eCLIMB.ro
AUTENTIFICARE
Inchide
utilizator nou
parola uitata
Numele:
Parola:
Toggle navigation
Home
Topo
Muntii BUCEGI
Muntii PIATRA CRAIULUI
Muntii HASMAS
Muntii POSTAVARU
Muntele nu este in lista
Muntii FAGARASULUI
Muntii RETEZAT
Zona CHEILOR TURZII
Muntii CAPATINII
Muntii MEHEDINTI
Muntii METALIFERI
Muntii LEAOTA
Muntii TRASCAU
Muntii PARING
Masivul IEZER-PAPUSA
Munti din afara Romaniei
Muntii VALCAN
Muntii MARAMURESULUI
Muntii BRETCU-OITUZ
Muntii RARAU-GIUMALAU
Muntii PADUREA CRAIULUI
Muntii FITIFOI (PREDEAL)
Muntii GIURGEU
Muntii PIATRA MARE
Articole
Stiri
Evenimente
Video
Wadi Rum - mai aproape de esenta!
postat de geo_bivuac
La inceputul lunii noiembrie 2017, un grup de cataratori romani au vizitat zona Wadi Rum din Iordania, cunoscuta pentru traseele de trad. Am stat de vorba cu Cristian Torica (aka Tori) despre impresiile pe care si le-a facut in urma acestei incursiuni (a doua pentru el).
Ce reprezinta Wadi Rum pentru cataratori?
E greu de generalizat. Dar pot spune ce inseamna pentru mine: un loc care se apropie mult de originile cataratului, in care aventura pandeste la fiecare colt, in care trebuie sa fii rabdator si sa inveti. Un loc in care iti constientizezi foarte usor actiunile si mai ales posibilele lor repercursiuni. Un loc in care trebuie sa fii 100% autonom: nu exista salvamont, elicoptere de interventie si, in multe locuri, nici semnal la telefon.
Cum este stanca si catararea in aceasta zona?
Zona este impanzita de formatiuni, mai mari sau mai mici, de gresie. Unele din ele sunt mai mari, cum ar fi Jebel Rum, care are in varf un platou de cativa kilometri patrati.Inaltimea lor variaza de la 300 de metri, pana la 500-600m. Potentialul zonei e greu de descris. E, probabil, precum cateva zeci de Costile una langa alta.
Fiind atat de vasta, poti gasi tot felul de trasee: cu fisuri cu fete, cu surplombe, cu diedre. Ca o idee generala totusi, e greu sa gasesti trasee care sa aiba constant roca de calitate foarte buna, iar zonele friabile sau cu roca nisipoasa/sfaramicioasa sunt greu de evitat. O nota specifica sunt acele zone in care la suprafata s-a format un start foarte dur de gresie (cel mai adesea neagra) dar care nu e foarte gros, avand ca substrat o roca foarte nisipoasa. asta poate genera o falsa incredere.
Cum sunt asigurarile si cum va simtiti plasand asigurari mobile?
Principala problema cand m-am catarat aici au fost regruparile: e incredibila diferenta de angajament cand pleci pe o lungime stiind ca ai o regrupare - "gaunoasa" sa zicem - fata de atunci cand ai o regrupare "beton", asta ca sa nu zic de cazurile (rare) in care ai ancore. In rest, inveti sa speculezi mai toate oportunitatile pe care ti le ofera stanca si sa fii si putin creativ: chingi pe dupa mici "ciuperci" formate in gresie sunt absolut necesare pe unele lungimi, daca nu vrei sa mergi solo cu sfoara legata de tine. Dar sunt si multe trasee cu fisuri clare si solide in care ai putea foarte usor sa plasezi tot echipamentul pe care il ai acasa!
De ce ati ales sa catarati in aceasta zona?
Prima oara, acum doi ani... din curiozitate, din dorinta de a deschide ochii catre ceva nou, catre altceva... ca lumea e mare! Dar e greu sa fii "zmeu" la prima intalnire intr-o zona atat de complexa. Acum, dupa o a doua incursiune, pot spune ca a fost mult, mult mai bine! Oricum, efortul meu de a cunoaste zona a fost mult inlesnit de cunostintele deja acumulate de Dragos Nedelcu, care are cateva incursiuni in plus la activ in aceasta zona.
Ce asigurari se preteaza pentru aceasta zona?
Am folosit o gama foarte variata de asigurari: big bro, gama completa de frienduri (de la micro pana la numarul 5), nuci (setul clasic de la DMM) si offseturi - care se potrivesc de vis cateodata. Dar, de departe cele mai folositoare sunt chingile dimena de 60 si 120cm pentru asigurat clepsidre si "ciuperci".
Cum sunt gradele de catarare?
Ei... asta, ca peste tot, e o discutie lunga (deseori si cam fara sens). Depinde foarte mult de perceptia cataratorului si de gradul de confort in cazul expunerii la unele pericole. Mai depinde si de premierist - un gradul 5 in traseele lui Haupolter se simte destul de dur! In plus, faptul ca un traverseu de 10-15m, fara nicio posibilitate de asigurare, e "doar" gradul 5, devine usor irelevant!
Care au fost momentele de cumpana la voi? (atat in catarare cat si la retragere)
Pai... sunt trasee la care optiunea retragerii odata intrat in el nu e una reala sau e mai dificila si expusa decat continuarea catararii. Un astfel de traseu a fost "Wonderland" - friabil si cu plasamente bune pentru mobile relativ putine. In lungimea a treia, dupa o plecare relativ fina am reusit sa plasez doua asigurari bune: un friend mic la 3m de regrupare si unul galben la inca 2-3m. Apoi au urmat 7-8m de catarare facila peste 2 praguri dar fara posibilitati de asigurare. Moment in care am ajuns la o surplomba nisipoasa si cu note evidente de friabilitate. Cele mai negre ganduri erau cat pe ce sa devina realitate cand o priza de mana a cedat - chiar nu are rost sa speculez ce s-ar fi putut intampla. Dar am reusit cumva sa imi mentin echilibrul, sa arunc un calcai sus si sa depasesc punctul critic. Reunit cu Laurentiu in regrupare, ma uit la continuarea traseului si nu arata neaparat cu roca mai compacta. Dar retragerea nu e o optiune mai facila sau mai sigura... asa ca imi inghit cuvintele. Au urmal inca 3 lungimi de coarda, dintre care una de 55m cu vreo 5 asigurari. Pentru mine a fost, ca sa anglicizez, "a close call". Laurentiu a conchis ca a fost "type two fun" - you have un fun after you finished it!
Alt moment mai... delicat a fost la retragerea din traseul Pillar of Wisdom cand am fost la "un crac de izmana" sa dormim pe platoul Jebel Rum inveliti cu sforile - si e frig!
Ce recomandati celorlati cataratori ce vor sa catere in aceasta zona?
Sa isi aloce timp (destul de mult as zice) pentru a cunoaste zona: un sistem foarte complex de canioane si piliere. Sa se angajeze in trasee in consonanta cu pregatirea lor tehnica si morala. Sa se duca cu inima deschisa si sa-si traiasca fiecare experienta lui!
Wadi Rum
Iordania
catarare
asigurari mobile
TRAD
postat de geo_bivuac
Boulder
Escalada
Alpinism tehnic
Catarare pe gheata
Dry tooling
Alpinism de altitudine
Deep water solo
Filtrati dupa genul de catarare
Toate articolele
Despre stil, premiere si catararea trad in Costila - Interviu cu Dumitrica Vasile
postat de geo_bivuac
03
November
2019
Un scurt interviu cu Dumitrica Vasile despre cum a ajuns sa deschida trasee de TRAD in peretii Romaniei.
Cum am ajuns in Fisura Albastra
postat de wroxana
11
February
2015
O scurta poveste depre inceputurile mele de cataratoare si cum am ajuns in Fisura Albastra
Nu am ales eu cataratul, ci au ales altii pentru mine - Catri
postat de geo_bivuac
02
December
2015
Un interviu cu Catrinel Enache, fata care uimeste prin frumusetea catararii
Muntii BUCEGI
- 53 trasee
Muntii PIATRA CRAIULUI
- 20 trasee
Muntii HASMAS
- 19 trasee
Muntii POSTAVARU
- 15 trasee
Muntele nu este in lista
- 9 trasee
Muntii FAGARASULUI
- 8 trasee
Muntii RETEZAT
- 8 trasee
Zona CHEILOR TURZII
- 8 trasee
Muntii CAPATINII
- 4 trasee
Muntii MEHEDINTI
- 4 trasee
Muntii METALIFERI
- 3 trasee
Muntii LEAOTA
- 3 trasee
Muntii TRASCAU
- 2 trasee
Muntii PARING
- 1 traseu
Masivul IEZER-PAPUSA
- 1 traseu
Munti din afara Romaniei
- 1 traseu
Muntii VALCAN
- 1 traseu
Muntii MARAMURESULUI
- 1 traseu
Muntii BRETCU-OITUZ
- 1 traseu
Muntii RARAU-GIUMALAU
- 1 traseu
Muntii PADUREA CRAIULUI
- 1 traseu
Muntii FITIFOI (PREDEAL)
- 1 traseu
Muntii GIURGEU
- 1 traseu
Muntii PIATRA MARE
- 1 traseu
Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete)
Nina Williams bouldering in Bishop
Making Of - The Route Makers
Arc teryx - MOVE
TOATE FILMELE
LID (Lure Ice & Dry)
postat de geo_bivuac
10
January
2023
Muntii FAGARASULUI
Un traseu mixt, de gheata si dry, 5lc, WI3/M4, cca. 210m in peretele Caltunului din Fagaras
Faleza La Sepultori
postat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.
UnTold agam
postat de Andrei
19
July
2021
Muntii FAGARASULUI
-
Laitel - Vama Cucului
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.
Cheile Crovului
postat de geo_bivuac
17
November
2020
Muntii LEAOTA
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel
167
TOATE TOPOURILE
21
January
2020
Intalnire cu Nina Caprez si Pete Whittaker
În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.
16
September
2015
Juniorii Climb Again la BMC Paraclimbing 2015
Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.
21
July
2015
Actiune de reparare a Refugiului Costila
Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.
11
May
2015
Un nou panou de escalada indoor
Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.
8
TOATE STIRILE
CONTACT
UTILIZATOR NOU
RECUPERARE PAROLA