Peretele Vaii Albe cel mai mare perete din Bucegi si din Romania cu o inaltime de cca. 400 metri se imparte in trei parti si anume: circul 1 este cel mai important datorita inaltimii sale dar mai ales traseelor pe care le contine. Este circul cel mai frecventat avind o roca destul de compacta. Aici se gasesec cele mai dificile trasee din Bucegi (Memorial Emilian Cristea, Traseul Sperantei, Sarutul Pamintului). Cu o expunere sudica peretele este mai tot timpul zilei luminat de soare. Circul 2 numit si circul de Piatra este o zona cu multe trasee dar destul de putin frcventate datorita locatiei destul de departate de refugiu Costila. Contine citeva din traseele cele mai frumoase din Bucegi (Fisura Uitata, Fisura Ascunsa si Fisura Alba) cit si renumita Fisura Rosie cu periculosul Horn Negru. Circul 3 este ultima bucata din perete care se termina cu Pintenul vaii Albe. Acest perete sete cel mai putin frcventat datorita traseelor friabile si putine. Unul din renumitele trasee de aici este Dinamo 69 cu o linie care serpuieste in tot peretele cu asigurari proaste si putine.Pentru a putea ajunge la baza acestui mare perete se pleaca de la refugiul Costila, se traverseaza Valea Costilei pe linga Tancul Mic apoi se merge pe poteca pina la baza peretelui Vilcelului Stincos, se urca pina La Pinda apoi se ia la stinga pina ala un punct de belvedere unde se va vedea Virful picaturii si peretele Albisoarelor. De aici o luati la dreapta pe o brina aeriana pina ce veti ajunge la un vilcel pe care il veti traversa. De aici peretele Vaii Albe va apare deasupra ca un urias zgirie nori gata sa se pravaleasca. Se coboara pe poteca pina in vilcelul plin cu bolovani prvaliti din perete. Pentru a junge in Circul 1 al Peretelui Vaii Albe trebuie sa urcati peste bolovani pina la baza peretelui. Pentru a junge la baza Circului 2 trebuie sa continuati traverseul pe sub perete pina in Circul 3 (Circul de Iarba) de unde veti urca pe niste pante inierbate oblic dreapta.Spectaculos si bine asigurat cu pitoane, traseul Lespezilor este fara îndoiala cel mai frecventat din Peretele Vaii Albe. Pentru a ajunge la baza lui se urca în Circurile Vaii Albe . La obîrsia Vîlcelului Fisurii Mari (Circul 1) se afla un bloc mare, marcînd intrarea în Fisura Albastra si Traseul Lespezilor, ale caror prime 7 lungimi de coarda sînt comune.
O brîna ce suie oblic spre dreapta, urmata de un horn, conduce pe o mare rampa înierbata. Urcarea continua pe linia de cea mai mare panta pîna la un piton. O traversare de 40 m la stînga e urmata de escalada pasajului "La Ruine" si a "Fisurii Ascunse". Primele 7 lungimi de coarda se încheie pe o brina, unde traseele Fisurii Albastre (I si II) se despart spre stînga ("Marea Traversare"). Pentru traseul Lespezilor se traverseaza la dreapta, unde pitoanele marcheaza continuarea pe alte 4 lungimi de coarda desfasurate pe o varietate de fisuri si hornuri. Caracteristica este trecerea surplombei de la capatul celei de a 2-a lungimi, fara a folosi teava ce o marcheaza (care nu este bine fixata). Traseul iese în Creasta Vaii Albe.
Lungimea 1: De la Bolovanul din circ se urca catre dreapta pe o brana inierbata, care este intrerupta de un mic hornulet, dar continua pana in regrupare la exact 50m. deasupra bolovanului.
Lungimea 2: Parcurge un horn si la 30 de metri de la plecarea din regrupare iese pa iarba la marginea "terenului de fotbal". Atentie, se poate bloca rucsacul in horn.
Lungimea 3: Urca pe iarba "Terenului de fotbal" usor dreapta, pana prinde brana de traversare. Si pentru ca acum exista, e bine sa se regrupeze pe brana cam la jumatatea ei este un spit, care marcheaza, pentru cei interesati inceputul traseului Sarutul Pamantului.
Lungimea 4: Pe brana catre stanga pana la capatul ei si apoi in sus pe fisura cu bolovani numita "La Ruine", apoi pe iarba pana la o regrupare comoda pe o branita unde pitoanele sunt legate cu o bucata de coarda mov .
Lungimea 5: Este intortochiata asigurati cu bucle foarte lungi ca sa nu frece: pleaca in sus pe o fisurica apoi pe iarba pana la baza altei fisuri care se urca, apoi traverseu scurt dreapta si sus pana la o bucata de coarda carpati. De aici usor stanga pana la un peu(IUS) nou. (atentie zona friabila din care tocmai a zburat o mare bucata). Apoi dreapta pana la iarba, pe Marea Traversare. De aici in dreapta pe brana, pana la un inel mare si solid. In acest moment coarda de 50m. este intinsa. ori se regrupeaza in acest punct, ori secundul iese putin din regrupare pentru a ajunge la regruparea cu 2 pitoane.
Lungimea 6: Se porneste catre dreapta pana la un hornulet care apoi se continua cu o muchie usor friabila si fara prea multe pitoane, pana la o mica surplombita cu doua pitoane care se trece prin stanga. Dupa aceasta ridicare este un mic prag de piatra pe care se poate regrupa. Urmeaza un hornulet fara nici un piton care conduce la o regrupare comoda pe o platforma de iarba, la baza unei arcade mari.
Lungimea 7: Se merge pe fisura formata de arcada si fata. La finalul arcadei este o surplomba "prevazuta" cu o mare teava ( tractionata axial iese), care mai comod se ocoleste prin stanga pe fata, apoi se revine pe directia initiala pe un horn din care se iese pe iarba. Dupa cativa metri pe iarba se ajunge la un inel solid pe o branita. De la inel in stanga la un metru dupa o muchiuta mai gasiti un piton, a.i. regruparea e ideala.
Lungimea 8: Se pleaca in dreapta catre o fisura inierbata care are mai sus o iesire incomoda pe iarba. Apoi urmeaza doua hornulete. Se intra prin primul, iar dupa un inel grosier se traverseaza in hornul din stanga. Acesta devine fisura, si dupa citiva metri se termina. In acest punct este o placa mare desprinsa pe care se traverseaza la dreapta pana pe iarba, unde se regrupeaza tot pe o brana comoda la un inel. Din nou in stanga dupa colt mai este un peu ascuns.
Lungimea 9: De aici se coboara 2 metri in dreapta pe iarba pana la baza unei fisuri inierbate. Dupa cca. 7-8m. se face dreapta, pe o rampa de iarba care conduce la baza unei fisuri mari, la un piton cu o chinga veche. De aici se face traverseu dreapta pe o placa care are piton la mijloc sub o iarba mica, apoi se urca o fisurica si se regrupeaza in grota.
lungimea 10: Din mica grota in dreapta dupa muchie pe fisura, apoi dreapta pe o fata care conduce la un horn. Pentru cine nu a regrupat la grota in horn este o regrupare. De aici in sus pe un hornulet deasupra caruia este iarba. De la horn in sus pana in creasta nu mai este nici un piton (cam 20m.), in schimb in creasta aveti un inel, chiar la iesire.
Primele 4 lungimi de coarda se preteaza la mersul in paralel. Si chiar si mai sus. Atentie, pe alocuri este friabil si multa iarba.
Retragerea din toate traseele din acest perete este pe creasta Peretelui Vaii Albe apoi dreapta pe Brina Aeriana pina la renumitul punct de belvedere de unde se vede peretele Vaii Albe si Masivul Caraiman. De aici se coboara pe o poteca firava pe vilcelul Policandrului pina pe virful Peretelui Vulcelului Stincos unde in stinga apare Peretele Vulturilor si mai jos se zareste Tancul Mic. De aici poteca o ia la dreapta pe brina care serpuieste prin jnepeni pina deasupra unui vilcel abrupt ce se coboara fie pe lanturile montate fie pe picioare dar cu mare atentie pentru ca stinca este in mare parte uda. La capatul vilcelului poteca intersecteaza drumul de apropiere la Peretele Vaii Albe numit si La Pinda, un loc unde pe vremuri vinatorii vinau capre negre. De aici se coboara pe poteca pe care ati urcat la baza Peretelui Vaii Albe, pe linga Peretele Vilcelului Stincos si apoi pe sub Tancul Mic traversind Vilcelul Policandrului si Vilcelul Pietros.O alta retragere ar mai fi sa se urce pe Creasta Peretelui vaii Albe apoi pe Hornul lui Gelepeanu pina in platoul Bucegilor si de aici fie la Cabana Babele fie la Cabana Virful Omu.
click pe foto pentru a mari