Prima lungime de coarda (40m) presupune in mare parte catarare artificiala (mi-e greu sa estimez gradul de liber). Se pleaca de pe o platforma de piatra usor inierbata pe verticala unei fisuri care se inchide pe alocuri. Dupa aproximativ 12-15m se face un mic traverseu dreapta pana prindem o noua fisura care ne conduce, dupa 5-6m sub o surplomba. Traversam inca odata 2m pana pe mijlocul ei si o depasim. Dificultatile tehnice scad simtitor dupa aceasta si in 5-6m ajungem in regrupare (4 pitoane, din care 2 solide). Asigurarile sunt preponderent solide, dar se pot monta si mobile. Calitatea stancii e buna; doar in partea mediana a lungimii sunt cateva blocuri care suna putin "dogit" dar, pana la proba contrarie, sunt solide.
L.C. 2(35m): este mai sinuoasa si presupune o atenta orientare in teren. Din regrupare se pleaca drept in sus pentru 10-12m unde intalnim 2 pitoane solidarizate cu o bucata de coarda. Din acest punct se vad pitoane atat in sus peste o fata destul de spalata, spre un horn putin mascat (probabil acesta e punctul de intersectie cu traseul Floarea de Colt) cat si intr-o fisura la 5m in dreapta. Aceasta a doua linie este cea a traseului nostru. Pentru a ajunge la acea fisura efectuam un traverseu descendent pe o mica brana de iarba. Odata ajunsi la aceasta fisura, cataram inca 10-12m pana in regruparea aflata sub o arcada/tanc destul de proeminent conturat in perete.
L.C. 3(50m): Se depaseste mica arcada prin stanga si se ajunge dupa 12m pe un mare prag de stanca.Deasupra lui se deschide un horn scurt (4 metri) dar larg; depasirea lui la liber, presupune efectuarea unor spraituri foarte largi (eu aproximez la 7- pasajul). La iesirea din el ni se deschide un nou horn/diedru mult mai lung (12-15m) si care, in partea superioara, e orientat catre stanga. Pitoanele existente sunt abia in partea superioara a acestuia, la 2-3m de iesire. Pe o mare parte din lungimea sa, este incastrata o mare lespede, asa ca atentetie la ce prize folositi si cum le incarcati. Tentatia de a iesi pe muchia ce se contureaza in dreapta nu aduce numic bun: posibilitati reduse de asigurare si de revenire in linia traseului. Dupa iesirea din acest pasaj mai cataram inca 6-7m pana pe o brana foarte comoda. Regruparea o efectuam la cele 2 pitoane (destul de departate unul de altul: 1,3m; un anou lung este foarte recomandat) aflate pe fata de deasupra branei. Fiind destul de sinuoasa, pe aceasta lungime trebuie avuta o grija deosebita metodei de asigurare (recomand bucle lungi macar in cateva portiuni).
L.C. 4(50m): Se pleaca drept in sus, intalnind un pasaj delicat chiar pe primii metri (6+/7- la liber). Parcursul ramane destul de sustinut pentru inca 15-20m, dupa care se ajunge in partea finala a peretelui unde, dupa intinderea sforilor, regrupam.
Pentru retragere, urmam creasta pentru inca 120-150 de metri pana intr-o sa ceva mai larga (putin dupa iesirea din Traseul Turnuletului) de unde putem sa traversam stanga in Valcelul Trecatorii Fortate. Se coboara pe acest valcel pana in dreptul saritorilor finale unde intalnim pe peretele din dreapta (cum coboram) un piton solid.Cu sfori de 60 de metri se poate efectua un rapel pana jos. Noi am avut sfori de 50m si am efectuat tot un singur rapel iar ultimii 2m ai saritorii i-am descatarat (chiar e usor). Daca acesta metoda nu vi se pare comoda, puteti efectua doua rapeluri.
BD athlete Adam Ondra onsights The Golden Ticket (5.14c), Red River Gorge, Kentucky from Black Diamond Equipment on Vimeo.