eCLIMB.ro
AUTENTIFICARE
Inchide
utilizator nou
parola uitata
Numele:
Parola:
Toggle navigation
Home
Topo
Muntii BUCEGI
Muntii PIATRA CRAIULUI
Muntii HASMAS
Muntii POSTAVARU
Muntele nu este in lista
Muntii FAGARASULUI
Muntii RETEZAT
Zona CHEILOR TURZII
Muntii CAPATINII
Muntii MEHEDINTI
Muntii METALIFERI
Muntii LEAOTA
Muntii TRASCAU
Muntii PARING
Masivul IEZER-PAPUSA
Munti din afara Romaniei
Muntii VALCAN
Muntii MARAMURESULUI
Muntii BRETCU-OITUZ
Muntii RARAU-GIUMALAU
Muntii PADUREA CRAIULUI
Muntii FITIFOI (PREDEAL)
Muntii GIURGEU
Muntii PIATRA MARE
Articole
Stiri
Evenimente
Video
Traseul Furcilor
postat de geo_bivuac
TOPO
>
Muntii BUCEGI
>
Peretele Galbinele
>
Traseul Furcilor
Masivul muntos:
Bucegi
Zona din masiv(perete, munte, etc):
Peretele Galbinele
Altitudinea de plecare:
1900 metri
Diferenta de nivel:
250 metri
Orientare:
nordica
Durata de parcurgere:
3-4 ore
Cotatie clasica:
4A
Calitatea asigurarilor:
asa si asa , necesita mobile
Calitatea stancii:
satisfacatoare, friabila pe alocuri
Inchide
Geolocatie:
Latitudine: 45.430567
Longitudine: 25.493732
VEZI PE HARTA
Dupa un urcus lung, care ne duce foarte sus, aproape de capatul vaii, ajungem la hotel Galbinele (o grota in stanca aflata pe versantul drept al vaii). In partea opusa, este peretele Galbinele - daca nu ar fi fost ceata probabil acum era momentul in care as fi exclamat "WOW!". Tot ce vedeam, erau maxim 50-75m din perete; nici macar intrarea in Furci nu se distingea prin ceata deasa.
Aici Andi ne da o vestea proasta; nu se simte bine, are probleme cu stomacul si nu se simte in stare sa ne insoteasca in aceasta aventura. Imi pare sincer rau, dar respect hotararea. Primim niste apa in plus de la Andi si doua bombonele de la Ileana si ne luam ramas bun. Pornim in sus pe hornul Coamei, pe care trebuie sa urcam cam 100m pana ajungem la intrarea in traseu. Incet, ramasi in urma, Andi si Ileana dispar in pacla de sub noi si ii mai aud doar vocea lui Andi "Mai repede mai Vladut, mai repede!". In cateva minute ajungem langa traseul nostru, care incepe pe o fata de stanca dreapta de aproximativ 5m, in stanga hornului. Intrarea este sustinuta - traseul te ia tare inca de la inceput! Adi imi spusese mai jos ca vrea el sa intre primul, ca sa nu mai tragem la sorti si sa castig tot eu :-). Cu toate acestea, ne facem ritualul si jucam piatra, foarfecele, hartia si bineinteles castig eu! Prima lungime are numele meu pe ea :-).
Chiar la intrare sunt vreo 3 pitoane, doua din ele legate cu o cordelina rosie. Pasul de la inceput necesita putina atentie, fata de stanca neavand prize evidente nici pentru maini si nici pentru picioare. Dupa ce depasesc acest pas de la intrare, urmeaza o traversare foarte lunga, tot spre stanga peretelui, cum te uiti la el. Nu-mi aduc aminte sa mai fi gasit vreun piton pe toata lungimea. Regrupez in drepul unui bloc de stanca, care obtureaza balustrada de piatra pe care am mers pana atunci. Acolo exista un singur piton, batut undeva sus si care pare destul de subred. Gasesc totusi si un loc sa montez un hex si fac o regrupare solida. Vine si Adi repede, dar este destul de stresat de aceste lungimi de traversare, slab asigurate. Nu-i plac si aveam sa inteleg mai tarziu de ce "Daca nu ar fi fost ceata, si ai fi vazut ce e sub noi, nu ti-ar fi placut nici tie!". Traversarea nu este dificila, dar terenul este foarte friabil si sunt multe pietricele pe care poti aluneca. Adi imi povesteste ca au venit si Corina cu Victor Dinu si vor sa intre in acelasi traseu. Va fi placut sa mai ai cu cine sa imparti singuratatea regruparilor.
Adi pleaca in urmatoarea lungime care incepe printr-o descatarare de cativa metri, putin inapoi spre dreapta. Ulterior se reia traversarea spre stanga peretelui, pe o balustrada aflata putin mai jos. Adi regrupeaza la un piton si mai pune un hex si un friend pentru a consolida regruparea. Lungimea a fost mai scurta. Intre timp a ajuns langa mine si Victor.
A treia lungime imi revine mie si se dovedeste a fi una foarte scurta. Se continua traversarea spre stanga, unde initial se vede un piton la plecarea din regrupare. Urmeaza o zona relativ usoara, dar fara pitoane. In locul in care se intalneste din nou un piton, trebuie inceputa ascensiunea verticala. In acel moment ma aflam chiar sub imensul diedru care defineste acest traseu. Ascensiunea din traversare pana in regruparea de la baza diedrului, presupune depasirea unei zone usor surplombate dar friabila. Este nevoie de mare atentie pentru a nu dizloca nici un bloc de piatra.
Ajungem amandoi in regruparea de sub diedru. Din acest moment incepe traseul efectiv - urmeaza 4 lungimi de coarda de catarare verticala prin acest diedru impunator, care in anumite locuri ia forma unui horn sau este obturat de surplombe masive care fie se depasesc fie se ocolesc. Adi exulta - "Daaa, incepem sa ne cataram!" si pleaca in lungimea a 4a.
Lungimea a 4a nu prezinta nici o dificultate iesita din comun sau vreun pas riscant. Sunt pitoane suficiente care arata si foarte bine - sunt solide si majoritatea au inele uriase. Adi parcurge repede lungimea si il urmez si eu. Catararea incepe pe un diedru clasic si se continua pe un horn mai larg. Hornul se poate depasi si in ramonaj sau in catarare pe una din fete, iesit putin din horn. Eu am preferat a doua abordare pentru ca aveam rucsacul mare in spate. In timp ce cataram lungimea aceasta, ajunge si Victor langa Corina in regrupare, dar cand a trecut prin zona friabila de sub regrupare, a dizlocat un bolovan. Victor a cazut putin iar bolovanul l-a lovit in piept. Se pare ca a scapat cu bine.
Continui eu traseul cu parcurgerea lungimii cu numarul 5. Plecarea din regrupare este putin delicata, pentru ca nu avem nici o asigurare imediat peste regrupare pentru a ne proteja in cazul unei caderi de factor. In plus plecarea se face pe o fata de stanca de 4-5m. Astfel, petrec ceva timp la 2-3 m deasupra regruparii incercand sa montez un hex, o nuca si in cele din urma reusind sa montez doar un friend. Nici friendul nu imi dadea mare incredere, dar m-am hotarat sa nu mai pierd timpul. Dupa ce depasesc zona, ajung pe o platforma unde gasesc alte 2 pitoane, batute vertical intr-o zona plata pamantoasa/stancoasa. Platforma este insa destul de generoasa, putand fi o alternativa de regrupare daca sunt doua echipe in traseu. Mai sus traseul reintra intr-un horn foarte larg, care initial este mai domol dar spre finalul lungimii devine vertical si dificultatile intalnite se accentueaza simtitor. Totul culmineaza cu un pas de 6- de 4-5 miscari, putin surplombat, aflat imediat inaintea regruparii. Se regrupeaza comod pe un prag, unde am gasit chiar si loc sa ma asez. Deasupra regruparii, se ridica amenintator, cam la 15-20m o surplomba mare, traversata pe toata lungimea de o fisura. Incerc sa imi dau seama daca pe acolo este traseul, dar nu vad nici un piton.
Il las pe Adi sa descifreze urmatoarea lungime - mingea este la el acum. Adi pleaca increzator ca traseul traverseaza undeva spre stanga pe sub surplomba care se ridica deasupra noastra. Cel putin asa arata pe schita. Si intr-adevar dupa ce se ajunge la baza ei, se traverseaza stanga, ghemuit pe sub surplomba, pana se atinge o platforma foarte mare in comparatie cu ce esti obisnuit sa gasesti in traseele de alpinism. Aici Adi a regrupat comod, dar nu ma lasa sa ma relaxez prea mult. Din spate echipa a doua vine repede si nu vrem sa-i tinem pe loc. Ei se grabesc pentru ca vor sa coboare in aceeasi zi pana in Busteni.
Prin urmare plec pe ultima lungime a traseului, a 7a. Incepe ca si lungimea a 5a pe care am urcat-o tot eu cap, prin catararea unui bloc vertical de 4-5m, care ma scoate pe o brana. Traversez pe brana spre dreapta, pana ajung deasupra surplombei din lungimea anterioara. Din acest punct, reiau catararea ascendenta prin diedru, care se dovedeste mai solicitanta pentru primii 10m. Incet, diedrul se largeste, se domoleste, si capata accent de creasta, astfel incat fara sa observ ajung in creasta Costila-Galbinele.
topo preluat de pe
xsaky.blogspot.ro
Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)
peretele galbinele
furcile
baticu
postat de geo_bivuac
friendly version
Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul
Boulder
Escalada
Alpinism tehnic
Catarare pe gheata
Dry tooling
Alpinism de altitudine
Deep water solo
Toate topourile
Muchia celor 3 tancuri
postat de catalinpobega
17
September
2012
Muntii PIATRA CRAIULUI
-
Padina Inchisa
4B, 6LC Padina Inchisa - Piatra Craiului Echipa: Catalin Pobega & Silvia Murgescu
4777
Fisura Rasucita
postat de IoanaDark
18
March
2013
Muntii BUCEGI
-
Tancul Mic
Un traseu scoala de 4 lungimi de coarda
4911
T n T
postat de geo_bivuac
12
March
2012
Muntii POSTAVARU
-
Fata Surplombata
T n T - Traseu nou in Postavaru
4778
Muntii BUCEGI
- 53 trasee
Muntii PIATRA CRAIULUI
- 20 trasee
Muntii HASMAS
- 19 trasee
Muntii POSTAVARU
- 15 trasee
Muntele nu este in lista
- 9 trasee
Muntii FAGARASULUI
- 8 trasee
Muntii RETEZAT
- 8 trasee
Zona CHEILOR TURZII
- 8 trasee
Muntii CAPATINII
- 4 trasee
Muntii MEHEDINTI
- 4 trasee
Muntii METALIFERI
- 3 trasee
Muntii LEAOTA
- 3 trasee
Muntii TRASCAU
- 2 trasee
Muntii PARING
- 1 traseu
Masivul IEZER-PAPUSA
- 1 traseu
Munti din afara Romaniei
- 1 traseu
Muntii VALCAN
- 1 traseu
Muntii MARAMURESULUI
- 1 traseu
Muntii BRETCU-OITUZ
- 1 traseu
Muntii RARAU-GIUMALAU
- 1 traseu
Muntii PADUREA CRAIULUI
- 1 traseu
Muntii FITIFOI (PREDEAL)
- 1 traseu
Muntii GIURGEU
- 1 traseu
Muntii PIATRA MARE
- 1 traseu
Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete)
To Climb the World
Climbing dream team Alex Honnold, Mark Synnott, and Jimmy Chin face rugged cliffs, knife-wielding thieves, and deadly waters as they traverse the globe searching for the next great rock to climb. The National Geographic Live! series brings thought-provoking presentations by today's leading explorers, scientists, photographers, and performing artists right to your YouTube feed. Each presentation is filmed in front of a live audience at National Geographic headquarters in Washington, D.C. New clips air every Monday.
Sweet Line
Ice climbing, Mer de Glace
Sweet Line: Ice climbing, Mer de Glace.
from
sebastien montaz-rosset
on
Vimeo
.
Cohn Robert in Pasarea Furacioasa
Pasarea Furacioasa - Cheile Sohodolului
TOATE FILMELE
Unde stanca atinge inima
postat de geo_bivuac
15
April
2025
Un articol despre ce ramane dincolo de trasee si clasamente, legatura profunda cu stanca, trairile din timpul competitiilor si urmele care nu se vad, dar care ne transforma.
Un scurt interviu cu Viorel Nicolaescu
postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.
Despre clean climbing, cu Laurentiu Anghel
postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee
Despre premiere, etica si generatii, cu Titus Gontea
postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii.
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea
83
TOATE ARTICOLELE
21
January
2020
Intalnire cu Nina Caprez si Pete Whittaker
În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.
16
September
2015
Juniorii Climb Again la BMC Paraclimbing 2015
Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.
21
July
2015
Actiune de reparare a Refugiului Costila
Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.
11
May
2015
Un nou panou de escalada indoor
Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.
8
TOATE STIRILE
CONTACT
UTILIZATOR NOU
RECUPERARE PAROLA