eCLIMB.ro

Floare de Colt
postat de geo_bivuac
TOPO > Muntii PIATRA CRAIULUI > Turnul Mare al Dianei > Floare de Colt
Masivul muntos: Piatra Craiului
Zona din masiv(perete, munte, etc): Turnul Mare al Dianei
Altitudinea de plecare: 1600 metri
Diferenta de nivel: 200 metri
Orientare: vest
Durata de parcurgere: 4-5 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 5A
Calitatea asigurarilor: bune
Calitatea stancii: buna
 




Geolocatie:
Latitudine: 45.558545
Longitudine: 25.244728

VEZI PE HARTA

Traseul Floare de Colț porneste dinainte de lanțurile care anunță intrarea în Padina Popii. Atunci când poteca face un viraj clar la dreapta, pentru a intra în padină, noi am continuat în sus spre perete. Faimosii doi molizi din fața traseului eu nu îi identificasem, dar la vreo 10 metri mai sus se vedea o grotă înierbată cu un copăcel. Acela părea să răspundă fără mari dubii fisei de post. (Ca reper sigur la 15 metri in stanga traseului Floare de Colt este un diedru evident, la baza caruia este scris cu albastru TD “Traseul Dianei”)

Prima lungime este ușoară, murdară și un pic friabilă. Ieșirea în regrupare este la smocuri de iarbă și la un copăcel pe un prag super comod. Pentru că este un traseu pe care îl poți pierde deoarece se intersectează cu traseul Dianei, am încercat să păstrăm regrupările a la schiță ca să vedem repede dacă am greșit linia.

A doua lungime din Floare de Colț pornește din dreapta grotei, direct în sus peste o burtică. Mai sus o fisură mică are un pas, după care ieșim într-o porțiune ușor friabilă. Traseul nostru traversează stânga aici vreo 5-6 metri, peste un prag, după care continuă mult în sus pe o serie de fisuri. Acestea ne-au condus, spre capătul lungimii, din nou vreo 5m stânga apoi sus vreo alți 5m. După acești 5 metri am traversat dreapta tot vreo 5m până în regruparea pe care am improvizat-o.

Lungimea a doua am făcut-o de aproape 60m, pentru că nu am găsit ceva ce seamănă a regrupare standard. Poate o fi ceva, dar nu am văzut noi. Am regrupat la 2 pitoane solide și mai distanțate. Cam pe vremea asta a început să ne plouă, întâi mai timid, apoi mai hotărât. Am zis să așteptăm 10 minute să vedem dacă se strică vremea mai rău și, din fericire, ploaia s-a încheiat.

A doua regrupare. De aici am urcat diagonal dreapta, ca să prindem o fisură.

Din regrupare, a 3-a lungime traversează diagonal dreapta vreo 15m până găsim o regrupare suspendată, pe care o depășim. Traseul continuă să traverseze ascendent dreapta până prinde o fisură pe care pornește în sus. Fisura se transformă la un punct într-un horn mic și strâmt în care intru cu totul, horn care se deschide după vreo 6 metri într-un horn imens. Aici facem regruparea, la 2 pitoane bătute unul de-o parte și unul de cealaltă a hornului.

Bine că este comodă regruparea pentru că unghiul făcut de pitoane nu inspiră multă încredere :p

A patra lungime pornește pe muchia stângă a hornului, prinzând o fisură superbă care urcă vertical. Este cea mai grea porțiune de liber din traseu. Eu am fost secund pe lungimea asta și am încercat să scot pașii la liber: cățărare suuuper frumoasă și tehnică pe verticală. Regruparea este foarte comodă, pe un bolovan.

A cincea lungime pornește în stânga regrupării pe o fisură largă. Aici Cătălin povestea că a trecut cu cheie de pumn, dar mie mi s-a părut cumva mai pe mâna mea să ridic picioarele și să prind un mic prag în fisură. Țin să mulțumesc pe această cale mamei mele, care m-a programat la 1,76 m înălțime :))

După vreo 3 pitoane se face ușor dreapta urmând fisura ușoară. Nu mai sunt asigurări ceva metri, dar terenul permite plasarea de nuci, ceea ce am și făcut. Un piton anunță că suntem pe drumul cel bun și ajungem sus pe creasta Turnului Mare al Dianei.

Pentru retragerea prin Vâlcelul Trecătorii Forțate trebuie mai întâi mers un pic pe creastă, de la ieșirea din Floare de Colț, cu direcția crestei Pietrei Craiului:

La un moment dat creasta Turnului Mare al Dianei este blocată de un perețel de vreo 3-4 metri. Acesta este semnul că trebuie făcut stânga pe sub copăcei. Ar trebui să apară curând un mic mic horn căzut – stâncos – care anunță intrarea în potecă.

De aici se descațără cu atenție prin zona care am înțeles că se numește Cetatea Închisă a Dianei. Cătinel coborâm pe praguri de stâncă și iarbă, cu ajutorul jnepenilor sau nu, până într-un vâlcel clar conturat care conduce într-o zonă mai mare de jnepeni. Intrăm în Vâlcelul Trecătorii Forțate.

Coborâm pe grohotiș până apare prima săritoare, de vreo 20 metri. Amenajarea de rapel constă într-un piton mare la care Dragoș ne recomanda să nu ne temem, pentru că este solid.

La câțiva metri de mers după primul rapel găsim cea de-a doua stație, la două pitoane legate prin cordelina. Încă un rapel și suntem la baza hornului, aproape în poteca de venire.

O alta retragere mai putin cunoscuta, dar mult mai rapida este prin a merge pe creasta pana aproape de capatul ei (circa 20 de metri inainte de sa) si pe dreapta cum urcam vom vedea 2 spituri argintii cu carabiniere ruginite. De acolo facem 2 rapeluri (cel de-al doilea rapel este la circa 5 metri mai in dreapta cum coboram, de jnepenii unde ajungem dupa primul rapel) si suntem in poteca de urcare catre creasta Pietrei Craiului ce merge pe la baza peretilor de catarare respectiv Turnul Mare al Dianei si Padina Popii

topo_schita_traseul_floare_de_colt_piatra_craiului.jpg

articol preluat si modificat de pe www.flutureledepiatra.ro


Daca aveti completari sau mentiuni de facut la acest topo va rugam sa va logati (AUTENTIFICATI)

piatra craiului turnul mare al dianei floare de colt

postat de geo_bivuac

Sortati dupa tipul de catarare sau click pe pointer pentru a vedea traseul

Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo
 



postat de geo_bivuac
21
June
2012
Ce mai frumoasa zona de bouldering din Romania

4807



postat de geo_bivuac
22
June
2012
Zona de escalada din Cheile Tureni

4754



postat de geo_bivuac
17
March
2013
Un traseu scurt dar frumos recomandat a fi parcurs iarna

4685


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
La 80 de ani Chris Bonington catara The Old Man Of Hoy
La 80 de ani Chris Bonington catara The Old Man Of Hoy unul din traseele reprezentative ai anilor 80, alaturi de renumitul Leo Houlding

Spice Girl. First Female E9
Hazel Findlay became the first woman to climb a British E9 (hard and scary!) with her ascent of Once Upon A Time In The Southwest, near Devon, UK. This is an excerpt from the REEL ROCK 8 Film SPICE GIRL, presented by Sterling Rope. Buy RR8 on DVD or HD Dowload here: http://bit.ly/1xyfpZ3. Featuring music by The Gaucho + The Gremlin, SACW, and Abel Okugawa.

Ben Moon - Rainshadow 9a
Ben Moon making the 4th ascent of Rainshadow 9a at Malham Cove

 
   


postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.



postat de geo_bivuac
13
June
2022
O discutie cu Laurentiu Anghel despre catarare curata, asigurari mobile si amenajari de trasee 



postat de geo_bivuac
31
May
2022
Despre premiere, etica si generatii. 
Un interviu despre alpinism si modul in care il vede Titus Gontea



postat de geo_bivuac
25
May
2022
La aproape un an de zile dupa ce a renuntat la munca clasica de birou, Teofil Vlad ne povesteste cum e viata de ghid, facuta zi de zi.

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.