Liingimea traseului: 107 m 4 Ic (de la intrare pana la iesire: 357 m 9 lc)
Gradul de dificultate: neomologat, corespunde gradului 6B
Difcrenta de nivel: de la intrare pana la icsire: 321 m
Durata: 8-9 ore
Traseul Tavanelor, atat din punct de vedcre al tehnicii de catarare cat si din nimct de vedere al efortului, este traseul eel mai dificil din Cheile Bicazului. Pentru escaladarea traseului trebuie sa dispunem de echipament adecvat, precum si de cunoasterea desavarsita a tehnicii asigurarilor cu noduri si pene Incastrate in fisuri.
Traseul Santinela, deschis In anul 1961. a ocolit respectuos prin partea dreapta succesiunea tavanelor care, prin dimensiunile lor, sunt unice Tn tara. Cu trei ani mai tarziu, Avel Riti$an s-a gandit si el la escaladarea tavanelor astfel incat primele cinci lungimi din Traseul a XX-a Aniversare a condus drept spre tavanul inferior, dar - dupa ce a studiat de aproape stanca compacta - a facut un ocol spre stanga. Timp de doua decenii multi au incercat si multi au ocolit, cand pe dreapta, cand pe stanga aceasta succesiune inspaimantatoare de tavane calificand-o ca inescaladabila. Dar aceste doua decenii au dus la afirmarea pitoanelor de expansiune si raspandirea conceptiei de "catarare curata" care foloseste nodurile si penele in fisuri. In Ardeal, Tivadar Kiss a fost printre priinii care a inceput sa se preocupe serios de aceasta tehnica iar, in final, din doua intrari si cu pretul a patru nopti petrecute Tn hamac sa treaca tavanele "invincibile", folosind relativ putine pitoane forate (In total 16). O Tntamplare norocoasa a fost ca fisurile pentru baterea pitoanelor lamelare au aparut ca prin minune acolo, unde asigurarea a cerut acest lucru, asa incat §i In sens "clasic" traseul poate fi considerat bine asigurat. De la data deschiderii, traseul a fost parcurs cu succes de mai mutte echipe care tineali pasul cu evolutia tehnicii alpine, toti au vorbit despre traseu cu o admiratie superlativa, considerandu-1 eel mai dificil traseu din Cheile Bicazului.
De pene vom avea nevoie In cursul lungimilor a 2-a si a 3-a. La Inceputul lungimii a 3-a trecem pe langa un bloc care, ciocanit, scoate un sunet surd. Am putea bate un piton lamelar, dar riscam sa-1 desprindem. Este mai recomandabil ca §i aici sa folosim pene. Sa ne gandim la faptul ca ne aflam deasupra punctului eel mai circulat al soselei!
click pe foto pentru a mari