eCLIMB.ro

Traseul 8 Martie
postat de lungan
TOPO > Muntii FAGARASULUI > Peretele Lespezi-Caltun > Traseul 8 Martie
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Lespezi-Caltun
Altitudinea de plecare: 2200
Orientare: N
Durata de parcurgere: 7
Calitatea asigurarilor: buna
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.579713
Longitudine: 24.572109

VEZI PE HARTA

Data parcurgerii: 08.03.2015;

Echipa: Iuliana Enache, Alexandru Lungan;

Localizare: Partea centrala a peretelui nordic al Vârfului Lespezi chiar deasupra refugiului. Ca reper se poate lua o surplomba mare care se afla în partea superioara a traseului.

Lungime: 8 lungimi de coarda L1 – 55 m, L2 – 55 m, L3 – 55 m, L4 – 45 m, L5 – 35 m, L6 – 50 m, L7 – 50 m, L8 – 20;

L1 - 55m Traseul pleaca de mai jos si la aprox. 100m stanga de linia BPTL. In prima lungime avem pasaje verticale de gheta intrerupte de pante de zapada.

L2 - 55m Se pleaca dreapta ascendent si pe prima linie evidenta se porneste in sus. Intalnim pasaje de stanca si zapada.

L3 - 55m Incepem lungime plecand cativa metri in dreapta apoi cataram pragurile de stanca cu usoare devieri stanga dreapta pana aproape de terminarea corzii.

L4 - 45m Continuam catararea cat mai drept posibil, evitand obstacolele surplombante si ne indreptam catre partea dreapta a surplombei mari unde regrupam. De aici se poate traversa stanga urmand linia BPTL si se iese in creasta.

L5 - 35m Urmeaza o lungime usoara cu zapada pe care o traversam spre dreapta si ne oprim la baza stancilor. De aici in sus se vede o linie de catarare frumoasa  ce vizeaza un varf stancos.

L6 - 50m Urmeaza o lungime mai dificila cu putine posibilitati de asigurare. Cataram pasaje abrupte de stanca si zapada, rampe scurte de zapada pana la o stanca in care am gasit 2 pitoane vechi dar bune.

L7 - 50m Incepem cea mai dificila lungime din traseu cu o traversare de 2m dreapta si de aici ne angajam in sus in pasaje abrupte de stanca si zapada si spre final un traverseu scurt la dreapta si in sus catre rampa finala de zapada care ne scoate la o stanca in care regrupam cu 2 pitoane si o nuca.

L8 - 20m Continuam rampa de zapada si iesim in creasta unde se poate asigura la o stanca in pitoane.

Dificultate: In momentul parcurgerii zapada era destul de multa si afanata ceea ce ne-a pus in dificultate mai ales la iesirea din pasajele dificile. Pe parcurs am intalnit pasaje de zapada inghetata, gheata, stanca, brane de iarba. Majoritatea asigurarilor solide au fost pitoanele si putinele nuci plasate.

Echipament folosit: un set de nuci, 3 pitoane (recomand cel putin 4-5), 1 hex, semicorzi de 60 m, anneau-uri, 3 suruburi gheata.
Am folosit cu preponderenta pitoanele tip lama.


Schite traseu

Traseul_8_Martie_Web.png

Traseul_8_Martie.JPG

Lungimea 1

N02__78_.JPG

Lungimea 4

N02__118_.JPG

IMG_2161.JPG

Poza de varf

IMG_2177.JPG

Retragere: prin Hornul Caltunului cu un rapel in partea superioara.

Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)

Fagaras Peretele Caltunului Traseul 8 Martie

postat de lungan

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
23
July
2015
Primul traseu deschis in Romania de catre Baticu Niculae

2394



postat de geo_bivuac
22
June
2012
Zona de escalada Rarau

2690



postat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.

3286


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Shattered
un film scurt despre Steve House

Chris Sharma Free Climbs a Giant Redwood Tree
Like most kids, Chris Sharma grew up climbing trees. Born and raised in Santa Cruz, California, Sharma’s earliest climbing experiences involved scaling the limbs of trees in his parents’ backyard. In 1992, a 12-year-old Sharma traded trees for both indoor and outdoor rock climbing when he discovered the sport in one of the earliest indoor climbing gyms in the U.S. He quickly went on to be recognized as one of the best rock climbers in the world, winning both national and international climbing competitions as a teen, and ultimately pushing global standards into the realm of climbs rated at 5.15. (For a primer on climbing grades and terminology, click here.) His iconic first ascents of routes named Realization (5.15a) and Jumbo Love (5.15b) were the first of those respective grades in the world and milestone achievements in the sport of rock climbing.

ADAM ONDRA 2 x V16s
Adam Ondra climbs two of the world's hardest boulder problems, suggesting V16 / 8C+ for both. First, Terranova, an extremely funky traverse at his home area near Brno, Czech Republic. Then Gioia, a problem in Varazze, Italy put up by Christian Core in 2008 and only repeated by Adam. Music by Abel Okugawa, Gramatik, The Gaucho and the Gremlin, and Talvihorros.

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.