eCLIMB.ro

Traseul Eneida
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii BUCEGI > Peretele Vulturilor > Traseul Eneida
Masivul muntos: Bucegi
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Vulturilor
Altitudinea de plecare: 1800 metri
Diferenta de nivel: 170 metri
Orientare: estica
Durata de parcurgere: 5-6 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 5B
Grad impus: 7-
Grad la rootpunkt: 7+ 8-
Calitatea asigurarilor: bune, dar mai trebuiesc mobile pe alocuri
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.428234073866356
Longitudine: 25.498684220873997

VEZI PE HARTA

Lungime:6 lungimi de coarda
Echipament utilizat: 2 semicorzi + 15 bucle echipate+ 3 anouri de 120 centimetri + un set de nuci + un set de frienduri

Am inceput sa bat traseul in vara anului 2003 solitar, in prima zi deschizand 2 lungimi de coarda.  Acesta este momentul in care am intalnit si primele probleme importante, finalizate cu o cadere de cca. 5 metri, din cauza un carlig sarit dintr-o alveola.
In urmatoarele 2 zile am deschis lungimile 3 si 4, iar dupa o luna am revenit pentru a termina ultimile 2 lungimi, proces care a durat 2 zile.

Traseul porneste din brana Policandrului, cu o lungime de iarba foarte usoara, comuna cu Fluturele de Piatra si Policandru, regruparea facandu-se in dreapta traseului Fluturele de Piatra la cca 10 metri, in dreptul unui copac unde ve-ti gasi un spit negru.

Prima lungime este scurta de cca 25 metri, unde este necesar a se folsi o nuca de dimensiuni medii (folosita pentru asigurare in traseu). Regruparea se face intr-o brana de iarba.

Cea de a doua lungime este una din cele mai dificile lungimi ale traseului, unde pentru a trece am folosit doua plombe si un cliff Petzl. Aceasta lungime este asigurata in mare parte pe spituri de 10 mm.

Lungimea incepe cu un diedru usor cazut, dupa care se va traversa prin dreapta pe sub o surplomba cca 4 metri. Pentru a inainta se traverseaza o fata verticala 5 metri, urmata de o traversare in stanga (gradul 7/7+) si din nou o traversare, dar de aceasta data in dreapta. Ultima secventa a lungimii este reprezentata de o trecere peste o burta dificila. Regruparea se afla in dreapta, pe o fata cazuta, sub un diedru.

Cea de a treia lungime avanseaza circa 35 metri pe un diedru oblic stanga pana in brana Suspendata. Acesta este punctul unde vom traversa stanga pana in regruparea traseului Fluturele de Piatra. Lungimea este asigurata in totalitate pe pitoane.

Cea de a patra lungime incepe cu un diedru larg, urmat de o fisura imensa. Din acest punct vom face dreapta pe o lespede, situata la cca 3 metri de tavanul din Fisura Suspendata. Traseul continua in sus pe o fata perfect verticala, unde au fost montate multe spituri. In acest punct am tras multe trante din cauza unei plombe care mi-a sarit din alveola si a clifurilor care mi-au iesit din perete. Regruparea se face pe o lespede aproape verticala sub o arcada.

Cea de a cincea lungime merge pe sub arcada, apoi se va traversa dreapta si dupa inca 2 metri veti traversa stanga pana la o fisura pe care veti urca 5 metri unde veti traversa din nou in dreapta, pana la baza unui mic diedru ce este brazdat de o mare fisura iar in capatul acestuia veti intalni un tavanel de gresie care se va trece frontal, iar dupa inca 10 metri de traseu parcursi pe o fisura verticala veti ajunge pe brana Interzisa unde veti gasi regruparea. De aici nu mai aveti decat sa traversati in dreapta peste jnepeni si sa urcati un valcel de cca 5 metri pana in creasta Vulturilor, iesirea si retragerea fiind comuna cu traseul Fisura Suspendata. Atentie lungimile 3-4-5 au pasaje usor friabile.
Ultima lungime a fost deschisa in mare parte pe pitoane, dar am preferat sa mai trec odata peste tot traseul si sa schimb pitoanele ce am considerat ca nu sunt bine batute. La traseu am lucrat 6 zile pentru a deschide traseul si inca o zi la schimbarea pitoanelor. Cu acest traseu am incheiat trilogia ce a inceput in
Tancul Ascutit cu un traseu de 2 lungimi de gradul 8+ Odiseea, apoi traseul
Iliada 4L.C. deschis iarna solitar in Tancul Mic.

Retragerea din peretele Vulturilor se poate face prin mai multe locuri, in functie de trasee.
Astfel:
- Din Innominata se va face un rapel de cca. 20 metri in valcelul Pietros. Apoi se va traversa valcelul prin jnepeni si, vreme de 20 de minute, se va merge pe o poteca numita si Muchia cu Jnepeni. Se traverseaza din nou drepta in Valcelul Pietros si se coboara pe o poteca usoara pana la Tancul Mic.
- Pentru traseele Fisura Suspendata, Fluturele de Piatra si Policandrui retragerea se va facecoborand din creasta Vulturilor in primul valcel, dupa care se va cobori pe firul acestuia. Este indicat sa nu deviati in stanga valcelului pentru ca veti intalni o saritoare fara piton. Valcelul se bifurca in doua fire, iar retragerea este pe firul din dreapta peste niste placi. Dupa acest punct veti ajunge la pitonul de retragere din traseul Innominata.
- Din traseele Fisura Mult Dorita si din Traseul Surplombelor retragerea se va face prin Brana Aeriana, Valcelul  Policandrului  -La Panda  - Valcelul Peretelui Stancos - Refugiul Costila.

Articol preluat de pe roclimbing.net

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
21
June
2012
O cascada de gheata de circa 20 de metri inaltime

3729



postat de geo_bivuac
11
November
2015
Traseul Hornul Zăpezii se desfăşoară pe faţa vestică a Muchiei Mari din Colţii Pelegii

3752



postat de geo_bivuac
25
August
2015
Una din crestele cele mai frumoase din zona Bucegi - Costila

3776


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Petzl RocTrip Argentina 2012
Located in the heart of the Patagonian pampas, in Argentina's Chubut province, Piedra Parada's monolith rises up from the surrounding desert. Lying just to the north, the majestic La Buitrera Canyon was home to the Petzl RocTrip in November 2012. For more than a week, climbers from all over the world came together to share a common passion: climbing. Thanks to the hard work of a team of Argentinean and international route developers, La Buitrera Canyon, 5 km long with towering cliffs up to 200m high, is now one of Argentina's major climbing spots. For the tenth edition of the Petzl RocTrip, more than 1500 people climbed in the wind, dust, heat, and cold, for an unforgettable Patagonian experience! The soundtrack will be available in September on the BarakaFlims website (barakaflims.com/en/shop) More pictures, stories, wallpapers and guidebook excerpts are available on the Petzl website (petzl.com/en/outdoor/news/in-field/2013/07/29/video-petzl-roctrip-argentina-2012-official-movie)

Heather Robinson: Balance
Power Windows – my first 5.13d

Making Of - The Route Makers
Making Of - The Route Makers

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.