eCLIMB.ro

25 Octombrie
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii RETEZAT > Bucura 2 > 25 Octombrie
Masivul muntos: Retezat
Zona din masiv(perete, munte, etc): Bucura 2
Orientare: nord-est
Cotatie clasica: 3B
Grad la rootpunkt: 6
Calitatea asigurarilor: pitoane vechi, unele regrupări nu sunt prea solide

 




Geolocatie:
Latitudine: 45.368769
Longitudine: 22.867897

VEZI PE HARTA
Acces
Traseul se află în peretele NE al Vârfului Bucura II şi urmează creasta proeminentă care străbate tot peretele şi e vizibilă din depărtare.

Varianta 1 de acces

De la Lacul Bucura se merge pe poteca turistică spre Cabana Genţiana. Din Curmătura Bucurei se continuă coborarea pe potecă, până aproape de finalul porţiunii mai înclinate. În acest punct se părăseşte poteca marcată şi se traversează spre vest, printre blocuri de granit, spre baza peretelui NE. Timp de acces: 1 h.

Varianta 2 de acces

De la Cabana Genţiana se urcă pe poteca turistică spre Lacul Pietrele. De la lacul menţionat se alege traseul optim spre perete. Timp de acces: 2 h.

Descriere
25 Octombrie e unul din cele mai populare şi frecventate trasee din Retezat. Are 7 lungimi, dintre care ultimele 3 sunt comune cu Creasta Vulturilor. Căţărarea este în general uşoară, cea mai dificilă fiind lungimea a patra, unde este şi pasul cheie al traseului.

Este un traseu recomandat datorită frumuseţii lui şi a priveliştilor ce le oferă asupra părţii superioare a Văii Pietrele. Poate fi identificat după plăcuţa metalică cu numele său, agăţată în primul piton, la aproximativ 3 m înălţime.

Lungimea 1 (50 m, UIAA IV)
De la plăcuţa metalică traseul merge direct în sus. La câţiva metri mai jos de linia crestei se traversează puţin drepta, se trece creasta şi se continuă pe partea opusă. Din acest punct, traseul merge uşor oblic drepta, îndepărtându-se de linia crestei. Pitoanele sunt vizibile şi indică direcţia ce trebuie urmată. Prima regrupare (2 pitoane) e situată la baza unui horn înierbat ce continuă cu unul îngust de stâncă.

Lungimea 2 (35 m, UIAA V-) 
Se porneşte pe porţiunea cu iarbă şi se intră în hornul amintit. După depăşirea porţiunii iniţiale, hornul se transformă într-un fel de tunel. Se iese pe partea opusă a crestei pe o platformă. De aici, după încă câţiva metri, se ajunge în regruparea a doua, situată pe o brână comfortabilă. Schimbarea direcţiei, după ce se iese din horn, creează o frecare considerabilă în corzi. O opţiune este să se regrupeze imediat după iesirea din acest horn. Cu corzi de 60 m, este încă posibil să se ajungă în regruparea a treia din acest punct.

Lungimea 3 (45 m, UIAA III)
E una din lungimile cele mai uşoare ale traseului. Se caţără direct pe linia crestei cu rocă solidă, pe întreaga lungime, până se întâlneşte o placă ce blochează înaintarea. Regruparea e înaintea acestei plăci şi are 3 pitoane. Ea trebuie amenajată cu grijă, pitoanle nefiind chiar solide.

Lungimea 4 (50 m, UIAA VI) 
E lungimea cea mai dificilă a traseului. Se caţără faţa căzută urmată de un diedru. Apoi traseul trece pe faţa compactă de stâncă situată în dreapta crestei. Unele din pitoanele întâlnite sunt dubioase iar căţăratul este destul de susţinut. Se ajunge la un mic diedru protejat cu două pitoane. Depăşirea acestui obstacol reprezintă pasajul cheie al traseului (gradul VI). Se înaintează în continuare pe faţă, până spre finalul ei. Regruparea se află la câţiva metri mai jos de creastă şi are 2 pitoane care, din nou, nu sunt foarte solide.

Lungimile 5, 6 şi 7 (UIAA II-III)
Dificultăţile se încheie din acest punct. De aici înainte, căţărătorul va întâlni rocă friabilă şi porţiuni înierbate. Traseul urmăreşte în continuare linia crestei şi, pe parcursul lungimii a 5-a, se va întălni cu traseul Creasta Vulturilor. Lungimile 6 şi 7 pot fi căţărate concomitent, totuşi, terenul rămâne în continuare expus în anumite porţiuni.

Traseul se încheie nu departe de Vârful Bucura II. Un culoar din apropiere poate servi ca o modalitate rapidă de a coborâ iar la baza peretelui NE.

Retragere
Se urmează poteca turistică din apropiere spre Curmătura Bucurei, sau culoarul mai sus amintit spre baza peretelui.

Descriere preluata de pe www.retezatclimbing.ro

bucuraIINE.jpg

Bucura2_NE_schita.jpg


Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)

retezat bucura 2

postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
15
March
2012
Prezentarea traseului Eneida din peretele Vulturilor - Bucegi Costila

4790



postat de geo_bivuac
29
April
2013
Un traseu deosebitde frumos din Peretele Animalelor - Postavaru

4884



postat de mati
22
March
2013
Prezentare generala a traseelor de alpinism din Piatra CRaiului

4962


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Cohn Robert in Pasarea Furacioasa
Pasarea Furacioasa - Cheile Sohodolului

Petzl RocTrip Argentina 2012
Located in the heart of the Patagonian pampas, in Argentina's Chubut province, Piedra Parada's monolith rises up from the surrounding desert. Lying just to the north, the majestic La Buitrera Canyon was home to the Petzl RocTrip in November 2012. For more than a week, climbers from all over the world came together to share a common passion: climbing. Thanks to the hard work of a team of Argentinean and international route developers, La Buitrera Canyon, 5 km long with towering cliffs up to 200m high, is now one of Argentina's major climbing spots. For the tenth edition of the Petzl RocTrip, more than 1500 people climbed in the wind, dust, heat, and cold, for an unforgettable Patagonian experience! The soundtrack will be available in September on the BarakaFlims website (barakaflims.com/en/shop) More pictures, stories, wallpapers and guidebook excerpts are available on the Petzl website (petzl.com/en/outdoor/news/in-field/2013/07/29/video-petzl-roctrip-argentina-2012-official-movie)

Rockin Cuba - Trailer
A trip through music and rock climbing. The movie follows the exploration of the valley of Viñales in Cuba by six French climbers. Cast : Nina Caprez, Mélissa Le Nevé, Enzo Oddo, Cedric Lachat, Sebastien Boussogne and Michael Fuselier. Photography by Julien Nadiras, Vladimir Cellier and Melody Lespine. Editing & original music by Vladimir Cellier.

 
   


postat de geo_bivuac
15
April
2025
Un articol despre ce ramane dincolo de trasee si clasamente, legatura profunda cu stanca, trairile din timpul competitiilor si urmele care nu se vad, dar care ne transforma.



postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.