Varianta Torok-Vlad-Manoliu from  eCLIMB.ro
Masivul muntos: Fagaras
Zona din masiv(perete, munte, etc): Peretele Lespezi-Caltun
Altitudinea de plecare: 2100
Diferenta de nivel: 330
Orientare: N
Durata de parcurgere: 7
Calitatea asigurarilor: dupa bunul plac
Calitatea stancii: buna, pe alocuri friabila
 
    

Data parcurgerii : 20. 03.2016

Echipa: Zsolt Torok, Teofil Vlad, Alex-Paul Manoliu

Localizare: Partea stanga a peretului Lespezi-Caltun. Cum stam cu fata la perete, de langa refugiul vechi traversam spre perete descendent stanga cca. 100 metri la baza unui culuar de zapada si curgeri de gheata ( cu galben pe schita de ansamblu)

Lungime 6 LC. LC1-55 m, LC2-60 m, LC3-60 m, LC4-60 m, LC5-60 m, LC6 120 m. 


LC 1 55 metri-M4/M5, WI 2- Se pleaca din dreptul culoarului incarcat de zapada si gheata din stanga refugiului vechi. Se urca 10 metri pe o panta de zapada apoi ascendent-dreapta pe praguri de stanca si gheata. Intalnim pasaje verticale delicate de 3-4 metri alternand cu pasaje usoare cazute de stanca si gheata. Regrupam pe a doua brana mai mare  intalnita, la mobile.

12527727_1059968927400132_430769096_n_1.jpg

 Regruparea 1 


LC 2- 60 metri-M4, WI 2 Din regrupare facem 2-3 metri drepta, pentru a evita o fata spalata si apoi inaintam printr-o serie de hornulete si praguri verticale si cateva curgeri de gheata. Incercam sa ne cataram cat mai direct, cu mici abateri stanga dreapta.

Depasim cativa pasi mai delicati, constand in ridicari sucesive pe prize mici. Ajungem intr-o brana larga, sub un o stanca vertical-surplombanta de cca 20 metri si fara fisuri. Aici urmam brana pentru circa 15 metri ascendent dreapta pana ce prindem un hornulet care iese pe o mica platforma, la baza unui diedru bine conturat. Aici regrupam, la mobile.

IMG_20160320_134731_1_1.jpg

 In regruparea 2 

LC 3-  60 metri-M5, WI3 Plecam direct din regrupare pe diedrul de deasupra. Este unul din punctele cheile ale rutei ( posibilitatile de asigurare sunt limitate) si pasajul este dur. Consta intr-o ridicare pe o mica platforma de stanca. Ridicarea este obstructionata de o lespede ca un dop. Singurele prize pentru piolet au fost si locurile unde se puteau monta protectii. ( Indispensabila a fost TORQUE NUT Albastru, precum si un friend Alien)

Acest pasaj este la 3,5 metri de regrupare, deci atentie mare! Dupa depasirea acestui pasaj urmeaza 1o metri de catarare delicata preponderant pe stanca si pernite de iarba slab consolidate. Avem ca reper o scurgere de gheata de circa 7 metri, pe care o si urcam. Ulterior urcam pe o panta de zapada cca 5 metri unde ajungem la o fata spalata cu o mica brana de stanca la nivelul capului. Aici este iar un pasaj greu, pe care putem proteja cu un friend intr-o fisura pe partea dreapta. Inaitam prin traverseu stanga cu coltarii pe prize infime. Prindem o brana , pe care o urmam ascendent dreapta cam 10 metri. Apoi ne urientam usor stanga pe praguri de zapada si gheata spre o curgere bombata de gheata, pe care o  urcam. Reper principal este o brana mare, la baza unor stanci compacte inalte de cca 20 metri. Aici regrupam la mobile.

DSC07373_1.JPG

In lungimea 3 (Foto Mircea Donescu)

IMG_20160320_134725_2.jpg

 Plecarea pe lungimea 3 

LC4-60 metri-M6 Cea mai grea lungime. Incepem in drepta regruparii cu o ridicare peste o burtica de stanca. Intram intr-un diedru barat de un bolovan. Ne orientam pe fata stanga  a acestuia (putin dat pe spate) si urcam pe platforma mica de stanca de deasupra. Apoi urmeaza un traverseu delicat la stanga pe prize bune. Ajungem la o surplomba proeminenta, cu un bolovan, ca un tanc orizontal desprins de perete. Acesta este pasajul cheile din toata ruta. Asiguram cu un anou dupa tanc si un friend pentru directionare. Depasim surplomba prin trecere directa, ajutandu-ne de o fisura din stanga acesteia si de iarba de deasupra. Atentie in caz de cadere. Se cade pe platforma. Potential mare de accidentare. Dupa depasirea acestui obstacol continuam pe panta de zapada cca 35 metri pana la un brau de stanci, unde regrupam la mobile.

IMG_20160320_162000_1.jpg

Plecarea pe lungimea 4

IMG_20160320_170333_1.jpg

 Surplomba din lungimea 4

LC5-60 metri-M3/M4 Urcam prin dreapta regruparii o serie de praguri ascendent dreapta, pana ce le depasim si iesim intr-o rampa de zapada. Ne orientam stanga spre o brana, deasupra careia este o stanca foarte compacta. Regrum la un tanc de stanca. 

IMG_20160320_174923_1.jpg

Zsolt in regruparea 5 

LC6-120 metri-M4 ( concomitent ) Ne orientam ascendent-dreapta pe o serie de praguri formate din stanci si zapada inghetata. Pasajele alterneaza cu rampe scurte de zapada. Depasim rand pe rand praguri de 3-4 metri mai delicate si fara prea multe posibilatati de asigurare, apoi ne orientam usor stanga pe o rampa de zapada inghetata ce ne scoate in creasta.

DSC07370_1.JPG

 Linia traseului (Foto Mircea Donescu)

Topo_Caltun03_1.jpg

Linia noastra, impreuna cu celelalte existente in perete (Foto M. Prundeanu)

Dificultate- Dificultatea acestei rute tine de conditiile existente. La data parcurgerii era destul de putin zapada in perete, mergand foarte mult pe stanca. In partea inferioara pernitele de iarba nu erau foarte bine consolidate.

Este un traseu de angajament, din orice punct de vedere.

Echipament folosit: semicorzi de 60 metri, 6 frienduri (2 alien), un set de DMM off-set, 2 Torque Nuts (albastru si galben), 3 nuci medii, 1 ballnut,  4 suruburi de gheata scurte, 6 pitoane ( doar unul batut si scos intr-o regrupare), 8 bucle + echipamentul individual. Cam toate piesele de echipament, inafara de pitoane au fost folosite. Toate materialele au fost recuperate.

 Retragere- Noi am coborat din varf 5 metri, apoi am cotit dreapta pe o brana proeminenta ce merge spre un tanc evident surplombant. Am traversat pe sub acesta si am mers pana am iesit sub saritoarea din Hornul Caltunui. De aici, la vale, pana la refugiul vechi.