eCLIMB.ro

Trandafirul Negru
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii PIATRA CRAIULUI > Peretele Dianei > Trandafirul Negru
Masivul muntos: Piatra Craiului
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Dianei
Altitudinea de plecare: 1600 metri
Diferenta de nivel: 150 metri
Durata de parcurgere: 4-5 ore
Cotatie clasica: 3B
Grad impus: 6+
Grad la rootpunkt: 6+
Calitatea asigurarilor: bune
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.54575209601628
Longitudine: 25.229649828320362

VEZI PE HARTA


LC1 - La 2 metri de marcajele triunghi albastru de langă crucea de fier se află primul piton, mai mult pentru marcat inceputul traseului. Se urcă pe o rampă de piatră şi iarbă orientată foarte slab spre dreapta pană la un mic hornuleţ. După depăşirea acestuia mai urcăm caţiva metri şi ne intersectăm cu un alt mic horn ce vine din stanga. Aici se află un piton pe dreapta şi două pe stanga. Noi am regrupat aici, dar regruparea din schiţă se află ceva mai sus.

Deasupra acestui punct se observă două pitoane şi un spit. Acesta este pasul de 6/6+ din această lungime. După depăşirea lui se urcă vertical, puţin dreapta apoi se traversează stanga vreo doi metri ajungand in regrupare. Regruparea nu este foarte comodă mai ales pentru trei persoane şi este asigurată cu un spit şi un peu solid. Lungimea are vreo 45-48 metri.





LC2 - Se pleacă spre stanga asigurand la un piton aflat la vreo 4-5 de regrupare şi vreo 2-3 mai sus de aceasta. De aici se urcă o faţă căzută cu prize bune şi smocuri de iarbă la capătul căreia se află un piton. in partea de sus a feţei se află o placă ceva cam spălată in a cărei parte superioară stangă se poate observa o buclă de cordelină. Pe placă se mai află un piton. Placa are gradul 6/6+. Eu am preferat să ocolesc placa prin dreapta pe langă o muchie inierbată. Imediat deasupra placii se află o mică surplombă ce se abordează direct.

De aici şi pană in regruparea de mai sus incepe şi marea problemă a acestei lungimi. Friabilitatea. Prizele trebuie alese cu grijă şi incercate bine, fie ele mici sau bolovani cat un pepene mare, iar unele dintre acestea nici măcar nu trebuie atinse căci stau intr-un echilibru precar. O altă problemă ce m-a stresat tare pană in regrupare este faptul că oricand coarda putea disloca un astfel de bolovan, iar linia traseului este fix deasupra regrupării.

De deasupra surplombei se prinde o rampă inierbată, inclinată spre dreapta, ce duce la un mic pasaj vertical. De la ieşirea din surplombă şi pană la pereţel nu mai avem niciun cui sau cel puţin eu nu am găsit, iar cuiul de pe perete nu e unul in care ţi-ai dori să cazi.

Se urcă cu atenţie pereţelul şi se prinde un mic horn ce duce către nişte jnepeni. La ieşirea din horn se face dreapta mergand vreo 5-7 metri pană in regrupare. Regrupare largă, comodă. Lungime de vreo 48-52m.

LC3 - Se urcă vertical puţin in stanga regrupării. Lungimea e scurtă şi are doar vreo două sau trei asigurări nefiind foarte dificilă. Se iese in dreapta crestei pe un tăpşan de iarbă la un uscat la care se şi asigură. Aici ar fi mers puse două spituri căci deşi pare solid deocamdată, nu se ştie cat va mai ţine copacul acesta. Lungime scurtă de doar vreo 30m.

LC4 - Se pleacă spre o mică şa apoi in sus pe muchia crestei. Prima asigurare e destul de sus aşa că trebuie puţină atenţie. Pană la primul cui am mai asigurat cu un anou după un mic colţ de stancă.
Traseul mai urcă puţin vertical apoi se pierde foarte mult din verticalitate urmandu-se muchia pe lunchimea căreia nu mai găsim nici o asigurare. Dar nici n-ar fi nevoie căci e aproape orizontal, doar că trebuie atenţie că e puţin cam friabilă. Eu am regrupat la două ţancuri pe după care am putut trece anourile.



Retragerea:

La noi a fost cu peripeţii. Din ce am citit sunt două variante de retragere, una pe Valcelul Trecătorii Forţate, prin două rapeluri şi o altă variantă pe o potecă ce duce spre Brana Caprelor.

Iniţial am optat pentru potecă. Din locul de rapel am urmat o mică potecuţa an lungul crestei printre jnepeni ieşind intr-o strungă ce are pe dreapta o ruptură mare de pantă. Am coborat in strungă apoi am continuat pe o potecă ce urcă uşor paralel cu peretele. Am ajuns intr-un valcel de unde nu am mai ştiut dacă să o luăm in sus sau pe curbă de nivel. Le-am lăsat pe fete pe potecă şi am inceput să urc valcelul să văd peste ce dau. La capătul lui am ajuns la o zadă şi nişte jnepeni ce aveau cateva crengi tăiate cu toporul fapt pentru care am crezut că pe acolo e drumul. De la jnepeni am coborit caţiva metri apoi am traversat o faţa spre stanga şi am ieşit pe o mică muchie de unde puteam admira Vf Padinii Popii. Jos, o potecuţă de capre şi cam atat.

Intre timp fetele mă anunţă că l-au sunat pe Mihai, iar acesta le-a descris coborarea din cartea lui Cristea ca făcandu-se pe Valcelul Trecătorii Forţate. Aşa că, pentru retragere, după ce se coboară in mica strungă cu ruptura de pantă pe dreapta, se coboară spre stanga pe o potecuţă printre jnepeni, potecă ce ne conduce spre firul valcelului larg pe care ne aflăm. Se urmează această potecă pană la o limbă de grohotiş pe care se coboară. in ultima parte a valcelului, cu puţin inainte de săritoarea pe care trebuie s-o rapelăm, ar mai fi o variantă pe o potecuţă ce urcă spre dreapta şi se strecoară pe langă stancă, printre jnepeni şi zade, pană pe poteca ce urcă de la Diana spre Brana Caprelor. Noi am incercat şi pe aceasta pană cand am pierdut poteca la o ruptură de pantă şi, cum soarele atingea creasta dealurilor dinspre vest, iar lumină nu mai aveam pentru mult timp, ne-am intors la varianta rapelului.
Am coborat pe valcel incă vreo 10-15 metri, cu mare atenţie căci e cam alunecos, pană la săritoare. Aici, pe dreapta cum cobori, se află un piton solid din profil patrat de 20mm.

Primul rapel are vreo 15-20m apoi se coboară pe valcel incă vreo 10 metri şi pe partea stangă, cum coboram, găsim punctul celui de-al doilea rapel. Două pitoane legate intre ele cu o cordelină. Rapelul al doilea are vreo 35 metri, iar corzile trebuie poziţionate cu atenţie ca să nu se prindă nodul corzii. Se spune că s-ar mai afla două pitoane noi pe partea dreaptă, dar am aflat asta abia după coborare aşa că nu am mai verificat.

După rapel se coboară pe firul valcelului cam 10m apoi se descaţără o săritoare care, de sus, pare cam abruptă, dar se pare că nu este. Noi, cu semicorzi de 60m, am dat al doilea rapel pe toată lungimea valcelului trecand şi peste săritoarea finală. Cred că s-ar putea incerca şi cu corzi de 50m căci nouă ne-au mai rămas suficienţi metri de la baza săritorii.

De aici am coborat agale spre Plaiul Foii unde am mancat ceva şi ne-am băgat, obosiţi, la somn.

Coborarea spre Vilcelul Trecatorii Fortate. Dincolo de tancul din mijloc este ultima regrupare din traseu.

topo_tr_negru.jpg


Descriere si schita de Cristian Gabriel Popescu

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
22
June
2012
Ice climbing la Balea Lac

4450



postat de geo_bivuac
21
June
2012
Singura zona de deep water solo din apropierea Roamniei

4465



postat de geo_bivuac
13
September
2012
Cel mai usor traseu de gradu 6 din Costila

4463


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Patagonia deep-water soloing
Climbing at the end of the world - the deep-water soloing competition known as Red Bull Psicobloc, is a unique event held on the southern tip of Chile, in the isolated region of Patagonia. Deep-water soloing, also known as psicobloc, is rock climbing carried out directly over water and without safety harnesses, meaning just the slightest slip sends the climber tumbling into the sea below. Check out all the action from the full event clip!

Making Of - The Route Makers
Making Of - The Route Makers

A day in the life of Team Petzl in Spain
Featuring Dani Andrada, Chris Sharma, Daila Ojeda, Sasha DiGiulian, Nina Caprez.... A video by Joe Kinder A day at the cliff in Catalunya is motivating, inspiring, and always full of energy. With such great crags and some of the most beautiful ambiance the whole package is completed with good friends all trying hard together. We push ourselves, but we push ourselves even more when we are with good company, and that's what this day in Santa Linya was like. It was a day packed with action until the sun set and then it was off to the bar for conversations and stories. The climbing life is a simple life here and a good one. Here is a little glimpse. Enjoy.

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.