eCLIMB.ro

Fisura in S
postat de nrudolfs
TOPO > Muntii PIATRA CRAIULUI > Amfiteatrul Coltilor Gemeni > Fisura in S
Masivul muntos: Piatra Craiului
Zona din masiv(perete, munte, etc): Amfiteatrul Coltilor Gemeni
Altitudinea de plecare: 1800
Diferenta de nivel: 150 metri
Durata de parcurgere: 4 ore
Cotatie clasica: 4A
Grad la rootpunkt: 6+ 7-

 




Geolocatie:
Latitudine: 45.54406897343649
Longitudine: 25.223298357373096

VEZI PE HARTA

28 august 2011. Ieri am facut Creasta Frumoasa din Valcelul Saritorii de sub gavan si azi incercam sa exploram o zona noua din Piatra Craiului si anume Amfiteatrul Coltilor Gemenii, locul unde se afla 3 trasee frumoase dar putin frecventate. Plecam cu planul de a parcurge Fisura in S dar sfarsim prin a balauri toata ziua cu schita in mana incercand sa identificam Amfiteatrul respectiv Hornul Sperantei. La retragere Corina vede un horn pe care eu nu l-am zarit dar nu insista sa-l exploram si plecam usor dezamagiti ca nu am gasit Amfiteatrul.

11 februarie 2012.Incercam sa intram din nou in Amfiteatrul Coltilor Gemenii de data asta sa facem o tura de iarna pe un traseu gasit pe Internet. Dar cum iarna nu-i ca vara sfarsim printr-un innot in zapada de zile mari, punctul de maxim fiind Braul de mijloc.

14 iulie 2012. Succes, reusim parcurgerea Fisurii in S din Amfiteatrul Coltilor Gemenii. De data asta mergem la sigur, identificand pe rand punctele in care gresisem ocaziile trecute. Hornul vazut de Corina s-a dovedit a fi chiar Hornul Sperantei iar Amfiteatrul fiind tot timpul in fata noastra.

Fisura in S  4A, 3LC, 6+/7-, Amfiteatrul Coltilor Gemenii, Piatra Craiului

Acces: se urmareste poteca ce urca la Poiana Cotofenii. La capatul poienii in dreptul unor momai se face usor stanga si se urmareste poteca care urca spre Braul de jos si Braul de mijloc. Poteca trece printr-o zona de copaci cazuti, zmeuris si mure unde trebuie sa fim atenti sa nu pierdem drumul. Dupa aceasta zona poteca incepe sa urce mai pieptis si cand ajunge la un perete intersecteaza Braul de jos. Aici noi trebuie sa facem stanga sa mergem spre Braul de mijloc. Atentie, prima parte a drumului merge pe curba de nivel, stanga insemnand stanga si nu usor stanga cum am facut noi prima data. Dupa cca 15 minute se ajunge la Termopile-Braul de mijloc, loc de acces in Valea Podurilor. Noi continuam catre dreapta si in scurt timp ajungem la grohotisul valcelului Coltilor Gemenii. Urcam pe partea stanga a valcelului si printr-o strunga a crestei Coltilor Gemenii trecem pe partea cealalta a muchiei (spre Vale Podurilor). Urmarind poteca de langa perete in nici 50m ajungem la Hornul Sperantei (1760m alt), cale de acces spre Amfiteatru. Hornul este prevazut cu 1-2 pitoane pentru cei ce doresc sa se asigure. Hornul se termina in Strunga Amfiteatrului de unde coboram si urmand brana spre stanga ajungem la baza traseului nostru. Traseul se identifica cel mai bine prin arcada pitonata si muschi ruginiu aflat la baza arcadei.

HornulSperantei.jpg

Hornul Sperantei

Prima lungime: cataram arcada pitonata fiind atenti la prizele de picioare, stanca fiind acoperita de un muschi ruginiu. Dupa arcada traseul continua vertical in sus dealungul unei fisuri deschise dar cu prize bune. Regruparea este dupa cca 45m in partea stanga a fisurii pe o platform comoda la 2 pitoane solide. Atentie, regrupare este la cca 1,5-2m stanga de linia fisurii.

DinR1.jpg

Vedere regrupare 1

A 2-a lungime: traversam in dreapta inapoi pe linia fisurii, trecem de o zona usor friabila si ajungem la pasul traseului, o portiune de 3-4m in care prizele bune sunt niste inverse aflate pe fata din stanga. Dupa aceasta portiune traseul se orienteaza usor catre dreapta si se intra intr-un horn neasigurat dar cu multiple posibilitati de plasamente mobile. Regruparea se face cand se iese din horn, pe creasta.

Lungime2.jpg

Lungimea 2

A 3-a lungime: se merge pe creasta aeriana fiind atent la ce colturi de stanca se asigura. Creasta se termina printr-o ruptura de panta de 10m. Aici am identificat 2 pitoane de rapel, unul la 1m sub creasta iar altul la 2m. Sincer nu stiu cum ajungi la cel aflat la 2m sub creasta J.

Retragerea: 2 rapeluri, unul scurt de 10m din creasta iar altul lung si vertical de cca 50m. Al doilea rapel il executam din interiorul unui horn orientat spre ValeaPodurilor. Dupa al doilea rapel se ajunge foarte aproape de baza Hornului Sperantei de unde se urmareste drumul pe care am urcat.

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)

Alpinism Piatra Craiului Coltii Gemenii

postat de nrudolfs

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
04
December
2013
Escaladarea spectaculoasei succesiuni de hornuri din treimea superioara a Peretelui Bardosului

3772



postat de geo_bivuac
06
March
2012
Traseul Fisura Bobot se afla in Coltul Bobot, situat in zona Bailor Herculane

3744



postat de geo_bivuac
22
June
2012
Escalada sportiva la Cetatea Lita

3784


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Dry Tooling M12
This is a summer footage of Alexandar climbing in Grotta Caterina, a line that goes straight through the roof graded M12.

Chris Sharma sends Dessechement Planetaire
Chris Sharma sends "Dessèchement planétaire" (8c - 5.14b FA) in two days, during the CAF RocTrip Tarn 2013. It was the first ascent of this amazing route above the water, located in the L Oasif sector, in the Gorges du Tarn, France. Also featuring Dave Graham, Dani Andrada and Jérémie Tonneau.

Desert Ice
Strings Productions follows American climbers Scott Adamson and Jesse Huey searching for ice in the depths of the desert. The two strike gold in the splendid Zion National Park and what initially seems like an insane idea is considered by many as one of the most important recent ice climbing discoveries in North America.

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.