Diedrul Pupezei from  eCLIMB.ro
Masivul muntos: Costila
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Vaii Albe - Circul 1
Altitudinea de plecare: 1800 metri
Diferenta de nivel: 400 metri
Orientare: sudica
Durata de parcurgere: 5-6 ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 6A
Grad impus: 6+ 7-
Grad la rootpunkt: 7+
Calitatea asigurarilor: bune, dar necesita mobile pe alocuri
Calitatea stancii: buna
 
    

Lungimea 1: De la Bolovanul din circ se urca catre dreapta pe o brana inierbata, care este intrerupta de un mic hornulet, dar continua pana in regrupare la exact 50m. deasupra bolovanului.

Lungimea 2: Parcurge un horn si la 30 de metri de la plecarea din regrupare iese pa iarba la marginea "terenului de fotbal". Atentie, se poate bloca rucsacul in horn.

Lungimea 3: Urca pe iarba "Terenului de fotbal" usor dreapta, pana prinde brana de traversare. Si pentru ca acum exista, e bine sa se regrupeze pe brana cam la jumatatea ei este un spit, care marcheaza, pentru cei interesati inceputul traseului Sarutul Pamantului.

Lungimea 4: Pe brana catre stanga pana la capatul ei si apoi in sus pe fisura cu bolovani numita "La Ruine", apoi pe iarba pana la o regrupare comoda pe o branita unde pitoanele sunt legate cu o bucata de coarda mov .

Lungimea 5: Este intortochiata asigurati cu bucle foarte lungi ca sa nu frece: pleaca in sus pe o fisurica apoi pe iarba pana la baza altei fisuri care se urca, apoi traverseu scurt dreapta si sus pana la o bucata de coarda carpati. de aici usor stanga pana la un peu(IUS) nou. (atentie zona friabila din care tocmai a zburat o mare bucata). Apoi dreapta pana la iarba, pe Marea Traversare. De aici in dreapta pe brana, pana la un inel mare si solid. In acest moment coarda de 50m. este intinsa. ori se regrupeaza in acest punct, ori secundul iese putin din regrupare pentru a ajunge la regruparea cu 2 pitoane.

Lungimea 6: o lungime scurta pe Marea Traversare catre dreapta conduce prin hornul de intrare traseului Lespezi, la baza Diedrului propriu-zis pe o platforma dreapta si comoda.

Lungimea 7: Prima lungime de diedru este verticala, are o mica burtica dupa primii 5 metri, apoi vertical. Dupa 30m. are o mica surplomba, apoi imediat se regrupeaza pe o platforma inclinata de stanca. Atentie, pe prima lungime (35m.) sunt 5 asigurari, toate proaste, grad 6+. Regruparea are 4 pitoane, dar nu foarte solide.

Lungimea 8: a doua lungime de diedru incepe lejer, apoi are o mica burtica, continua tot sub forma de diedru, cuie mai rar, pana la o teava mare. In acest punct, diedrul continua in sus si usor stanga, DAR traseul continua in dreapta, pe sub o arcada si apoi pe o fata cu o fisura subtire, pana in regrupare. Regruparea este pe o fata mai mult in ham decat comoda.

Lungimea 9: pe o fisura fina urca in sus, apoi catre stanga pe o fata cu spituri pana prinde un horn larg in stanga pe care urca. Atentie, hornul este destul de friabil (zona cu gresii) si cu iarba, iar asigurarile rare. Inainte de regrupare este un horn mic, vertical cu asigurarea pe partea stanga. Se regrupeaza pe un mototoi.

lungimea 10: Din acest punct se coboara cca. 2m. (pasajul se cheama J) si se traverseaza pe fata de dincolo de tanc, pe sub o arcada, in dreapta pana la o fisurica, pe care se continua in sus, apoi stanga pe o placa desprinsa care suna a gol si in sus pana la un piton cu o cordelina veche. De aici sunt doua variante prin care se iese in Albastra Mosului (Varianta Cristea), fie direct prin traversare la stanga pe o fisura cu iarba si fara nici o asigurare, si aceasta varianta ajunge in regruparea de dinainte de Fata Mustelor; fie se continua in sus pe fisuri si se face traverseul in Albastra, mai sus, pe sub o arcada rosiatica, varianta cu asigurari proaste si friabil.

Lungimea 11: lungimea cu Fata Mustelor incepe cu o fisura verticala pana la sarme, apoi traverseu la dreapta, o fisura care duce la o fata vericala brazdata de trei fisuri orientate oblic stanga (pas impus 6+-7-, cu distanta intre asigurari 3-4m.) care duc la un horn. Dupa 10-12m. se regrupeaza pe o platforma de stanca comoda.

Lungimea 12: Ultima si cea mai usoara, porneste in dreapta traversand o muchiuta mica, o fisura verticala, un horn mic si se iese in Creasta Vaii Albe.

Atentie pe lungimile de diedru, mai slab asigurate. Primele 4 lungimi de coarda se preteaza la mersul in paralel.

pupeza.jpg