eCLIMB.ro

Bogdan Rus. Scurt si la obiect
postat de geo_bivuac
 
Multiplu campion national, cu un background greu in catararea romaneasca, Bogdan Rus, instructor, ghid si catarator ne spune in cateva cuvinte ce reprezinta pentru el aceasta miscare. 

De cat timp te cateri si cum ai inceput aceasta activitate? 
Acum 15 ani am ajuns pe Tampa in Brasov cu cercetasii, care au pus o mansa pe “Micul septar” un 7- nu foarte bun pt incepatori. Cu niste tenisi cu 2 numere mai mari am ajuns pana la jumatatea traseului de unde m-am dat jos ingrozit :-)
Si fara sa stiu de ce, am continuat sa ma catar...

r3.jpg

Ce reprezinta pentru tine catararea ?
Pasiune, viata, tratament, expansiune, progres, frica, curaj, ego, energie, natura, prieteni, joaca, vant, sport, fericire.

Ce te inspira in acest sport?
Ma inspira zambetul cu care raman la sfarsitul fiecarei zile de catarat.
Ma inspira faptul ca nu ma pot opri.

Spune-ne cum si cat de des te antrenezi. Ce te motiveaza sa continui antrenamentele? 
In jur de 5-6 zile pe saptamana. In functie de obiectiv, ma antrenez la forta, power sau anduranta. Mult campus, tractiuni, exercitii de tensiune, atarnari. Intens 3 sau 4 saptamani apoi una pauza, etc.
Pentru ca ma catar foarte mult in sala, antrenamentul  sistematic  este singura modalitate de a ma tine in priza pentru a ma catara. 
Cel mai mult ma motiveaza stanca. Daca nu imi propun vreo iesire la stanca, un traseu, sau sa particip la concursuri, nu reusesc sa-mi adun energia si motivatia pentru nici un fel de antrenament. Atunci forma de antrenament se transforma in joca, ma catar pur si simplu cum imi dicteaza corpul.

r6.jpg

Ce importanta are psihicul in catarare ? 
Pana acum cativa ani nu dadeam importanta capului. Totul venea natural, mi-am invins frica prin exercitiu si perseverenta. Mult catarat, fara prea multe batai de cap.
Daca nu-ti bati capul nu conteaza si atunci reusesti! De aceea eu il mangai cand nu mai pot. Si apoi parca iau deciziile mai usor. Imi vine in minte urmatorul citat: ”Is an issue of mind over matter. If you don’t mind, it doesn’t matter”

Tehnica versus forta? 
Exista forta in tehnica si tehnica in forta.Tot timpul sunt impreuna. Important este cum le echilibrezi. Eu cred ca naturaletea in miscare a unui catarator este data de combinarea perfecta dintre tehnica (echilibru, coordonare, instinct, respiratie, ritm etc.) si forta.

Spune-ne cateva cuvinte despre cele mai tari trasee parcurse. 
As zice cateva cuvinte despre cele mai tari trasee pe care NU le-am parcursJ-Sunt foarte multe.
Satisfactia este atat de scurta incat tot ceea ce imi ramane este minunata amintire din jurul traseelor parcurse. Fiecare traseu e o alta viata.

r2.jpg

Care este locul tau preferat de catare?
Ceuse (Franta) si Baile Herculane.

Ai proiecte de viitor?
Toate traseele care sunt peste nivelul meu actual imi sunt proiecte.
Poate ceva trasee de mai multe lungimi prin Alpi.

Cine si ce crezi ca s-ar putea face mai bine sau diferit in comunitatea cataratorilor?
Noi toti cei care ne cataram suntem comunitatea, noi facem pentru noi tot ce stim sa facem cel mai bine.
Si impreuna ne bucuram de rezultatele fiecaruia. Astfel comunitatea este provocata sa se dezvolte.

Ce mesaj l-ai transmite altor cataratori? 
Sa se bucure si sa lase vantul sa le bata prin par!

r1.jpg



bogdan rus escalada performanta interviu


postat de geo_bivuac


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 



postat de geo_bivuac
22
March
2013
V-ati pus vreodata intrebarea cit timp din intraga tura va catarati, v-ati intrebat cit timp stati in regrupare dupa secund, ce tipuride ture faceti, cit timp petreceti pe munte?



postat de geo_bivuac
16
March
2012
O descriere a unei percurgeri solo in Fisura Rosie - Bucegi Costila



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
 
   


postat de geo_bivuac
10
January
2023
Un traseu mixt, de gheata si dry, 5lc, WI3/M4, cca. 210m in peretele Caltunului din Fagaras



postat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.



postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.



postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.