eCLIMB.ro

Traseul Dianei
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii PIATRA CRAIULUI > Turnul Mare al Dianei > Traseul Dianei
Masivul muntos: Piatra Craiului
Zona din masiv(perete, munte, etc): Turnul Mare al Dianei
Altitudinea de plecare: 1600 metri
Diferenta de nivel: 180 metri
Orientare: vest
Durata de parcurgere: 3-4 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 4A
Grad impus: 6
Calitatea asigurarilor: decenta
Calitatea stancii: cu mici exceptii, BUNA
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.541904884644126
Longitudine: 25.220380113964893

VEZI PE HARTA

Prima lungime de coarda (40m) presupune in mare parte catarare artificiala (mi-e greu sa estimez gradul de liber). Se pleaca de pe o platforma de piatra usor inierbata pe verticala unei fisuri care se inchide pe alocuri. Dupa aproximativ 12-15m se face un mic traverseu dreapta pana prindem o noua fisura care ne conduce, dupa 5-6m sub o surplomba. Traversam inca odata 2m pana pe mijlocul ei si o depasim. Dificultatile tehnice scad simtitor dupa aceasta si in 5-6m ajungem in regrupare (4 pitoane, din care 2 solide). Asigurarile sunt preponderent solide, dar se pot monta si mobile. Calitatea stancii e buna; doar in partea mediana a lungimii sunt cateva blocuri care suna putin "dogit" dar, pana la proba contrarie, sunt solide.

L.C. 2(35m): este mai sinuoasa si presupune o atenta orientare in teren. Din regrupare se pleaca drept in sus pentru 10-12m unde intalnim 2 pitoane solidarizate cu o bucata de coarda. Din acest punct se vad pitoane atat in sus peste o fata destul de spalata, spre un horn putin mascat (probabil acesta e punctul de intersectie cu traseul Floarea de Colt) cat si intr-o fisura la 5m in dreapta. Aceasta a doua linie este cea a traseului nostru. Pentru a ajunge la acea fisura efectuam un traverseu descendent pe o mica brana de iarba. Odata ajunsi la aceasta fisura, cataram inca 10-12m pana in regruparea aflata sub o arcada/tanc destul de proeminent conturat in perete.

L.C. 3(50m): Se depaseste mica arcada prin stanga si se ajunge dupa 12m pe un mare prag de stanca.Deasupra lui se deschide un horn scurt (4 metri) dar larg; depasirea lui la liber, presupune efectuarea unor spraituri foarte largi (eu aproximez la 7- pasajul). La iesirea din el ni se deschide un nou horn/diedru mult mai lung (12-15m) si care, in partea superioara, e orientat catre stanga. Pitoanele existente sunt abia in partea superioara a acestuia, la 2-3m de iesire. Pe o mare parte din lungimea sa, este incastrata o mare lespede, asa ca atentetie la ce prize folositi si cum le incarcati. Tentatia de a iesi pe muchia ce se contureaza in dreapta nu aduce numic bun: posibilitati reduse de asigurare si de revenire in linia traseului. Dupa iesirea din acest pasaj mai cataram inca 6-7m pana pe o brana foarte comoda. Regruparea o efectuam la cele 2 pitoane (destul de departate unul de altul: 1,3m; un anou lung este foarte recomandat) aflate pe fata de deasupra branei. Fiind destul de sinuoasa, pe aceasta lungime trebuie avuta o grija deosebita metodei de asigurare (recomand bucle lungi macar in cateva portiuni).

L.C. 4(50m): Se pleaca drept in sus, intalnind un pasaj delicat chiar pe primii metri (6+/7- la liber). Parcursul ramane destul de sustinut pentru inca 15-20m, dupa care se ajunge in partea finala a peretelui unde, dupa intinderea sforilor, regrupam.

Pentru retragere, urmam creasta pentru inca 120-150 de metri pana intr-o sa ceva mai larga (putin dupa iesirea din Traseul Turnuletului) de unde putem sa traversam stanga in Valcelul Trecatorii Fortate. Se coboara pe acest valcel pana in dreptul saritorilor finale unde intalnim pe peretele din dreapta (cum coboram) un piton solid.Cu sfori de 60 de metri se poate efectua un rapel pana jos. Noi am avut sfori de 50m si am efectuat tot un singur rapel iar ultimii 2m ai saritorii i-am descatarat (chiar e usor). Daca acesta metoda nu vi se pare comoda, puteti efectua doua rapeluri.

tr_dianei.jpg


Descriere si schita: Torica Cristian

Erata:
Din ultima regrupare, traseul Diana merge 4-5m in dreapta de unde se intra pe un valcel/diedru pe care se iese in creasta (primul piton e la capatul traverseului).
Noi am facut ultima lungime din traseul Floare de Colt (si recomand aceasta varianta de a iesire deoarece catararea e mult mai frumoasa).

Tr_Diana_modif.jpg
Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)

piatra craiului diana alpinism turnul dianei

postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de CristianPopescu
20
February
2016
Aflat in Peretele Urias, traseul Memorial Jenci Bacsi este unul dintre cele mai frumoase trasee din Cheile Turzii.

3824



postat de geo_bivuac
21
June
2012
Unul din cele mai frumoase trasee din Piatra Craiului

3893



postat de geo_bivuac
17
March
2013
Un traseu deosebit de frumos din Baile Herculane

3794


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Lilian Ungureanu M10
M10 in Prapastiile Zarnestilor Filmare realizata de Bogdan Carlogea

Alone on the wall
Climbing truly massive walls without a rope, and zero chance of survival if he falls, Alex is calm and fearless (except when it comes to girls). But attempting the 2,000-foot wall of Half Dome, the greatest free solo ever attempted, would finally teach Alex the meaning of fear. Released in 2010. 24 min. Directors: Peter Mortimer, Nick Rosen. Part of the First Ascent series.

Adam Ondra parcurge onsight The Golden Ticket
Adam Ondra parcurge onsight The Golden Ticket (5.14c), Red River Gorge, Kentucky

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.