eCLIMB.ro

Wadi Rum - mai aproape de esenta!
postat de geo_bivuac
 
La inceputul lunii noiembrie 2017, un grup de cataratori romani au vizitat zona Wadi Rum din Iordania, cunoscuta pentru traseele de trad. Am stat de vorba cu Cristian Torica (aka Tori) despre impresiile pe care si le-a facut in urma acestei incursiuni (a doua pentru el).

Ce reprezinta Wadi Rum pentru cataratori?
E greu de generalizat. Dar pot spune ce inseamna pentru mine: un loc care se apropie mult de originile cataratului, in care aventura pandeste la fiecare colt, in care trebuie sa fii rabdator si sa inveti. Un loc in care iti constientizezi foarte usor actiunile si mai ales posibilele lor repercursiuni. Un loc in care trebuie sa fii 100% autonom: nu exista salvamont, elicoptere de interventie  si, in multe locuri, nici semnal la telefon.

wr1.jpg

Cum este stanca si catararea in aceasta zona?
Zona este impanzita de formatiuni, mai mari sau mai mici, de gresie. Unele din ele sunt mai mari, cum ar fi Jebel Rum, care are in varf un platou de cativa kilometri patrati.Inaltimea lor variaza de la 300 de metri, pana la 500-600m. Potentialul zonei e greu de descris. E, probabil, precum cateva zeci de Costile una langa alta. 
Fiind atat de vasta, poti gasi tot felul de trasee: cu fisuri cu fete, cu surplombe, cu diedre. Ca o idee generala totusi, e greu sa gasesti trasee care sa aiba constant roca de calitate foarte buna, iar zonele friabile sau cu roca nisipoasa/sfaramicioasa sunt greu de evitat. O nota specifica  sunt acele zone in care la suprafata s-a format un start foarte dur de gresie (cel mai adesea neagra) dar care nu e foarte gros, avand ca substrat o roca foarte nisipoasa. asta poate genera o falsa incredere.

Cum sunt asigurarile si cum va simtiti plasand asigurari mobile? 
Principala problema cand m-am catarat aici au fost regruparile: e incredibila diferenta de angajament cand pleci pe o lungime stiind ca ai o regrupare - "gaunoasa" sa zicem -  fata de atunci cand ai o regrupare "beton", asta ca sa nu zic de cazurile (rare) in care ai ancore. In rest, inveti sa speculezi mai toate oportunitatile pe  care ti le ofera stanca si sa fii si putin creativ: chingi pe dupa mici "ciuperci" formate in gresie sunt absolut necesare pe unele lungimi, daca nu vrei sa mergi solo cu sfoara legata de tine. Dar sunt si multe trasee cu fisuri clare si solide in care ai putea foarte usor sa plasezi tot echipamentul pe care il ai acasa!

wr2.jpg

De ce ati ales sa catarati in aceasta zona?
Prima oara, acum doi ani... din curiozitate, din dorinta de a deschide ochii catre ceva nou, catre altceva... ca lumea e mare! Dar e greu sa fii "zmeu" la prima intalnire intr-o zona atat de complexa. Acum, dupa o a doua incursiune, pot spune ca a fost mult, mult mai bine! Oricum, efortul meu de a cunoaste zona a fost mult inlesnit de cunostintele deja acumulate de Dragos Nedelcu, care are cateva incursiuni in plus la activ in aceasta zona.

Ce asigurari se preteaza pentru aceasta zona?
Am folosit o gama foarte variata de asigurari: big bro, gama completa de frienduri (de la micro pana la numarul 5), nuci (setul clasic de la DMM) si offseturi - care se potrivesc de vis cateodata. Dar, de departe cele mai folositoare sunt chingile dimena de 60 si 120cm pentru asigurat clepsidre si "ciuperci".

wr4.jpg

Cum sunt gradele de catarare?
Ei... asta, ca peste tot, e o discutie lunga (deseori si cam fara sens). Depinde foarte mult de perceptia cataratorului si de gradul de confort in cazul expunerii la unele pericole. Mai depinde si de premierist - un gradul 5 in traseele lui Haupolter se simte destul de dur! In plus, faptul ca un traverseu de 10-15m, fara nicio posibilitate de asigurare, e "doar" gradul 5, devine usor irelevant!

wr3.jpg

Care au fost momentele de cumpana la voi? (atat in catarare cat si la retragere)
Pai... sunt trasee la care optiunea retragerii odata intrat in el nu e una reala sau e mai dificila si expusa decat continuarea catararii. Un astfel de traseu a fost "Wonderland" - friabil si cu plasamente bune pentru mobile relativ putine. In lungimea a treia, dupa o plecare relativ fina am reusit sa plasez doua asigurari bune: un friend mic la 3m de regrupare si unul galben la inca 2-3m. Apoi au urmat 7-8m de catarare facila peste 2 praguri dar fara posibilitati de asigurare. Moment in care am ajuns la o surplomba nisipoasa si cu note evidente de friabilitate. Cele mai negre ganduri erau cat pe ce sa devina realitate cand o priza de mana a cedat - chiar nu are rost sa speculez ce s-ar fi putut intampla. Dar am reusit cumva sa imi mentin echilibrul, sa arunc un calcai sus si sa depasesc punctul critic. Reunit cu Laurentiu in regrupare, ma uit la continuarea traseului si nu arata neaparat cu roca mai compacta. Dar retragerea nu e o optiune mai facila sau mai sigura... asa ca imi inghit cuvintele. Au urmal inca 3 lungimi de coarda, dintre care una de 55m cu vreo 5 asigurari. Pentru mine a fost, ca sa anglicizez, "a close call". Laurentiu a conchis ca a fost "type two fun" - you have un fun after you finished it!

Alt moment mai... delicat a fost la retragerea din traseul Pillar of Wisdom cand am fost la "un crac de izmana" sa dormim pe platoul Jebel Rum inveliti cu sforile - si e frig!


Ce recomandati celorlati cataratori ce vor sa catere in aceasta zona?
Sa isi aloce timp (destul de mult as zice) pentru a cunoaste zona: un sistem foarte complex de canioane si piliere. Sa se angajeze in trasee in consonanta cu pregatirea lor tehnica si morala. Sa se duca cu inima deschisa si sa-si traiasca fiecare experienta lui!

wr5.jpg

wr6.jpg

wr7.jpgWadi Rum Iordania catarare asigurari mobile TRAD


postat de geo_bivuac
la data de 22 November 2017
viziualizat de 3890 ori


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 

postat de geo_bivuac
29
October
2015
Dupa un an de munca am reusit sa termin documentarul despre zona de catarat Cheile Turzii
4764

postat de geo_bivuac
12
March
2012
Daniel Burcea reuseste sa catere in maniera solitar traseul "Fisura mult dorita" din Peretele Vulturilor in Costila.
3392

postat de geo_bivuac
22
March
2012
Cum sa ne ferim de accidentari si cum sa ne refacem mai repede
4850


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii GIURGEU - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii PARING - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Everest -A time lapse short film

Jenn Flemming in DevilsTower

Dave MacLeod - Fight The Feeling (8c+/9a)

TOATE FILMELE
 
   
21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.
2110 postat de geo_bivuac

16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.
10819 postat de geo_bivuac

21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.
8714 postat de alien

19
May
2014

Toata lumea viseaza sa mearga in Fisura Albastra sau alte trasee de renume din Romania dar nu face nimic in privinta acestui lucru. eCLIMB.ro te invita la catarat in marii pereti.
18382 postat de geo_bivuac

TOATE STIRILE
   
postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.
625

postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel
610

postat de geo_bivuac
29
July
2019
Unul dintre traseele uitate din circul 1, cu fisuri largi si slab asigurate, tocmai bune pentru asigurari mobile
649

postat de geo_bivuac
03
July
2017
In partea de sud a masivului Parang, la o altitudine de 600 metri raul Galben a sapaat un defileu cunoscut mai ales pestera Muierilor.
697

TOATE TOPOURILE
 
CONTACT

UTILIZATOR NOU

RECUPERARE PAROLA
Varful Omu
27-11-2021 ora 06:00Fenomen : ninsoare
Temperatură: -4.5 ºC
Vânt: 12.3 m/s, directia : SV
Nebulozitate: cer invizibil
Presiune: 733.1 mb, in scadere
Umezeală relativă: 95%