eCLIMB.ro

Traseul Creatia (Printesei)
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii BUCEGI > PERETELE VAII ALBE - CIRCUL 1 > Traseul Creatia (Printesei)
Masivul muntos: Costila
Zona din masiv(perete, munte, etc): PERETELE VAII ALBE - CIRCUL 1
Altitudinea de plecare: 1900m
Diferenta de nivel: 120m
Orientare: sudica
Durata de parcurgere: 4-5 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 6A
Grad impus: 7+
Grad la rootpunkt: 7+
Calitatea asigurarilor: Slabe cu posibilitati de plasamente mobile
Calitatea stancii: OK pe alocuri friabil
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.425941156866514
Longitudine: 25.495260796630134

VEZI PE HARTA

Partea interesantă a traseului sunt cele două lungimi cu aspect de diedru cu fisură largă ce încep din brâna Bivuacului I al Fisurii Albastre și se termină în traverseul ce părăsește Bivuacul II.

Asigurările fixe nu lipsesc cu desăvârșire, dar sunt distanțate (traseul a fost recondiționat, primind câte două ancore mecanice pe fiecare lungime și câte una în regrupări). Cățărarea nu este neapărat grea, însă destul de incomodă fizic și psihic (dificultățile constând în depășirea unor fisuri largi, surplombante).

Echipament folosit

-12 bucle (dintre care 6 de 60 cm) -un anou de 120 cm pentru bolovanul încastrat din lungimea 1, -un set de frienduri (mărimi echivalente BD C4 de la #.4 la #6) -un set de nuci din care am folosit doar două mărimi superioare în lungimea a doua.

Lungimea 1 - 50m

Pornește pe teren ușor prin depășirea unor blocuri încastrate, în care găsim și unul-două pitoane vechi, dar care primesc și frienduri medii spre mici. Continuă apoi pe un diedru căzut cu fisură largă, protejat de două pitoane vechi, bătute doar pe jumătate. Pe această porțiune am găsit și fulia de mașină de spălat despre care am auzit povești. Pe măsură ce diedrul începe să devină vertical, apoi puțin pe spate, fisura devine din ce în ce mai largă. După trecerea acestei porțiuni (largă, lungă și puțin pe spate, protejată la bază de o ancoră mecanică nouă), terenul devine mai ușor. Depășim vechea regrupare de pe pragul de gresie din dreapta (ancoră mecanică nouă pe fața din stânga). După o ridicare mai dificilă peste un bolovan, continuăm pe fisura ușoară și ieșim, pe teren friabil, în vârful plăcii pe care vom regrupa în regruparea comună cu traseul Cetatea Eternă.

Lungimea 2 - 15m

O lungime scurtă și ușoară în teren foarte friabil - se traversează descendent până la ancora mecanică de la baza celui de-al doilea diedru.

Lungimea 3 - 40m

Nu are asigurări fixe în primii 10 metri, dar este solidă, primește asigurări mobile. Surplomba de deasupra se ocolește pe fața din stânga, apoi urmăm o fisură solidă până pe o platformă unde găsim primele asigurări fixe ale lungimii. Continuăm pe o fisură frumoasă de mână, depășim un piton vechi, dar bun și trecem o burtică din fisură (asigurată cu ancoră mecanică). Fisura se îngustează și ne conduce, pe teren friabil cu prize la smocuri de iarbă, în regrupare.

Retragere

Continuând pe Albastra Moșului până în Creastă sau în rapel.

Topo realizat de Vasile Dumitrica

creatia.jpg creatia_2.jpg
Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)

catarare bucegi peretele vaii albe circul 1 costila asigurari mobile

postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de silvique
23
September
2015
Un traseu clasic din padina Inchisa

5061



postat de geo_bivuac
06
March
2012
Conversia gredelor in boulder

5091



postat de geo_bivuac
18
March
2013
Un traseu preponderent de artificial din Masivul Poastavaru, 9L.C. 6A

5094


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Beyond Good and Evil
"In the house of pain, we were chained together searching for our truth, beyond good and evil". This quote from Nietzsche inspired Andy Parkin and Mark Twight, the openers of this mixed climbing route, that became a reference. Listed extremely difficult, North oriented, this route was appealing for François Damilano and François Marsigny, the repeaters of the route. Last winter, it was time for the up-and-coming generation, represented by Marion Poitevin and Sébastien Ratel to meet the challenge. Three duos, three experiences, three encounters… echoing the Trilogy alpine series.

Adam Ondra - Change - Backstage movie
DOCUMENTARY ABOUT THE BACKGROUND OF THE UPCOMING MOVIE CHANGE "October 4th 2012, Flatanger, Norway. After incredible 3-month battle, Adam Ondra makes the first ascent of the new world´s hardest route. Adam names it Change and suggests the magic grade of 9b+. The limit of human´s possibilities has been shifted and the long adventurous trip of a few friends to the northern Europe slowly comes to the end..." Detailed info: WWW.CHANGE-MOVIE.COM But was this epic journey just about climbing? No, not at all. This won´t be a next typical climbing movie. So what it will be about? Here is a "small" 24 minutes long hint. Filmed and directed by Petr Pavlicek Duration: 24 min Bernartwood 2013 - bernartwood.cz

Adam Ondra - Illusionist 9a - Norway
Adam Ondra climbs one of his harder projects in magic Flatanger cave.

 
   


postat de geo_bivuac
15
April
2025
Un articol despre ce ramane dincolo de trasee si clasamente, legatura profunda cu stanca, trairile din timpul competitiilor si urmele care nu se vad, dar care ne transforma.



postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.