Starea treseului: friabil pe alocuriTRASEU REAMENAJAT DE CORNEL SAIN SI DANUT OCHESELCompletare de Cornel Sain:In anul 2011 a fost reparat de catre mine si Pumpi. E un traseu care are 9 lungimi de coarda si s-a cautat sa se respecte tipologia traseului, chiar daca pasajele originale lasate in perete de Viorel Nicolaescu la premiera aratau cu totul altfel. Deci ca prima caracteristica rezultata in urma reparatie este designul regruparilor. Toate regruparile sunt compuse din doua spituri legate intre ele cu lant. Materialele folosite sunt numai inox, atat in regrupari, cit si spiturile din traseu. Cele mai importante reparatii pe parcursul lungimilor s-au efectuat in lungimile 1,3,6,7,8,9. La capatul lungimii a 9-a s-a montat un spit exact la intrarea in marea de jnepeni. Regruparea de sub marea arcada este de cea mai buna calitate acum si nu mai avem de ce ne facem probleme. Din pacate traseul este ok dpdv al sigurantei celor ce-l vor parcurge dar in locurile esentiale nu mai are nici o legatura cu traseul lasat de Viorel in perete. Este linia Scorpionului dar nu mai sunt pasajele lui. Asa cum este el acum este mai tare datorita pasajelor impuse aparute dupa iesirea cuielor originale, dar macar acum il putem catara in siguranta.
_____________________________________________________________
Lungime: 9 LC
Dificultate: 7-/7 la liber, 6A cu A0 la clasic
Retragere: rapel in traseul Flamingo din Peretele Galbinele, urmat de parcurgerea Vaii Galbinele
Trasul Scorpionul este situat in Peretele Costilei, caracterizat de asigurari putine si trasee friabile. Scorpionul se remarca prin frumusetea catararii, desi este un traseu de aventura, in care la fiecare pas poti fi tradat de prize. Nu sunt permise greselile.
Pentru a ajunge la baza traseului am parcurs o portiune din Valea Costilei, urmand una dintre branele de iarba ce se dezvaluie in dreapta vaii.
Schita Scorpionul
Prima lungime este scurta, constand in parcurgerea unei fete cazute cu prize numeroase, urmata de o traversare in stanga, prin praguri de iarba. Regruparea este comoda.
A doua lungime urmeaza o linie verticala, pe sub o arcada scurta. La cativa metri deasupra arcadei se afla si regruparea.
A treia lungime parcurge o fata verticala, urmata de un tavan scurt. Traversarea tavanului este accesibila, insa prizele se pot faramita foarte usor. La cativa metri deasupra tavanului se afla si regruparea, dupa o zona de jnepeni.
A patra lungime debuteaza printr-o scurta fata verticala, urmata de un traverseu lung spre stanga. Este una dintre putinele zone compacte din traseu, in care prizele nu sunt friabile. Regruparea este suspendata.
A cincea lungime continua linia traverseului pana la o mica portiune cu praguri de iarba. Urmeaza 3 metri de catarare verticala, continuati printr-un traverseu spre stanga, lung, pe o fisura cu dificultate tehnica 7-/7. Fisura se continua cu o brana de iarba, unde am gasit regruparea.
A sasea lungime, cea mai lunga, consta in parcurgerea unei brane de iarba ce traverseaza spre stanga. Brana se continua spre dreapta, unde se afla regruparea.
A saptea lungime incepe printr-o fata verticala, delicata (Atentie, in dreapta liniei traseului se afla o placa nu foarte bine fixata). In a doua jumatate a lungimii, traseul parcurge o placa cu prize mari, ce se intinde pana in dreptul regruparii. Mai este necesara o traversare scurta spre dreapta pana la regruparea suspendata din Marele S. Regruparea nu este foarte solida, asa ca recomand sa va sprijiniti de peretele din spate ca sa nu o tensionati prea mult.
A opta lungime consta in traversarea pe sub tavanul din Marele S. Noi am reamenajat putin aceasta lungime: am batut patru pitoane pe portiunea de urcare spre tavan si in tavan. Trecerea din regrupare pana in tavan trebuie facuta cu atentie, deoarece o cadere s-ar traduce prin cadere cu factor 2 in regrupare.
Din regrupare se traverseaza stanga spre placa din lungimea a saptea. De aici se parcurge fata verticala spre tavan. Dupa traversarea tavanului (6+/7-) se mai parcurg 10m pana la urmatoarea regrupare. Atentie, a doua portiune a lungimii este foarte friabila.
A noua lungime este mai usoara, dar foarte friabila. Consta in trecerea peste fete verticale si praguri de iarba pana in Creasta Costila Galbinele. La iesirea din traseu se afla o brana de iarba cu un copacel, unde am pus si ultima asigurare. Regruparea am realizat-o in zona de jnepeni dinainte de creasta.
Pentru a ne retrage, am urcat in Creasta Costila Galbinele pana la iesirea din traseul Flamingo. Dupa 8 rapeluri in traseu si unul de coborare in Valea Galbinele ne aflam pe partea cealalta a peretelui. Pentru a incheia retragerea am urmat firul Vaii Galbinele, Hornul dintre Fire si poteca ce duce in spatele refugiului Costila.