea covarsitoare persoane pe care nu le cunosc si cu care nu am tangenta) sunt tratate in acelasi mod injurios si amenintator. Clubul Alpin Român - Romanian Alpine Club vine in urma acestui incident cu un comunicat si ia pozitie. (2) Domnul Radu Albu se dezlantuie asupra ghidului UIAGM Mihnea Prundeanu ca fiind promotorul si autorul acestui comunicat doar ca, intreband CD al CAR primesc informatia ca autorul textului este o cu totul alta persoan si ca initiativa este a CD al CAR si nu a persoanei incriminate de Radu Albu. Fara consecinta acest lucru – colegul meu devine tinta amenintarilor repetate atat in public cat si in privat.

Ultimele pe lista de obiective calomniase ale domnului Albu cad @Asociatia Ghizilor Montani din Romania AGMR si UIAGM desi nici una dintre aceste doua asociatii profesionale nu luase pozitie publica impotriva domnului Albu. Singura vina a acestor asociatii este ca sunt membru in CD-ul uneia si coordonator de proiect si membru (ca ghid UIAGM) in cealalta. In mod paradoxal domnul Albu le acuza de « concurenta » cu SRL-ul domniei sale. Absurdul afirmatiei nu cred ca trebuie deslusit mai mult de atat…

Domnul Albu este, in aceasta ultima postare, extrem de virulent impotriva unui numar de persoane dintre care eu cunosc doar o parte si le acuza pe acestea de diverse lucruri iar pe mine si pe colegul Mihnea Prundeanu de instigare. Grava acuzatie ar trebui si probata. In periaoda ultimelor conflicte ale domnului Albu cu lumea intreaga ma aflam si ma aflu in Noua Zeelanda petrecand majoritatea timpului pe munte si fara internet. In ceea ce ma priveste nu am instigat pe nimeni la nimic – imi stiu purta bataliile singur.
Domnul Albu a repetat deseori ca isi doreste notorietatea ; se pare ca si-o doreste cu orice prêt ridicandu-si in cap atat ghizi montani, fotografi, jurnalisti cat si montaniarzi obisnuiti. Se pare ca dumenalui considera ca orice fel de publicitate e buna…

In diverse contexte domnia sa a afirmat ca a lucrat pentru servicii, ca (!) are istoric in filaj si ca ar fi arestat (!) traficanti de arme, ca lucreaza in comunicare politica si ca are cea mai de succes firma de expeditii montane din Romania. Domnul Albu este astfel o persoana de succes si ma bucur pentru domnia sa. In ceea ce priveste cariera domniei sale in servicii/filaj/law enforcement nu ma pronunt – las serviciile sa si-l revendice ; in ceea ce priveste compania domniei sale ma bucur insa ii atrag atentia ca Rishi Bandhari (si echipa de nepalezi) nu este saff-ul domniei sale sau al companiei sale. Domnul Albu a fost clientul companiei Satori (companie in aparitia careia am avut si eu o contribuitie la fel precum in cea antecendenta – Snowy Horizon). Ali Muhamad Saltoro avea agentie de expeditii cu mult inainte ca dmonul Albu sa fi facut excursii si va avea independent de domnia sa. Probabil insa ca referindu-se la aceste persoane ca parteneri sau staff cota de credibilitate creste….

Revenind la « comunicare / consultanta politica » aici ma pricep putin avand si eu o oarece activitate in domeniu. Din pacate pentru clientii domnului Albu imi pot imagina ce gen de comunicare le ofera domnia sa.
Eterna marota a domniei sale este concurenta. Accesele de Narcis pe care le are acest domn care si-a pus coltarii in picioare acum nici 3 ani sunt hillare. Nu ma indoiesc ca domnia sa are fani si clienti multumiti. Ar fi dureros sa fie singur in superbitatea sa. Cu siguranta insa ca fanii domniei sale si clientii multumiti ai sai nu vor fi in aria mea de interes. Este si de inteles – gusturile nu se discuta.

ra3.jpg

Sunt acuzat de domnia sa voalat sau direct ca :
- mi-am cumparat diploma de ghid UIAGM. Da, este adevarat iar pretul a fost o pregatire serioasa, examene lungi si dure finalizata cu diploma de ghid francez (UIAGM) obtinuta prin examene la ENSA. Il invit si pe domnia sa la aceasta oferta de nerefuzat
- ca terte persoane imi fac reclama : oare doar domnia sa are dreptul la recenzii ? Daca domnia sa isi comanda adulatorii nu inseamna ca si altii au instigat pe alticineva sa ii recomande
- am sustinut ca doar ghizii UIAGM sunt legali si/sau abilitati sa opereze expeditii internationale : sunt curios unde am sustinut acest lucru. Ceea ce am sustinut iar domnul Albu are miopie generalizata in a pricepe este ca in tarile reglementate si in speta in Alpi doar ghizii cu formare UIAGM sunt recunoscuti ca atare… Amicul polonez al dumnealui vorbeste aiurea iar sfatul si coalizarea denota calitatea

radu_albu.jpg

- am organizat un grup de calomniatori – din care o parte nici nu cunosc. Afirmatia este interesanta – doar ca trebuie si probata….
Este regretabil ca au aparut poze ireverentioase cu imaginea domnului Albu suprapusa. Nu stiu cine a facut acest lucru si nici nu ma intereseaza. Stiu insa ca domnul Albu si-a facut-o doar cu mana lui. Acest lucru este evident cand ne referim la scandalurile in care a fost implicat si pe care le-a generat de cele mai multe ori prin afirmatii, declaratii, atacuri. Nu trebuie nimeni sa instige la nimic atat timp cat ameninti si calomniezi un spectru cat mai larg de montaniarzi.


Articol scris de Cosmin Andron 


Radu Albu ghid montan http://extreme-expedition.com/


postat de geo_bivuac
la data de 31 January 2019
viziualizat de 10233 ori


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 

postat de geo_bivuac
05
October
2015
Silvia Murgescu prima fata ce parcurge Muchia Lupului cel Rau si Cotofana solitar
4940

postat de geo_bivuac
29
January
2015
Un scurt interviu cu omul din umbra, Viorel Amzaroiu cunoscut si ca Mardare
3171

postat de geo_bivuac
09
June
2015
In perioada 4-5 aprilie 1992 Cornel Sain a parcurs solitar traseul Memorial Emilian Cristea. Iata o descriere sumara a parcurgerii traseului.
4107


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii GIURGEU - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii PARING - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
La 80 de ani Chris Bonington catara The Old Man Of Hoy

Tierra Boulder Battle 2013 - BACKSTAGE PASS

The Network - Official Trailer

TOATE FILMELE
 
   
21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.
2110 postat de geo_bivuac

16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.
10820 postat de geo_bivuac

21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.
8714 postat de alien

19
May
2014

Toata lumea viseaza sa mearga in Fisura Albastra sau alte trasee de renume din Romania dar nu face nimic in privinta acestui lucru. eCLIMB.ro te invita la catarat in marii pereti.
18382 postat de geo_bivuac

TOATE STIRILE
   
postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.
625

postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel
610

postat de geo_bivuac
29
July
2019
Unul dintre traseele uitate din circul 1, cu fisuri largi si slab asigurate, tocmai bune pentru asigurari mobile
649

postat de geo_bivuac
03
July
2017
In partea de sud a masivului Parang, la o altitudine de 600 metri raul Galben a sapaat un defileu cunoscut mai ales pestera Muierilor.
697

TOATE TOPOURILE
 
CONTACT

UTILIZATOR NOU

RECUPERARE PAROLA
Varful Omu
27-11-2021 ora 08:00Fenomen : chiciura
Temperatură: -4.7 ºC
Vânt: 10.9 m/s, directia : SV
Nebulozitate: cer invizibil
Presiune: 734.1 mb, variabila
Umezeală relativă: 94%
Strat zăpadă : 2 cm la ora 08