eCLIMB.ro

Traseul Xibalba
postat de lungan
TOPO > Muntii BUCEGI > Peretele Vaii Albe - Circul 4 > Traseul Xibalba
Masivul muntos: Bucegi
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Vaii Albe - Circul 4
Altitudinea de plecare: 1800
Diferenta de nivel: 250m
Orientare: S-V
Grad impus: 6a+
Calitatea asigurarilor: Buna dar necesita sigurari mobile
Calitatea stancii: Foarte buna, putin friabila la ultimele lungimi
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.423337
Longitudine: 25.492337

VEZI PE HARTA

                                         Traseul Xibalba [She-bal-ba]

Xibalba cateodata numit locul temut. Provine din cultura Maya si semnifica locul de sub pamant condus de 12 zei care imbraca diferite forme "boala", "insetare", "foamete", "durere" si "moarte".

Unul din bolovanii ce cadeau din perete era sa imi sfarme picioarele pe platforma unde dormeam. Intr-un impuls de autoaparare m-am ghemuit si in locul unde aveam picioarele a cazut o piatra care s-a sfaramat.

 Xibalba parea să fie plina de teste, incercări si capcane pentru oricine intra in el. Chiar drumul spre Xibalba a fost umplut cu obstacole: in primul rand un rau plin cu scorpioni, un rau plin cu sange si apoi un rau plin cu puroi...Asa am intampinat si eu multe obstacole pana am ajuns sa intru in traseu, iar apa inca exista langa traseu pana la topirea zapezii...

Echipa: Lungan Alexandru si Nagy Rudolf

Data: 6-7.06.2015

Acces: Se urca de la Verdeata pe Valea Alba, pe primul valcel din dreapta pana ajungem la un perete vertical de unde incepe si traseul nostru. Noi ne-am folosit de zapada de peste iarna pentru a trece o parte din saritorile de pe valcel.


Schita_Xibalba_nume_cr.jpg

Traseul pleaca din partea dreapta a peretelui in stanga de un mic diedru cu 2 pitoane. 

1lc. Se pleaca pe o fata spalata catre un piton lama argintiu si se continua pe fisura de deasupra asigurand in pitoane si frienduri. Mai departe ne angajam pe fisura din stanga care merge oblic dreapta pana dam de un piton. De aici continuam in stanga si in sus pe fete cazute pana in regrupare. 6a+, 60m, 6 pitoane.

2lc. Urmeaza o lungime pe fete cazute si se regrupeaza in 2 pitoane cu cordelina. 5b, 60m, 3 pitoane.

3lc. Se traverseaza pana la fata cazuta din dreapta unde regrupam in 2 pitoane.

Platforma, 60m.

4lc. Incepem catararea in sus si usor spre dreapta si dupa ce asiguram micro friendul si 3 pitoane traversam dreapta 5 m unde putem asigura in alveole cu frienduri. 

Continuam in sus catre diedrul deschis unde gasim 5 pitoane. La finalul lui traversam stanga  catre o fisura si de aici ne indreptam catre fisura din stanga sus la finalul careia se gaseste  regruparea pe o platforma. Atentie la cum se asigura semicorzile pentru a nu freca foarte mult. 6a+, 55m, 8 pitoane, 2 spituri.

5lc. Urcam diedrul si apoi traversam 15-20m dreapta pe brana pana la regrupare. 5c, 40m, 4 pitoane.

6lc. Traversam usor dreapta apoi ne angajam pe fata cazuta, iar la al 3-lea piton se traverseaza cascada in dreapta si continuam pana in regrupare. 5c, 40m, 5 pitoane

7lc. Traversam cativa metri dreapta pana la primul piton si de aici ne angajam pe fisura in  sus iar la final traversam dreapta pe brana pana in regrupare unde gasim un colt de stanca si un piton. 5c, 40m, 5 pitoane


8lc. Se pleaca din dreapta coltului de stanca pe diedru si fisura in sus iar la tavan se traverseaza stanga cativa metri de unde catararea continua pe fisura de deasupra apoi  pe branele de iarba pana in regrupare. Se asigura in pitoane si frienduri. 50m, 6a+, 5 pitoane

9lc. Se continua pe iarba pana in creasta unde am regrupat la o movila de pamant si flori.

Fiecare regrupare are 2/3 pitoane solide si necesita anouri mai lungi pentru egalizare.

Pentru repetare aveti nevoie de semicorzi de 60m, un set de friend-uri nr 1-4 DMM Dragon sau echivalent, 3 friend-uri Alien (verde, galben si albastru) sau echivalent, anouri, 13 bucle echipate.

Retragere: traseul da in Brana mare a Costilei de unde se poate cobora spre Refugiul Costila  urmand Creasta Vaii Albe si Brana Aeriana sau se poate iesi pe platou prin Hornul lui Gelepeanu.

Poze din traseu:

1 lc

1_lc_r.jpg

2 lc

2_lc_r.jpg

4 lc

3_lc_r.jpg

5 lc

4_lc_r.jpg

6lc

Logo_rr.jpg


Multumim Marius Gane si Bivuac pentru tot suportul acordat!


Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)

peretele vaii albe costila bucegi xibalba

postat de lungan

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de lungan
09
September
2014
Traseu trad in Padina lui Calinet - Hornul Adanc

3788



postat de geo_bivuac
21
June
2012
Zona de alpinism si escalada Buces Vulcan

4092



postat de geo_bivuac
17
March
2013
Un traseu recomandat incepatorilor din Peretele Vulturilor

3796


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
MAN YOGA
New Mixed Route on the Stanley Headwall

Alex Honnold Climbs Angola
Alex Honnold is the most accomplished free climber in the world. Angola is a southwest African country that recently emerged from 27 years of bloody civil war. What brings together these strange bedfellows you ask? Some of the most epic unclimbed rocks in the world, and a community needing help to diffuse the hidden land mines leftover from the conflict. (Plus a shadowy local hotel magnate, but we’ll get into that later). This is Alex Honnold in Angola, for one of the most unique adventures of his storied climbing career this far.

Patxi Usobiaga multi-pitch
Injuries from a nasty car wreck have forced him to retire from the training rigors required for competition climbing and high-end sport climbing.

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.