eCLIMB.ro

Lacrima de Piatra
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii HASMAS > Peretele Fagetul Ciucului > Lacrima de Piatra
Masivul muntos: Cheile Bicazului
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Fagetul Ciucului
Diferenta de nivel: 200 metri
Durata de parcurgere: 5-6 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 5B
Grad impus: 6+
Grad la rootpunkt: 8-
Calitatea asigurarilor: bune
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 46.800032647622395
Longitudine: 25.80261269835819

VEZI PE HARTA

Starea treseului: perete compact (cu zone usor friabile), asigurari bune, dar rare (reamenajat in regrupari si pe alocuri in traseu)

Lungime: 4 LC

Dificultate: 8- la liber, 5B cu A0 la clasic

Situat in peretele Fagetul Ciucului din Cheile Bicazului, Lacrima de Piatra  este, pentru mine, cel mai frumos traseu din zona. Frumusetea traseului este data de catararea deosebit de placuta, pe o stanca compactia cu o estetica fantastica si cu asigurari rare (care impun catare libera).

Voi oferi acestui traseu 5 stele din 5. Lacrima de piatra este si primul traseu ce l-am parcurs in zona Cheile Bicazului, atunci cand abia prinsesem gustul alpinismului.

Accesul la traseu se face destul de usor: din strada, de la indicatorul de iesire din statiunea Lacul Rosu, porneste prin padure o poteca abrupta ce duce la baza peretelui. La jumatatea peretelui, sau mai bine spus in portiunea unde peretele este cel mai inalt, veti gasi un dreptunghi alb ce marcheaza intrarea in traseu.

Prima lungime este usoara, asigurata bine (atat cu pitoane cat si cu spituri) si merge pentru inceput pe o fata cazuta. Dupa 20 de metri se va merge oblic stanga peste niste brane de iarba pana la regrupare, care este amenajata pe spituri.

Cea de a doua lungime porneste la circa 5 metri in dreapta de regrupare. Intrarea in lungime este in forta, cu o fata aproape verticala asigurata in mare parte cu spituri vechi, dar bune. Dupa circa 8 metri de catarat incepe un traverseu delicat in stanga. Dupa 4 metri de traverseu incepe iar o portiune verticala ceva mai usoara (pentru 6 metri), urmata de un traverdeu oblic-dreapta fin (pentru inca 5 metri). De aici se continua vertical pe o portiune dura (cea mai dura din traseu) care te impune la o catarare libera impusa de gradul 7. Dupa acest pasaj urmeaza o portiune de atentie, dar nu grea, cu o catarare oblic stanga cu asigurari rare (doar acolo unde sunt necasare). Dupa circa 8-9 metri ajungem la baza unei fisuri ce merge oblic dreapta, unde gasim o regrupare veche (pe care noi am folosit-o). Continuam  intrand intr-un travesrseu pe prize bune (pentru inca 10 metri) pana la baza unui mic diedru vertical, cu un spit la intrare si inca 2 pitoane pe parcus,  pana ce ajungem in regruparea amenajata pe spituri.

A doua lungime din Lacrima de Piatra


Lungimea a treia pleaca cu un traverseu stanga pentru circa 8-10 metri si ajunge intr-o brana stancoasa. Din acest punct incepe o catarare fina pe o sucesiune de fete alternate cu fisuri fine si mici, traversee bine asigurate. Regruparea se face pe un contrafort.

Lungimea a patra este una mai usoara si pleaca oblic stanga peste o fata spalata. Dupa circa 10 metri incepe o portiune verticala cu prize bune ce ajunge sub tavan.  Tavanul se trece usor printr-un sprite larg, de unde se continua vertical si se trece peste o fata spalata cu un pas fin (in cazul in care se doreste trecerea la liber). De aici traseul se domoleste si in circa 20 de metri se intra in padure, unde se regrupeaza.

Retragerea se face prin padure pana la manastire sau cine doreste poate cobora pe valcelul din dreapta traseului, urmand ca la terminarea acestuia sa mai faca 2 rapeluri din copacii gasiti in perete.

Schita Lacrima de Piatra

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)

Lacrima de Piatra cheile bicazului alpinism

postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
17
March
2013
Topo zona escalada Sohodol

4716



postat de geo_bivuac
10
January
2023
Un traseu mixt, de gheata si dry, 5lc, WI3/M4, cca. 210m in peretele Caltunului din Fagaras

4754



postat de calpatin
15
May
2013
Ulise (6A, 8 lc, 6+ impus)

4702


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Steph Davis: So In Control
Steph Davis solo

Emily Harrington Sends Golden Gate
After 6 days and 40 pitches, team climber Emily Harrington stood on the summit of El Cap with broken skin, aching muscles and a smile that stretched across Yosemite Valley. Here Emily shows us that it s just as much about the journey as it is the destination.

Red Bull Creepers
Chris Sharma won the first edition of the Red Bull Creepers, a deep water soloing (aka psicobloc) competition held in Puente la Reina, Spain.

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.