eCLIMB.ro

Traseul Scorpionul
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii BUCEGI > Peretele Costilei > Traseul Scorpionul
Masivul muntos: Costila
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Costilei
Altitudinea de plecare: 1900
Diferenta de nivel: 250 metri
Orientare: sud-estica
Durata de parcurgere: 6-7 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 6A
Grad impus: 7-
Grad la rootpunkt: 7 7+
Calitatea asigurarilor: buna
Calitatea stancii: pe alocuri friabila
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.430011012533
Longitudine: 25.496538453662083

VEZI PE HARTA

Starea treseului: friabil pe alocuri

TRASEU REAMENAJAT DE CORNEL SAIN SI DANUT OCHESEL

Completare de Cornel Sain:
In anul 2011 a fost reparat de catre mine si Pumpi. E un traseu care are 9 lungimi de coarda si s-a cautat sa se respecte tipologia traseului, chiar daca pasajele originale lasate in perete de Viorel Nicolaescu la premiera aratau cu totul altfel. Deci ca prima caracteristica rezultata in urma reparatie este designul regruparilor. Toate regruparile sunt compuse din doua spituri legate intre ele cu lant. Materialele folosite sunt numai inox, atat in regrupari, cit si spiturile din traseu. Cele mai importante reparatii pe parcursul lungimilor s-au efectuat in lungimile 1,3,6,7,8,9. La capatul lungimii a 9-a s-a montat un spit exact la intrarea in marea de jnepeni. Regruparea de sub marea arcada este de cea mai buna calitate acum si nu mai avem de ce ne facem probleme. Din pacate traseul este ok dpdv al sigurantei celor ce-l vor parcurge dar in locurile esentiale nu mai are nici o legatura cu traseul lasat de Viorel in perete. Este linia Scorpionului dar nu mai sunt pasajele lui. Asa cum este el acum este mai tare datorita pasajelor impuse aparute dupa iesirea cuielor originale, dar macar acum il putem catara in siguranta.


lc1-45m , lc2-30m , lc3-50m , lc4-45m , lc5-40m , lc6-30m , lc7-30m , lc8-25m , lc9-50m

_____________________________________________________________

Lungime: 9 LC

Dificultate: 7-/7 la liber, 6A cu A0 la clasic

Retragere: rapel in traseul Flamingo din Peretele Galbinele, urmat de parcurgerea Vaii Galbinele

Trasul Scorpionul este situat in Peretele Costilei, caracterizat de asigurari putine si trasee friabile. Scorpionul se remarca prin frumusetea catararii, desi este un traseu de aventura, in care la fiecare pas poti fi tradat de prize. Nu sunt permise greselile.

Pentru a ajunge la baza traseului am parcurs o portiune din Valea Costilei, urmand una dintre branele de iarba ce se dezvaluie in dreapta vaii.

Schita Scorpionul

Prima lungime este scurta, constand in parcurgerea unei fete cazute cu prize numeroase, urmata de o traversare in stanga, prin praguri de iarba. Regruparea este comoda.

A doua lungime urmeaza o linie verticala, pe sub o arcada scurta. La cativa metri deasupra arcadei se afla si regruparea.

A treia lungime parcurge o fata verticala, urmata de un tavan scurt.  Traversarea tavanului este accesibila, insa prizele se pot faramita foarte usor. La cativa metri deasupra tavanului se afla si regruparea, dupa o zona de jnepeni.

A patra lungime debuteaza printr-o scurta fata verticala, urmata de un traverseu lung spre stanga. Este una dintre putinele zone compacte din traseu, in care prizele nu sunt friabile. Regruparea este suspendata.

A cincea lungime continua linia traverseului pana la o mica portiune cu praguri de iarba. Urmeaza 3 metri de catarare verticala, continuati printr-un traverseu spre stanga, lung, pe o fisura cu dificultate tehnica 7-/7. Fisura se continua cu o brana de iarba, unde am gasit regruparea.

A sasea lungime, cea mai lunga, consta in parcurgerea unei brane de iarba ce traverseaza spre stanga. Brana se continua spre dreapta, unde se afla regruparea.

A saptea lungime incepe printr-o fata verticala, delicata (Atentie, in dreapta liniei traseului se afla o placa nu foarte bine fixata). In a doua jumatate a lungimii, traseul parcurge o placa cu prize mari, ce se intinde pana in dreptul regruparii. Mai este necesara o traversare scurta spre dreapta pana la regruparea suspendata din Marele S. Regruparea nu este foarte solida, asa ca recomand sa va sprijiniti de peretele din spate ca sa nu o tensionati prea mult.

A opta lungime consta in traversarea pe sub tavanul din Marele S. Noi am reamenajat putin aceasta lungime: am batut patru pitoane pe portiunea de urcare spre tavan si in tavan. Trecerea din regrupare pana in tavan trebuie facuta cu atentie, deoarece o cadere s-ar traduce prin cadere cu factor 2 in regrupare.

Din regrupare se traverseaza stanga spre placa din lungimea a saptea. De aici se parcurge fata verticala spre tavan. Dupa traversarea tavanului (6+/7-) se mai parcurg 10m pana la urmatoarea regrupare. Atentie, a doua portiune a lungimii este foarte friabila.

A noua lungime este mai usoara, dar foarte friabila.  Consta in trecerea peste fete verticale si praguri de iarba pana in Creasta Costila Galbinele. La iesirea din traseu se afla o brana de iarba cu un copacel, unde am pus si ultima asigurare. Regruparea am realizat-o in zona de jnepeni dinainte de creasta.

Pentru a ne retrage, am urcat in Creasta Costila Galbinele pana la iesirea din traseul Flamingo. Dupa 8 rapeluri in traseu si unul de coborare in Valea Galbinele ne aflam pe partea cealalta a peretelui. Pentru a incheia retragerea am urmat firul Vaii Galbinele, Hornul dintre Fire si poteca ce duce in spatele refugiului Costila.

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)


postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
21
June
2012
O zona deschisa de Liviu Surcel

3802



postat de geo_bivuac
04
December
2013
Unul din traseele dificile din Cheile Bicazului

3806



postat de geo_bivuac
17
March
2013
Un traseu foarte frumos de 6 lungimi de coarda in peretele Costilei

3819


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
ADAM ONDRA 2 x V16s
Adam Ondra climbs two of the world's hardest boulder problems, suggesting V16 / 8C+ for both. First, Terranova, an extremely funky traverse at his home area near Brno, Czech Republic. Then Gioia, a problem in Varazze, Italy put up by Christian Core in 2008 and only repeated by Adam. Music by Abel Okugawa, Gramatik, The Gaucho and the Gremlin, and Talvihorros.

Petzl RocTrip Argentina 2012
Located in the heart of the Patagonian pampas, in Argentina's Chubut province, Piedra Parada's monolith rises up from the surrounding desert. Lying just to the north, the majestic La Buitrera Canyon was home to the Petzl RocTrip in November 2012. For more than a week, climbers from all over the world came together to share a common passion: climbing. Thanks to the hard work of a team of Argentinean and international route developers, La Buitrera Canyon, 5 km long with towering cliffs up to 200m high, is now one of Argentina's major climbing spots. For the tenth edition of the Petzl RocTrip, more than 1500 people climbed in the wind, dust, heat, and cold, for an unforgettable Patagonian experience! The soundtrack will be available in September on the BarakaFlims website (barakaflims.com/en/shop) More pictures, stories, wallpapers and guidebook excerpts are available on the Petzl website (petzl.com/en/outdoor/news/in-field/2013/07/29/video-petzl-roctrip-argentina-2012-official-movie)

Into the light
Stefan Glowacz si Chris Sharma catara un traseu fantastic in Oman in pestera Majlis al Jinn cu dificultati cuprinse intre 7c+ si 8b+

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.