Starea treseului: perete compact (cu zone usor friabile), asigurari bune, dar rare (reamenajat in regrupari si pe alocuri in traseu)
Lungime: 4 LC
Dificultate: 8- la liber, 5B cu A0 la clasic
Situat in peretele Fagetul Ciucului din Cheile Bicazului, Lacrima de Piatra este, pentru mine, cel mai frumos traseu din zona. Frumusetea traseului este data de catararea deosebit de placuta, pe o stanca compactia cu o estetica fantastica si cu asigurari rare (care impun catare libera).
Voi oferi acestui traseu 5 stele din 5. Lacrima de piatra este si primul traseu ce l-am parcurs in zona Cheile Bicazului, atunci cand abia prinsesem gustul alpinismului.
Accesul la traseu se face destul de usor: din strada, de la indicatorul de iesire din statiunea Lacul Rosu, porneste prin padure o poteca abrupta ce duce la baza peretelui. La jumatatea peretelui, sau mai bine spus in portiunea unde peretele este cel mai inalt, veti gasi un dreptunghi alb ce marcheaza intrarea in traseu.
Prima lungime este usoara, asigurata bine (atat cu pitoane cat si cu spituri) si merge pentru inceput pe o fata cazuta. Dupa 20 de metri se va merge oblic stanga peste niste brane de iarba pana la regrupare, care este amenajata pe spituri.
Cea de a doua lungime porneste la circa 5 metri in dreapta de regrupare. Intrarea in lungime este in forta, cu o fata aproape verticala asigurata in mare parte cu spituri vechi, dar bune. Dupa circa 8 metri de catarat incepe un traverseu delicat in stanga. Dupa 4 metri de traverseu incepe iar o portiune verticala ceva mai usoara (pentru 6 metri), urmata de un traverdeu oblic-dreapta fin (pentru inca 5 metri). De aici se continua vertical pe o portiune dura (cea mai dura din traseu) care te impune la o catarare libera impusa de gradul 7. Dupa acest pasaj urmeaza o portiune de atentie, dar nu grea, cu o catarare oblic stanga cu asigurari rare (doar acolo unde sunt necasare). Dupa circa 8-9 metri ajungem la baza unei fisuri ce merge oblic dreapta, unde gasim o regrupare veche (pe care noi am folosit-o). Continuam intrand intr-un travesrseu pe prize bune (pentru inca 10 metri) pana la baza unui mic diedru vertical, cu un spit la intrare si inca 2 pitoane pe parcus, pana ce ajungem in regruparea amenajata pe spituri.
A doua lungime din Lacrima de Piatra
Lungimea a treia pleaca cu un traverseu stanga pentru circa 8-10 metri si ajunge intr-o brana stancoasa. Din acest punct incepe o catarare fina pe o sucesiune de fete alternate cu fisuri fine si mici, traversee bine asigurate. Regruparea se face pe un contrafort.
Lungimea a patra este una mai usoara si pleaca oblic stanga peste o fata spalata. Dupa circa 10 metri incepe o portiune verticala cu prize bune ce ajunge sub tavan. Tavanul se trece usor printr-un sprite larg, de unde se continua vertical si se trece peste o fata spalata cu un pas fin (in cazul in care se doreste trecerea la liber). De aici traseul se domoleste si in circa 20 de metri se intra in padure, unde se regrupeaza.
Retragerea se face prin padure pana la manastire sau cine doreste poate cobora pe valcelul din dreapta traseului, urmand ca la terminarea acestuia sa mai faca 2 rapeluri din copacii gasiti in perete.
Schita Lacrima de Piatra
Steph Davis: So In Control from Prana Living on Vimeo.