eCLIMB.ro

Traseul Independentei
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii HASMAS > Peretele Turnul Negru > Traseul Independentei
Masivul muntos: Cheile Bicazului
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Turnul Negru
Diferenta de nivel: 150 metri
Durata de parcurgere: 4-5 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 5B
Grad impus: 6+ 7-
Grad la rootpunkt: 8+
Calitatea asigurarilor: buna, dar cu necesisatea unor mobile
Calitatea stancii: compacta, dar murdara pe alocuri
 




Geolocatie:
Latitudine: 46.81109216091394
Longitudine: 25.82576552657474

VEZI PE HARTA

Sfarsit de august... mare zaduf!!!

Bicaz... aglomeratie mare; toata lumea opreste in chei, se da jos din masina si isi fac unul altuia poze "de facebook".

Dupa ce cu o zi inainte ne-am perpelit la soare ca micii pe gratar in Santinela de la Gatul Iadului si am suferit de sete mai rau decat un peste aruncat in mijlocul Saharei, ne gandim ca un traseu la umbra e exact ce ne trebuie. Ar fi de dorit sa nu fie nici foarte lung ca sa plecam spre casa la o ora decenta. Cam toate doleantele noastre ne-au condus spre Trasul Independentei.

Traseul Independentei; 5B; 5 l.c.; 6+/7- (cica 8+ rotpunkt); peretele Turnul Negru;

Materiale necesare: 2 semisfori de 50m, 2-4 frenduri mici si medii, bucle dupa gust (peste 14 in ultima lungime).

Parteneri in acest drum idilic: Cornel Zarescu si Cristian Torica (Tori);

Traseul incepe la 50 de metri in stanga de Fisura Neagra, la baza fiind scris numele cu vopsea (relativ recent).

Prima lungime se contureaza de-a lungul unei fisuri clare de 10-12m lungime pe parcursul careia intalnim si 2 ancore mecanice (rosii). Fisura e blocata de un tavan la baza caruia mai gasim 2 asigurari. Trecerea lui se face direct, prizele fiind foarte generoase. Deasupra, iesim pe o brana dupa care urmeaza o fata de 2-3m pe care gasim 2 pitoane vechi si nu chiar foarte solide. Depasirea acestui ultim obstacol e departe de a fi facila/elementara, mai ales datorita faptului ca iesirea se face la iarba/muschi pe o mare brana. Se regrupeaza dupa gust, la unul din multii copaci de aici.

L.C. 2: Se inainteaza pana la baza peretelui, se urca un mic prag de stanca unde gasim un prim piton (batut doar jumatate). De aici incepe o bavareza cu prize scurse si murdare la picioare. Pana la urmatoarea asigurare avem de trecut un mic pas (pe care eu il estimez pe la gradul 7; se pot monta asigurari suplimentare). Dupa acest punct se mai urca inca 6-7m apoi incepem traversarea la dreapta pentru inca 7-8m. Spre final traversarea devine usor descendenta; asigurarile sunt suficiente; grad estimat pentru acest ultim pasaj: 7+; Regruparea se face la doua ancore pe o brana confortabila.

L.C. 3: Se continua traversarea spre dreapta, usor ascendent, pentru inca 4 metri; dupa aceea se prinde o fisura care dupa 20m ne duce in regrupare; atentie la liliecii morti (si nu numai) din fisura... mirosul e... mirobolant! Asigurarile nu sunt foarte multe dar nici terenul nu e foarte dificil si se pot monta asigurari mobile la discretie.

L.C. 4: Se uraca 3m din regrupare, dupa care ne inscriem intr-un traverseu spre stanga care, dupa 20 de metri ne scoate in regrupare. Despre aceasta lungime nu sunt multe de spus. Respect celor care au reusit parcurgerea la liber (grad estimat 8+); la maini este un prag scurs "dar" prafos (chiar cu noroi pe alocuri), iar la picioare lichen negru pe prize fine si scurse. Trecerea la artificial nu prezinta probleme (poate doar in prima parte unde distanta cam mare intre doua puncte de asigurare impune folosirea unei bucle de cordelina sau a unui clif pe un mic "cioc" de stanca). Intrarea in regrupare presupune o iesire la liber pentru 2-3 metri pe un pasaj cam de gradul 6+.

Ultima lungime este cu adevarat cununa cu lauri a acestui traseu. Incepe cu un diedru usor lung de 15m; apoi urmeaza o fisura si incepem sa ne orientam usor catre dreapta pana cand ajungem pe o brana in dreptul unui pin. Traversam brana si urmeaza o noua fisura care se termina cu un mic horn a carui depasire la liber este incomoda dar ingenioasa. In final, dupa 48-50m suntem sus!

Odata terminat traseul, nu uitati sa va bucurati de viata, de traseul parcurs, de compania in care sunteti!!!

Ca o mentiune as atentiona echipele care intentioneaza sa parcurga acest traseu in maniera cap-schimbat ca impartirea 1-3-5, 2-4 este destul de necastigatoare pentru cel care va catara cap lungimile 2 si 4!


independentei_1.jpg
Schita: Cornel Zarescu

Articol scris de Torica Cristian

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
22
June
2012
Cascada de gheata in Cheile Bicajelului

4705



postat de calpatin
06
November
2012
5A, 5lc, 6 impus, Cheile Bicazului - Piatra Altarului echipa: Catalin Cretu, Vlad Condratov

4688



postat de geo_bivuac
21
June
2012
Singura zona de deep water solo din apropierea Roamniei

4718


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Will Gadd escaladeaza cascada Niagara
Miercuri 28-01-2014 Will Gadd a escaladat cascada Niagara in apropiere de Terrapin Point pe partea americana

Petzl RocTrip Argentina 2012
Located in the heart of the Patagonian pampas, in Argentina's Chubut province, Piedra Parada's monolith rises up from the surrounding desert. Lying just to the north, the majestic La Buitrera Canyon was home to the Petzl RocTrip in November 2012. For more than a week, climbers from all over the world came together to share a common passion: climbing. Thanks to the hard work of a team of Argentinean and international route developers, La Buitrera Canyon, 5 km long with towering cliffs up to 200m high, is now one of Argentina's major climbing spots. For the tenth edition of the Petzl RocTrip, more than 1500 people climbed in the wind, dust, heat, and cold, for an unforgettable Patagonian experience! The soundtrack will be available in September on the BarakaFlims website (barakaflims.com/en/shop) More pictures, stories, wallpapers and guidebook excerpts are available on the Petzl website (petzl.com/en/outdoor/news/in-field/2013/07/29/video-petzl-roctrip-argentina-2012-official-movie)

Alex Honnold: Relativity of Risk
Alex Honnold is best known for his bold free-solo style of climbing. Alex has left the world in disbelief by leaving his rope and harness behind as he climbs some of the most imposing big walls. Sender Films and Big Up Productions have captured Alex climbing several of his biggest achievements to give audiences a glimpse into the experience. Alex opens up about the relativity of risk, how he got here, and what is next. The crew from Sender Films, shares what it’s like to hang 2,000 ft. off the ground with camera in hand to capture Alex.

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.