eCLIMB.ro

Chiar cu orice pret gandire pozitiva ?
postat de geo_bivuac
 
De multe ori am auzit propoziţii/fraze care cuprindeau sintagma:
„Dragă, trebuie să gândeşti pozitiv!” sau 
„Dacă nu ai să gândeşti pozitiv nu ai să…..” sau 
„Ca să reuşeşti trebuie să gândeşti pozitiv!”
„Dacă vrei să câştigi mulţi bani trebuie să-şi schimbi atitudinea şi apoi, să gândeşti pozitiv!”

  Cred că nu numai eu le-am sesizat ca şi formulări….numai că pe mine mă deranjează din ce în ce mai mult şi mai ales atunci când sintagma GÂNDIRE POZITIVĂ este asociată cu imperativul TREBUIE (Cine spune că trebuie ? În ce calitate ? Pe ce criterii?). 
  Pe de altă parte, cel mai frecvent primim sfaturi de la cei din jur despre cum ne-ar fi nouă bine sau ce să facem, cum să acţionăm spre binele nostru! Asta este culmea paradoxului! 
  Exagerarea vine din faptul că unora le-a reuşit atunci când au gândit pozitiv, în anumite situaţii şi au extrapolat reuşita, au generalizat-o. Pentru ca apoi, să o vândă frumos ambalată (cel mai frecvent povestea vieţii lor) şi să tragă concluzia că dacă gândesc pozitiv le merge bine. 
  De aici şi până la a genera un fenomen de masă şi apoi, de a manipula minţile unora dintre noi nu a mai fost decât un pas.
  La sfârşitul sezonului competiţional, un copil, de la tenis, mi-a pus o întrebare năucitoare şi provocatoare, în acelaşi timp: 
„Cum să gândesc pozitiv, cum îmi spun părinţii, când eu simt că nu mai pot?” 

  Din experienţa mea am sesizat că există trei situaţii distincte:
1.gândirea pozitivă funcţionează 
2.gândirea pozitivă iniţial funcţionează pentru ca la un moment dat să nu mai apară rezultatele scontate
3.gândirea pozitivă nu are cum să funcţioneze.

nivelurile_neurologice_ale_schimbarii.jpg

Nivelurile neurologice ale schimbarii

  Pe baza Piramidei nevoilor oamenilor după motivaţie elaborată de Abraham Maslow, Robert Dilts a conceput Piramida nevoilor neurologice ale schimbării: Obţinerea unui rezultat este posibilă atunci când cele mai multe elemente care aparţin diferitelor niveluri sunt convergente. Cu cât condiţiile de la bază nu sunt îndeplinite cu atât mai puţin probabilă este reuşita gândirii pozitive. De ex. unui copil care este obosit, a mers cu trenul/maşina 5 ore, îi este foame, intră pe teren şi are un adversar care este mult mai bine dezvoltat decât el nu poţi să-i spui să gândească pozitiv dacă pierde. În această situaţie îi aduci aminte de cea ce ştie nu să facă abstracţie de realitate! (A face abstracţie de realitate în această situaţie este ca un fel de autoiluzionare, autoamăgire). Aceluiaşi copil aflat într-o situaţie diferită: odihnit, corect alimentat, cu antrenamente conform programării, cu un adversar comparabil ca valoare poţi să-i spui atunci când s-a deconcentrat şi pierde: „Hai, gândeşte că poţi, hai gândeşte la victorie!” este mult mai credibil pentru el că poate, simte şi el acest lucru, şi rezultatul poate să apară. 
  Deci, gândirea pozitivă poate funcţiona dacă cât mai multe elemente ale piramidei sunt convergente. În această situaţie poţi să gândeşti pozitiv tocmai ca să te mobilizezi, să-ţi aduni rezervele, să faci apel la resursele pe care le ai. Cu alte cuvinte, 
ceea ce îţi propui este bazat pe ceea ce crezi că ai putea obţine ţinând seama de calităţile, abilităţile, calităţile pe care le ai natural şi pe care le-ai lucrat, antrenat, dezvoltat în condiţii optime.
  La aceasta se adaugă un scop specific, cuantificabil, de atins, realistic fixat în timp. Ştiu că poate părea un pic prea sofisticat, dar chiar este complicat şi acesta este unul dintre motivele pentru care consider că pregătirea psihologică pentru concurs este o activitate extrem de complicată, laborioasă şi care nu poate fi făcută numai cu o „gândire pozitivă”. Este şi motivul pentru care am elaborat un concept atot-cuprizător, mai larg – Gândire performantă (vezi articolul).
  La un moment sportivi de mare performanţă pur şi simplu renunţă la sport chiar dacă ar putea continua. Teoretic, se pot găsi câţiva prieteni prin jur care să le „servească” câteva lecţii de gândire pozitivă şi totuşi nu funcţionează…pentru că apar întrebări de tipul: „Pentru ce fac eu asta?” sau „Pentru ce mai fac asta….când aş putea să…?” În situaţia în care cineva are astfel de întrebări nivelele inferioare (mediul, obiceiurile, abilităţile, credinţele şi valorile) sunt în armonie între ele,dar nu şi cu descoperirea propriei identităţi. Poate că poate părea uşor ciudat să-ţi pui astfel de întrebări, totuşi ele sunt etape normale ale procesului de evoluţie.
  Aş vrea să se înţeleagă că acest tip de gândire – pozitivă cu ori ce preţ nu are cum să funcţioneze ori cum, oricând, în ori ce fel de situaţie, pentru ori cine. Este ca un fel de autohipnoză pe care suntem tentaţi să o aplicăm şi apoi, să avem o scuză bună dacă nu am reuşit (urmează să explic în articolul Profeţii autoîmplinite).
  Există situaţii în care gândirea pozitivă „extremă” chiar nu este indicată: ce s-ar întâmpla dacă am ceda impulsului „pozitiv” de a traversa strada când tocmai vine o maşină, sau am ceda tentaţiei de a ne juca cu un fluture superb, colorat şi care zboară (noi fiind la etajul X !!!!!) ….şi exemplele pot continua. 
  Un cuvânt care începe să-şi facă loc în vocabularul meu, din ce în ce mai frecvent, este MODERAŢIA cred că poate fi aplicat şi în gândire. Moderaţia realistică bazată pe analiză, pe logică, pe evaluare. De multe ori îi învăţ pe cei cu care lucrez să-şi spună lucruri şi să gândească pozitiv, dar să nu o facă AUTOMAT sau ca un AUTOMATISM ci, după ce şi-au spus acest lucru să îşi ia câteva secunde şi să analizeze ce simt în corp, dacă cred că se poate aplica, dacă nu apare altă idee în minte, poate o soluţie, chiar ….şi numai după aceea să continue să gândească pozitiv.

Profesor Univ.Dr. Paula Drosescu
 medic primar Medicina Sportiva
 Universitatea “Al.I.Cuza” Iaşi
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport


gândire pozitivă gândire performantă sport escalada


postat de geo_bivuac
la data de 08 December 2015
viziualizat de 3549 ori


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 

postat de geo_bivuac
05
March
2018
Jim Bridwell va ramane nemuritor in istoria alpina pentru contributiile sale, nu numai pentru performantele din Yosemite - aproximativ 100 de trasee catarate la liber, plus rutele de A5 din peretii mari pe Half Dome și El Capitan, dar și pentru rutele alpine din Alaska si Patagonia.
4964

postat de geo_bivuac
17
November
2015
Bogdan Rus. Cine e, de ce se catara el si cum se vede catararea prin prisma lui
4515

postat de geo_bivuac
12
March
2012
Janos Torok, Zsolt Torok si Cristi Tecu la repetarea traseelor Maika TD 700m/6+/M6/AI4 in Grande Jorasse si un TD+ (900m/7-/A2) in Petit Dru.
3084


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii GIURGEU - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii PARING - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
A day in the life of Team Petzl in Spain

A Line Across The Sky

Grit Ground Up

TOATE FILMELE
 
   
21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.
2012 postat de geo_bivuac

16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.
10734 postat de geo_bivuac

21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.
8613 postat de alien

19
May
2014

Toata lumea viseaza sa mearga in Fisura Albastra sau alte trasee de renume din Romania dar nu face nimic in privinta acestui lucru. eCLIMB.ro te invita la catarat in marii pereti.
18260 postat de geo_bivuac

TOATE STIRILE
   
postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.
491

postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel
477

postat de geo_bivuac
29
July
2019
Unul dintre traseele uitate din circul 1, cu fisuri largi si slab asigurate, tocmai bune pentru asigurari mobile
476

postat de geo_bivuac
03
July
2017
In partea de sud a masivului Parang, la o altitudine de 600 metri raul Galben a sapaat un defileu cunoscut mai ales pestera Muierilor.
526

TOATE TOPOURILE
 
CONTACT

UTILIZATOR NOU

RECUPERARE PAROLA
Varful Omu
17-10-2021 ora 05:00Fenomen : ceata
Temperatură: -1.3 ºC
Vânt: 4.0 m/s, directia : ENE
Nebulozitate: cer invizibil
Presiune: 750.4 mb, stationara
Umezeală relativă: 98%