28 august 2011. Ieri am facut Creasta Frumoasa din Valcelul Saritorii de sub gavan si azi incercam sa exploram o zona noua din Piatra Craiului si anume Amfiteatrul Coltilor Gemenii, locul unde se afla 3 trasee frumoase dar putin frecventate. Plecam cu planul de a parcurge Fisura in S dar sfarsim prin a balauri toata ziua cu schita in mana incercand sa identificam Amfiteatrul respectiv Hornul Sperantei. La retragere Corina vede un horn pe care eu nu l-am zarit dar nu insista sa-l exploram si plecam usor dezamagiti ca nu am gasit Amfiteatrul.
11 februarie 2012.Incercam sa intram din nou in Amfiteatrul Coltilor Gemenii de data asta sa facem o tura de iarna pe un traseu gasit pe Internet. Dar cum iarna nu-i ca vara sfarsim printr-un innot in zapada de zile mari, punctul de maxim fiind Braul de mijloc.
14 iulie 2012. Succes, reusim parcurgerea Fisurii in S din Amfiteatrul Coltilor Gemenii. De data asta mergem la sigur, identificand pe rand punctele in care gresisem ocaziile trecute. Hornul vazut de Corina s-a dovedit a fi chiar Hornul Sperantei iar Amfiteatrul fiind tot timpul in fata noastra.
Fisura in S 4A, 3LC, 6+/7-, Amfiteatrul Coltilor Gemenii, Piatra Craiului
Acces: se urmareste poteca ce urca la Poiana Cotofenii. La capatul poienii in dreptul unor momai se face usor stanga si se urmareste poteca care urca spre Braul de jos si Braul de mijloc. Poteca trece printr-o zona de copaci cazuti, zmeuris si mure unde trebuie sa fim atenti sa nu pierdem drumul. Dupa aceasta zona poteca incepe sa urce mai pieptis si cand ajunge la un perete intersecteaza Braul de jos. Aici noi trebuie sa facem stanga sa mergem spre Braul de mijloc. Atentie, prima parte a drumului merge pe curba de nivel, stanga insemnand stanga si nu usor stanga cum am facut noi prima data. Dupa cca 15 minute se ajunge la Termopile-Braul de mijloc, loc de acces in Valea Podurilor. Noi continuam catre dreapta si in scurt timp ajungem la grohotisul valcelului Coltilor Gemenii. Urcam pe partea stanga a valcelului si printr-o strunga a crestei Coltilor Gemenii trecem pe partea cealalta a muchiei (spre Vale Podurilor). Urmarind poteca de langa perete in nici 50m ajungem la Hornul Sperantei (1760m alt), cale de acces spre Amfiteatru. Hornul este prevazut cu 1-2 pitoane pentru cei ce doresc sa se asigure. Hornul se termina in Strunga Amfiteatrului de unde coboram si urmand brana spre stanga ajungem la baza traseului nostru. Traseul se identifica cel mai bine prin arcada pitonata si muschi ruginiu aflat la baza arcadei.
Hornul Sperantei
Prima lungime: cataram arcada pitonata fiind atenti la prizele de picioare, stanca fiind acoperita de un muschi ruginiu. Dupa arcada traseul continua vertical in sus dealungul unei fisuri deschise dar cu prize bune. Regruparea este dupa cca 45m in partea stanga a fisurii pe o platform comoda la 2 pitoane solide. Atentie, regrupare este la cca 1,5-2m stanga de linia fisurii.
Vedere regrupare 1
A 2-a lungime: traversam in dreapta inapoi pe linia fisurii, trecem de o zona usor friabila si ajungem la pasul traseului, o portiune de 3-4m in care prizele bune sunt niste inverse aflate pe fata din stanga. Dupa aceasta portiune traseul se orienteaza usor catre dreapta si se intra intr-un horn neasigurat dar cu multiple posibilitati de plasamente mobile. Regruparea se face cand se iese din horn, pe creasta.
Lungimea 2
A 3-a lungime: se merge pe creasta aeriana fiind atent la ce colturi de stanca se asigura. Creasta se termina printr-o ruptura de panta de 10m. Aici am identificat 2 pitoane de rapel, unul la 1m sub creasta iar altul la 2m. Sincer nu stiu cum ajungi la cel aflat la 2m sub creasta J.
Retragerea: 2 rapeluri, unul scurt de 10m din creasta iar altul lung si vertical de cca 50m. Al doilea rapel il executam din interiorul unui horn orientat spre ValeaPodurilor. Dupa al doilea rapel se ajunge foarte aproape de baza Hornului Sperantei de unde se urmareste drumul pe care am urcat.
Aleksandar Mataruga - Dry Tooling M12 from Cristian Todorovic on Vimeo.