eCLIMB.ro

Traseul Lespezilor
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii BUCEGI > Peretele Vaii Albe - Circul 1 > Traseul Lespezilor
Masivul muntos: Costila
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Vaii Albe - Circul 1
Altitudinea de plecare: 1800 metri
Diferenta de nivel: 400 metri
Orientare: sudica
Durata de parcurgere: 3-4 ore
Cotatie clasica: 5A
Grad impus: 6+
Calitatea asigurarilor: bune
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.42510170678445
Longitudine: 25.496195130908177

VEZI PE HARTA

Peretele Vaii Albe cel mai mare perete din Bucegi si din Romania cu o inaltime de cca. 400 metri se imparte in trei parti si anume: circul 1 este cel mai important datorita inaltimii sale dar mai ales traseelor pe care le contine. Este circul cel mai frecventat avind o roca destul de compacta. Aici se gasesec cele mai dificile trasee din Bucegi (Memorial Emilian Cristea, Traseul Sperantei, Sarutul Pamintului). Cu o expunere sudica peretele este mai tot timpul zilei luminat de soare. Circul 2 numit si circul de Piatra este o zona cu multe trasee dar destul de putin frcventate datorita locatiei destul de departate de refugiu Costila. Contine citeva din traseele cele mai frumoase din Bucegi (Fisura Uitata, Fisura Ascunsa si Fisura Alba) cit si renumita Fisura Rosie cu periculosul Horn Negru. Circul 3 este ultima bucata din perete care se termina cu Pintenul vaii Albe. Acest perete sete cel mai putin frcventat datorita traseelor friabile si putine. Unul din renumitele trasee de aici este Dinamo 69 cu o linie care serpuieste in tot peretele cu asigurari proaste si putine.

Pentru a putea ajunge la baza acestui mare perete se pleaca de la refugiul Costila, se traverseaza Valea Costilei pe linga Tancul Mic apoi se merge pe poteca pina la baza peretelui Vilcelului Stincos, se urca pina La Pinda apoi se ia la stinga pina ala un punct de belvedere unde se va vedea Virful picaturii si peretele Albisoarelor. De aici o luati la dreapta pe o brina aeriana pina ce veti ajunge la un vilcel pe care il veti traversa. De aici peretele Vaii Albe va apare deasupra ca un urias zgirie nori gata sa se pravaleasca. Se coboara pe poteca pina in vilcelul plin cu bolovani prvaliti din perete. Pentru a junge in Circul 1 al Peretelui Vaii Albe trebuie sa urcati peste bolovani pina la baza peretelui. Pentru a junge la baza Circului 2 trebuie sa continuati traverseul pe sub perete pina in Circul 3 (Circul de Iarba) de unde veti urca pe niste pante inierbate oblic dreapta.

Spectaculos si bine asigurat cu pitoane, traseul Lespezilor este fara îndoiala cel mai frecventat din Peretele Vaii Albe. Pentru a ajunge la baza lui se urca în Circurile Vaii Albe . La obîrsia Vîlcelului Fisurii Mari (Circul 1) se afla un bloc mare, marcînd intrarea în Fisura Albastra si Traseul Lespezilor, ale caror prime 7 lungimi de coarda sînt comune.

O brîna ce suie oblic spre dreapta, urmata de un horn, conduce pe o mare rampa înierbata. Urcarea continua pe linia de cea mai mare panta pîna la un piton. O traversare de 40 m la stînga e urmata de escalada pasajului "La Ruine" si a "Fisurii Ascunse". Primele 7 lungimi de coarda se încheie pe o brina, unde traseele Fisurii Albastre (I si II) se despart spre stînga ("Marea Traversare"). Pentru traseul Lespezilor se traverseaza la dreapta, unde pitoanele marcheaza continuarea pe alte 4 lungimi de coarda desfasurate pe o varietate de fisuri si hornuri. Caracteristica este trecerea surplombei de la capatul celei de a 2-a lungimi, fara a folosi teava ce o marcheaza (care nu este bine fixata). Traseul iese în Creasta Vaii Albe.

Lungimea 1: De la Bolovanul din circ se urca catre dreapta pe o brana inierbata, care este intrerupta de un mic hornulet, dar continua pana in regrupare la exact 50m. deasupra bolovanului.

Lungimea 2: Parcurge un horn si la 30 de metri de la plecarea din regrupare iese pa iarba la marginea "terenului de fotbal". Atentie, se poate bloca rucsacul in horn.

Lungimea 3: Urca pe iarba "Terenului de fotbal" usor dreapta, pana prinde brana de traversare. Si pentru ca acum exista, e bine sa se regrupeze pe brana cam la jumatatea ei este un spit, care marcheaza, pentru cei interesati inceputul traseului Sarutul Pamantului.

Lungimea 4: Pe brana catre stanga pana la capatul ei si apoi in sus pe fisura cu bolovani numita "La Ruine", apoi pe iarba pana la o regrupare comoda pe o branita unde pitoanele sunt legate cu o bucata de coarda mov .

Lungimea 5: Este intortochiata asigurati cu bucle foarte lungi ca sa nu frece: pleaca in sus pe o fisurica apoi pe iarba pana la baza altei fisuri care se urca, apoi traverseu scurt dreapta si sus pana la o bucata de coarda carpati. De aici usor stanga pana la un peu(IUS) nou. (atentie zona friabila din care tocmai a zburat o mare bucata). Apoi dreapta pana la iarba, pe Marea Traversare. De aici in dreapta pe brana, pana la un inel mare si solid. In acest moment coarda de 50m. este intinsa. ori se regrupeaza in acest punct, ori secundul iese putin din regrupare pentru a ajunge la regruparea cu 2 pitoane.

Lungimea 6: Se porneste catre dreapta pana la un hornulet care apoi se continua cu o muchie usor friabila si fara prea multe pitoane, pana la o mica surplombita cu doua pitoane care se trece prin stanga. Dupa aceasta ridicare este un mic prag de piatra pe care se poate regrupa. Urmeaza un hornulet fara nici un piton care conduce la o regrupare comoda pe o platforma de iarba, la baza unei arcade mari.

Lungimea 7: Se merge pe fisura formata de arcada si fata. La finalul arcadei este o surplomba "prevazuta" cu o mare teava ( tractionata axial iese), care mai comod se ocoleste prin stanga pe fata, apoi se revine pe directia initiala pe un horn din care se iese pe iarba. Dupa cativa metri pe iarba se ajunge la un inel solid pe o branita. De la inel in stanga la un metru dupa o muchiuta mai gasiti un piton, a.i. regruparea e ideala.

Lungimea 8: Se pleaca in dreapta catre o fisura inierbata care are mai sus o iesire incomoda pe iarba. Apoi urmeaza doua hornulete. Se intra prin primul, iar dupa un inel grosier se traverseaza in hornul din stanga. Acesta devine fisura, si dupa citiva metri se termina. In acest punct este o placa mare desprinsa pe care se traverseaza la dreapta pana pe iarba, unde se regrupeaza tot pe o brana comoda la un inel. Din nou in stanga dupa colt mai este un peu ascuns.

Lungimea 9: De aici se coboara 2 metri in dreapta pe iarba pana la baza unei fisuri inierbate. Dupa cca. 7-8m. se face dreapta, pe o rampa de iarba care conduce la baza unei fisuri mari, la un piton cu o chinga veche. De aici se face traverseu dreapta pe o placa care are piton la mijloc sub o iarba mica, apoi se urca o fisurica si se regrupeaza in grota.

lungimea 10: Din mica grota in dreapta dupa muchie pe fisura, apoi dreapta pe o fata care conduce la un horn. Pentru cine nu a regrupat la grota in horn este o regrupare. De aici in sus pe un hornulet deasupra caruia este iarba. De la horn in sus pana in creasta nu mai este nici un piton (cam 20m.), in schimb in creasta aveti un inel, chiar la iesire.

Primele 4 lungimi de coarda se preteaza la mersul in paralel. Si chiar si mai sus. Atentie, pe alocuri este friabil si multa iarba.


Retragerea din toate traseele din acest perete este pe creasta Peretelui Vaii Albe apoi dreapta pe Brina Aeriana pina la renumitul punct de belvedere de unde se vede peretele Vaii Albe si Masivul Caraiman. De aici se coboara pe o poteca firava pe vilcelul Policandrului pina pe virful Peretelui Vulcelului Stincos unde in stinga apare Peretele Vulturilor si mai jos se zareste Tancul Mic. De aici poteca o ia la dreapta pe brina care serpuieste prin jnepeni pina deasupra unui vilcel abrupt ce se coboara fie pe lanturile montate fie pe picioare dar cu mare atentie pentru ca stinca este in mare parte uda.


La capatul vilcelului poteca intersecteaza drumul de apropiere la Peretele Vaii Albe numit si La Pinda, un loc unde pe vremuri vinatorii vinau capre negre. De aici se coboara pe poteca pe care ati urcat la baza Peretelui Vaii Albe, pe linga Peretele Vilcelului Stincos si apoi pe sub Tancul Mic traversind Vilcelul Policandrului si Vilcelul Pietros.
O alta retragere ar mai fi sa se urce pe Creasta Peretelui vaii Albe apoi pe Hornul lui Gelepeanu pina in platoul Bucegilor si de aici fie la Cabana Babele fie la Cabana Virful Omu.




traseul_lespezi.jpg


per_vaii_albe.jpg

topo Lespezi_1.jpg

click pe foto pentru a mari

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)

peretele vaii albe costila

postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
04
December
2013
Escaladarea spectaculoasei succesiuni de hornuri din treimea superioara a Peretelui Bardosului

3869



postat de geo_bivuac
22
June
2012
O mica cascada de gheata din zona Dej

3858



postat de geo_bivuac
06
March
2012
Traseele de escalada din zona Sinaia - Poiana Stani

3823


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Fisura Albastra Ieri si Azi
un documentar depre renumitul traseu din Peretele Vaii Albe - Costila

Adam Ondra - Illusionist 9a - Norway
Adam Ondra climbs one of his harder projects in magic Flatanger cave.

Alex Honnold Climbs Angola
Alex Honnold is the most accomplished free climber in the world. Angola is a southwest African country that recently emerged from 27 years of bloody civil war. What brings together these strange bedfellows you ask? Some of the most epic unclimbed rocks in the world, and a community needing help to diffuse the hidden land mines leftover from the conflict. (Plus a shadowy local hotel magnate, but we’ll get into that later). This is Alex Honnold in Angola, for one of the most unique adventures of his storied climbing career this far.

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.